Totul despre portbagajul bicicletei

Portbagajele: cerințele de bază a unui produs de calitate, materialele utilizate în fabricarea acestora, tipuri de dispozitive și de proiectare, instalare individuală.

Producătorii de portbagaje, proiectându-și modele proprii încearcă să satisfacă cerințele mai multor categorii de cumpărători. Dar rareori se întâmplă ca ei să ia în considerare toate nuanțele celor care preferă să călătorească două roți. Cea mai importantă dintre acestea este lipsa spațiului pentru bagaje.

Portbagaj din urmă pentru bicicleta
Cum să alegi portbagaj pentru bicicleta?

Posibil ca tu să fi interesat doar de portbagajul pentru bicicletă pe acoperișul mașinii, pe cârlig, pe roata din spate a mașinii pentru transportarea bicicletei.

Desigur, există anumite tipuri de biciclete pentru turism, dar acestea sunt prea exigente privind calitatea drumului, lucru cu care țara noastră din păcate nu se poate lăuda. Iar să călătorești pe o șosea netedă și să respiri gazele de eșapament de la mașini este puțin probabil să-i placă cuiva. Un compromis pot fi modelele hibride, dar asortimentul acestora în magazinele din România este foarte limitat. Ce să facă atunci cel care a cumpărat o bicicletă de munte și are dorința de a călători exclusiv doar pe ea? O opțiune ideală ar putea fi cumpărarea unui portbagaj pentru bicicletă, în alegerea căruia vă vine în ajutor prezentul articol.

Cerințe de bază

Portbagajul pentru bicicletă — o construcție suplimentară care este fixată de bicicletă și vă permite să transportați pe acesta încărcături voluminoase. Datorită acestuia puteți să vă odihniți spatele, și de asemenea să luați mai multe lucruri în călătorie.

In prezent, sunt foarte multe companii care produc astfel de lucruri utile. Studiind atent achiziționarea, nu uitați că aceasta ar trebui să corespundă cerințelor voastre:

 • Rezistență înaltă
 • Capacitatea de a rezista sarcini de la 25 kg static și 50 kg – în dinamică
 • Posibilitatea de reparare în timpul deplasării
 • Susținerea bagajului auxiliar pentru bicicletă
 • Disponibilitatea arcurilor de protecție (pentru a evita nimerirea cobului în roata din spate)
 • Volum

Materiale

Sunt câteva materiale pentru producerea portbagajelor pentru bicicletă: oțel, titan, aliaje de aluminiu, și de asemenea aliaje din alte materiale, dar acestea se întâlnesc mai rar. Să analizăm fiecare în parte.

Material Avantaje Dezavantaje
Oțel Dispun de o rezistență ridicată și un preț redus Au o greutate mare și sunt zgomotoase în timpul deplasării
Aliaje de aluminiu Sunt ușoare și nu mai puțin puternice decât omologii săi Prețul peste medie
Titan și aliaje rare Optime după rezistență și greutate, rezistente la rugină Preț ridicat

Este demn de remarcat faptul că producătorii preferă în mare parte materialul de aluminiu.

Tipuri de fixare

 1. Un suport standard este atunci când pe partea de sus a portbagajului se fixează pe aripile superioare ale triunghiului inferior, iar în partea de jos – la creasta triunghiului inferior. Acesta asigură o bună rezistență și rezistență la sarcini grele.
 2. Cu ajutorul unor bride puteți fixa doar la aripile triunghiului inferior. Sunt folosite doar în cazurile în care nu există altă posibilitate, dar în același timp greutatea este distribuită uniform.
 3. Puteți atașa portbagajul bicicletei și la tija de șa prin intermediul mai multor șuruburi, dar o astfel de proiectare va dispune de o limitare în greutate. Dar, și la cele mai rar întâlnite modele se poate vedea un suport pentru geanta-coburi.
 4. Cea mai nesigură varianta – este suportul pe tija de sub șa cu ajutorul unei bride. Acest lucru este potrivit doar pentru sarcini foarte ușoare.
 5. Portbagajul universal cu suport reglabil.

Tipuri de construcții

O construcție ideală care s-ar potrivi pentru fiecare tip de bicicletă și pentru diverse greutăți nu prea există. Să analizăm principalele tipuri de portbagaje.

Portbagajul clasic

Porbagajul clasicAceste tipuri de portbagaje dispun de două puncte de fixare: pe cadru și pe excentricul tijei de sub șa. Construcția dată este mult mai echilibrată: aceasta oferă atât confortul în utilizare, cât și rezistență.

Vezi și  Cum slăbești pe bicicletă? Cât timp şi cum ar trebuie să te deplasezi pe bicicletă?

Este important să se acorde atenție la un astfel de parametru cum ar fi rezistența transversală. Aceasta depinde de grosimea și localizarea portbagajului. Aceste aspecte sunt mai bine acoperite de către modelele din aluminiu.

Portbagajul de tip consolă

Portbagajul de tip consolăConform datelor producătorilor, portbagajul de tip consolă pentru bicicletă rezistă la greutatea de 25 de kg. Dar în realitate acest lucru nu este chiar așa. Din cauza suportului nesigur într-un singur loc, la tija de sub șa, există un risc mare de deformare și rupere.

La fiecare denivelare, asupra portbagajului se pune o anumită presiune, și scade durata de utilizare a acestuia. Un avantaj al acestora ar fi doar demontarea ușoară: se deșurubează în câteva minute.

Utilizați cu ușurință portbagajul de tip consolă, dacă greutatea bagajului nu depășește 8 kilograme sau dacă nu aveți posibilitatea de fixare a portbagajului în mod diferit.

Portbagajul de forma V

Portbagajul de forma VEste bine atunci când portbagajul dispune nu de un singur suport, dar mai multe. Sunt necesare cunoștințe minime în fizică pentru a înțelege că o astfel de construcție are o rezistență înaltă.

La portbagajul de forma V, un suport este îndreptat vertical, iar alt suport este înclinat sub un unghi care amintește litera alfabetului latin. Există opțiuni perfecționate, atunci când suportul este în spate puțin arcuit, ceea ce oferă un sprijin suplimentar pentru greutăți.

Portbagajele Tranz-X

Portbagajele Tranz-XSe deosebesc prin coloane verticale de lungimi mici (nu prea comode) și preț redus. O soluție utilă este adăugarea protecției pentru geanta-coburi ca, ulterior, să nu fie distrusă de roată.

Ea se află în partea de jos a cadrului. Acest tip de portbagaj este potrivit pentru cei care nu călătoresc prea des și care nu sunt pregătiți să achite suplimentar pentru funcții în plus.

Portbagajul frontal

Portbagaj frontalAceastă opțiune este o raritate în gama de producători a accesoriilor pentru ciclism. Totuși sarcinile în plus în partea din față vor încurca la conducere și vor face dificile virajele. Dar în situații foarte rare acest lucru ar putea chiar ajuta să preveniți căderea: în timpul ridicării în munte nu o să vă prăvăliți în spate.

Este necesar să cumpărați un astfel de portbagaj pentru călătorii scurte prin oraș, și nu pentru călătoriile de lungă durată.

Portbagajul pentru copii

Transportare a copiilor pe bicicletă
Transportare a copiilor pe bicicletă

Dacă copilul dumneavoastră este pregătit de a merge cu dvs. în călătorie, atunci cu siguranță veți dori să cumpărați un portbagaj pentru bicicletă. Dar din păcate, în magazinele locale este foarte dificil să găsiți construcții potrivite pentru diametrul mic al roților.

Din acest motiv în calitate de alternativă este posibil să cumpărați un coș în partea din față. El este foarte ușor de demontat și de fixat, este mai ieftin și mai ușor, iar copilul îl va putea folosi pentru păstrarea lucrurilor personale.

Portbagajul self-made

Portbagajul DIYÎn cazul în care doriți să creați un portbagaj de la zero, deoarece portbagajele în magazin nu vă sunt potrivite, atunci este o metodă foarte bună. Cumpărați din orice magazin de construcții profiluri de mobilă de aluminiu. Înșurubați două șuruburi făcând o gaură în tija de sub scaun și în cadru.

În partea de jos acoperiți spațiul la fel cu un același profil, doar că mai scurt. De la portbagajul vechi puteți lua suportul care, de asemenea se înșurubează cu șuruburi pe părțile laterale. În așa mod, sarcinile nu vor cădea în timpul deplasării. Dar țineți cont de faptul că, în cadrul unui astfel de aranjament, se mărește sarcina pe roata din spate, de aceea luați pentru orice eventualitate unul de rezervă.

Problemele posibile

Producătorii de portbagaje se străduiesc să scoată pe piață un produs durabil și perfecționează constant tehnologiile acestora. Dar în condițiile severe de exploatare, chiar și cel mai rezistent model poate ajunge într-o stare degradantă. Un blocaj îl prezintă șuruburile, care deseori sunt tăiate.

Cel mai rău este atunci când șurubul sau o parte a acestuia a rămas în interiorul bicicletei. Pentru a evita astfel de probleme, luați întotdeauna cu voi set de scule și verificați dacă sunt bine înșurubate piulițele. O altă problemă pot fi locurile de sudură, dar acestea pot ceda în momentul când este depășită limita de greutate.

Instalarea portbagajului

Instalarea portbagajului pe bicicleta cu frâne de disc

Problema de bază în cadrul instalării portbagajului pe un astfel de bicicletă este faptul că coloana verticală poate să intervină în calea frânei. Sunt anumite găuri care ar fi necesar, deja, să le aibă portbagajul în momentul procurării/instalării, dar sunt în general situații de așa natură când nu sunt găuri. Puteți de sigur să le faceți individual, dar datorită unor astfel de manipulări puteți pierde garanția.

Vezi și  Cum să acționezi când bicicleta derapează?

În ajutor vă vine portbagajul de tip consolă pe care l-am menționat deja mai sus. Acesta în nici într-un caz nu intră în contact cu frânele, deoarece este fixat doar pe tija de sub șa. De asemenea, este necesar să vă limitați în greutate.

Cu toate acestea, există modalități de introducere a tipului clasic. Prima dintre acestea – confecționarea individuală a unui suport cu scoabe care va permite să îndepărtați construcția de frâne. În cazul în care alegeți un material durabil, atunci acesta va rezista până la 20 de kg.

Cea de-a doua metodă – utilizarea unui jug. Acesta se trece de-a lungul tijei de sub șa și în jurul aripilor furcii inferioare. Cel mai bun material – este placa foarte subțire din fier. Pentru a evita zgârieturile acesteia, aplicați o bucată de cauciuc sub jug. Conform aprecierilor celor care au încercat această metodă, nu s-a depistat nici o plângere.

Instalarea portbagajului pe bicicleta de munte

Și aici instalarea nu trece fără probleme: bicicleta de munte dispune de o suspensie amortizator, roata din spate se mișcă ușor în raport cu cadrul, prin urmare nu este necesar să fixați bine portbagajul. Aici vă vine în ajutor decizia bazată pe cele două precedente.

Faceți un suport cu scoabe. Pentru stabilitatea construcției este necesar să o fixați cu jugul de cadru. Drept rezultat, portbagajul se fixează în partea frontală prin metode de fabrică, iar în spate – individual. Din moment ce bicicleta de munte presupune sarcini constante, trebuie de utilizat fixațiile suplimentare – bridele.

Producătorul de portbagaje Topeak

În linia prezentului producător sunt modele diferite cu diametrul roților de: 26, 27.5 și 29 inch. În plus, sunt tipuri speciale atât pentru bicicletele cu frâne de disc, cât și pentru frâna de jantă. Să analizăm reprezentanții de bază ai acestui brand. Toți aceștia dispun de o fixare la aripile din spate, confecționate din aliaje de aluminiu puternice și pot rezista până la 25 kg.

Portbagajul Topeak Super Tourist DX

Obiectivul său de bază – utilizarea în condiții severe. Tijele laterale oferă o rezistență suplimentară. Acesta poate fi utilizat cu frânele de disc. Are suportul pentru portbagajul suplimentar de ciclism.

Portbagajul Topeak Explorer Tubular

Este potrivit pentru turismul tradițional și plimbări. Arcul etanșat fixează orice greutate.     Poate fi utilizat și pentru frânele de disc. Materialul și limita de sarcină coincide cu modelul precedent.

Portbagajul Topeak Super Tourist Tubular

Un portbagaj de utilizare de lungă durată, proiectat pentru călătoriile în afara orașului. Dispune de sistemul de protecție a roților de pantaloni. Sunt fortificate locurile cu sarcină maximă.

Achiziționarea unui astfel de accesoriu cum ar fi portbagajul pentru bicicletă vă permite să luați cu dumneavoastră în călătorie mai multe lucruri și vă elimină necesitatea de tensionare a spatelui din cauza purtării diferitor tipuri de rucsacuri.

Oricare tip de bicicletă ați avea, în magazin puteți tot timpul să găsiți o opțiune potrivită pentru dumneavoastră. Nu economisiți pentru un astfel de lucru util și veți obține mult mai multe emoții plăcute atât de la o plimbare obișnuită, cât și de la călătoriile de lungă durată.

Remorcă de bicicletă pentru transportarea copiilor

Remorca pentru bicicletă — remorcile care nu împiedică traficul, dar permit utilizarea bicicletei ca un mijloc pentru transportarea mărfii. Aflați mai multe…

Video – Portbagajul Topeak MTX TrunkBag DXP

Comentarii (1)
 1. […] este mare, mai mult de 6-7 kg, atunci este mai bine să vă gândiți să utilizați la necesitate porbagajul de bicicletă. Portbagajul de asemenea nu este de fier, dar totuși mai rezistent. Amintiți-vă doar un singur […]

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>