Programe și aplicații pentru a crea și prin GPS-navigare

Traseul este un lucru foarte important. De faptul unde sau cum veți merge depinde toată plăcerea plimbării pe bicicletă. Anterior pentru planificarea de trasee de ciclism erau folosite harta din hârtie cu creionul, curbimetru și riglă.

Acum însă vă vine în ajutor zeci de aplicații, servicii și soluții mobile de la care nu există mijloc de scăpare.

Constituirea traselor de ciclism
Constituirea traselor de ciclism

Universul ciclismului este destul de mic, din acest motiv sunt și puține servicii și programe de specialitate – cum ar fi produsul giganților mondiali Google, Yandex și Baidu sau hărțile Go pentru automobiliști.

Cu toate acestea, diverse aplicații sunt convenabile din diverse motive, și pentru acest lucru vom face o evaluarea unei serii de servicii pentru a identifica avantajele pro și contra ale acestora și dacă merită biciclistul să se folosească de aceste servicii.

Pentru început să analizăm ce este un traseu de ciclism și cum este utilizat, și mai apoi vom analiza fiecare tip de serviciu în parte.

Traseele de ciclism

Trusa medicală pentru bicicletă amplasată sub șa
Trusa medicală pentru bicicletă

Pentru început – pentru ce motiv vă creați traseul? Iată câteva direcții:

 • Traseele turistice – atunci când traseul este însuși scopul, el trebuie să fie depășit și să vă bucurați și de sarcini, și de locurile frumoase. Aici în primul rând vine în ajutor mai degrabă experiența decât aplicațiile. Este foarte importantă implicarea persoanei în planificare.
 • Plimbări – aici, dimpotrivă, traseul ar trebui să-l planificați în mod automat, specificând punctele pe care doriți să le vizitați. Serviciul va crea în mod automat traseul optim cu eforturi minime de energie.
 • Deplasare – cerințele sunt duble, pe de o parte, biciclistul cel mai probabil cunoaște regiunile mai bine decât orice serviciu, iar pe de altă parte, probabil, este posibil ca locul destinației să fie necunoscut și o să fie necesară o garnitură automată.

Pe lângă planificarea traseului de ciclism, există și o parte a experienței acumulate. Anterior totuși amatorii de ciclism făceau schimb între ei de atlasuri cu hărți marcate ca fiind mai interesante, acum însă este mai simplu de accesat serviciile online.

Cea de-a doua problemă interesantă  – este înregistrarea track-urilor GPS pentru analiza ulterioară a deplasării sale. Vine vorba mai degrabă despre sportivi și turiști, pentru că anume acestora le este important să cunoască care elemente ale traseului au părut a fi ușoare și la care au apărut probleme.

Nimeni nu a anulat partea competitivă. Multe segmente sunt măsurate și pe baza acestora au loc competițiile reale auto-organizate cu privire la faptul cine mai repede va depăși terenul.

Hărțile online

Cel mai popular și accesibil, probabil din majoritatea tipurilor de aplicații– este aplicația « Google Planet Earth» și câteva alternative mai vechi care nu sunt pe larg cunoscute. În prezent, hărțile giganților mondiali au devenit o parte din viața noastră, și iată de ce:

 • Harta este mereu disponibilă în orice zonă;
 • Informație actuală cu privire la infrastructură și posibilitățile de circulație;
 • Măsurări rapide și modificări în hărțile personale;
 • Analiza și expedierea traseului proiectat.

Da, la hărțile online cel mai important lucru este –«desenul». Și anume, serviciile constituie o înlocuire a hărților din hârtie pe care noi desenăm traseul nostru utilizând propriul creier. Este demn de remarcat faptul că multe dintre servicii se dezvoltă în direcția socială și de navigație, dar rămân totuși în spatele concurenților lor de specialitate.

Cu toate acestea, majoritatea «concurenților» în final folosesc OSM, Google sau Yandex ca bază pentru întocmirea hărților.

OpenStreetMap

OpenStreetMapPrimul tip de aplicație despre care merită să vorbim – este OpenStreetMap. Hărți puțin congestionate – chintesența libertății în lumea modernă. Toate hărțile acestei resurse sunt alcătuite și verificate de utilizatori. Mii de oameni din întreaga lume selectează obiectele, proprietățile și modificările acestora, urmăresc actualitatea informațiilor.

Pentru bicicliști, aplicația OSM va fi utilă în sensul că în aceste hărți sunt reflectate nu doar străzile și zonele rezidențiale, dar și multe alte atracții turistice, și ce este mai important, pisetele pentru biciclete și infrastructura pentru bicicliști. Printre activiști sunt destul de mulți, din acest motiv aceste hărți sunt atât de utile pentru noi.

La dezavantaje poate fi inclusă componența socială săracă nici un fel de  «a împărți» și «a trimite unui prieten») și  (ce nu este întotdeauna ceva rău). În plus, serviciul dat fiind în primul rând cartografic, nu oferă funcții suplimentare, cum o fac alți participanți în această secțiune.

Vezi și  Cum să faci propria bicicletă stationară pentru antrenament

Google Maps

https://www.google.com/maps

Popularitatea serviciului «Google Planet» treptat scade, dar iată că hărțile Google sunt din ce în ce mai populare. Imaginile de satelit, punctele de instituții, funcționalitate rapidă și oportunități sociale pe scară largă – toate acestea atrag bicicliștii la corporația mondială. Pe hărțile Google este și mai simplu să desenați traseul dumneavoastră, să-l salvați și să-l distribuiți.

Un avantaj suplimentar, dar foarte semnificativ, îl constituie posibilitatea etanșării unui traseu, atât pietonal, cât și rutier între oricare puncte. Recent a fost lansată o nouă funcție. La moment, hărțile Google pot să stabilească traseul pentru bicicliști ținând cont de virajele incomode și pistele pentru biciclete.

Cu toate acestea, navigația Google este încă inferioară aplicațiilor specializate și chiar concurentului său rus – Yandex.

Hărțile Yandex

Hărțile Yandex«Răspunsul la Google» – hărțile Yandex care de fapt depășesc ușor corporația mondială. Și sunt bune hărțile Yandex din două motive:

 1. Integralitatea datelor privind România și țările CSI –toate celelalte aplicații, inclusiv Ovi și chinezii, să nu mai vorbim de Google, cunosc rău comunele și satele românești. Acestea pur și simplu lipsesc de pe hartă. Yandex însă demonstrează cu rigurozitate chiar și cărările, fiind inferior doar aplicației OSM după integralitatea acestuia.
 2. Într-adevăr o navigare excelentă. Deși fiind auto proiectată, fără a lua în considerare schimbările de altitudine, dar construirea rutelor de navigare și logica în Yandex este proiectată printr-o modalitate excelentă.

În plus, hărțile Yandex pot fi utilizate în calitate de sursă pentru Yandex. Navigator cu instrucțiuni vocale în timpul deplasării. Pentru acest lucru în Google, va fi necesar să utilizați aplicațiile suplimentare de la terți dezvoltatori.

Track-uri GPS

Un mare plus din partea sportivilor profesionali și automobiliștilor îl reprezintă track-urile GPS și serviciile de stocare ale acestora. Navigația utilizată la mașini, – este un produs destul de vechi, și deja acum douăzeci de ani se efectuau înregistrările călătoriilor – așa-numitele track-uri GPS.

Repararea bicicletei pe stand
Întreținerea bicicletei

În prezent aplicațiile au mers mult mai departe de simpla stocare a informațiilor de la navigatorul GPS. Acestea oferă o gamă largă de servicii:

 • Efectuarea statisticilor pe baza înregistrării călătoriilor;
 • Planificarea călătoriei (de exemplu, stabilirea traseului, ceea de ce avem nevoie noi);
 • Schimbul și catalizarea diverselor trasee.

După cum vedeți, pe lângă funcțiile cartografice, aplicațiile track-urilor vă oferă multe informații interesante, de aceea și este deosebit de interesant. Din moment ce avem în vedere constituirea traseelor pentru bicicliști, este necesar să luați în considerare serviciile corespunzătoare.

Bikemap.Net

Bikemap NetProbabil cel mai mare site pentru stocarea și dezbaterea diferitor track-uri pentru bicicliști. Un număr foarte mare de descărcări în Europa și America, o bună acoperire pe teritoriul României și un număr mare de utilizatori vorbitori de limba română. O parte din asocieri conțin mai multe track-uri, inclusiv amatorii de ciclism, alergare, motorete și chiar patinele cu rotile.

Stabilirea traseului este foarte convenabilă pentru biciclist. Sunt reprezentate în mod automat graficul înălțimilor pe baza cărora poate fi determinată sarcina iminentă.

Cu componența socială de asemenea nu sunt probleme – toate traseele pot fi publice, discutate. Catalogul în sine este confortabil și vă permite să alegeți track-ul după opțiunile necesare dumneavoastră – stilul deplasării, lungimea totală a traseului.

Pentru înregistrarea și supravegherea conform traseului există aplicația cu același denumire – practic un browser complet. Probabil că din secțiunea de stocare a track-urilor Bikemap.Net – este la moment un lider.

OpenCycleMap

OpenCycleMap«Auxiliara» companiei de la OpenStreetMap utilizează harta OSM prin adăugarea de niveluri reale de track-uri GSM ale bicicliștilor. Harta frumoasă a Europei ne permite să înțelegem unde această aplicație este deosebit de populară.

Din păcate, în România practic nu sunt amatorii acestei aplicații, în pofida unei funcționalități complecte și oportunitatea de executare a traseelor luând în considerare hărțile de altitudine și pistele pentru biciclete.

Este necesar să fie accentuat faptul că în sistem este un număr mare de track-uri interurbane, adică puteți să le folosiți în scopuri destul de practice – să știți cum cel mai bine să călătoriți între orașe pe bicicletă. În mod corespunzător, pentru o călătorie interesantă prin Europa pe două roți nu puteți găsi o aplicație mai bună.

GPSies

GPSiesO aplicație veche și de încredere de stocare a track-urilor din Germania. O bază foarte mare de track-uri cu acoperire în toată România poate fi pe placul multor amatori de ciclism de ,,școală veche’’, dar în zilele noastre se prezintă a fi o aplicație propriu slabă, cu un design învechit și o logică nu prea clară de lucru care mai mult sperie utilizatorii decât să-i atragă.

Vezi și  10 sfaturi pentru bicicliștii începători

MyTracks

Dacă GPSies – este un serviciu fără aplicații, atunci MyTracks – este o aplicație excelentă fără un serviciu obsesiv. Puteți scrie și analiza traseele. Este bineînțeles faptul că nici nu poate fi vorba despre stabilirea unui traseu.

Track-urile sportive

Pentru track-urile sportive hărțile nu este cel mai important lucru. Dar, realizând faptul că majoritatea utilizatorilor conștienți de sănătatea lor vor merge pe bicicleta, vor alerga și vor face plimbări prin munți – producătorii de aplicații includ în structura acestora componența traseului.

De obicei acesta este un contract cu Google și OSM, și ulterior utilizarea unui funcțional, similar cu depozitările de track-uri GPS.

Din păcate, traker-ul cu traseul selectat pentru bicicliști până când nu a fost făcută, și track-urile sunt stabilite după regulile rutiere sau pietonale, și foarte rar – cu prioritate pentru pistele pentru biciclete, dar nu mai mult.

Există un număr foarte mare de aplicații sportive. Să examinăm doar acele aplicații care au fost utilizate de către autorul acestui articol.

Endomondo

EndomondoUnul dintre cele mai serioase și complexe servicii pentru sport. Un număr enorm de date introduse, calcule interesante și statistici rezumate. Aplicație universală și un serviciu web universal care permite să utilizați comod o singură aplicație pentru toate tipurile de activități, iar partea componentă socială permite să vă invitați și prietenii.

La dezavantaje poate fi inclusă greutatea aplicației – cu fiecare cerință de actualizare pentru «fier» crește (în special la memoria RAM disponibilă) și absorbția rapidă a bateriilor.

Aplicația creează condiții rapide și bune pentru trasee, navigarea cu asistent vocal lucrează perfect, dar pregătește traseul pentru mașini.

MapMyRide

MapMyRideUn analog al Endomondo, dar cu o aplicație separată pentru fiecare activitate. Acestea nu se deosebesc în mod special, dar este mult mai comod să le utilizați pe smartphone-uri. Aplicația la fel ca și concurentul său, iubește mult ,,fierul’’scump și funcționează doar prin utilizarea completă a capacităților sale. Funcțiile de navigare sunt destul de standarte.

Bucură mult și serviciul. Acesta nu doar că vă arată o analiză detaliată, dar vă permite de asemenea să planificați traseul ținând cont de altitudine, alte trasee, rezultatele biciclistului și a altor bicicliști pe diferite segmente. Prezentul serviciu – este un manager excelent pentru înregistrări și trasee cu oportunități sociale foarte bune.

Probabil, pentru biciclistul cu cerințe  MapMyRide – este cea mai bună alegere.

Strava

StravaStrava nu este un lider pe piață, dar este o aplicație foarte și foarte bună. O navigare obișnuită Google, o interfață simplă și o funcționalitate de încredere chiar și pe smartphone-urile slabe – iată care este caracteristica principală a aplicației Strava. Un tracker decent fără funcții inutile care este popular printre sute de mii de utilizatori.

Ultimele lansări de la Strava adaugă componența socială pentru a discuta traseele și concurența pe segmente, ceea ce nu poate să nu bucure.

Concluzie

Aplicațiile moderne pentru stabilirea traseelor au ieșit din lumea auto și sunt încă puternic  asociate cu acestea. În partea ciclismului însă s-au realizat cele mai interesante invenții – partea track-urilor sportive.

Conform analizei se poate spune că dacă sunteți un biciclist de ,,școală veche’’ și aveți nevoie de o hartă bună fără interactivitate suplimentară, OpenStreetMap, Bikemap și Google vor fi cei mai buni asistenți. Pentru bicicliștii moderni profesionali vine în ajutor aplicațiile Bikemap și OpenCycleMap, iar pentru amatorii simpli de ciclism este de dorit să se oprească la una dintre aplicațiile sportive.

Posibilitatea de instalare a traseelor în toate aceste programe sunt foarte asemănătoare și sunt destul de vechi. Aceasta prezintă o poziționare pe hartă ținând cont de drumuri.

Îmbunătățirile emergente în legătură cu altitudini și piste pentru biciclete – până când sunt mai degrabă funcții în curs de cercetare și dezvoltare decât utilizate în mod eficient. Tendința ultimilor ani – este partea socială, competițiile și dezbaterea traseelor. Aceste invenții noi trebuie utilizate, deși la planificarea eficientă acestea dispun de o relație foarte indirectă cu cicliștii.

Video – Cum să alegi un traseu perfect (engl)

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>