Tehnica de pedalare corectă pentru bicicliști

În timpul echitației pe bicicletă, omul adoptă două poziții de bază: șezutul pe șa sau poziția șezând în picioare pe pedale (,,dansează’’). A doua poziție în tehnica de pedalare corectă se utilizează atunci când biciclistului îi este necesar brusc să mărească ,,momentul de tracțiune’’ – să sporească viteza sau să ajungă până în vârful dealului.

Biciclistul se ridică de pe șa și se apleacă ușor cu trunchiul înainte, distribuindu-și în mod alternativ greutatea sa pe piciorul drept, apoi pe piciorul stâng. Vezi și cât de utilă este bicicleta și ciclismul în general.

Pedalare cu pedale de contact
Pedalare pe bicicletă cu pedale de contact

În timpul pedalării, biciclistul nu trebuie să se agite pe șaua pentru bicicletă, iar genunchii ar trebui să fie deplasați în planul cadrului. Depășind terenul dificil pe care lipsesc obstacolele, este necesar să rotiți din pedale ușor și fără mișcări bruște pentru ca roata din spate să nu alunece sau să sară în sus.

Rotiți, și nu presați

Tehnica corectă de pedalare numită ,,spinning’’ (pedalare circulară), presupune rotirea pedalelor pe întreaga circumferință, dar nu presarea asupra lor doar atunci când acestea se deplasează într-o poziție de jos mai confortabilă.

Pedalarea circulară vă permite să distribuiți uniform sarcina pe mușchi și genunchi și în același timp, asigură un efect constant asupra pedalelor pentru toate zonele. Drept rezultat, biciclistul care utilizează această tehnică depășește distanțe mari cu o viteză bună și oboseală minimă.

Cum să realizați acest lucru? Trebuie să vă concentrați ca în timpul pedalării picioarele să descrie zona circulară în jurul osiei transportului. Este necesar să rotiți ușor pedalele. Trageți-le în sus din poziția de jos, împingeți-le înainte atunci când acestea ajung la cel mai ridicat punct, apăsați-le în jos și trageți-le din poziția cea mai inferioară.

Tehnica corectă de pedalare
Cum să apeși corect pedalele de contact

Tehnica corectă de pedalare

  • Este necesar să faceți efort pe întreaga circumferință de rotație a pedalelor, dar nu să le presați pe un sector restrâns;
  • Selectați un astfel de transfer, prin care viteza de rotație a pedalelor (cadența) să fie una optimală;
  • Pedalarea în picioare  trebuie să o mențineți la un nivel minim, și trebuie să recurgeți la această metodă de pedalare doar în caz de necesitate;
  • În timpul deplasării pe pante trebuie să vă mențineți corpul relaxat, concentrând-vă la drum, respirație și rotirea pedalelor.
Vezi și  Alimentarea corectă pentru cicliști

Poziția pe șa (scaun)

Poziția de șezutul este mai eficient energetică decât poziția ridicat. Încercați să nu vă ridicați de pe șa decât în situații absolut necesare. Iar o astfel de necesitate apare de fapt doar la urcarea pe munte sau în timpul depășirii și înaintare dacă participați la competiții.

Deplasarea pe șezut vă economisește energiile. În cazul în care vă este dificil să rotiți pedalele în poziția șezut, este mai bine să treceți la o viteză mai inferioară și să creșteți viteza de rotație, decât să vă ridicați de pe șa. Bicicliștii neexperimentați uneori gândesc că pedalarea în picioare obosește mai puțin. Dar nu este așa. De fapt, deplasarea în picioare duce la o oboseală mai rapidă decât deplasarea pe șezut.

Tehnica de conducere în picioare

Tehnica de pedalare în picioare
Cum să pedalezi pe bicicletă în picioare

Dar dacă totuși este necesar să vă ridicați de pe șa pentru a urca pe munte, să depășiți sau să ajungeți din urmă adversarul, atunci trebuie să faceți acest lucru corect. Tehnica de pedalare în picioare (,,dansatoare’’) deține propriile sale reguli.

Nu este necesar să utilizați o viteză foarte mică deoarece aceasta va consuma energia în plus. Înainte de ridicarea de pe șa trebuie să comutați la o viteză mai ridicată. Acest lucru va permite să aplicați mai multă forță. Trebuie să stați pe pedale cât mai jos posibil.

Greutatea corpului trebuie să o distribuiți mai mult pe roata din spate. Înafară de greutatea corporală conectați și forța brațelor pentru a presa pe pedale cu mai multă forță. Această tehnică de deplasare prin care ghidonul se trage către sine în scopul de a crește presiunea asupra pedalei este numită tehnica ,,pulling’’.

Tehnica de pedalare pe distanțe lungi

În cazul unei deplasări de lungă durată luați o poziție alternativă. În cazul conducerii în diferite poziții lucrează diferite grupe de mușchi.

Din acest motiv, în timpul unei deplasări de lungă durată este recomandat de schimbat poziția corpului pe o anumită perioadă de timp pentru a calma mușchii obosiți de la picioare și spinare și să continuați odihnit deplasarea. Dacă ați mers mult timp în poziția șezut, atunci treceți la o altă viteză mai ridicată și luați poziția în picioare. Acest lucru va oferi odihnă mușchilor obosiți.

Video – Tehnica pedalării de la profesioniști

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>