Schimbarea vitezelor pe bicicletă

Alături de frâne, schimbarea vitezei este una dintre principalele funcții mecanice ale bicicletei. Alegerea echipamentului potrivit pentru cel puțin o secțiune nu numai că îți va îmbunătăți viteza, dar îți va face și călătoria mai confortabilă și te va menține energizant în călătorii lungi. Aceste linii directoare sunt în mare parte irelevante pentru sistemele de schimbare a vitezei cu care te poți schimba în loc.

Atunci când cumperi o primă bicicletă, puțini oameni înțeleg ce sunt schimbătoarele de viteză, pentru ce sunt necesare și care sunt utilizările lor corecte. Nerespectarea avantajului deplin al schimbărilor de viteză în timpul mersului pe bicicletă duce la defectarea comutatoarelor de viteză. Aici am rezumat toate cele mai importante lucruri despre comutarea vitezei și o să ți-le explic în ordine în cele ce urmează.

De ce aveți nevoie pentru a schimba viteze?

Conducerea pe un drum plat, în sus sau în jos, necesită să ai diferite eforturi. Pe o bicicletă cu o singură viteză, nu există opțiuni, deoarece există doar o singură treaptă de viteză.  Și oricine are experiență în a merge pe un munte pe o bicicletă cu o singură viteză și știi cât de dificil este. Dar, în cazul unei biciclete cu mai multe viteze, există noi posibilități – puteți regla sarcina. Pe o bicicletă echipată cu mai multe trepte de viteză, de exemplu, îți este mult mai ușor să mergi. Să vezi cum se schimbă vitezele.

Ce este schimbarea vitezelor?

Esența schimbării vitezelor este în tragerea lanțului de la o stea la alta. Și diferite combinații de pinioane față și spate, care îți permit să reglezi viteza. Dar, mai întâi, să ne întoarcem la dispozitivul de schimbare a vitezelor la bicicleta ta.

Transmisia- toate piesele și nodurile bicicletei care asigură transmisia unei mișcări viguroase de rotație a roții din spate.

Transmisia constă dintr-un bogie, o manivelă, un lanț, pinioane sau casetă (sau clichet), schimbătoare față și spate.

Vitezele de comutare au loc prin schimbătoarele, care sunt amplasate pe volan.   Cu schimbătorul de viteze din spate situat pe partea dreapta a volanului, lanțul se rotește între stelele din spate,  și cu ajutorul unui comutator frontal (este la stânga pe volan) – între stelele din față.
O mare parte dintre bicicletele cu mai multe trepte au trei stele de conducere și șase, opt stele slave. Stelele anterioare sunt numărate de la mici la mari, iar stelele din spate, dimpotrivă, de la mari la mici.

Tipuri de schimbare a vitezei

Există două tipuri principale de schimbare de viteză – schimbare externă și internă.

Vezi și  Sistemul de frânare

Mecanism de schimbare internă

Bicicletele urbane folosesc adesea un mecanism intern de schimbare a vitezelor care este ascuns în interiorul butucului planetar din spate. Bicicletele cu butuc planetar au un singur lanț și un pinion. Numărul de viteze / trepte de viteză în butucii planetari este de obicei de la 3 la 7. Butucul planetar are o structură internă destul de complexă.

Avantajele centrelor planetare:
+ rezistă bine la condițiile meteorologice și la drumuri nefavorabile, întrucât mecanismul și toate părțile sale sunt închise într-o carcasă și, ca urmare, sunt fiabile și durabile;
+ puteți schimba viteza fără a roti pedalele.

Dezavantajele centrelor planetare:
greutate mare;
reparații foarte complexe, imposibile în condiții de drumeții.

Mecanism de conectare externă

Acest tip de schimbător de viteză este utilizat pe majoritatea bicicletelor cu mai multe trepte – de la urban (de exemplu, forward Dortmund 28 2.0) contractuale (de exemplu, Forward Apache 27,5 2.0 disc). Schimbarea vitezelor se face, folosind schimbătoarele din față și din spate.

Schimbător frontal

Comutatorul frontal împinge lanțul între stelele din față. Există un cadru în mișcare în designul comutatorului, în interiorul căruia trece lanțul de biciclete. Când schimbi viteza cu ardezie, cadrul se mișcă și devine o stea supranumerară, care îți asigură mișcarea lanțului pe această stea.

Schimbătorul din spate

Schimbătorul din spate – acesta este un mecanism cu un arc de întoarcere care se mișcă în cadrele cadrului axei transversale (sau piciorului) cu role fixate între ele. Într-o direcție, comutatorul se mișcă cu o frânghie și în direcția opusă, folosind un arc de întoarcere.

La mutarea comutatorului, circuitul trecut prin el este răsturnat de la o stea din spate la alta și de la folosind întinzătorul lanțului, lanțul se retrage automat.  

Avantaje ale comutatoarelor externe:
+design simplu
+greutate mică
+preț scăzut
+număr mare de unelte

Dezavantajele comutatoarelor externe:
puternic influențate de factori externi nefavorabili
necesitatea ajustării și întreținerii
pericol de rupere la căderea bicicletei
este imposibil să schimbi vitezele dacă bicicleta se află pe loc

Combinații stelare corecte

Ar trebui să alegi viteze în funcție de teren și atragerea atenției atât lacapacitățile fizice, cât la modul de așezare a acestuia, astfel încât lanțul să nu se răsucească. Asigură-te că nu există distorsiuni, poți privi pur și simplu lanțul. Dacă se mișcă paralel cu cadrul comutatorului frontal, atunci viteza selectată este optimă. Înclinarea apare atunci când lanțul se află pe partea din față a stelei mari și pe spate, de asemenea, mare.

Să vedem ce combinații de stele se aplică pe exemplul bicicletei cu trei stele din față și opt stele din spate. Principiul de bază este simplu: este necesar să se facă o combinație, și stelele din spate erau întotdeauna aproximativ în același plan vertical.

Steaua frontală mare este combinată cu stelele din spate 4-8 . Această combinație este optimă atunci când călătoriți pe un drum plat.

Pinionul cu lanț mediu se combină cu stele de la 3 până la 6. Această combinație este potrivită dacă călătorești pe un drum ușor traversat, sau dorești să îți oferi o activitate fizică mai mare în timp ce călătorești pe un drum plat.

Steaua frontală mică este combinată cu stelele din spate 1-3, această combinație este concepută pentru a urca în sus. În acest caz, tu (ciclistul) ai nevoie de

Vezi și  Frânele bicicletei

mult mai puțin efort în pedale,  dar rotația pedalei mai frecventă. 

Combinație greșită de stele din față și din spate, duce la o înclinație puternică a lanțului, reduce durata  comutatoarelor de viteză.

Cum se configurează comutatoarele de viteză?

Din când în când, comutatoarele de viteză au nevoie de setare. Devine clar atunci când lanțul începe să sară peste stele sau schimbarea treptelor devine imposibilă. În acest caz, trebuie să configurați comutarea vitezei. Îți recomand insistent ca toate setările și ajustările au fost făcute de un specialist calificat în centru de service autorizat și magazin, unde a fost cumpărată bicicleta.

Cum să comutați corect vitezele ?

Schimbarea corectă a vitezelor vă permite să călătoriți mai ușor și mai confortabil cu cel mai mic efort, și, de asemenea, va crește durata de funcționare a tuturor elementelor de transmisie a bicicletei. Am pregătit câteva reguli și recomandări, cum să comutați corect vitezele pe bicicletă:

Este posibil să comuți viteza numai în mișcare, adică în timp ce pedalezi
Pentru o deplasare corectă și lină la schimbarea treptelor de viteză, este necesar să slăbești piciorul de pe pedală.

Comutarea vitezei trebuie să aibă loc secvențial; nu este nevoie să sări simultan prin mai multe viteze.

Când urci în sus, nu ar trebui să arunci lanțul între stelele din față, dar între stelele din spate este complet acceptabil. Dacă te afli în partea din față a dealului, cel mai bine este să schimbi viteza înainte de a pleca.

Dacă, după schimbarea vitezelor, auzi alte sunete, atunci schimbarea nu a avut loc și este necesar să apeși maneta schimbătorului de viteze.



Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>