Cum să transporți și să fixezi bicicleta pe mașină pentru călătorii?

Vei afla cum să fixezi bicicleta pe mașină, despre suportul pe mașină: descrierea tipurilor principale, avantaje și dezavantaje, recomandări cu privire la utilizare și informație succintă a celor mai cunoscute suporturi. Portbagajul pentru bicicletă (suportul pentru bicicletă) pe acoperișul mașinii, pe cârligul de remorcare, pe ușa din spate, pe roata de rezervă.

Biciclete pe mașină
Biciclete pe mașină

Dacă sunteți amator de plimbări cu bicicleta, nu este neapărat să mergeți întotdeauna doar pe ea. În cazul în care vă mutați în alt oraș, în călătoriile auto, ieșiri scurte la natură și competiții poate apărea mereu necesitatea de transportare a bicicletei în mașină.

Este mult mai comod să vă transportați bicicleta de munte cu mașina până în munți și să vă bucurați de natură, decât să mergeți câteva ore pe autostradă.

Există un număr uriaș de metode de transportare a bicicletei. Sunt suporturi auto speciale care oferă un maxim confort pentru transportarea cailor din fier. Și chiar mai multe pentru o singură transportare. Sunt mașini în portbagajul cărora pot fi transportate 2-3 biciclete pentru downhill cu suspensie dublă și mai rămâne spațiu pentru echipamente. În cele din urmă bicicleta poate fi demontată (cel puțin parțial) și înghesuită în salonul mașinii.

Opțiunile disponibile pentru dumneavoastră depind de:

  • Ce greutate are bicicleta și dacă încape în mașină;
  • Ce tip de mașină aveți;
  • Câte biciclete puteți transporta în același timp;
  • Ce traseu plănuiți să parcurgeți.

Transportarea bicicletei în salonul mașinii

Cea mai simplă, dar în același timp și cea mai dificilă metodă de transportare. Pe de o parte, nu este necesar nimic să cumpărați. Un hardtail mediu fără roata frontală va intra ușor chiar și în salonul mic al mașinii de marcă Dacia sau Chevrolet. Dacă mașina este mai încăpătoare, atunci în ea va încăpea orice tip de bicicletă.

Dacă suprapuneți puțin scaunul, atunci cu siguranță va fi spațiu pentru bicicletă
Dacă suprapuneți puțin scaunul, atunci cu siguranță va fi spațiu pentru bicicletă

Pe de altă parte, nu este atât de comod de fiecare dată să asamblați și să dezasamblați bicicleta. Curățarea regulată a salonului mașinii de bucăți de murdărie este actuală pentru amatorii de ciclism prin noroi, cross country și freeride. Dacă aveți frâne mecanice ieftine, este necesar de fiecare dată să le adaptați ca la una nouă, astfel încât nimic să nu fie uzat.

În cazul în care dispuneți de un sistem hidraulic scump, este necesar să blocați mânerul, astfel încât acesta să nu fie apăsat accidental în timpul transportării (aceasta blochează complet frâna hidraulică și va fi necesar să demontați bicicleta și să o repompați).

Husa va proteja salonul mașinii împotriva murdăriei
Husa va proteja salonul mașinii împotriva murdăriei

Desigur că puteți cumpăra o husă specială pentru transportare și să uitați de murdăria din mașină. Puteți găsi dopuri speciale pentru frâne, astfel încât acestea să nu fie afectate. De asemenea puteți să încercați să scoateți și să puneți înapoi roata frontală timp de 15 secunde. Dar iată că nu se va primi să luați pasageri cu dumneavoastră.

Concluzie: metoda este bună pentru o singură transportare: schimbarea domiciliului, concediu și asa mai departe. Dacă plănuiți să mergeți în mod regulat pe bicicletă, și mai ales prin munți, și mai ales nu singur – atunci aceasta reprezintă o opțiune foarte bună.

Fiți atenți! Bicicleta trebuie numaidecât să fie fixată cu centura de siguranță. În așa mod veți salva picioarele furcii de crestături, iar ceafa dumneavoastră de lovitura ghidonului în timpul frânării.

Transportarea bicicletei în portbagaj

Dacă sunteți fericitul proprietar al unui pick-up, în portbagajul dumneavoastră vor intra 2-3 biciclete rutiere sau de ciclism montan, echipamente, produse alimentare, și chiar va rămâne spațiu și pentru pasager.

Vezi și  Metode de transportare a copiilor pe bicicletă
Și nici nu este necesar să cumpărați nici un fel de suporturi
Și nici nu este necesar să cumpărați nici un fel de suporturi

Dar iată că în mașina de marcă sedan este puțin probabil ca să încapă toate aceste lucruri. Mai mult decât atât, nici o bicicletă mică poate să nu încapă. Aici din nou, va fi necesar să recurgeți la demontarea roților, ambalarea în husă și așa mai departe. Esența este aproximativ aceeași ca și în salonul mașinii.

Concluzie: proprietarii de mașini mari pot să transporte orice în ele, inclusiv și bicicletele acestora. În cazul în care bicicleta nu intră toată întreagă în portbagaj, este de dorit să vă gândiți la o versiune mai confortabilă.

Suport auto pentru bicicletă pe acoperiș

Unul dintre cele mai populare modalități de transportare. Pe bara portbagajului superior instalați suportul de care mai apoi fixați bicicletă. Puneți bicicleta în poziție verticală. Aceasta dispune de 3 puncte de fixare – ambele roți sunt fixate cu etriere de prindere, iar suportul special este atașat la cadru sau la tija de conectare.

Suport auto pe acoperișBicicleta este fixată puternic cu suport din metal și două garouri. De regulă, un suport este proiectat pentru o singură bicicletă. Însă acestea pot fi instalate oricând doriți dumneavoastră, atâta timp cât dispuneți de spațiu suficient pe acoperiș. De obicei pe mașină pot fi plasate 3-4 biciclete – vă puteți ajuta și prietenii să ajungă la locul destinației.

Costul unei astfel de plăceri este de la 400 și până la 6000. Cu cât mai mult sunteți spre sfârșit, cu atât mai multă siguranță în deplasare. De exemplu, pentru amatorii de downhill nu se recomandă în nici un fel să economisească pentru astfel de lucruri. În primul rând, drumurile de munte nu sunt atât de bune. Iar în al doilea rând, bicicleta se poate agăța de ramura unui copac și să distrugă elementul cel mai slab. Iar în al treilea rând, este mai bine să plătiți 1000 pentru un suport bun și să nu vă pierdeți bicicleta GT Fury pentru care ați plătit 20 de mii.

Puteți transporta mai multe biciclete pentru o singură călătorie
Puteți transporta mai multe biciclete pentru o singură călătorie

Principalul avantaj al acestei metode de transportare a bicicletei este siguranța acesteia. Chiar și dacă o să fiți victima unui mic accident, cu bicicleta dumneavoastră nu se va întâmpla nimic. Unii șoferi reușesc să intre în garajul lor presând bicicleta de peretele garajului. În așa mod tot nu se cuvine de făcut. Dar dacă țineți cont de faptul că dimensiunile mașinii sunt majorate pentru 1-1,5 metri în înălțime, nu ar trebui să apară astfel de probleme.

Al doilea dezavantaj – este necesar să ridicați bicicletele pe acoperișul mașinii. Dacă aveți o bicicletă de dimensiuni deosebite, o să vă fie foarte dificil să urcați pe acoperișul mașinii câteva biciclete de 20 kilograme fiecare. Și aici vine în ajutor scara-platformă specială care se fixează de roata mașinii. În cel mai rău caz puteți să luați în portbagajul dumneavoastră un scăunel mic.

Concluzie: o modalitate excelentă și destul de sigură de a transporta orice tip de bicicletă pe orice model de mașină, cu excepția faptului dacă nu se agață de ramurile copacilor. Este foarte zgomotos la viteze mari.

Suporturi pentru bicicletă pe ușa portbagajului

Suportul auto pe ușa din spate a mașinii – o alternativă excelentă de fixare a bicicletelor pe acoperișul mașinii. Acesta reprezintă o mensolă care se instalează pe ușa portbagajului. În dependență de model, pe acesta se poate fixa 1-3 biciclete.

Un singur dezavantaj – nu poți ajunge la portbagaj
Un singur dezavantaj – nu poți ajunge la portbagaj

Prețul începe de la 1000-1500. În mod logic, suportul poate fi instalat doar pe acele mașini care dispun de o ușă cu o forma potrivită. Vehiculele de teren, mașinile universale și microbuzele sunt potrivite pentru acest lucru, iar mașinile Sedan nu sunt cele mai potrivite.

Vezi și  Transportarea bicicletei în transportul public

Avantajele sunt evidente: nu este necesar să vă urcați pe acoperișul mașinii pentru a scoate bicicleta. Nu este afectată în mod deosebit nici aerodinamica – construcția practic nu face nici un zgomot. Și nu este necesar să cumpărați un portbagaj superior pentru acest suport.

Există de asemenea și o listă de dezavantaje. În primul rând, până când bicicletele vor fi agățate la locul lor, nu o să puteți ajunge la portbagaj. Pentru călătoriile de lungă durată nu este foarte comod.

Platformă cu număr de înmatriculare și faruri de semnalizare
Platformă cu număr de înmatriculare și faruri de semnalizare

În al doilea rând, un mic accident – și bicicletele vor fi distruse. 3 biciclete rutiere distruse în locul unei bare de protecție este un rezultat cam trist. În al treilea rând, bicicletele acoperă numerele de înmatriculare, farurile de semnalizare și luminile de marcare.

Poliția rutieră nu admite astfel de lucruri. Bineînțeles sunt modele de mașini care sunt lipsite de ultimul neajuns – acestea dispun de spațiu atât sub numere, cât și pentru propriile faruri.

Concluzie: Pe de o parte, nu este necesar să urcați bicicleta pe acoperiș, iar pe de altă parte se blochează portbagajul. Și pericolul de a rămâne fără bicicletă în cazul unui accident este destul de mare.

Suport pe cârligul de remorcare

La exterior este foarte similar versiunii anterioare, doar că poate fi instalat pe orice model de mașină care dispune desigur de un cârlig. Unele modele sunt proiectate în așa mod că puteți chiar deschide portbagajul fără să scoateți bicicletele de pe platformă. Toate celelalte avantaje și dezavantaje sunt păstrate.

Suportul se glisează astfel încât să puteți deschide portbagajul
Suportul se glisează astfel încât să puteți deschide portbagajul

Suport integrat în mașină

Acel caz rar când puteți alege o mașină după bicicletă, și nu vice-versa. Unii producători auto produc lucruri foarte convenabile, cum ar fi platformele glisante pentru transportarea de la 1 până la 3 biciclete. Cel mai evident exemplu – sistemul FlexFix de la Opel.

De sub portbagaj se scoate suportul glisant cu numerele de înmatriculare și farurile de semnalizare. Și pe el este posibil de anexat suplimentar încă o platformă pentru 2 biciclete. Este un dispozitiv foarte comod, de încredere și foarte frumos. Dar din nou, totuși există frica că cineva din greșeala va lovi din spate și va distruge totul.

FlexFix pentru două locuri
FlexFix pentru două locuri

Fiecare metodă de transportare a bicicletelor are avantajele și dezavantajele sale. Să duci bicicleta pe acoperișul mașinii este o metodă sigură, dar nu foarte comodă. În plus, sunteți nevoit să trăiți mereu cu teama de copaci.

Platforma pe portbagaj sau pe cârligul de remorcare – este comodă, dar inspiră frică. Cel mai important punct în alegere – nu încercați să economisiți fiecare bănuț. O platformă de calitate de la o marcă renumită crește foarte mult șansele că o să ajungeți cu bicicleta la locul destinației în siguranță și fără daune.

Video – Cum să alegi suport pentru fixarea bicicletei pe automobil

 

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>