Modul corect de frânare pe bicicletă

O vorbă spune: ”Frânele au fost născocite de fricoși”. Din această cauză, unii bicicliști preferă să păstreze plăcile de frână nefolosite și să le utilizeze în cazuri mai deosebite. Distanța de frânare diferă în baza mai multor factori: anotimp, suprafața drumului, aptitudinile biciclistului și calitatea frânelor.

Frâna bicicletei
Frâna de la bicicleta

Evident, nu este nevoie de frânări bruște: în funcție de viteza de deplasare, preventiv, atenționând șoferii din spate (prin ridicarea mâinii drepte în sus), cu 30-40 m înainte de punctul de frânare, trebuie să nu mai rotești pedalele.

Apoi, prin acționări continue scurte și ușoare ale frânei (întâi cea de spate) se micșorează viteza și, la viteză mică, bicicleta este oprită definitiv. Aceasta este situația ideală. În cele mai multe cazuri, frâna trebuie acționată în situații mai extreme.

Cea mai periculoasă consecință a frânării bruște este – căderea biciclistului peste ghidon. O altă urmare deloc ”plăcută” – derapare cu cădere pe lateral. Pentru a preveni aceste situații, este necesar să știi cum se frânează corect.

Trebuie să evidențiem 2 lucruri:

  1. Este nevoie sa verificăm ca frânele să se afle mereu în stare bună.
  2. Frâna din față este mai eficace în timpul frânării, dar cea de spate este mai sigură.

Din cauza acțiunii forțelor inerției, o mare parte din greutate se deplasează spre roata din față. Din acest motiv, frâna de spate nu este la fel de eficace.

Deci, frâna de față este cea mai eficace, însă dacă forța cu care se acționează frâna este prea mare, există riscul ca biciclistul să fie lansat peste ghidon, deasemenea și la contactul roții cu un strat subțire de nisip sau pavaj umed, există riscul de derapare a roții din față, ce duce la cădere. Deci, ce recomandări există pentru bicicliști, în așa fel încât ”roțile de fier” să fie complet sub control?

Comportamentul roților

Roata din spate a bicicletei
Roata din spate

Este important să înțelegem funcționarea roților din spate și față, în timpul frânării. De exemplu, în caz că s-a depus prea multă forță la frânare și roata din urmă a fost blocată: s-a început deraparea roții din spate, direcția nu poate fi controlată.

Dacă se deblochează roata (prin micșorarea forței aplicate frânei), roata va începe să se rotească și va tinde să se reîntoarcă pe traiectoria normală. Un caz aparte este deraparea roții din față. Dacă aceasta derapează, nu se va întoarce pe traiectoria normală singură.

Vezi și  Cum să mergi corect cu bicicleta pe nisip

Dimpotrivă, ea va tinde să se deplaseze pe traiectorie perpendiculară mișcării cât mai repede. Ce ar însemna asta? Asta înseamnă că, în caz de derapare a roții din față, este practic imposibil de a preveni căderea.

Recomandări cu privire la frânarea pe bicicletă

Rucsac anti-transpirație aeroflex
Cum să alegi un rucsac pentru bicicletă?
  • a se frâna în așa fel încât roata din față să nu se blocheze (de dorit și cea din spate)
  • să se păstrează calmul: dacă se întâmplă blocarea roților, trebuie depus un efort de a elibera puțin presiunea asupra frânelor, până când roțile nu încep să se rotească
  • în timpul frânării, să se deplaseze centrul de greutate al corpului în spate cât mai mult posibil, pentru a egala greutatea repartizată între roțile din față și spate, ca să se mărească afectivitatea frânei de spate, care este mai sigură și face imposibilă lansarea peste ghidon
  • să se țină minte că frânarea nu este unica metodă de a preveni, să spunem, un accident rutier
  • să se deplaseze în limitele normei, deoarece necesitatea frânării de urgență apare în cazurile când deplasarea este una periculoasă, la viteze mari
  • să se încerce a se combina frânarea cu rotirea ghidonului
  • în caz de fenomene meteorologice nefavorabile (ploaie, gheață, noroi). Pe pavaj umed și gheață, se acționează frâna de spate cu pauze scurte de timp – asta va preveni deteriorarea frânelor și riscul derapării
  • cea mai efectivă metodă de frânare este utilizarea ambelor frâne concomitent
  • frâna de spate trebuie acționată cu puțin timp înaintea celei de față
  • să se acționeze pedala frânei în așa fel încât să se prevină blocarea roților, în așa fel frânarea va decurge fără pierderea controlului asupra bicicletei
  • pe bicicletele echipate cu furcă cu suspensie, frâna de față este mai ușor de folosit
Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>