Procedura de lubrificare a bicicletei

Problema lubrifierii este acută înainte de începerea fiecărui sezon de ciclism, după sfârșitul acestuia și în același timp, mai ales dacă există un fapt de mers frecvent în noroi. Fără îndoială, toate conexiunile bicicletei trebuie lubrifiate pentru a le mări durata de viață. Piața oferă o mare varietate de lubrifianți diferiți, lichizi și groși. Procedura de lubrificare a bicicletei este importanta, iar acest articol te va ajuta sa înveți cum trebuie să procedezi.

Înjirearea bicicletei

Pentru a prelungi durata de viață a bicicletei, în primul rând trebuie să o păstrați curată. A doua componentă cea mai importantă este lubrifierea corectă și în timp util a bicicletelor. În plus, mulți oameni fac greșeli care pot dăuna bicicletelor.

Prima greșeală cea mai frecventă este utilizarea WD-40 ca lubrifiant pentru biciclete. Recunosc că atunci când am început să întrețin bicicleta, am făcut aceeași greșeală.

Din fericire, am descoperit lubrifiantul Finish Line, chiar si GS27. Acesta este unul dintre lubrifianții recomandați de majoritatea experților și unul care mă servește bine. Poate fi folosit pentru majoritatea părților în mișcare ale bicicletei. De asemenea, se folosește grăsime pentru părțile ascunse, cum ar fi rulmenții.

Asigurați-vă că bicicleta este curată înainte de a citi mai departe. Dacă lubrifiați o bicicletă murdară, lubrifierea va provoca pur și simplu acumularea de mai multă murdărie, ceea ce va uza transmisia cu lanț.

Reguli de lubrificare a bicicletei

1 Lanţul şi roţile de lanţ sunt  o prioritate, dar nu trebuie să lubrifiați un sistem de transmisie murdar.

2 Lubrifiaţi punctele de pivotare. Desfaceţi ,,manşonul” şi ungeţi complet cu un lubrifiant pe bază de ceară.

3 Frânele macara au nevoie de lubrifiere la pivoţi şi la cablul de ramificare.

4 Schimbătoarele din spate trebuie lubrifiate uşor la pivot. Ar fi bine să aplicaţi o picătură mică şi pe lagărul de reglare.

5 Rotiţele de ghidaj trebuie lubrifiate cu ulei pentru lanţ.

6 La schimbătorul din faţă se lubrifiază pivoţii.

7 Pivoţii manetei frânei trebuie lubrifiaţi cu un lubrifiant pe bază de ceară. Acolo unde este posibil, îndepărtaţi cablul, ţineţi-l în sus şi picuraţi lubrifiantul în interior.

8 Toate cablurile interioare expuse trebuie lubrifiate cu un lubrifiant pe bază de ceară. Acolo unde este posibil scoateţi cablurile din opritoare pentru a putea să ungeţi cablul interior.

Curăţă lanțul de bicicletă – este atât de uşor! - WD-40 RO

Lubrifierea sistemului de transmisie

Sistemul de transmisie este cea mai importantă parte a bicicletei care trebuie să fie verificată şi lubrifiată constant. Roata din faţă aruncă invariabil noroi şi apă de pe drum, care tind să se lipească de un lanţ bine uns, după care încep să se strecoare printre zalele lanţului şi dinţii roţilor de lanţ. Prin urmare, trebuie să vă concentrați în primul rând asupra sistemului de transmisie, pe care trebuie să-l curățați mai întâi şi apoi să-l ungeți.

Sistem de transmisie

Frecvența cu care ungeți sistemul de transmisie (şi alte componente) depinde de cât de des folosiți bicicleta şi de condițiile în care rulați. Drumurile cu bicicleta efectuate iarna cer mai multă lubrifiere decât drumurile ocazionale din timpul verii. Bicicletele ținute în aer liber ar putea necesita lubrifiere înainte de fiecare plecare, dacă sunt folosite ocazional, în timp ce biciclistul de munte pasionat își va spăla şi lubrifia bicicleta după fiecare drum.

Vezi și  Repararea lanțului bicicletei

Ungerea lanțului

Cum să ungeți lanțul?

Ce parametri pot fi utilizați pentru a determina dacă lanțul are nevoie de lubrifiere? Această întrebare îi îngrijorează pe mulți. Există doi parametri aici: primul – știi tu cât de mult este suficient un lubrifiant, al doilea – așteaptă ciripitul lanțului. Dacă, dintr-o dată, descoperiți că lanțul s-a uscat în timpul călătoriei, atunci nu vă panicați. Puteți parcurge cu ușurință încă 50 km sau mai mult.

Lanțul trebuie lubrifiat mai des decât alte părți ale bicicletei. Iarna sau toamna, când mergeți cu bicicleta în ploaie, pentru o perioadă lungă de timp, ar trebui să lubrifiați lanțul imediat după întoarcerea acasă (după ce bicicleta este uscată, desigur). Vara, dacă pedalati în fiecare zi, lanțul trebuie lubrifiat de 1-2 ori pe lună.

Cu toate acestea, călătoria întotdeauna cu un lanț uscat nu este nici o opțiune. Există două tipuri de lubrifianți pentru lanțul de biciclete. Un lubrifiant este pentru vreme ploioasă, iar celălalt este pentru vreme uscată. Cineva ar putea crede că acesta este un truc de marketing, dar nu este.

Pe piață există în prezent un număr amețitor de lubrifianți pentru biciclete. Lubrifianții pentru lanț sunt adesea descriși ca fiind ,,pentru ud” sau ,,pentru uscat ”. Cei mai mulți sunt prezentați ca având o compoziție de înaltă tehnologie şi adaosuri de diferiți compuși exotici şi tipuri de ceară.

Unele firme producătoare se mândresc că folosesc ,,chimia nano ceramică”, altele pretind că au ,,protecție de Teflon pentru suprafețe”. Este fără îndoială că toate aceste descrieri sunt adevărate, dar pentru biciclistul mediu, diferența între un lubrifiant și altul poate să nu fie evidentă în lumea reală.

Un tip de lubrifiant de uscat poate fi cea mai bună alegere pentru mulți bicicliști. Acesta folosește un solvent care se evaporă după ce pătrunde în zalele lanțului, lăsând în urmă o suprafață alunecoasă uscată. Avantajul este că murdăria nu se mai poate lipi de lanț. Pentru vreme uscată, lubrifiantul (uscat) este lichid. Previne lipirea murdăriei și a nisipului de lanț.

Pentru a lubrifia lanțul, rotiți-l în timp ce picurați o cantitate mică de ulei pe verigile lanțului. Apoi schimbarea este transmisă prin toate mecanismele, iar rotația lanțului permite, de asemenea, pătrunderea uleiului în toate părțile. Lăsați lanțul să se usuce și ștergeți orice exces de lubrifiant. Lanțul trebuie să fie ușor umed.

Nu trebuie să lubrifiați restul componentelor la fel de des ca lanțul, dar când acestea se usucă sau încep să scârțâie, vă vei da seama că este timpul să adăugați niște lubrifianți.

Ungerea frânelor

Biciclete - Despre frane
Frânele bicicletei

Cu frânele de mână, trebuie să aveți mare grijă să nu lăsați cantitatea de ulei să ajungă pe jante sau pe plăcuțele de frână, deoarece aceasta va reduce capacitatea de frânare. Lubrifiați părțile indicate de săgeți. Aplicați ulei, picurând puțin pe unele piese și apoi folosiți maneta de frână.

Vezi și  6 Căi de demontare a roții

Dacă cadrul are ghidaje de cablu cu fante, trageţi de cabluri pentru a le elibera şi trageţi în jos învelişul exterior. S-ar putea să trebuiască să deschideţi dispozitivul de decuplare rapidă pentru a elibera cablul. Ungeţi cablul interior şi împingeţi-l pe cel exterior în sus şi în jos pentru a pătrunde uleiul şi în cablul exterior. La frânele macara şi la cele în V, lubrifiaţi arcul de întoarcere şi montura pivoţilor.

La frânele în V, ungeţi partea din faţă şi pe cea din spate a pivoţilor. Din cauza îndoiturii tecii, cablul se poate rigidiza exact în acest loc, aşa că desfaceţi îndoitura şi glisaţi teaca în jos, până la piuliţa clemei, pentru a expune cablul interior. Curăţaţi şi lubrifiaţi cablul interior.

Frânele cu pivot dublu trebuie lubrifiate la pivoţi,  în centrul monturii şi la bolţul clemei cablului. Ungeţi pivotul la maneta frânei. Dacă lucraţi la o bicicletă cu ghidon coborât, daţi la o parte manşonul manetei pentru a ajunge la pivot.

La frânele cu disc, lubrifiaţi pivotul manetei. Dacă credeţi că pistoanele se blochează, îndepărtaţi roata şi plăcuţele de frână. Cu mare grijă, aplicaţi puţin lubrifiant pe pistoanele expuse. Împingeţi pistoanele înapoi în etrier şi montaţi la loc plăcuţele şi roata.

La frânele macara, ungeţi pivoţii în faţă şi în spate. Un strat subţire de lubrifiant aplicat pe dispozitivul de demontare rapidă a cablului de ramificare împiedică blocarea acestuia şi previne producerea unor scârţâieturi supărătoare.

Ungerea manetei

Manetele de frână trebuie lubrifiate așa cum se arată mai sus. Folosiți o cantitate mică de ulei și apoi aplicați maneta de frână. Mutați maneta de frână pentru a permite uleiului de motor să pătrundă mai adânc.

Ungerea cablurilor

Dacă este posibil, scoateți cablurile și ungeți-le cu ulei folosind degetele.

Ungerea pinionului auxiliar

Pinionul ia mult ulei din lanț, dar ar trebui adăugat puțin mai mult pentru acesta. Asigurați-vă că rotiți lanțul după ce ați folosit uleiul, astfel încât acesta să lubrifieze totul în jur.

Lubrifierea volantului frontal

Lubrifiați pinionul lanțului în punctele de fixare și opriți șuruburile.

Îndepărtați excesul

Bicicletele nu au nevoie de multă lubrifiere. Excesul va colecta pur și simplu praful și va cauza probleme. Aceasta este una dintre greșelile obișnuite pe care le comit începătorii atunci când consideră că mai mult este mai bine. Folosiți o cârpă pentru a șterge excesul de ulei.

Cumpărați un lubrifiant bun, faceți o curățare rapidă a bicicletei și ungeți toate piesele. Acest lucru îi va permite să reziste mult mai mult  și să funcționeze fără probleme

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>