Piste pentru biciclete: cum arată, istoria apariției și probleme existenței

Mulţi dintre voi aveţi biciclete, dar nu sînt piste pentu biciclete. Această afirmare este valabilă pentru aproape toate orașele din România. Ce este o pistă pentru bicicliști şi pentru ce este nevoie de ea? Cum arată o pistă pentru biciclete? Ce fel de piste pentru biciclete există? Răspunsurile la aceste întrebari vezi mai jos.

Piste pentru biciclete
Piste pentru bicicliști

Spre deosebire de logică și bunul simț preocuparea pentru şoferi se manifestă prin repararea drumurilor vechi și de construcție a unor noi, prin schimbarea și îmbunătățirea regulilor de circulație în reglementarea mișcării, dar bicicliștii sunt lăsaţi singuri pe autostradă sau şi mai rău, pe trotuar.

Ce este o pistă pentru biciclete?

Pistă pentru biciclete poate fi atît un drum independent, cît și o porțiune limitată a drumului, care este destinat exclusiv pentru circulația bicicletelor.

În situția la momentul dat: circulând pe astfel de rute, ei sînt obligați să concureze pentru dreptul de a merge pe propriul drum nu doar cu motocicliştii dar și cu pietonii. De la drumul principal pista pentru biciclete trebuie să fie separată prin orice marcaje speciale, de un gazon sau de o frontieră. Există mai multe tipuri de piste pentru biciclişti:

Piste pentru biciclete într-o singură direcţie

Piste pentru biciclete într-o singură direcţiePista într-o singură direcţie de obicei este amplasată pe ambele părți ale autostrăzii principale. De multe ori ea este ușor ridicată deasupra nivelului drumului, pentru a complica circulaţia cu maşini a conducătorilor neglijenţi pe aceste porțiuni de drumuri. Astfel de drumuri pot fi întîlnite în majoritatea țărilor europene, în special – în Olanda și Danemarca.

În Statele Unite ale Americii pistele pentru biciclete într-o singură direcţie sînt separate de drumul principal nu doar printr-un marcaj special dar şi deasemenea cu o zonă de tamponare, pentru o siguranţă mai mare pentru biciclişti.

Pista pentru bicicletă în două direcţiiPista pentru bicicletă în două direcţii

Pista pentru bicicletă în două direcţii este caracteristică pentru suburbii și pentru rute interurbane. Ele sunt adesea combinate cu pista pentru pietoni, sau sunt poziționate în imediata apropiere a trotuarului.

Asemenea piste sînt de obicei create pe drumurile cu o singură direcţie pentru a asigura siguranța atât a bicicliștilor cât și a proprietarilor de automobile. De asemenea, aceste piste sunt potrivite pentru amplasare pe terasamente și trase pe o singură parte.

Piste izolate pentru bicicletePista izolată pentru bicicletă

Pista izolată pentru bicicletă – este un traseu independent care este proiectat numai pentru bicicliști și este îngrădit de trafic prin borduri înalte.

În cazul în care pe pistele izolate pentru biciclete nu există nici un trotuar pentru pietoni în apropiere, atunci oamenilor fără transport le este permis să-l folosească.

Pista combinată pentru bicicletăPista combinată pentru bicicletă

Pista combinată pentru bicicletă – este un concept special care există doar pe teritoriul țărilor CSI: pentru țările din Europa și a Statelor Unite ale Americii piste pentru biciclete sînt considerate doar pistele destinate acestora, dar o simplă linie trasată pe trotuar – nu este altceva decît o încercare de a arunca praf în ochii bicicliştilor.

Vezi și  Plimbările pe bicicletă în timpul iernii

Pentru a putea călători cu bicicleta s-a adoptat un sistem mondial de semne și marcaje rutiere, care corespund Convenției din 1968. Principalele semne marcate sînt piste pentru biciclete și combinate, interzicerea trecerii cu bicicleta,  precum și un semn pentru automobilişti  de avertizare cu privire la posibilă prezență a bicicliștilor.

Istorie şi modernizm

Primele piste pentru biciclete au apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Olanda. Pentru această țară este caracteristic un număr mare de biciclete și bicicliști, deaceea către anii 20 ai secolului XX, proporția de biciclete ocupa 75% din traficul total al țării.

Astăzi la 1000 de locuitori olandezi revin un număr de 1010 biciclete, ceea ce indică o creștere constantă a interesului față de acest transport ecologic și util.

În afară de Olanda, secolul XX a fost rodnic pentru apariția de piste şi în Statele Unite ale Americii (Los Angeles – anul 1900), Germania si Anglia. Pistele pentru biciclete combinate cu trotuare au apărut în Suedia și Finlanda după război.

Și dacă anii 70 au fost marcați de căderea de interes nu numai la pistele pentru biciclete şi construcția lor, dar şi la interesul faţă de biciclete în general, atunci la începutul secolului datorită înrăutăţirii situaţiei ecologice bicicleta a devenit din nou populară în rîndul locuitorilor obișnuiţi ai Pămîntului, avînd grijă de planetă și de sănătatea lor.

Pistele pentru biciclete şi conducătorii de autovehicule

Una dintre principalele probleme ale bicicliștilor și pistelor pentru biciclete este atîrnarea intactă a automobiliștilor. Acest lucru este legat de lipsa unor reguli clare de circulaţie, precum și lipsa de ajustare a relației dintre biciclişti şi automobilişti. În unele situații, biciclistul – este membru cu drepturi depline al mișcării, în cealaltă – aproape pieton.

Accident bicicleta cu mașina
Accident bicicleta cu mașina

Pentru majoritatea țărilor în curs de dezvoltare problema șoferilor neglijenți și utilizarea de piste pentru biciclete în alte scopuri este una dintre cele mai drastice probleme. Dacă, desigur, dacă nu atingeți problema existenței pistelor pentru bicicliști în general.

Una dintre dificultăţile principale este respingerea totală a conceptului de piste pentru biciclete de către iubitorii de automobile: pentru ei pistele pentru biciclete sînt pur și simplu percepute ca o parte suplimentară a traseului, un loc de parcare gratuită sau un traseu confortabil pentru depăşirea maşinilor din apropiere. Pentru ca această problemă să nu existe experţii recomandă de a delimita pistele pentru biciclişti de traseul pentru vehicule.

Pista pentru bicicletă: este pentru bicicliști sau pentru pietoni?

Una dintre șansele reale rapide și ușoare de a transforma orașul într-un orăşel cu piste pentru biciclete – este de a le combina cu trotuare pentru pietoni. În ciuda faptului că mulți bicicliști, precum și pietoni, se opun unor astfel de practici, dar pentru țara noastră aceasta este singura opțiune rapidă către o comunitatea de ciclism.

Pistele pentru biciclete în oraș funcționează în mod normal, numai în cazul în care acestea sunt combinate într-un singur sistem care să acopere toate zonele orașului. Începînd ” de nicăieri” și  terminînd cu „nicăieri”  pistele nu au nici un rost.

Construirea unei infrastructuri extinse în ţara noastră poate fi considerată inadecvată, din moment ce cu greu în țările noastre pistele pentru biciclişti vor fi încărcate în măsura în care acestea sunt circulate în Germania sau Danemarca.

Vezi și  Cele mai neobişnuite biciclete din lume

Prin urmare, această variantă a drumurilor mixte este cea mai acceptabilă, mai ales că printr-un astfel de aranjament bicicliștii, în conformitate cu normele, pot circula pe autostrada  situată în apropierea pistelor.

Emergenţele pe astfel de drumuri a conflictelor dintre sportivi și pietoni, atunci cînd unul îl abate din traseu pe altul sau invers, sau că unul dintre ei nu cedează trecerea altuia, nu este problema traseului în sine sau specificul acestuia, ci mentalitate și psihologia persoanei dintr-o anumită zonă.

Europa și Romania: o atârnare diferită faţă de pistele pentru biciclete

Pentru Europa, prezența unor piste pentru biciclete în oraș – este un fenomen normal și obișnuit, în timp ce pentru ţările noastre – este o excepție de la regulă. Dar şi pentru a compara a „noastră” cu „a lor” nici nu putem: fiindcă pista de la noi este foarte scurtă și limitată chiar şi în cazul orașelor mari ca București, Iași. Călătorind pe bicicletă prin întregul oraș pe asemenea piste proiectate va fi aproape imposibil.

Pista pentru rea bicicletă
Pista pentru rea bicicletă

În țările europene, pistele pentru biciclete sînt rețele de drumuri extinse ce înconjoară întreaga țară. Olanda, Suedia, Danemarca și Germania – aceste țări nu sînt numai cu mult superioare dezvoltării noastre economice, dar, de asemenea, dispun de o vastă rețea de piste pentru biciclete, dintre care cea mai faimoasă este renumita pista de biciclete Rein de peste 1.200 km, care trece prin Elveția, Germania și Țările de Jos.

La Copenhaga lungimea totală de piste pentru biciclete este de 350 km, în Helsinki – 700 km, în timp ce la Iași, de exemplu, în total de cel mult 18 km.

Experții atribuie lipsa de interes în circulația bicicletelor în Romania cu lipsa drumurilor și a unui nivel adecvat de siguranță pentru bicicliști. În același timp, oficialii afirmă că nu construiesc piste deoarece nu există bicicliști. Un fel de cerc vicios face imposibilă dezvoltarea deplină a ciclismului în țara noastră și apariția iminentă a infrastructurii necesare.

Rezultatul dezamăgitor nu este deloc în favoarea țării noastre: bicicleta este considerată – un semn de sărăcie, şi că doar o plimbare pe două roți nu le este ruşine să o facă studenții sau bunicile de la sate.

Tendința tristă sugerează că dezvoltarea drumurilor  şi ciclismului în general, este în fază incipientă. Amatorii ciclismului merg în Europa pentru un drum neted și plăcut, cu aerul curat și emoțiile pozitive din călătorie.

Harta pistelor pentru biciclete în Romania

Toate pistele pentru bicicliști din Romania le găsiți pe hartavelo.ro

Video – Piste pentru bicicliști în Los Angeles

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>