Poziția corectă pe bicicletă

Dupa ce v-ati cumparat o bicicleta de dimensiunea potrivita, în continuare va trebui sa efectuati câteva ajustari minore ale pozitiei pe bicicleta. Se observa deseori ciclisti la care pozitia nu este corecta, fie pentru ca se afla pe partea gresita a bicicletei, fie pentru ca pozitia lor trebuie ajustata.

Poziția corectă pe bicicletă prezintă o importanță majoră: omul petrece multe ore șezând pe șa, iar în cazul unei poziții incorecte obosește nu doar regiunea fesieră, dar de asemenea și mușchii gâtului, spatelui și extremitățile corpului. Pentru a obține de la bicicletă maximum de beneficii este necesar de cunoscut cum trebuie utilizată bicicleta.

3 metode de a merge corect pe bicicetă
3 poziții pe bicicletă

Se pot vedea cicliști ale căror solduri pendulează pe o bicicletă prea mare (sau care are șaua prea sus), alții ai căror genunchi par să atingă bărbia din cauză că bicicleta este prea mică sau tija șeii coborâtă prea mult.

Dincolo de factorul disconfort, o reglare greșită a bicicletei poate duce la vătămări, mai ales în zona genunchilor, Prin urmare, cum se obține o poziție corectă pe bicicleta? Dacă veți caută online, veți găsi o multitudine de sfaturi de reglare, dar, dacă vă permiteți, ideal este să apelați la un profesionist.

Mulți sunt captivi stereotipurilor cu privire la tehnica de deplasare pe bicicletă. Ei consideră că în acest caz este necesar de rotit pedalele cu o viteză constantă, toată greutatea corpului să fie distribuită în special pe șa și să privească la câțiva metri mai departe de sine. Dar nu este corect.

Reglarea profesionala a bicicletei

Un bun reglor de biciclete va lua în considerare nevoile dumneavoastră personale, anatomia dumneavoastră și scopul în care folosiți bicicleta. De exemplu, dacă intenția dumneavoastră este să-l copiați pe Chris Froome într-o competiție time-trial, poziția dumneavoastră va fi complet diferită fată de situația în care v-ați cumpărat prima bicicleta step-through (fără bara orizontală) și vă căutați o poziție corectă și confortabilă.

Expertul va stabili flexibilitatea și rezistenta dumneavoastră, vă va măsură membrele și chiar va prescrie orteze, dacă este cazul. De regulă, toate acestea costă în jur de 100 lire sterline, dar banii vor fi cheltuiți cu folos. Dacă nu aveți posibilitatea să apelați la un profesionist, puteți realiza și singur reglarea bicicletei, cu condiția să fiți foarte meticulos. Noi recomandăm metoda 109%.

Metoda 109% pentru reglarea bicicletei

Aceasta formula susținută științific arată că înălțimea șeii pentru generarea celei mai eficiente bâțâi a pedalei reprezintă 109% din lungimea interioară a piciorului dumneavoastră.

Nu trebuie decât să măsurați lungimea piciorului în partea interioară, de la sol până în punctul în care piciorul se unește cu torsul. Măsurătoarea trebuie realizată stand în picioare și fără pantofi. Înmulțiți aceasta lungime cu 109% și veți obține lungimea de la vârful șeii până la pedala întinsă în partea de jos a bâțâii. De exemplu, dacă cusătură interioară a pantalonilor măsoară 81 cm, înălțimea dintre pedala și să trebuie să fie în jur de 88 cm.

Apoi, va trebui să treceți la poziția longitudinală, respectiv poziția orizontală a șeii. Mai întâi, fixați șaua orizontal, iar clema tijei șeii trebuie să se afle în mijlocul barelor șeii. Urcați-vă pe bicicletă și rotiți pârghiile în poziție orizontală. Folosind un fir cu plumb, verificați dacă genunchi dumneavoastră este exact deasupra centrului pedalei.

Pentru a ajunge în această poziție, deplasați șaua în fată și în spate, după cum este necesar.

O dată reglată poziția șeii, pasul următor este reglarea ghidonului Aceasta reglare depinde în mare măsură de tipul de bicicletă pe care o aveți și de scopul în care o veți folosi. Dacă bicicleta este prevăzută cu un sistem A-head, înălțimea ghidonului poate fi reglată prin adăugarea eliminarea de distantieri sub tija. Dacă bicicleta are o tija mai tradițională de tip „arbore gol”, atunci bolțul central trebuie slăbit înainte să se poată schimba înălțimea tijei și ulterior ghidonului.

Este vital că tija să fie fixată strâns de fiecare dată când se pornește la drum. Trebuie să puteți frână și vira bicicleta în mod corespunzător pentru a consideră că sunteți în siguranță în timpul drumului. Dacă aveți nelămuriri, consultați un mecanic local calificat. Pentru un drum „de voie” pana la magazin, poziția aproape verticală în să este potrivită; pentru cursele off-road, trebuie să vă aplecați în fată, astfel încât o parte din greutatea dumneavoastră să se afle deasupra roții din fată. În acest fel, se pot controla mai bine tracțiunea și direcția.

Vezi și  Tipuri de frâne pentru biciclete

La bicicleta cursiera clasică cu ghidon precum coarnele de berbec, poziția corpului este mult mai joasă și mai aerodinamică atunci când mâinile sunt așezate pe secțiunea coborâtă a ghidonului. În aceasta poziție, capul va fi coborât. Totuși, aveți grijă: chiar și pe o bicicleta de curse, în majoritatea timpului veți rula pe secțiunea superioară plată a ghidonului, cu mâinile chiar în spatele capacului manetei de frână sau sprijinite pe acesta.

In această poziție, spatele dumneavoastră va fi la 45 grade fată de teren. Din nou, aceasta depinde de preferințele dumneavoastră personale. Mulți cicliști de sosea preferă să stea într-o poziție mai dreaptă în timpul drumului, dar se vor împinge mai în spate în șa când mâinile sunt ținute pe părțile ghidonului care se curbează spre exterior.

Mulți bicicliști preferă să efectueze în plus o suma de alte mici reglaje ale ghidonului, pipei și șeii pentru fixarea poziției de mers în loc să adere la unele reguli dificile și rapide. Dacă aceasta metoda vi se potrivește și este adecvată stilului dumneavoastră personal de mers bicicleta, totul va fi bine.

Cu perna label piciorului pe pedala, partea inferioară a membrului inferior va fi ușor flexata. Ciclistul din imagine folosește pedale cu brida și pantofi cu crampoane. Aceasta asigură întotdeauna o poziționare corectă a pernei tălpii.

Firul cu plumb vă poate ajută să stabiliți poziția fată-spate a șeii.

Principiile de bază a poziției corecte pe bicicletă

  1. Repartizarea greutății corpului între roți este necesară în cazul depășirii diferitor coline, nisip, noroi și alte obstacole, pentru o îmbunătățire optimă a procesului de frânare sau accelerare. Greutatea corpului poate fi repartizată prin schimbarea poziției corpului și a înclinării sale în planul longitudinal alături de șa: în timpul ridicării trebuie de apropiat de ghidon iar în cazul coborârii, dimpotrivă, este necesar de aplecat în spate.
  2. În timpul virajelor acționează forța centrifugă. Pentru a compensa efectul acesteia este necesar să schimbați înclinarea bicicletei pe verticală, schimbând astfel punctul de greutate spre stânga sau spre dreapta.
  3. Nu se permite să depășiți în poziția șezut borduri, rădăcini și avene, deoarece din această cauză suferă nu doar corpul dumneavoastră, dar de asemenea este posibil să se strice tija de sub șa, șaua, ghidonul, cadrul, furca, janta. Uneori este posibil să vă răniți grav sau chiar să spuneți adio de la viață.
  4. Depășind obstacolele, nu se permite să rotiți încet și uniform pedalele, este necesar să le rotiți fracționat și intermitent, pentru a nu atinge cu piciorul obstacolul. În caz contrar, este foarte ușor să cazi, rănindu-vă piciorul sau să distrugeți pedalele cu tija de conectare. Sunt astfel de momente atunci când nu vă este a roti pedalele – doar să nu cădeți. Din acest motiv este de dorit să vă deplasați cu viteză redusă pe suprafețele dificile pentru ca să vă rămână stoc de inerție, deoarece întotdeauna este mai dificil să accelerezi decât să frânezi. Dacă nu alegeți aterizarea corectă, va fi dificil în procesul deplasării să distribuiți punctul de greutate. Iar aterizarea corectă poate fi realizată doar în condițiile unor setări corecte și alegerea bicicletei de munte.

Alegerea poziției corecte pe bicicletă – este o problemă destul de complexă, datorită faptului că fiecărei persoane îi este necesară poziția sa individuală pe bicicletă. Problema alegerii unei poziții se agravează datorită diversității de geometrice a bicicletelor și stilurile de echitație.

Din acest motiv putem oferi doar recomandări generale care trebuie aplicate în mod creativ în practică, consultându-se cu alți cicliști mult mai profesioniști. Dar pentru început – două cuvinte despre geometria bicicletei și a omului.

Cum să reglați ghidonul și șaua pe bicicletă

Determinarea poziției și reglării ghidonului pentru o poziție corectă pe bicicletă – un proces anevoios, ce constă din mai multe etape și poate avea loc în următoarea ordine.

Selectați înălțimea de instalare de șa (inclusiv  lungimea tijelor de conectare), înălțimea de instalare a ghidonului, dimensiunea/înălțimea cadrului, lungimea de depărtare și/sau dimensiunea ,,B2’’ a cadrului și poziția longitudinală de șa.

Vezi și  Distanțe lungi pe bicicletă: beneficii și pregătire
Ghidon pentru bicicletă
Ghidon Cadel Evans BMC SLR01 pentru biciceta de munte

Mai întâi de toate este necesar să alegeți și să instalați corect o șa (de ex. alegeți distanța de la ghidon și unghiul de înclinare a liniei orizontale). Fiecare om are propria sa anatomie a corpului, și în cazul în care nu există o congruență a suprafeței ,,celui de-al cincilea punct’’ și șa, atunci omul deja în sens direct, și nu în figurat, este așezat ca pe ,,un stâlp’’.

Prin urmare, alegerea de șa depinde  nu doar de tipul de excursii pe bicicletă (sportivii preferă șeile înguste), dar și de caracteristicile individuale de structură a corpului biciclistului. Persoanele de gen masculin, datorită caracteristicilor lor anatomice își pot permite șei înguste. Pentru femei se potrivesc șei late.

Este bine înțeles faptul că ghidonul – reprezintă cea mai importantă parte nu doar a corabiei, dar și a bicicletei. Unde întorci, acolo și te duci.

Pentru cursele sportive de biciclete este foarte importantă geometria ghidonului. Adevărul este că concurenții la curse încearcă să reducă rezistența la vânt. După viteza de 20 km/h, următorii fiecare 10 km necesită ulterior creșterea dublă a puterii ,,motorului’’.

Desigur, în practică acest lucru nu este chiar așa. Datorită diferitor mecanisme, biciclistul poate să reducă cheltuielile energetice. Concurenții la curse – sunt oameni cu experiență și nu risipesc în vânt energia lor.

Ei preferă să se deplaseze ,,pe roți’’, utilizând căști raționalizate, din materiale sintetice elegante, care reduc rezistența aerului. Cu alte cuvinte, se comportă total indecent. Ei nu merg cu pieptul înainte împotriva vântului – dar preferă să se ascundă în spatele prietenului său.

Iată aici le vine în ajutor ghidonul curbat – cu cât mai aproape sunt contururile de biciclist, cu atât sunt mai mici cheltuielile pentru scindarea aerului. La drum biciclistul privește cam cu neîncredere.

Poziția corectă pe bicicletă în timpul curselor

În timpul călătoriilor de lungă durată, bicicliștii turiști în scopul reducerii tensiunii mușchilor schimbă în mod constant poziția sa în șa și a mâinilor. Dar bicicliștii cu ghidon ,,rutier’’ nu dispune de variante de alegere a schimbării mâinilor.

Poziția corectă pe bicicletă a persoanei
Poziția corectă a ciclistului pe bicicletă în timpul cursei

Din acest motiv, în timpul unei excursii monotone și de lungă durată, mușchii gâtului și a părții superioare ale corpului înțepenesc foarte mult. Acest lucru se întâmplă în mod deosebit de neplăcut la persoanele care suferă de osteocondroză.

Cele mai răspândit tip de ghidon pentru cicliști este ghidonul drept. Uneori într-adevăr reprezintă o simplă țeavă, alteori – o țeavă puțin mai curbată, dar totuși rămâne mereu aproape dreaptă. Un moment neplăcut în timpul utilizării ghidoanelor drepte îl constituie faptul că în timpul deplasării împotriva vântului sau de pe munte, biciclistului îi este imposibil să adopte o poziție mai favorabilă.

Din moment ce biciclistul se apleacă înainte și curbează brațele de la coate, atunci o astfel de deplasarefoarte repedeobosește. Acest fapt duce la câteva concluzii:

  1. Dacă nu sunteți un mare amator de echitație la viteză mare și pe distanțe de lungă durată – puteți să vă deplasați liniștit cu ghidon de tip drept.
  2. Pentru amatorii de călătorii lungi, participanții la curse cu osteocondrozăeste de preferat să folosească ghidoanele curbate.
  3. Dacă aveți un ghidon drept, atunci puteți instala pe acesta coarne, care vă permite să schimbați poziția mâinilor, ceea ce este convenabil pentru călătoriile de lungă durată.
  4. Există și ghidoane speciale curbate în mod repetat, concepute pentru călătoriile lungi.

După toate pregătirile, este necesar de verificat instalarea corectă a ghidonului și de șa în practică: biciclistul nu trebuie să stea gârbovit, iar mâinile pe ghidon trebuie să fie puțin curbate la coate. În plus, în timpul deplasării, mușchii gâtului și a spinării nu trebuie să fie supra-tensionați.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>