Tipuri de biciclete – ce fel de biciclete există

Mai devreme sau mai târziu, la fiecare biciclist amator vine un timp când acesta dorește să cumpere o bicicletă nouă. La cineva bicicleta s-a stricat complet, cineva pur și simplu s-a plictisit de ea, iar altcineva în general nu a posedat niciodată o bicicletă. În orice caz, apare cea mai principală problemă: care bicicletă trebuie aleasă din varietatea de tipuri de biciclete prezentate în magazin.

Tipuri de biciclete
Tipuri de biciclete

În primul rând, ar trebui să înțelegi pentru ce iti este necesară această bicicletă și cât de mult timp o să o utilizezi. Posibil o să vreu să participați în curse de șosea, în excursi, să faceți  cascadorii, să zburați la viteză mare de pe munte sau să mergeți o dată pe săptămână la magazin după pâine. Este bineînțeles esential faptul că va fi necesar să alegeți tipul adecvat de bicicletă. Deci, să analizăm care tipuri de biciclete pot fi găsite în magazin.

Bicicleta cursieră

Probabil fiecare dintre cei care citesc acest articol poate declara cu încredere că cel puțin o dată s-a plimbat pe o asemenea bicicletă, iar pentru mulți în general aceasta este prima bicicletă “matură” de la care de fapt a început entuziasmul pentru acest tip de transport.

Nu este necesar de descris în mod deosebit acest tip de bicicletă – este destul de clar. Este necesar doar de constatat faptul că bicicleta cursiera este gabaritică, destul de grea și relativ incomodă, și, prin urmare, este puțin probabil să primești plăcere de la o călătorie lungă pe ea. Cu toate acestea, aceasta are și avantajele sale: simplitatea construcției, stabilitate ridicată și preț redus.

Bicicleta de curse Stels

Un astfel de tip de bicicletă poate fi cumpărat dacă plănuiți să mergeți de câteva ori pe săptămână la magazin, pe drum de sat – pentru mai mult de atat, ea nu va fi foarte utilă. De altfel, să lași o astfel de bicicletă la vilă este mult mai sigur decât un model extravagant și scump, care îndată va fi luat de către hoții locali.

Bicicleta urbană (de oraș)

Bicicletele urbane reprezintă o dezvoltare logică a bicicletelor de șosea moral îmbătrânite: acestea sunt mult mai confortabile, convenabile, funcționale, dar prețul deja este mai ridicat.

Bicicletă pliabilă urbană

Cel mai frecvent astfel de biciclete dețin amortizator frontal și spate, cu ramă deschisă (adică fără bara de sus) și ușoară (uneori pliabilă) cu revendicări asupra proiectării sale, șa lată și moale, protecții, portbagaj (frecvent cu un coș pentru produse), protecție pentru lanț și uneori chiar și sistem de lumini și semnalizator pentru bicicletă.

De obicei aceste biciclete dispun de mai multe viteze (de la 7 până la 21 viteze) cu mecanism de schimbare a vitezei de la cutia de viteze sau în mod planetar la un nivel destul de scăzut.

La bicicletele urbane, roțile au o varietate de dimensiuni – de la 20 până la 28 de inch, ceea ce permite să selectați cea mai adecvată și convenabilă opțiune pentru voi. Debarcarea pe o astfel de bicicletă este practic verticală, ceea ce permite micșorarea greutății pe mâini și spinare, și aveți astfel posibilitatea să vă bucurați de călătorie.

Un avantaj incontestabil este de asemenea faptul că majoritatea mecanismelor nu necesită întreținere, ceea ce permite să reduceți semnificativ timpul petrecut pentru îngrijirea bicicletei. Oricum, astfel de biciclete nu sunt proiectate pentru greutăți înalte și nu trebuie de așteptat ca bicicleta urbană să suporte salturi de la un metru înălțime sau călătorii serioase.

Bicicleta urbană Author
Bicicleta urbană

Bicicleta de munte

Cel mai răspândit tip de bicicletă, deoarece astfel de biciclete sunt universale și sunt proiectate pentru plimbări atât pe drumuri asfaltate, cât și pe cărări în pădure. Din punct de vedere istoric, conceptul de ,,bicicletă de munte’’ include diverse tipuri, care uneori sunt foarte diferite una de alta și sunt destinate pentru diferite scopuri:

Bicicletele de munte de nivel începător

În această categorie ar trebui să fie menționate câteva modele care de fapt sunt proiectate pentru plimbări și doar după exterior amintește o bicicletă de munte adevărată.

O trăsătură distinctivă a acestor biciclete o reprezintă calitatea scăzută a echipamentelor anexe, un nivel relativ ridicat de ședere care permite să antrenezi mâinile și spinarea, furci amortizatoare ieftine, precum și diverse accesorii care sporesc confortul, cum ar fi șa moale, suport pentru picioare, portbagaj etc. Domeniul de aplicare a unei astfel de biciclete este același ca și a bicicletelor urbane – plimbarea prin oraș și prin zonele înconjurătoare la nivel de amator.

Vezi și  Cum să alegi o bicicletă de cursă
Bicicleta de munte de nivel începător

Bicicletele Cross Country

Acest tip bicicletă este foarte similar după aparență cu bicicletele de munte de nivel începător, dar totuși modelul de acest tip de regulă deține un cadru puternic și ușor, cu grosimea variabilă a pereților (butted), ceea ce sporește rezistența datorită echipamentelor anexe de nivel înalt, furci de scurtă-suspensie cu dispozitiv de blocare care permite să nu exerciți eforturi suplimentare în timpul deplasării pe un drum plat, iar în majoritatea cazurilor, disc pe frână.

Debarcarea pe această bicicletă este mult mai scăzută decât la tipurile anterioare. Și această bicicletă nu dispune de șa moale și coșuri pentru produse. Aceste biciclete sunt proiectate maximal confortabile pentru ca ciclistul să se deplaseze rapid pe terenuri accidentate, să salte suișurile și să coboare de pe pante.

În general, această clasă de biciclete este recomandată cicliștilor amatori care preferă să se plimbe prin oraș și să conducă pe terenuri accidentate.

Bicicleta Cross-country Author
Bicicleta Cross-country

Biciclete de tip trial/free-style

Un grup foarte specific de biciclete proiectate pentru efectuarea diferitor cascadorii. Este foarte simplu de distins o astfel de bicicletă: cadru sigur cu armare foarte mică, roți late rezistente, frâne puternice (de obicei cu jante), lipsa protecțiilor sau oricare alte echipamente anexe.

Deseori se întâmplă că pe astfel de biciclete lipsește chiar și șaua – aceasta este în plus pentru amatorii de cascadorii de circ pe bicicletă. Nu o să fie posibil să te pornești într-o excursie pe o astfel de bicicletă sau chiar și pentru o plimbare scurtă – aceasta este proiectată doar pentru cascadorii. Dacă ești pregătit pentru cascadorii – această bicicletă este special pentru tine.

Bicicleta de tip trial Stark
Bicicleta de tip trial/free-style

Bicicletele pentru Downhill

Să zbori la viteză mare de pe munte pe un teren accidentat – iată pentru ce sunt destinate aceste tipuri de biciclete. Un cadru rezistent și greu (greutatea nu este importantă aici), frâne cu discuri puternice, două amortizatoare pentru excursii lungi – atribute indispensabile ale acestui tip de biciclete.

Astfel de biciclete sunt proiectate exclusiv pentru downhill și este rezistentă la încărcări enorme.

Bicicleta pentru downhill Norco
Bicicleta pentru downhill

Este necesar să menționăm că în magazine puteți găsi biciclete care la exterior sunt similare cu acesta, dar la un preț foarte redus  – ,,biciclete – ieftine’’. Aceste biciclete în cel mai bun caz pot fi atribuite grupului de biciclete de munte de nivel începător, dar nicidecum la bicicletele downhill.

Iată probabil acestea sunt toate tipurile de biciclete de munte. Desigur că există încă multe alte tipuri de tipuri, cum ar fi de exemplu dirt jumping, freeride sau northshore, dar toate aceste biciclete în general sunt de aceeași natură ca bicicletele menționate mai sus.

Bicicletele de șosea

Astfel de biciclete sunt proiectate pentru conducere rapidă pe autostrăzi foarte bune. Este strict interzisă conducerea lor pe terenuri accidentate, borduri, drumuri accidentate.

Astfel de biciclete dispun de un cadru ușor și rezistent, roți mari și subțiri și ghidon în formă de ,,coarne de berbec’’ pentru a asigura o aterizare maxim scăzută și, ca consecință, reducerea rezistenței vântului – într-un cuvânt, totul ce este necesar pentru ca să atingi o viteză maximă de deplasare.

Este inutil și să spunem că pe bicicleta de munte poți întrece pe autostradă o bicicletă de șosea. Dacă sunteți amator de maratonuri de ciclism și curse în stil ,,Tour de France’’ și nu aveți deloc de gând să mergeți pe trotuare și prin parcuri, atunci cumpărați cu curaj bicicletă de șosea.

Bicicleta de șosea

Cu toate acestea, nu ar trebui să confundați bicicleta de șosea cu cea de pistă, dat fiind faptul că ultima este proiectată doar pentru conducerea pe pistă, dispune de o construcție specială a roților și frecvent la astfel de biciclete lipsesc frânele. Astfel de biciclete nu sunt potrivite pentru conducerea pe drumurile publice.

Bicicleta de pistă

Bicicletele de turism

Aceste tipuri de biciclete (trekking) sunt foarte asemănătoare cu cele rutiere, doar că acestea sunt proiectate pentru cicliștii turiști – adică la acestea poți atașa un portbagaj și să transporți un rucsac pentru biciclete.

În plus, aceste tipuri de biciclete dispun de roți mai late și mai groase, ceea ce permite să dispuneți de o siguranță ridicată.

Vezi și  Cum să alegi o bicicletă de munte?
Bicicleta de turism Fuji
Bicicleta de turism

Bicicleta Hibrid

Această grupă reprezintă o legătură intermediară între bicicletele de agrement, de munte și rutiere care vă permite să combinați avantajele acestor tipuri.

Cadrul, mai ridicat decât la bicicletele de munte oferă o aterizare mult mai confortabilă pentru deplasare, roțile mari (28 inch) sunt de ajutor pentru ca să mențineți o viteză rapidă, iar furca amortizatoare permite să călătoriți și pe o suprafață neuniformă.

În plus, aceste biciclete sunt deseori echipate cu protecții, portbagaj, echipamente de iluminare și chiar frâne de disc. În acest mod, această bicicletă se potrivește excelent pentru cei care preferă să se deplaseze cu viteză ridicată pe autostradă, dar nu ratează ocazia să conducă și pe cărările de pădure.

Hibrid Author
Bicicleta Hibrid

Bicicleta BMX

Biciclete speciale pentru efectuarea cascadoriilor. Caracteristici specifice: roți mici (de obicei 20 inch), sprijine speciale pe părțile laterale ale roților (cârlige), și de asemenea mecanism care permite rotirea ghidonului într-o singură direcție fără răsucirea cablurilor de frână (mecanismul ghirorotativ).

Această bicicletă este util de achiziționat exclusiv doar în cazul în care simțiți interes pentru un astfel de stil de conducere, dar nu pentru dorința de a ține pasul cu tendințele modei ale tineretului.

Bicicleta BMX
Bicicleta BMX

Bicicleta Unycicle / Monociclu

Anterior toți credeau că un astfel tip de ,,bicicletă’’ poate fi văzut doar la circ. Totuși, în prezent aceste biciclete au început să apară și pe străzi, deoarece la momentul dat un monociclu poate fi cumpărat într-un magazin obișnuit (deși, recent au început să fie furnizate doar la comandă).

Trebuie doar de subliniat faptul că opiniile proprietarilor acestui tip de distracție sunt puternic divizate: unii sunt foarte mulțumiți de cumpărătură, iar alții regretă acest fapt. Mai multe detalii despre monociclu puteți citi în articolul ,,Monociclu – ce fel de bicicletă mai este și aceasta?’’

Bicicleta Unicycle / Monociclu
Unicycle / Monociclu

Bicicleta tandem (anume Tandem și nu Tondem)

Doriți să mergeți în doi pe bicicletă sau chiar în trei, și pentru ca fiecare să rotească pedalele  – atunci bicicleta tandem este potrivită.

Acesta este potrivit pentru aventurile de familie, arunci când forțele participanților diferă puternic (dacă te simți obosit, poți să nu rotești pedalele sau să rotești dar depunând mai puțin efort).

În plus, aceste tipuri de biciclete sunt deseori utilizate de către persoanele cu handicap (de exemplu persoanele cu deficiențe de vedere). Tandemurile pot fi făcute în formă de bicicletă de agrement, de munte sau chiar și rutieră.

Bicicleta tandem
Bicicleta tandem

Ca să fim corecți, trebuie de spus că nu la toți le place să meargă pe tandem, să privească persoanei din față în spinare, de aceea înainte de alegere este necesar de analizat atent argumentele pro și contra.

Bicicleta Cruiser

Denumirea acestui tip de bicicletă a fost primit de la unul dintre tipurile de motociclete. Principala diferență ale bicicletelor Cruisers – o aterizare verticală comodă, cadru masiv, ghidon înalt, abundența tipurilor de decorațiuni.

Un astfel tip de bicicletă este proiectat pentru plimbări pe îndelete și aventuri. Aceasta nu este deloc potrivită pentru conducerea cu viteză mare, deplasări pe terenuri accidentate sau deplasări de turism.

Bicicleta Cruiser
Bicicleta Cruiser

Dacă doriți să ieșiți în evidență din mulțime și să conduceți frumos și ușor prin orașul iubit, atunci acest tip de bicicletă este anume pentru dvs.

Tipuri de biciclete exotice

Sunt destule persoane care cunosc răspunsul la întrebarea ,,de ce să inventezi biciclete’’. Anume din acest motiv în lume apar tot mai ciudate modele de biciclete.

Majoritatea dintre ele, din păcate, sunt doar o imagine frumoasă care este absolut inadecvată scopului propus, cu toate acestea pe unele biciclete este foarte comod de plimbat. Doriți să impresionați oamenii din jurul tău – atunci cumpărați o bicicletă exotică.

Bicicletă "Shift"
Bicicletă cu design original

După ce ați selectat tipul de bicicletă, vă recomandăm să citiți următorul articol din secțiunea ,,Cum să alegi o bicicletă’’ – ,,Din ce materiale sunt proiectate cadrele de bicicletă’’.

Comentarii (1)
  1. Selin spune:

    Cand eram in facultate imi luasem o semicursiera second hand, cu ghidon normal (nu tip berbec) si imi amintesc ca era foarte comoda si foarte scurta, in ciuda rotilor “intregi” (rotile de mountain bike pe atunci se numeau “trei sferturi”). Stiu ca-mi incapea fara problema in portbagaj la Dacie, si am incaput odata cu ea si intr-un lift.
    In ziua de azi mi se pare mie, sau, pe langa faptul ca cea mai raspandita roata este cea de “trei sferturi” (26″), rotile sunt mai departate si, deci, bicicletele mai lungi? Am acum una care cu greu imi incape in masina break cu scaunele rabatate. As vrea o bicicleta cu roti mari si mai apropiate una de alta, dar ori au disparut, ori n-au existat niciodata si ceea ce-mi amintesc eu o fi o iluzie?

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>