Poziția corectă pe bicicletă

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Poziția corectă pe bicicletă prezintă o importanță majoră: omul petrece multe ore șezând pe șa, iar în cazul unei poziții incorecte obosește nu doar regiunea fesieră, dar de asemenea și mușchii gâtului, spatelui și extremitățile corpului. Pentru a obține de la bicicletă maximum de beneficii este necesar de cunoscut cum trebuie utilizată bicicleta.

3 metode de a merge corect pe bicicetă

3 poziții pe bicicetă

Mulți sunt captivi stereotipurilor cu privire la tehnica de deplasare pe bicicletă. Ei consideră că în acest caz este necesar de rotit pedalele cu o viteză constantă, toată greutatea corpului să fie distribuită în special pe șa și să privească la câțiva metri mai departe de sine. Dar nu este corect.

Principiile de bază a poziției corecte pe bicicletă

  1. Repartizarea greutății corpului între roți este necesară în cazul depășirii diferitor coline, nisip, noroi și alte obstacole, pentru o îmbunătățire optimă a procesului de frânare sau accelerare. Greutatea corpului poate fi repartizată prin schimbarea poziției corpului și a înclinării sale în planul longitudinal alături de șa: în timpul ridicării trebuie de apropiat de ghidon iar în cazul coborârii, dimpotrivă, este necesar de aplecat în spate.
  2. În timpul virajelor acționează forța centrifugă. Pentru a compensa efectul acesteia este necesar să schimbați înclinarea bicicletei pe verticală, schimbând astfel punctul de greutate spre stânga sau spre dreapta.
  3. Nu se permite să depășiți în poziția șezut borduri, rădăcini și avene, deoarece din această cauză suferă nu doar corpul dumneavoastră, dar de asemenea este posibil să se strice tija de sub șa, șaua, ghidonul, cadrul, furca, janta. Uneori este posibil să vă răniți grav sau chiar să spuneți adio de la viață.
  4. Depășind obstacolele, nu se permite să rotiți încet și uniform pedalele, este necesar să le rotiți fracționat și intermitent, pentru a nu atinge cu piciorul obstacolul. În caz contrar, este foarte ușor să cazi, rănindu-vă piciorul sau să distrugeți pedalele cu tija de conectare. Sunt astfel de momente atunci când nu vă este a roti pedalele – doar să nu cădeți. Din acest motiv este de dorit să vă deplasați cu viteză redusă pe suprafețele dificile pentru ca să vă rămână stoc de inerție, deoarece întotdeauna este mai dificil să accelerezi decât să frânezi. Dacă nu alegeți aterizarea corectă, va fi dificil în procesul deplasării să distribuiți punctul de greutate. Iar aterizarea corectă poate fi realizată doar în condițiile unor setări corecte și alegerea bicicletei de munte.

Alegerea poziției corecte pe bicicletă – este o problemă destul de complexă, datorită faptului că fiecărei persoane îi este necesară poziția sa individuală pe bicicletă. Problema alegerii unei poziții se agravează datorită diversității de geometrice a bicicletelor și stilurile de echitație.

Din acest motiv putem oferi doar recomandări generale care trebuie aplicate în mod creativ în practică, consultându-se cu alți cicliști mult mai profesioniști. Dar pentru început – două cuvinte despre geometria bicicletei și a omului.

Vezi și  Cum să protejezi bicicleta de furt și de hoți

Cum să reglați ghidonul și șaua pe bicicletă

Determinarea poziției și reglării ghidonului pentru o poziție corectă pe bicicletă – un proces anevoios, ce constă din mai multe etape și poate avea loc în următoarea ordine.

Selectați înălțimea de instalare de șa (inclusiv  lungimea tijelor de conectare), înălțimea de instalare a ghidonului, dimensiunea/înălțimea cadrului, lungimea de depărtare și/sau dimensiunea ,,B2’’ a cadrului și poziția longitudinală de șa.

Ghidon pentru bicicletă

Ghidon Cadel Evans BMC SLR01 pentru biciceta de munte

Mai întâi de toate este necesar să alegeți și să instalați corect o șa (de ex. alegeți distanța de la ghidon și unghiul de înclinare a liniei orizontale). Fiecare om are propria sa anatomie a corpului, și în cazul în care nu există o congruență a suprafeței ,,celui de-al cincilea punct’’ și șa, atunci omul deja în sens direct, și nu în figurat, este așezat ca pe ,,un stâlp’’.

Prin urmare, alegerea de șa depinde  nu doar de tipul de excursii pe bicicletă (sportivii preferă șeile înguste), dar și de caracteristicile individuale de structură a corpului biciclistului. Persoanele de gen masculin, datorită caracteristicilor lor anatomice își pot permite șei înguste. Pentru femei se potrivesc șei late.

Este bine înțeles faptul că ghidonul – reprezintă cea mai importantă parte nu doar a corabiei, dar și a bicicletei. Unde întorci, acolo și te duci.

Pentru cursele sportive de biciclete este foarte importantă geometria ghidonului. Adevărul este că concurenții la curse încearcă să reducă rezistența la vânt. După viteza de 20 km/h, următorii fiecare 10 km necesită ulterior creșterea dublă a puterii ,,motorului’’.

Desigur, în practică acest lucru nu este chiar așa. Datorită diferitor mecanisme, biciclistul poate să reducă cheltuielile energetice. Concurenții la curse – sunt oameni cu experiență și nu risipesc în vânt energia lor.

Ei preferă să se deplaseze ,,pe roți’’, utilizând căști raționalizate, din materiale sintetice elegante, care reduc rezistența aerului. Cu alte cuvinte, se comportă total indecent. Ei nu merg cu pieptul înainte împotriva vântului – dar preferă să se ascundă în spatele prietenului său.

Iată aici le vine în ajutor ghidonul curbat – cu cât mai aproape sunt contururile de biciclist, cu atât sunt mai mici cheltuielile pentru scindarea aerului. La drum biciclistul privește cam cu neîncredere.

Poziția corectă pe bicicletă în timpul curselor

În timpul călătoriilor de lungă durată, bicicliștii turiști în scopul reducerii tensiunii mușchilor schimbă în mod constant poziția sa în șa și a mâinilor. Dar bicicliștii cu ghidon ,,rutier’’ nu dispune de variante de alegere a schimbării mâinilor.

Poziția corectă pe bicicletă a persoanei

Poziția corectă a ciclistului pe bicicletă în timpul cursei

Din acest motiv, în timpul unei excursii monotone și de lungă durată, mușchii gâtului și a părții superioare ale corpului înțepenesc foarte mult. Acest lucru se întâmplă în mod deosebit de neplăcut la persoanele care suferă de osteocondroză.

Vezi și  Tipuri de frâne pentru biciclete

Cele mai răspândit tip de ghidon pentru cicliști este ghidonul drept. Uneori într-adevăr reprezintă o simplă țeavă, alteori – o țeavă puțin mai curbată, dar totuși rămâne mereu aproape dreaptă. Un moment neplăcut în timpul utilizării ghidoanelor drepte îl constituie faptul că în timpul deplasării împotriva vântului sau de pe munte, biciclistului îi este imposibil să adopte o poziție mai favorabilă.

Din moment ce biciclistul se apleacă înainte și curbează brațele de la coate, atunci o astfel de deplasarefoarte repedeobosește. Acest fapt duce la câteva concluzii:

  1. Dacă nu sunteți un mare amator de echitație la viteză mare și pe distanțe de lungă durată – puteți să vă deplasați liniștit cu ghidon de tip drept.
  2. Pentru amatorii de călătorii lungi, participanții la curse cu osteocondrozăeste de preferat să folosească ghidoanele curbate.
  3. Dacă aveți un ghidon drept, atunci puteți instala pe acesta coarne, care vă permite să schimbați poziția mâinilor, ceea ce este convenabil pentru călătoriile de lungă durată.
  4. Există și ghidoane speciale curbate în mod repetat, concepute pentru călătoriile lungi.

După toate pregătirile, este necesar de verificat instalarea corectă a ghidonului și de șa în practică: biciclistul nu trebuie să stea gârbovit, iar mâinile pe ghidon trebuie să fie puțin curbate la coate. În plus, în timpul deplasării, mușchii gâtului și a spinării nu trebuie să fie supra-tensionați.

 

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>