Tipuri de frâne pentru biciclete

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4,00 out of 5)

Care este diferența dintre frânele pe disc si frânele de tip v-brake și cu ce este mai bună frâna hidraulica pe disc decît cea mecanică, citiți în acest articol. Care tipuri de frâne sunt mai bune: frâna v-Brake sau frâna pe disc? Vezi și despre alegerea unei biciclete. Cum să nu dăm greș atunci când alegem o bicicletă și să cumpărăm ceea de ce avem nevoie.

Cu siguranță, nimeni nu pune la îndoială că frânele sunt una dintre cele mai principale părți ai bicicletei.  De ele depinde foarte mult sănătatea , iar în unele cazuri chiar și viața cicliștilor sau altor participanți la traffic.

Prin urmare, atunci când achiziționați  o bicicletă nouă, trebuie să alegeți un model cu frâne fiabile și puternice, care vă va permite să opriți bicileta la cea mai mică distanță posibilă în toate condițiile de drum și de vreme.

Tipuri de frane pentru bicicleta

Care frâne sunt mai bune: Frâna v-Brake sau frâna pe disc?

Cu toate acestea, atunci cînd mergi la magazin este ușor să te pierzi în varietatea de tipuri de sisteme de frânare, mărcile lor și caracteristicilor diferite. Mai intii ar trebui sa cunoaștem totuși care sunt tipurile generale ale frânelor la biciclete.

Pe măsura dezvoltării bicicletei, s-a schimbat și s-a îmbunătățit tehnicile de producer, piesele de schimb și soluțiile tehnice. Prin urmare,  sunt multe tipuri de frâne care déjà nu mai pot concura cu noile modele si nici nu sînt instalate la noile modele de biciclete. De aceea ne vom concentra asupra tipurilor de frăne care pot fi găsite în timpul nostru.

Frâne pe jantă

Frânele pe jantă au cîteva defecte generale: deteriorarea jantei în timpul frânării, incapacitatea de a utiliza frâna atunci când se produce deteriorarea puternică a jantei (de tip opt sau „ou”), frânarea incertă atunci cînd se udă janta și plăcuțelor de frână (după trecerea obstacoleleor de apă, în caz de ploaie sau iarna) și necesitatea ajustării plăcuțelor pe măsura spălărilor lor.

Există, de asemenea un paramentru important numit modulare. Modularea – este gradul de schimbare în forță de frânare la schimbarea presiunii pe mâner. Cicliștii începători pot caracteriza modularea ca „controlul forței de frânare”

Frâne cu cleme

Frаnа cu cleme

Nu trebuie să acordăm multă atenție la acest tip de frâne deoarece este evident că în curînd el v-a dispărea precum și procesorii lui. Cu toate acestea pînă cînd aceste frâne pot fi văzute la bicicletele rutiere unde ele își îndeplinesc funcțiile cu succes.

Principiul de functionare ale acestor frâne este foarte simplu: plăcuțele, consacrate în pârghiile arcuite, comprima janta reducând astfel viteza de rotație a roții. Concomitent cu aceasta, aceste pârghii sunt rotite în jurul unui punct în comun și sunt acționate de un cablu de frână, care, la rândul său, este atașat la mânerul de pe volan.

Frânele cu cleme au o serie de dezavantaje: performanță de frânare mediocre; distorsiuni frecvente și frecarea plăcuțelor pe jantă atunci cînd nu este nevoie de acest lucru; incapacitatea de a fixa la numărul vast de furci de amortizare, contaminarea rapidă, prețul ridicat pentru astfel de caracteristici, modularea mediocră. Printre avantaje putem numi doar greutatea sa redus și o utilizare ușoară.

Vezi și  Tehnica de pedalare corectă pentru bicicliști

Frâne cantilever

Frаne cantilever

Încă un tip de frâne care în curînd vor putea fi văzute doar în muzeu, deși au fost vremuri cînd ele erau utilizate pe scară largă la bicicletele de munte. Principiul de funcționare a unor astfel de plăcuțe este foarte simplu: două pîrghii cu plăcuțele de frână sunt fixate pe cele două distanțiere de pe furca.

Atunci cînd este apăsat mânerul frânei de pe volan, cablul trage pîrghiile unul către celălalt presînd astfel plăcuțele de jantă.  Ca și în cazul precedent acest tip de frână are o eficiență de frânare redusă.

Avantajele includ ușurința de întreținere, greutatea redusă, modularea dezgustătoare și aproape absența completă a posibilității de colmatare a murdărie. În prezent, aceste frâne sunt instalate numai la bicicltele foarte ieftine cu nivel începător sau la bicicletele pentru copii.

Frâne hidraulice pe jantă

Frаne hidraulice pe jantа

Spre deosebire de frânele anterioare, aici nu sunt pîrghii rotative la care ar fi atașate plăcuțele, sau cabluri care pun în funcție aceste pîrghii. Principiul de funcționare al frânelor hidraulice, este următor: în maneta de frână pe volan se află principalul cilindru de frână care atunci cînd este apăsat transmite o presiune prin conducta specială de înaltă presiune la cilindrii de frână, fixați pe furca bicicletei.

Cilindrii de frână împing plăcușele de frînă într-o direcție perpendiculară pe jantă, ceea ce duce la frânare. Este demn de remarcat faptul că acest tip de frâne pentru biciclete are un randament foarte ridicat de frânare, astfel, este utilizat în curse.

Cu toate acestea, greutatea mare, complexitatea serviciului, modularea rea si ireparabilitatea în condiții de cîmp, nu permit utilizarea unor astfel de frâne pe alte tipuri de biciclete.

Frâne de tip V-brake (vi-brăik)Frâne de tip V-brake (vi-brăik)

Acest tip de frâne pentru biciclete este cel mai frecvent întîlnit. În general, aceste frâne sunt foarte asemănătoare cu cele cu consola, dar sunt puțin diferite la structură, deși au același principiu de funcționare. Plăcuțele de frână sunt montate pe pîrghii rotative, care la rîndul lor sunt acționate de o tiroliană. Ați putea întreba: deci care este diferența dintre cele cu consola?

Diferența este numai în procesul de atașare a tirolinei la pârghiile, care pot fi ușor de văzut în imaginea acestor tipuri de frâne. Aceste frâne sunt extrem de eficiente, cu o greutate relativ scăzută, ușor de întreținut, fiabile și cu o modulare semnificativ mai bună decît ale tipurilor anterioare ( modularea in acest caz o putem numi destul de bună).

În plus, tipurile de frâne v-brake cu nivel înalt dispun de o îmbunătățire suplimentară: un sistem de alimentare paralel care vă permite să obțineți o uzură uniformă a plăcuțelor și  o frânare un pic mai bună. De asemenea, este de remarcat faptul că după achiziționarea bicicletei se recomandă de reglat foarte atent frâna de tip v-brake ( sau de controlat ca acest lucru sa fie făcut în magazin) și de verificat funcționarea corectă înainte de fiecare călătorie, și și, dacă este necesar, repetați reglarea  sau schimbarea plăcuțelor de frână.

Frână pe tambur (role)Frână pe tambur (role)

În principiu funcționarea acestui tip de frâne este similar cu functionarea frânelor pe tambur utilizate la automobile. Plăcuțele de frână sunt amplasate în mod fix direct în interiorul butucul roții, și, dacă este necesar, sunt presate părțile rotative, reducând astfel viteza roții.

Frânele de acest tip sunt cele mai simple în întreținere, nu se tem de murdărie și de praf și sunt destul de eficiente, cu toate acestea, sunt grele, aproape ireparabile în condiții de câmp și nu au o marjă suficientă de siguranță pentru utilizare în condiții dure – astfel încât utilizarea lor este limitată la bicicletele de agrement.

Vezi și  Modul corect de frânare pe bicicletă

Frâne pe disc

Acest tip de frâne la momentul față sunt cele mai răspândite și sunt instalate  chiar si pe bicicletele entry-level, înlocuind astfel frânele V-brake. Frânele pe disc s-au mutat la bicicleta de la motociclete si autoturisme, cu unele modificări.

Ele constau dintr-un disc (rotor), care este fixat pe butucul roții, șubler (etrierul), fixat pe furca sau pe  cadru, precum și un cablu sau un tub hidraulic care conectează mânerul etrierului de frână pe ghidon.

Frânele pe disc au o performanță ridicată de frânare, necătînd la starea  jantei, funcționează bine în condiții meteorologice dificile, nu necesită o ajustare constantă și au un termen mare de fuctionalitate dacă sunt îngrijite adecvat. Ele  au o modulare mult mai bună decât tipurile de frâne descrise mai sus.

Frâne hidraulice pe discFrâne pe discuri hidraulice

Forța de frânare se transmite de la mâner spre caliper cu ajutorul unui lichid incompresibil special pentru frânare, situat într-un furtun special de înaltă presiune.

Adică, ea funcționează în următorul mod: după apăsarea manetei, cilindrul principal începe să apese asupra lichidului de frână, care denotă această presiunea asupra cilindrului de frână într-un suport, care, la rândul său, presează plăcuțele de pe disc. Astfel, reiese că forța de pe maneta de frânare se transmite practic fără nici o schimbare la plăcuțele de frână, care asigură performanțe ridicate de frânare și o modulare excelentă.

Printre dezavantajele frânelor pe disc hidraulice trebuie remarcat faptul prețului ridicat, ireparabilitatea în condiții de câmp, complexitatea setărilor (uneori, necesită instrumente speciale și competențe), iar greutatea sistemului este destul de mare.

Mai mult decât atât, chiar și acest tip de frâne noi, uneori au scurgeri și necesită reparați specializate. În general, frânele cu discuri hidraulice sunt o alegerea optimă pentru o bicicletă de munte dacă dispune-ți de bani pentru achiziționarea lor.

Frâne mecanice pe discFrâne pe discuri mecanice

Pentru transmisia forței de frânare de la manetă la suport, în cazul dat se folosește același cablu ca și la frânele de tip v-brake. De aceea există și dezavantaje: tensiunea de cablu, posibilitatea blocării cablului în cămașă mai mult decât la frânele hidraulice, numărul de piese de frecare, o modulare puțin mai rea.

Cu toate acestea, capacitatea de a o repara în condiții de câmp, precum și prețul mai mic decât celor al frânelor hidraulice,  fac frânele mecanice o alegere excelentă pentru bicicliști, sau pentru un buget limitat pentru achiziționarea unei biciclete.

Frâne pe disc hibrid

Acest tip de frână nu este foarte frecvent în prezent și este puțin probabil că se va găsi vreodată aplicarea acestuia pe scară largă.

Forța de frânare ca și în frâna mecanică este transmisă printr-un cablu la suport, care se află partea hidraulică. Avantaje în ceea ce privește discul mecanic în acest caz sunt mici, iar costul este semnificativ mai mare.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>