Sistemul de frânare

Întreaga lume este fascinată de evoluție. Totul curge și totul se schimbă constant. Progresul pătrunde peste tot, apar idei noi, soluții, materiale. Lumea este plină de descoperiri. Industria ciclismului nu face excepție, progresează constant și, uneori, este plină de multe controverse și raționamente. În acest articol, vom arunca o privire asupra sistemelor de frânare și vom observa cât de diverse sunt.

Тормоза на велосипед: какие лучше выбрать: дисковые или ободные? Виды  велосипедных тормозов - передние и задние, клещевые и ручные
Sistemul de frânare

Frânele pentru bicicletă, ca pentru orice alt vehicul, sunt un element indispensabil necesar pentru controlul bicicletei și asigurarea siguranței. Se disting mai multe tipuri.

Tipuri de frâne

Deși sunt foarte diferite ca model, toate frânele ilustrate pe această pagină funcționează prin apăsarea unei plăcuțe de frână pe o suprafață de frânare aflată în mișcare. Eficienţa lor depinde de cât de puternic apasă plăcuța pe jantă sau disc şi de cât de bine adera materialul din care este confecţionată plăcuța. Această aderență, ca și ritmul în care se uzează plăcuța, variază în funcție de diferitele combinații de materiale.

Pentru ca funcționarea frânelor să fie optimă la frânele de jantă, atunci când cumpărați plăcuțe noi, specificați întotdeauna materialul din care este executată janta. Majoritatea rezervelor de plăcuțe de frână de jantă sunt realizate din diferiți compuși poliuretanici. Acest tip de plăcuțe combină o frânare performantă cu o rată scăzută a uzurii.

Plăcuțele de frână pe disc sunt disponibile într-o gamă variată de materiale, de obicei descrise ca ,,sinterizate” sau ,, organice”. La rândul lor, aceste două mari categorii cuprind nenumărate variante, fiecare cu proprietăți specifice în funcție de destinația vizată. Ca ghid de ansamblu, plăcuțele de frână organice sunt de uz general în cele mai multe condiții, în timp ce plăcuțele sinterizate sunt un tip mai dur, cu viață mai lungă în condiții de abraziune crescută.

Nu uitaţi că suprafaţa de frânare a jantei sau discului se uzează şi ea; nu la fel de repede ca plăcuţele de frână, dar starea ei poate ajunge atât de deplorabilă încât roata sau discul pot să cedeze dintr-o dată. Ca măsură de precauţie, verificaţi întotdeauna janta când montaţi plăcuţe noi de frână de jantă. Dacă janta este uzată, schimbaţi roata; dacă este o roată de calitate , luaţi în calcul schimbarea jantei. La frânele cu disc verificaţi grosimea discului. Grosimea minimă poate apărea marcată pe jantă, iar dacă nu apare, trebuie neapărat să consultaţi producătorul.

Frânele macara

Odinioară populare, aceste frâne au fost depăşite de frânele V sau de cele cu pivot dublu. Uşoare şi puternice, ele încă mai pot fi întâlnite la bicicletele de ciclocros, touring şi de munte.

Long-arm Cyclecross Canti Bike Brake #fouriers #bike #brake  #pedalingforward | Bicycle brakes, Cool bicycles, Garage bike
Frânele macara

Frânele cu pivot dublu

Aceste frâne sunt întâlnite în prezent în mod obişnuit la bicicletele cursiere şi la cele uşoare, de touring. Fiecare braţ se mişcă independent şi, dacă sunt montate corect, nu necesită o întreţinere laborioasă. Majoritatea includ un tip de mecanism de eliberare pentru a permite demontarea uşoară a roţii. Toate prezintă o formă de reglare a înălţimii plăcuţelor de frână pentru a se adapta unor jante diferite.

Campagnolo Veloce Dual Pivot Brakes - Deep Black - Bike24
Frânele cu pivot dublu

Frânele V

Aceste frâne sunt în prezent standard pentru bicicletele de munte mai ieftine şi multe biciclete de navetă. Ele permit folosirea cauciucurilor cu volum mare şi, dacă sunt montate corect, sunt foarte puternice. Modelele de top prezintă un sistem de funcţionare cu plăcuţe paralele care menţine constant unghiul dintre plăcuţă şi janta.

Shimano Deore BR-T610 V-Brakes Set - black - Bike24
Frânele V

Frâne pe butucul de viteze

Sunt populare pe continent, unde sunt folosite la bicicletele de oraş sau de navetă. Multe încorporează butuci cu viteze şi dinam. Sunt adesea dotate cu un sistem de frânare la retropedalare, care este acţionat atunci când se pedalează înapoi. Este o frână care cere foarte puţină întreţinere.

Frâne pe butucul de viteze

Frânele cu disc

La origine folosite doar la bicicletele de munte, aceste frâne sunt în prezent populare şi la bicicletele de ciclocros, de navetă şi de touring şi încep să pătrundă şi în lumea cursirelor. Necesită puţină întreţinere şi sunt foarte puternice. Sunt disponibile atât cu acţionare hidraulică cât şi prin cablu şi nu sunt afectate de o jantă îndoită sau deformată sau de condiţii de umezeală sau noroi şi de vreme potrivnică.

Frana | Bicicleta Pegas
Frânele cu disc

Inspectare şi lubrifiere

La frânele de jantă acționate prin cablu va exista întotdeauna o porțiune mai destinsă (joc) a cablului înainte de blocul de frânare să înceapă să atingă janta. Aceasta pentru că trebuie să existe un spațiu liber între jantă și blocuri. Cămașa exterioară a cablului se va comprima și ea atunci când plăcuțele de frână încep să preseze la jantă. Atunci când sunt reglate corect, frânele trebuie să fie complet în funcțiune înainte ca maneta de frână să intre în contact cu mânerele ghidonului.

Vezi și  Când trebuie să schimbați anvelopele la bicicletă?

Când plăcuțele de frână se uzează, va crește avansul la manetă. Când maneta de frână începe să se apropie prea mult de mânerele ghidonului, trebuie să se efectueze reglaje și posibil să se schimbe cablul. Datorită faptului că toate frânele de jantă ( în afară de frânele în V cu împingere paralelă și frânele de jantă cu acțiune hidraulică) trec printr-un arc în timp ce sunt în funcțiune, trebuie să se acordă o deosebită atenție poziției plăcuțelor pe jantă atunci când se uzează. Frânele de jantă uzate și reglate necorespunzător pot călca sub jantă, între spițe, cu consecințe dezastruoase.

Frânele de disc, hidraulice, nu au de suferit de pe urma niciunei probleme de acest gen. În funcție de marcă și model poate fi observată o creștere a avansului manetei. În prezent multe frâne au capacitatea să regleze poziția inițială de pornire (sau accesul) manetei și ,,punctul de atingere” – sau cât de mult avans există înainte ca plăcuțele să înceapă să intre în contact cu discul frâne.

1 Acţionaţi maneta şi verificaţi dacă există joc excesiv. Dacă aceasta atinge ghidonul, trebuie să fiţi cu băgare de seama. La frânele mai ieftine, s-ar putea ca maneta să nu se simtă niciodată ferm – va exista întotdeauna o senzaţie de instabilitate. Inspectaţi bolţul pivotului manetei şi siguranţa fixării clemei frânei. De asemenea, verificaţi dacă cablurile şi blindajul prezintă semne de uzură.

2 Verificaţi dacă plăcuţele prezintă semne de uzură şi murdărie. Majoritatea plăcuţelor au un marcaj de minimă grosime însemnat pe ele. Dacă plăcuţa a ratat puţin janta, un timp, şi s-a format o linie de bavură, aceasta va putea oricând să fie îndepărtată cu ajutorul unui cuţit ascuţit şi plăcuţa repoziţionată, cu condiţia să mai existe suficient material de fricţiune rămas pe plăcuţă.

3 La bicicletele cu ghidon drept sau înălţat, reglajul se face la maneta frânei. Deblocaţi inelul de blocare şi rotiţi piesa de reglare înspre afară ( în sens invers acelor de ceasornic) pentru a întinde porţiunea destinsă a cablului. Niciodată să nu deşurubaţi complet piesa de reglare – trebuie să se lase cel puţin patru ganguri de filet în corpul manetei. Strângeţi inelul de blocare asigurându-vă că fantele inelului, lagărului de reglare şi frâna nu sunt pe aceeasi linie.

4 La bicicletele cursire şi la unele dintre celelalte, reglajele se efectuează la mecanismul de frânare. Se eliberează piuliţa de blocare şi se deşurubează lagărul de reglare pentru a aduce plăcuţele de frână mai aproape de jantă. La frânele macara, reglajele se realizează prin schimbarea poziţiei plăcuţelor sau prin intermediul piuliţei de blocare a cablului.

Vezi și  Ce să faci dacă bicicleta merge greu

5 La frânele cu disc hidraulice, adesea se pot regla avansul şi punctul de aderenţă. Verificaţi siguranţa frânei şi a punctelor de montare a etrierului. Căldura generată de frânele cu disc pare să le facă mai vulnerabile la slăbirea bolţurilor. Pentru a împiedica acest lucru, ele pot avea montate un cablu de blocare şi şaibe de blocare.

6 La frânele hidraulice, trageţi tare de manetă şi verificaţi dacă există scurgeri de lichid. Acordaţi o atenţie deosebită garniturilor furtunului. Verificaţi dacă furtunul prezintă uzură sau avarii.

Suprafaţa de frânare

Jantele roţilor se tocesc până când cedează, aşa că ele trebuie să fie examinate la fiecare inspectare a sistemului de frânare. La început, toate jantele au suprafaţă plată, dar, pe măsură ce se uzează, ele tind să dezvolte un profil concav. Unele pot avea un marcaj cu o linie de uzură şi, când se atinge această limită, linia se estompează, ceea ce înseamnă că janta trebuie schimbată. Pentru o verificare rapidă, aşezaţi alături de jantă o muchie dreaptă şi încercaţi să estimaţi grosimea rămasă. Dacă puteţi îndoi suprafaţa frânei apăsând puternic cu degetul mare, este aproape sigur că janta trebuie schimbată.

Când montaţi noile plăcuţe de frână, asiguraţi-vă că, cunoaşteţi materialul din care este confecţionată janta. Majoritatea jantelor sunt făcute dintr-un aliaj de aluminiu, dar la bicicletele mai ieftine se pot întâlni jante din oţel galvanizat, care sunt încă populare, funcţionează mai bine cu plăcuţe de frână din carbon, pentru a reduce căldura la nivelul jantei. Unele jante pot avea un înveliş ceramic aplicat pe suprafaţa de frânare pentru a îmbunătăţi frânarea în condiţii de umezeală. Fiecare tip de jantă are nevoie de o plăcuţă de frână specifică, cu care se potriveşte, deci asiguraţi-vă că aţi cumpărat plăcuţe compatibile.

Eliberarea rapidă

Frânele în V trebuie montate astfel încât să se depună un oarecare efort pentru a elibera ţeava de metal (sau ,,manşonul”, cum este adesea denumit) din braţ. Este de multe ori mai uşor să trageţi pur şi simplu ţeava de metal din suportul de cablu împingând în acelaşi timp spre interior braţul frânei.

La frânele macara, comprimaţi ambele braţe şi desfaceţi cablul de ramificare. Dacă întâmpinaţi rezistenţa, s-ar putea să trebuiască să eliberaţi tensiunea înşurubând mai întâi un lagăr de reglare la maneta frânei. Unele biciclete pot avea un dispozitiv de reglare sub ghidon sau în spatele şurubului de strângere al şeii

Majoritatea frânelor cu pivot simplu sau dublu au un sistem de came montat în apropierea piuliţei de blocare a cablului. Rotiţi cama şi frânele se vor depărta de jantă.

Frânele unor biciclete de şosea au dispozitivul de eliberare construit în maneta frânei. Aceste manete Campagnolo au un sistem de butoane care se resetează prima dată când trageţi frâna.

Uleiul

Uleiurile nu se împacă deloc cu suprafeţele de frânare, aşa că aveţi grijă când ungeţi frânele. Nu uitaţi să folosiţi lubrifianţi sub formă de aerosol sau rămâneţi fidel vechiuluui ulei la bidon sau sticlă. Ţineţi întotdeauna o cârpă curată sub frână dacă credeţi că există posibilitatea ca uleiul să picure pe jantă sau pe blocul de frânare. Ştergeţi frâna cu o cârpă curată după ce terminaţi.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>