Modul corect de frânare pe bicicletă

O zicătoare spune: ”Frânele au fost născocite de fricoși”. Din această cauză, unii bicicliști preferă să păstreze plăcile de frână și să le utilizeze în cazuri mai deosebite. Distanța de frânare diferă în baza mai multor factori: anotimp, suprafața drumului, aptitudinile biciclistului și calitatea frînelor.

Frâna bicicletei
Frâna de la bicicleta

Evident, nu este nevoie de frânări bruște: în dependență de viteza de deplasare, preventiv atenționînd șoferii din spate (prin rîdicarea mîinii drepte în sus), cu 30-40 m. înainte de punctul de frânare, se oprește din a roti pedalele.

Apoi, prin scurte și ușoare acționări de frână (întîi cea de spate) în continuu se micșorează viteza și, la viteză mică, bicicleta este oprită definitiv. Aceasta este situația ideală. În cele mai multe cazuri, frâna trebuie acționată în situații mai extreme.

Cea mai periculoasă urmare a frînării de urgență este – căderea biciclistului peste ghidon. O altă urmare nu mai ”plăcută” – derapare cu cădere pe lateral. Pentru a preveni aceste situații, este necesar de a ști cum se frânează corect.

Trebuie să evidențiem 2 lucruri:

 1. Este nevoie de a se urmări ca frânele să se afle mereu în stare bună.
 2. Frâna din față este mai efectivă în timpul frânării, dar cea de spate este mai sigură.

Din cauza acțiunii forțelor inerției, o mare parte din greutate se deplasează spre roata din față. Din acest motiv, frâna de spate nu este la fel de efectivă.

Deci, frâna de față este cea mai efectivă, însă dacă forța cu care se acționează frâna este prea mare, există riscul ca biciclistul să fie lansat peste ghidon, deasemenea și la contactul roții cu un strat subțire de nisip sau pavaj umed, există riscul de derapare a roții din față ce duce la cădere. Deci, ce recomandări există pentru bicicliști, în așa fel încît ”roțile de fier” să fie complet sub control?

Comportamentul roților

Roata din spate a bicicletei
Roata din spate

Este important de a înțelege comportamentul roților din spate și față, în timpul frânării. De exemplu, în caz că s-a depus prea multă forță la frânare și roata din urmă a fost blocată: s-a început deraparea roții din spate, direcția căreia nu poate fi controlată.

Dacă se deblochează roata (prin micșorarea forței aplicate frânei), roata va începe să se rotească și va tinde să se reîntoarcă pe traiectoria normală. Un caz aparte este deraparea roții din față. Dacă aceasta derapează, nu se va întoarce pe traiectoria normală singură.

Vezi și  Ce este necesar să faci în cazul furtului bicicletei?

Din potrivă, ea va tinde să se deplaseze pe traiectorie perpendiculară mișcării cît mai repede. Ce ar însemna asta? Asta înseamnă că, în caz de derapare a roții din față, este practic imposibil de a preveni o cădere.

Recomandări cu privire la frânarea pe bicicletă

Rucsac anti-transpirație aeroflex
Cum să alegi un rucsac pentru bicicletă?
 • a se frâna în așa fel, încît roata din față să nu se blocheze (de dorit și cea din spate tot)
 • să se păstrează calmul: dacă se atestă blocarea roților, trebuie depus un efort de a elibera puțin presiunea asupra frânelor, pînă cînd roțile nu încep să se rotească
 • în timpul frânării, să se deplaseze centrul de greutate a corpului în spate cît mai mult posibil, pentru a egala greutatea repartizată între roțile din față și spate, ca să se mărească efectivitatea frânei de spate care este mai sigură și face imposibilă lansarea peste volan
 • să se țină minte că frânarea nu este unica metodă de a preveni, să spunem, un accident rutier
 • să se deplaseze în limitele normei, deoarece necesitatea frânării de urgență apare în cazurile cînd deplasarea este una periculoasă, la viteze mari etc.
 • să se încerce a combina frânarea cu rotirea ghidonului
 • în caz de fenomene meteorologice nefavorabile (ploaie, gheață, noroi). Pe pavaj umed și gheață, se acționează frâna de spate cu pauze scurte de timp – asta va preveni deteorarea frânelor și riscul derapării
 • cea mai efectivă metodă de frânare este utilizarea ambelor frâne concomitent
 • frâna de spate trebuie acționată cu puțin timp înaintea celei de față
 • să se acționeze pedala frânei în așa fel încît să se prevină blocarea roților, în așa fel frânarea va decurge fără pierderea controlului asupra bicicletei
 • pe bicicletele echipate cu furcă de suspensie, frâna de față este mai ușor de folosit
Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>