Repararea lanțului bicicletei

Cu o pregătire corespunzătoare nu este mai greu să efectuezi repararea lanțului bicicletei decât să înclei camera bicicletei.

Instrument pentru instarea lanțului
Instalarea lanțului pe bicicletă

Ce aveți nevoie pentru a repara un lanț de la bicicletă

Pentru a repara un lanț deteriorat la bicicletă, veți avea nevoie doar de un instument de monatre a lanțului. El este compact și, de obicei, se găsește în seturile de instrumente multi-funcționale pentru repararea bicicletelor.

Instrument pentru repararea lanțului bicicletei
Instrument pentru repararea lanțului bicicletei

Poate că acest instrument face parte din unul dintre instrumentele dumneavoastră multi-funcționale iar dumneavoastră pur și simplu nu știați pentru ce este el bun!

În condiții casnice puteți repara lanțul folosind un ciocan și un clește, dar în drum pe ele nu le poți lua. Într-o călătorie va trebui să reparați lanțul doar cu un instrument ușor de montare a lanțului.

Cum se rupe lanțul de obicei?

Cel mai des, lanțul se rupe atunci cînd dumneavoastră rotiți pedalele bicicletei la viteza maximă și concomitent schimbați vitezele la comutatorul frontal. Alte cauze ale defectării lanțului se întîlnesc foarte rar, o dată la un milion. Aveți ocazia să vă întîlniți cu astfel de defectări doar dacă vă plimbați cu bicicleta foarte mult.

Spre exemplu: o dată de sub roată a zburat un cuie, care s-a lovit direct în lanț și a nimerit în pinion. Cine ar fi crezut că acest lucru se poate întâmpla?

Cum funcționează lanțul la bicicletă?

Verigile lanțului sunt conectate unul de celălalt cu ajutorul unui știft de oțel. Pentru a scoate sau a instala o verigă e necesar să îndepărtați sau să bateți știftul cu ajutorul instrumentului de montare a lanțului (sau a unui ciocan).

Pentru a repara lanțul va trebui doar să îndepărtați veriga defectată și conectați capetele lanțului între verigile nedefectate. La bicicletele cu comutatorul de viteze de tip clasic, lanțul este mai lung decît este necesar pentru functionarea lui astfel puteți liber să excludeți cîteva verigi.

Pe biciclete cu o singură viteză și la bicicletele cu izolatoare planetare a verigilor, nu cred că veți putea să excludeți fără consecințe verigile. Așa că în cazul dat trebuie să vă luați cu voi un lanț nou sau unul vechi, de pe care veți scoate verigile care nu vă ajung.

Vezi și  6 Căi de demontare a roții

Face să reparăm lanțul bicicletei pe drum?

Lanț pentru bicicletă desfăcut
Lanț pentru bicicletă desfăcut

Cel mai bine este să nu reparam lanțul pe drum. Reparația lanțului – este unul dintre cele mai murdare lucruri. În cazul în care sunteți în haine noi, după repararea lanțului, probabil, va trebui să le aruncați.

Probabil cea mai bună soluție este de a apela un taxi sau de a încuia bicicleta într-un loc și de a merge acasă cu transportul public – veți reveni mai târziu, în haine vechi și veți repara lanțul calm.

Cu ce începem repararea lanțului la bicicletă?

Să presupunem că v-ați schimbat în haine vechi și sunteți gata să începeți lucrul. Pentru a examina mai ușor lanțul e de dorit să întoarceți bicicleta cu roțile în sus.

Examinați cele două capete deteriorate ale lanțului: un capăt (posibil ambele) e defectat sau necesită să fie schimbat. La capătul deteriorat a lanțului va trebui să îndepărtați doua verigi ale lanțului. De ce trebuie să scoatem două ci nu unul – probabil vă întrebați dumneavoastră?

Instrument pentru instarea lanțului
Instalarea lanțulu pe bicicletă

Întrucît lanțul este format din două tipuri de verigi, atunci dacă veți scoate numai una nu veți putea uni doua verigi de același tip.

În locul unde e necesar de desfăcut lanțul, plasați în fața instrumentului pentru montarea lanțului (vezi poza). Aceeași procedură o efectuăm și în instalarea unui lanț nou.

Desfacerea lanțului cu și fără instrumentul de montare a lanțului

Pentru a incepe a împinge nitul din lanț întoarceți mînerul instrumentului pentru montare a lanțului (vezi poza). Străduițivă să aliniați axa la instrumentul pentru monatre a lanțului după nitul de pe lanț (uneori ea alunecă un pic).

Lanț desfăcut
Lanț desfăcut

Nu înpingeți nitul pînă la urmă înpingeți doar atît astfel încît să fie suficient pentru dezunirea lanțului (vezi poza). Bucata rămasă de nit trebuie să rămînă în lanț, așa ca să fie ușor să o împingeți înapoi mai tîrziu.

Dacă nu aveți un instrument pentru montarea lanțului, va trebui să găsiți o bucată de lemn și să faceți o gaură mică în ea. Fixați pe gaura din lemn nitul care trebuie scoasă.

Găsiți un șurub de fixare mic, aproximativ de mărimea verigii, și folosiți-l în calitate de cui. Loviți pe el cu ciocanul, pentru a înpinge nitul din lanț la depărtarea necesară. Loviți foarte atent, pentru a nu-l scoate complet din lanț.

Unirea verigilor

Unirea verigii lanțului pentru bicicletă
Unirea verigii lanțului pentru bicicletă

Înainte de a uni ambele capete ale lanțului, înbrăcați-o înapoi pe pinion. Ar fi minunat daca prietenul dumneavoastră vă va ajuta să țină ambele capete ale lanțului în poziția necesară, atîta timp cît le conectați.

Vezi și  Schimbarea vitezelor pe bicicletă

Cu ajutorul  instrumentului pentru montare a lanțului puneți nitul la loc (vezi poza). Acesta este cea  mai complicată parte a lucrului, trebuie sa țineți instrumentul la aceeași linie cu nitul.

Dacă dumneavoastă doar instalați un nou lanț, atunci majoritatea lanțurilor sunt furnizate cu o legătură specială (blocaj), care permite eliminarea și instalarea de lanț fără a fi nevoie de a elimina niturile.

Reglați veriga nou instalată

Reglarea lanțului bicicletei
Reglarea lanțului

De îndată ce nitul a revenit la loc, veriga adăugată nu se va îndoaia bine. Mișcați veriga înainte și inapoi (vezi poza), pînă cînd ea nu se va îndoi bine, pentru a putea cu ușurință să treacă în jurul roților dințate.

Priviți mîinele dumneavoastră –  acum vă puteți simți un adevărat mecanic de biciclete.

Utilizarea lanțului vechi

Lanț pentru bicicletă folosit ca brățară
Lanț pentru bicicletă ca brățară

Dacă a-ți decis să instalați un lanț nou, iar cel vechi nu mai poate fi reutilizat, atunci accesați site-ul pentru a găsi lanțuri pentru bicicletă potrivite.

Dacă a-ți instalat un lanț nou într-un mediu confortabil acasă, atunci nu aruncați lanțul vechi – îl puteți utiliza în calitate de furnizor de verigi de schimb. Din moment ce a-ți învățat deja cum să eliminați și să instalați verigile, puteți utiliza lanțul vechi pentru a bloca șaua.

О șa bună acum costă foarte scump și o protecție suplimentară împotriva furtului nu strică nimănui.

În plus, vă puteți confecționa o brățară sau un cercel din lanț. Dar va trebui să faceți o gaură mare în ureche și urechea în sine trebuie să suporte greutatea acestor cercei.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>