Scule pentru întreținere și reparație bicicletă

Orice biciclist care dorește să fie mereu în siguranță, indiferent de locul unde acesta se află cu bicicleta, este necesar să aibă întotdeauna la îndemână un set adecvat de scule.

Orice ciclism ar trebui să înceapă prin a ține o trusă de scule de bază, necesară reparațiilor unor defecțiuni care apar pe drum sau pe pistă, va trebui să aveți această trusă permanent asupra voastră, iar ea trebuie să conțină suficiente scule cu care să efectuați reparațiile de bază. Mulți bicicliști adaugă o cameră de rezervă la trusa de bază pentru drum și o așează pliată într-un sac, pe țeava cadrului. Dacă mai completați trusa și cu o pompă montată pe cadru, veți avea toate sculele de care aveți nevoie când plecați la drum.

Scule universale

Scule universale
Set scule pentru bicicletă

Clești- Cleștii universali au o mulțime de utilități. Sunt ideali la strângerea cablurilor interioare ale schimbătorului și frânei.

Chei metrice (fixe) universale- Un set de chei cu dimensiuni de la 8 la 19 mm va fi foarte util.

Ciocan- cu fețe de nailon sau cauciuc (sau piele/cupru). Sunt esențiale la îndepărtarea unor componente fără a produce daune.

Trusă din chei tubulare- Chiar dacă nu sunt niște piese esențiale, acestea fac ca multe operațiuni să se desfășoare mai rapid. Șuruburile pedalelor de biciclete BMX și unele furci cu suspensie nu pot fi desfăcute decât cu ajutorul tubularelor.

Ac de trasat – foarte potrivit când se dorește deschiderea capetelor de cabluri care au fost tăiate. De asemenea, este foarte util la curățarea murdăriei de pe cheițele hexagonale și de pe altele.

Trusa minimală a ciclistului

Aceasta este trusa cu un minim de scule, cu care probabil că vă veți putea descurca. Unealta multifuncțională acoperă majoritatea problemelor. Desigur că va trebui să mai adăugați o pompă sau butelii de CO2.

Trusa pentru pene de cauciuc

Este esențială- nu plecați niciodată la drum fără ea. Benzile autoadezive sunt o soluție rapidă și sigură, dar mulți bicicliștilor preferă tradiționala trusă de reparare a cauciucurilor.

Leviere pentru cauciucuri

Acestea trebuie folosite cu precauție, dar sunt esențiale la scoaterea cauciucurilor.

Unealta multifuncțională

În prezent există o gamă foarte variată de unelte multifuncțional. Multe cuprind și o cheie specială pentru lanț.

Unealtă multifuncțională
Unealtă multifuncțională

Camera de rezervă

Nu este esențială, dar într-o zi friguroasă și umedă este mai ușor să se schimbe camera decât să se repare o pană.

Cameră pentru bicicletă
Cameră pentru bicicletă

Presă pentru lanț

Nu este necesară dacă unealta funcțională are una.

Articulație la lanț

Nu este esențială, dar este utilă în cazul în care se rupe lanțul.

Trusa de unelte de bază de acasă

Foarfecă pentru cabluri

Dintre toate sculele profesioniste pentru bicicletă existente, foarfecele pentru cabluri sunt poate cel mai frecvent folosite. Merită cu prisosință să cheltuiți o sumă de bani în pus pentru a intra în posesia unei foarfeci de bună calitate de care vă veți folosi mulți ani la rând.

Foarfece pentru cabluri
Foarfece pentru cabluri

Chei fixe

Reprezintă o unealtă profesionistă esențială. Acest set de cinci chei va acoperi majoritatea necesităților.

Chei fixe
Chei fixe

Cheie fixă de calibru mare

Pot fi suplinite de o cheie reglabilă și sunt necesare la reglarea jocului lagărelor filetate la seturile de direcție tradiționale.

Dispozitiv de verificare a lanțului

Este cea mai simplă și mai eficientă modalitate de verificare a uzurii lanțului. Se poate alege dintre cele mai multe variante.

Dispozitiv de verificare a lanțului
Dispozitiv de verificare a lanțului

Set de chei în stea

În ultimii ani au început să apară fitingurile în stea pentru biciclete. În prezent, acestea sunt limitate mai ales la bolțurile de la lanț și cele de montaj al rotorului frânei. O cheie pliabilă este foarte potrivită.

Set de chei hexagonale

Majoritatea bicicletelor, mai mult sau mai puțin sofisticate, nu sunt prevăzute cu piulițe și șuruburi tradiționale. Toate au capete pentru chei hexagonale (denumite și chei Allen), deci va fi nevoie și de o mare varietate de chei hexagonale, inclusiv un set de chei cu capete sferice.

Set chei stea și hexagonală
Set chei stea și hexagonală

Dispozitiv de desfacere a lanțului

Acest dispozitiv foarte rezistent de desfacere a lanțului va asigura mulți ani de servicii de primă calitate.

Sculă pentru demontarea axului pedalier

Este esențială pentru îndepărtarea brațelor axului pedalier de pe brațele pe pătrat conic și diferitele modele de butuc canelat. Cea destinată butucilor canelați are un cap puțin mai mare, dar cu puțină inventivitate poate fi folosită și cea pătrat-conică.

Scule pentru îndepărtarea pinioanelor de lanț din spate/casetei

Înainte de apariția freehub-ului și a casetei de butuc, majoritatea pinioanelor din spate erau înșurubate la butuc. Fiecare fabricant producea scula sa specifică de îndepărtare a pinioanelor.

Presă pentru lanț

O astfel de ustensilă este necesară pentru a ține caseta în poziție în timp ce se îndepărtează pinionul fix. Scula este ușor de confecționat dintr-o bară de metal și o secțiune de lanț.

Chei pentru spițe

Din păcate, nu există o dimensiune standard pentru niplurile spițelor, deci este nevoie de o serie de chei pentru spițe. Așa cum s-a mai recomandat, este bine să cumpărați o cheie pentru modelul de bicicletă pe care îl veți folosi și apoi vă veți completa seria, cumpărând câte una nouă ori de câte ori aveți nevoie.

Vezi și  Instrucțiuni pentru schimbarea cauciucurilor

Scule pentru axul pedalier (bottom bracket)

Este nevoie de o mare varietate de scule cu care să se poată acționa asupra diferitelor tipuri de axe pedaliere. Cumpărați tipul de sculă pentru ax pedalier adecvat bicicletei pe care o veți folosi și apoi completați gama de unelte pe parcurs.

Cheie pentru pedale

Este posibil să demontați pedala cu o cheie standard de 15 mm cu capăt deschis. Dar majoritatea cheilor sunt prea late pentru a se potrivi în golul din angrenajul pedalei, caz în care este nevoie de o cheie specială de pedală, mai îngustă. Unele pedale moderne nu au partea plată și nu pot fi îndepărtate cu o cheie hexagonală de partea din spate a brațului angrenajului.

Trusă de scule avansată pentru casă. 

Trusă pentru bicicletă din 4 piese
Trusă pentru bicicletă din 4 piese

Cheie pentru lanț- Chiar dacă în multe cazuri se pate folosi o șurubelniță mai lată, nu există înlocuitor pentru scula corectă, mai ales că, cheia specială pentru lanțul de bicicletă are un preț relativ mic.

Sculă pentru centrare-Se folosește pentru a verifica dacă janta stă în lateral de axa butucului roții, puteți verifica dacă roata este centrată montând-o pe acest dispozitiv.

Presă pentru cuvete- Aceasta este o sculă profesionistă. Presele pentru cuvete pot fi scumpe, dar investiția se poate dovedi utilă dacă montați cuvete pe biciclete de mai multe ori pe an. Majoritatea bicicletelor moderne au cuvete cu rulmenți, care se montează prin apăsare direct în cadru-pentru aceasta nu este nevoie de presă pentru cuvete.

Extractor de cuvete- Este o sculă utilă dacă schimbați des tija de ghidon. În prezent, multe tije de ghidon sunt prevăzute cu o cuveta cu despicătură, care se îndepărtează ușor din furcă. La un set de direcție cu cuvete despicate nu este nevoie de extractor de cuvete.

Șubler vernier– Un instrument suplimentar util în trusa de scule mecanice de acasă, este excelent pentru măsurarea diametrului tijei șeii, a lățimii lanțului și a diametrelor cuvetelor.

Riglă pentru spițe- Este un articol obligatoriu dacă aveți intenții serioase să vă ocupați de reglarea roților sau înlocuirea spițelor.

Cheie dinamometrică- Această cheie dinamometrică de 10-80Nm , 3/8 in de la Draper este ideală. Dacă aveți norocul să aveți componente de fibră de carbon la bicicleta, această cheie dinamometrică reglată (la 5 Nm) cu mâner în T este esențială, deoarece multe componente din fibră de carbon trebuie strânse corect.

Stand pentru centrarea roților- Există standuri profesioniste pentru centrarea roților, dar ele sunt relativ scumpe. Noi am confecționat acest stand dintr-o secțiune în formă de cheson din aluminiu, montată pe un banc de lucru pliabil.

Chei tubulare mari- Este posibil să fie nevoie de chei speciale ( de ½ inch ) pentru întreținerea și depanarea furcilor cu suspensie, care au de multe ori prevăzut un arc de mică înălțime sau un amortizator. Se va așeza o bucată de pânză subțire sau un șervețel de hârtie peste șurub, pentru a se evita alunecările și avariile care ar putea apărea.

Cum se folosesc sculele

Învățând să folosiți corect sculele, veți reduce la minimum posibilitatea de a vă răni sau a avaria uneltele și echipamentele. Acolo unde este posibil, slăbiți șuruburile de stângere trăgând de cheie înspre voi,  nu împingând înafară. Dacă lucrați la piulițele și șuruburile standard cu șase laturi, alegeți întotdeauna cheile inelare în locul cheilor fixe cu cap deschis. Cheile inelare alunecă mai greu, iar cele de bună calitate aplică o formă uniformă pe toate cele șase laturi ale dispozitivului de fixare.

set de scule portabile

Când lucrați la șuruburile de tip ”hex”- adesea denumite bolțuri Allen – folosiți cheile hexagonale cele mai bune pe care vi le puteți permite. Dacă este cazul, îndepărtați toată murdăria de pe șurub cu ajutorul  unei scobitori și spălați-l cu un curățitor adecvat, astfel încât cheia să poată ajunge în partea cea mai de jos a hexagonului. Acest lucru este important în special la șuruburile hexagonale îngropate.

Șuruburile de tip ”torx” încep să se folosească tot mai des la biciclete. Ele au de multe ori capul mai înecat decât cele hexagonale echivalente, deci se aplică aceleași considerente cu privire la spălare, chiar cu un plus de minuțiozitate.

Cât de mult trebuie strânse dispozitivele de fixare? Răspunsul cel mai simplu ar fi să se folosească o chei dinamometrică, ce permite stabilirea în prealabil a forței de torsiune, dar dacă vă aflați pe drum, va trebuie să vă încredeți în propria judecată și experiență. Dacă nu știți sigur dacă un component este strâns suficient, cereți ajutorul unei persoane cu mai multă experiență să verifice. Fiți precaut, că majoritatea începătorilor tind să strângă prea tare dispozitivele, ceea ce poate duce la avarierea gravă a componentelor. De asemenea, nu uitați că acele componente critice din punct de vedere al siguranței trebuie strânse întotdeauna corect cu o cheie dinamometrică.

Dacă un dispozitiv de strângere se slăbește constant în timp, luați în calcul schimbarea acelui șurub sau bolț.

Atunci când vă ocupați de cablurile de frână și schimbător, o foarfecă de cabluri de bună calitate este esențială. De multe ori, aceasta este prima sculă profesionistă pe care o cumpără un amator. Ea va fi folosită frecvent, deci cumpărați-o pe cea cu o calitate mai bună pe care vi-o puteți permite. Când tăiați un cablu exterior înfășurat în spirală, poate fi nevoie să piliți capătul până devine plat și să înlăturați toate marginile ascuțite. Când tăiați cablurile de schimbător de tip mai nou, capătul cablului și cămașa tind să se aplatizeze, așa că va trebui să le deschideți cu ajutorul unui obiect ascuțit. Un ac de trasat ingineresc sau o spiță rămasă de la o bicicletă veche sunt ideale pentru această operațiune.

Vezi și  De ce scârțâie frânele bicicletei în timpul frânării?

Acolo unde este posibil, începeți înșurubarea piulițelor și bolțurilor manual,  ca să vă asigurați că nu se înșurubează greșit.

 1. Dacă este posibil, folosiți întotdeauna o cheie inelară în locul unei chei cu cap deschis. Ea aplică o forță egală pe toate laturile.
 2. Încercați să acoperiți zalele lanțului cu o pânză de protecție sau să mutați lanțul pe inelul de lanț exterior, atunci când montați sau demontați pedalele. Dacă mâna alunecă, poate fi foarte dureros.
 3. Un set de chei Allen cu brațe lungi vă poate face viața mai ușoară, dar nu strângeți prea tare dispozitivul de fixare atunci când folosiți capătul scurt al cheii.
 4. Dacă aveți doar un set de chei imbus standard și trebuie să accesați un dispozitiv de fixare foarte adânc, puteți să folosiți o bucată foarte scurtă de țeavă peste capătul scurt al cheii, pentru a obține un braț mai lung.
 5. Montați un dispozitiv de fixare pentru capăt de cablu imediat după ce ați tăiat cablul, Dacă nu aveți un astfel de dispozitiv, aplicați puțin superglue ca soluție temporară.
 6. Atât cablurile de frână cât și cele de schimbător trebuie să aibă montate capete de siguranță. Cele metalice sunt pentru cablurile de frână, iar cele de plastic pentru cablurile de schimbător. Uneori este posibilă refolosirea dispozitivelor de fixare vechi, dar ele trebuie mai întâi verificate cu mare atenție.
 7. Curățați murdăria de pe dispozitivele de fixare hexagonale și de tip torx cu ajutorul unei scobitori. Această operațiune asigură intrarea cheii până în punctul cel mai de jos al dispozitivului de fixare.
 8. O șurubelniță de mărime potrivită cu cap în cruce sau cu cap plat este esențială pentru reglarea șuruburilor opritoare înalte sau joase la bicicletele echipate cu schimbător.
 9. Tăiați cablul interior curățind atent tăietura și lăsând aproximativ 50 mm sub bolțul de fixare. Dacă cablul începe să se desfacă, răsuciți-l cu grijă în direcția de înfășurare în spirală.
 10. Cablurile pentru schimbător sunt subțiri decât cele de frână. Cămășile acestora din urmă tind să fie înfășurate în spirală, în timp ce cablurile de schimbător au de obicei firele paralele.
 11. Armăturile capetelor de cabluri de schimbător sunt universale, în timp ce cele ale cablurilor de frână variază. Se observă cablurile de frână că au adesea aceste piese la ambele capete. Tăiați-l pe cel în plus.

Verificări lunare

Există anumite verificări care trebuie efectuate la bicicletă în fiecare lună. Acestea sunt importante mai ales dacă circulați cu bicicleta sute de kilometri pe lună și dacă o faceți și pe timp de iarnă. Verificarea uzurii nu necesită nici un profesionist.

 1. Verificați dacă suprafața de frânare a jantei prezintă semne de uzură sau avarii.
 2. Verificați siguranța rotorului.
 3. Verificați dacă există spițe slabe sau avariate.
 4. Verificați dacă cablurile de frână sunt uzate sau deteriorate pe partea exterioară.
 5. La bicicletele cu frână, verificați dacă furtunul este îmbătrânit. Acordați  o atenție  specială lucrurilor în care furtunul este prins de cadru sau de furci.
 6. Trageți frâna din față și balansați bicicleta în față și în spate pentru a verifica dacă exista joc la rulmenții cuvetelor.
 7. Apucați șaua și verificați dacă este sigură.
 8. Verificați dacă pereții laterali ai cauciucului prezintă avarii.
 9. Apucați brațele pedalelor și împingeți-le spre interior și spre exterior pentru a verifica dacă au joc.
 10. Verificați dacă zalele lanțului au dinți uzați sau deteriorați.
 11.  Verificați dacă pinionul din spate sau caseta prezintă semne de uzură sau deteriorare. De asemenea, verificați dacă lanțul este uzat sau deteriorat. Un lanț stricat poate fi periculos și costisitor.
 12. Verificați aliniamentul schimbătorului din spate și uzura roților de schimbător. O rotiță uzată trebuie înlocuită imediat.
 13. La bicicletele cu suspensie frontală, verificați uzura acesteia și dacă există scurgeri de ulei.
 14. La bicicletele cu suspensie dublă, verificați uzura pivoților.

Revizie rapidă înainte de a porni la drum

Se recomandă ca înainte de orice drum cu bicicleta să se efectueze o verificare rapidă. Concentrați-vă supra componentelor critice din punct de vedere al siguranței, înainte de a examina trenul de rulare și elementele de ”confort”. La urma urmei, un suport de bidon de apa desfăcut, deși este neplăcut, nu va fi dezastruos, în timp ce o roată prost fixată poate fi.

Nici o verificare de acest tip, în afară de cea a presiunii cauciucurilor, nu necesită unelte speciale, dar nu ar fi rău să aveți o sculă multifuncțională în buzunar, pentru cazul în care ar fi nevoie de reglaje sau strângerea anumitor componente.

 1. Verificați siguranța roților în locul prinderii de cadru.
 2. Prindeți roata din față și balansați-o în lateral pentru a verifica dacă există joc la lagăre. Ridicați roata și rotiți-o. Ascultați eventualele zgomote de lagăre uzate sau deteriorate.
 3. Repetați operațiunile anterioare la roata din spate. 
 4. Verificați uzura plăcuțelor de frână.
 5. Verificați dacă plăcuțele se ating corect cu janta.
 6. La bicicletele cu frâne pe disc, verificați uzura plăcuțelor.
 7. Verificați siguranța ghidonului. Țineți roata fixă și încercați să rotiți ghidonul.
 8. Verificați dacă striațiile anvelopei sunt uzate sau între ele există obiecte străine.
 9. Verificați presiunea cauciucului.
Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>