Tipuri de transportare a pacientului

Un aspect esențial în acordarea corectă a primului ajutor medical îl reprezintă transportarea corectă a victimei.

Victima trebuie transportată doar în cazul în care se cunoaște faptul că medicii sau salvatorii profesioniști nu vor ajunge la timp sau pacientul nu mai poate rămâne în condiții ce îi pun viața în pericol. De exemplu, victima este localizată pe partea carosabilă a străzii.

Cum se transportă pacientul
Cum se transportă pacientul

Atunci când se oferă primul ajutor medical în primul rând este necesară grija cu privire la confortul și siguranța victimei.

Modalitatea de transportare a pacientului de asemenea depinde de numărul de asistenți, greutatea victimei, natura și gravitatea leziunilor, echipamente și accesorii disponibila la îndemână, distanța până la cea mai apropiată localitate.

Cum se transportă pacientul?

Tipurile de transportare ale pacientului:

  1. În cazul în care victima nu se poate deplasa, atunci este posibilă transportareaportage (pe o plapumă, mantou). Pe timp de iarnă este posibilă transportarea pe o bucată de polietilenă, pe schiuri.
  2. Copii mici poate fi transportat pe mâini. Doi salvatori pot să-și rabateze mâinile  în forma unui scăunel pentru transportarea victimei.
  3. Dacă victima este capabil să se deplaseze, este posibilă transportarea cu suport.
  4. Pentru transportarea victimei la distanțe mari sunt mult mai confortabile tărgile. Acestea pot fi confecționate din poli și cuverturi, câțiva saci, din îmbrăcăminte de exterior.
  5. Cea mai delicată metodă de transportare la distanțe luni – este transportarea în rucsac.Pentru aceasta de la un rucsac se taie2 colțuri de jos și bolnavul este amplasat în interior.
  6. În cazul disponibilității a două biciclete, este posibilă confecționarea unei tărgi.

Atenție! Este periculoasă transportarea pacientului cu hemoragii abundente, în stare inconștientă, fracturi deschise până la acordarea primului ajutor medical.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>