Reglarea schimbătorului de foi la bicicletă

Deseori v-ați întrebat: Cum configurăm corect comutatorul frontal (schimbător foi) de viteze la bicicletă?

Scopul acestui ghid este de a vă ajuta să înțelegeți procesul de configurare corespunzătoare a schimbător foi (comutatorului frontal de viteze) a unei biciclete. Acesta poate arăta ușor diferit pe biciclete diferite, dar procedura este aproximativ la fel.

Acest ghid va fi foarte util în cazul în care la bicicletă se schimbă rău transmisiile și doriți să reglați în mod corespunzător schimbătorul de foi. După configurare, veți fi surprins cât de bine se schimbă vitezele pe o bicicletă. În afară de asta,  acest ghid va fi de ajutor atunci când instalați pentru prima oară schimbătorul de foi.

Schimbător de foi la bicicletăDacă pentru prima oară încercați să reglați schimbătorul de foi la bicicletă atunci nu veți putea face față fără unele aptitudini tehnice.  Și cel mai bun mod de a primi aceste aptitudini este de a începe să reglați individual pentru a înțelege cu ce probleme vă veți confrunta.  Pentru a facilita înțelegerea procesului de reglare, articolul conține o mulțime de fotografii.

Lucrul schimbătorului de foi constă în mutarea lanțului de la un pinion la altul. Suportul de viteză este deplasat cu ajutorul coardei. Odată cu slăbirea coardei de tensionare sub acțiunea suportul de arc el este deplasat spre interior.

Un comutator de viteze din față reglat în mod corect trebuie să deplaseze în mod clar și lin lanțului între pinioane. În timpul rotirii pedalelor la bicicletă suportul nu trebuie să se frece de lanț.

Instrumente pentru configurarea schimbator de foiPentru reglarea comutatorului de viteze va trebui următoarele instrumente(priviți poza de mai sus):

 1. Cheie hexagonală (modelul depinde de tipul concret al comutatorului frontal)
 2. Șurubelniță
 3. O monedă

Acum, să trecem la configurarea comutatorului frontal! Important e să faceți totul cu plăcere!

Pasul 1: Configurarea înălțimea comutatorului frontal de viteze

Setarea înălțimii schimbatorului de foiPrimul pas pentru configurarea corespunzătoare a comutatorului frontal ar fi verificarea înălțimii.

În cazul în care suportul este prea deasupra pinionului de conducere, acesta va schimba greu treptele de viteză. Dacă este prea mică, în general, nu se va muta lanțul de la un pinion la altul.Ajustarea șurubului comutatorului frontal

 1. Puneți comutatorul vitezelor în așa mod încât lanțul să se afle pe pinionul mediu de conducere. În acest mod placa exterior a suportului se va afla direct deasupra pinionului exterior.
 2. Distanța dintre dinții pionului exterior și marginea de jos a plăcii exterioare a suportului trebuie să fi 1-2mm. Ca instrument de măsurare a spațiului ne va veni in ajutor monede, deoarece grosimea sa este de aproximativ 1,5 mm. Monedă trebuie să intre în mod clar în fanta (vezi poza).
 3. Pentru a modifica înălțimea unui schimbătorului de viteze, mai întâi slăbiți tensiunea cablului prin trecerea la cel mai mic pinion. Apoi, slăbiți vitezele de comutare de șuruburi de blocare, reglați înălțimea și strângeți din nou șurubul. Din nou, comutați la pinionul de mijloc și de a verifica înălțimea titularului (vezi poza).
 4. Se repetă această procedură până când distanța dintre dinții de pe pinionul exterior și marginea de jos a plăcii  suportului va fi de 1 – 2 mm.

Notă: De la clema comutatorului frontal de viteze, de obicei, rămâne o urmă pe cadru după care vă puteți orienta când schimbați înălțimea.

Pasul 2: Reglarea unghiului de cotitură a comutatorului frontal de viteze

Ajustarea unghiului comutatorului frontalSuportul comutatorului frontal de viteze trebuie să fie aproximativ paralel cu lanțul. De precizia instalării unghiului de cotitură depinde calitatea schimbării transmisiilor la bicicletă.Schimbarea vitezelor în pinioane

 1. Schimbați transmisiile în așa mod încât lanțul să se afle pe partea exterioară a pinionului din spate și a pinionului din față.
 2. Controlați lanțul de sus. Lanțul ar trebui să fie paralel cu placa exterioară a suportului de viteze (vezi foto).
 3. Dacă comutatorul de viteze necesită rotație, deplasați în jos pinionul interior de conducere, pentru a ușura tensiunea cablului.
 4. Slăbiți șurubul de blocare și rotiți comutatorul de viteze în poziția corectă. Asigurați-vă că acesta procedură nu a schimbat înălțimea. Strângeți șurubul de blocare la loc (vezi foto).
 5. Deplasați pinionul exterior în urmă și verificați dacă comutatorul este localizat corect (vezi foto).
 6. Repetați acestă procedură atâta timp cât placa comutatorului de viteze nu este paralelă cu lanțul.

Notă: De la clema comutatorului frontal de viteze rămâne, de obicei,o urmă pe cadru, după care vă puteți orienta la schimbarea unghiului de cotitură.

Pasul 3: Poziția șuruburilor-restrictive a comutatorului frontal de viteze

Șuruburile restrictive limitează mișcările comutatorului frontal de viteze spre interior sau spre exterior. Șuruburile restrictive sunt desemnate prin literele «L» și «H». Șurubul «L» limitează deplasarea suportului în afara pinionului interior, iar șurubul  «H» – dincolo de pinionul exterior.

Vezi și  Cadru pentru biciclete. Din ce material să alegi?

Setare șuruburi de oprire ale vitezelor a schimbătorului de foiÎn cazul în care șuruburile nu sunt desemnate atunci , atunci ca să le instalezi care și de ce răspund e posibil doar printr-un mod practicant. Comutați la pinionul interior de conducere. Verificați mai întâi un șurub după acele de ceasornic apoi invers acelor de ceasornic.

În cazul în care comutatorul de viteze se mișcă atunci acesta este șurubul «L». Dacă totuși nu se mișcă atunci verificați alt șurub. La rotirea șurubului «H» comutatorul de viteze nu trebuie să-și schimbe vitezele. Marcați șuruburile ca să știți care este care.

Pasul 4: Reglarea șurubului «L» comutatorului frontal de viteze

Setearea șurubului L

 1. Stabiliți lanțul pe pinionul din spate interior și pe pinionul din față interior de conducere. (vezi poza)Schimbarea vitezelor în pinioane
 2. Verificați întinderea cablului – tensiunea trebuie să fie absentă. Pentru aceasta verificați tamburul de reglare.  Dacă și după aceasta cablul rămâne sub tensiune atunci slăbiți șurubul de prindere și  retensionați-l (vezi poza)Verificarea tensiunii cablului schimbătorului din față
 3. Priviți la spațiul dintre placa interioară a suportului și lanțul. El trebuie sa fie de un milimetru (vezi poza)Slăbirea șurubului de cuplare la viteze din față
 4. Încet rotiți pedală bicicletei fiind atenți la spațiu. Obțineți mărimea corespunzătoare a spațiului cu ajutorul reglării șurubului  «L» în acel loc, la locul unde în timpul rotirii pinionul de conducere se apropie de lanț cel mai tareSetarea decalajului dintre lanț și steaua de conducere

Pasul 5: Reglarea șurubului «H» comutatorului frontal de viteze

Reglarea vitezei de comutare cu șurub H din față

 1. Schimbați pe pinionul exterior din spate și pe pinionul exterior din față (vezi prima și a doua poză)
 2. Trageți cablul cu mâna, pentru a vă asigura că la comutatorul de viteze nu afectează șurubul «H» (vezi poza).
 3. Mențineți cablul întins, verificați spațiul dintre lanț și placa exterioară a suportului. Spațiul trebuie să fie aproximativ un milimetru (vezi poza).
 4. Rotiți ușor pedalele bicicletei, fiind atenți la spațiu. Obțineți mărimea corespunzătoare a spațiului cu ajutorul reglării șurubului «H» în acel loc, la locul unde în timpul rotirii pinionul de conducere se apropie de lanț cel mai tare.

Pasul 6: Reglarea indexării comutatorului frontal de viteze

Indexarea viteze de al comutatorului frontal

 1. Schimbați pe pionul interior din urmă și pe pionul mijlociu față.
 2. Spațiul dintre placa interioară a suportului și lanțul trebuie să fie cât mai puțin posibil, dar totodată nu trebuie să apără frecare. Rotiți pedala bicicletei pentru a fi siguri că în momentul rotirii frecarea lipsește în orice loc (vezi poza)
 3. Pentru a micșora spațiul, măriți tensiunea cablului cu ajutorul rotirii tamburului regulator.
 4. Dacă lanțul se freacă de partea interioară a plăcii suportului, reduceți tensiunea cablului prin rotirea tamburului regulator( vezi poza).
 5. În cazul în care tamburul regulator este slăbit până la limită, întoarceți tensiunea cablului la poziția sa inițială. Răsuciți tamburul regulator până la urmă cu mișcări în sens invers. Comutați la pionul interior din față. Slăbiți șurubul de întindere a cablului, tensionați-l atent și strângeți șurubul înapoi. Repetați reglarea tensiunii cablului așa cum s-a descris mai sus (vezi foto).
Vezi și  Întreţinerea lanţului şi a sistemului de transmisie

Pasul 7:  Finalizarea configurării schimbătorului de foi

Felicitări! Ați configurat corect comutatorul frontal de viteze pe bicicletă. Acum schimbările între pinioanele din față de conducere ar trebui să aibă loc rapid și fără probleme.

Sperăm că acest ghid a fost de ajutor pentru dumneavoastră. Acum vă puteți bucura de mersul pe bicicletă, pentru slăbit în special!

Comentarii (1)
 1. dan spune:

  …cand ai o bicicleta de viteză,cum ar fi cursiera,…trebuie sa functioneze perfect.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>