Învățăm copilul să meargă pe bicicletă

Problema învațării cum copilul să meargă pe o bicicletă poate apărea la orice vîrstă. De obicei, copilul încearcă o bicicletă cu două roți atunci cînd deja știe să meargă pe trei roți.

Aici condiția principală este dorința copilului: dacă el nu dorește, atunci mai bine nu trebuie să îl impuneți, în caz contrar copilul nu va primi adevărata plăcere de a merge cu bicicleta, ba chiar nu își va dori să meargă nici pe trei, nici pe două roți.

Copil pe bicicleta
Copil pe bicicleta

Există mai multe metode de a preda unui copil cum să învețe să meargă cu bicicleta, cele mai cunoscute și  mai eficiente dintre acestea sunt enumerate mai jos:

 1. Metoda de a învăța copilul să meargă pe o bicicletă cu două roți. Este potrivită pentru copii mai mari de 5 ani și cei care pot deja să meargă.
 2. Metoda învățării copilului să meargă pe o bicicletă cu diferit număr de roți. Această metodă se potrivește perfect pentru copii care încă nu pot sta pe picioare și pentru cei cuprinși între vîrsta de 2 – 4,5 ani.

Metoda învățării de a merge pe două roți

Pentru ca copilul dumneavoastră să poată mînui cu încredere o bicicletă, este necesar să se rezolve mai multe probleme:

 1. Să îl ajutați să înfrunte teama și neîncrederea
 2. Să învețe sa păstreze echilibul
 3. Să îl învățați cum să dea din pedale
 4. Să îl învățați să mînuiască volanul

Înainte ca copilul să se așeze pe bicicletă, neapărat trebuie să-l ajutați să-și învingă teama de posibilitatea de a cădea de pe acest mod de transport și lipsa de încredere atunci când se află pe bicicletă. Acesta este motivul pentru care este necesar, în primul rând, să vă așezați pe bicicletă de unul singur, arătând că nu este nici o pricină pentru a vă îngrijora.

De asemenea, puteți  să faceți o  plimbare pe această bicicletă, împingîndu-vă cu picioarele de la podea. Apoi, puteți așeza și spijini copilul pe bicicletă, oferindu-i să pună picioarele pe pedale. De îndată ce frica va trece, se poate trece la etapa următoare – de a-l învața să păstreze echilibrul.

Metodele de a învăța copilul să mențină echilibrul

 1. Să învețe a merge deodată pe bicicleta cu două roți. Această metodă este perfectă pentru acele locuri în care există un relief cu neregularități.
 2. Să se învețe pe runbike – este o mini-replică a bicicletei, diferența dintre ele fiind numai absența pedalelor. Ea poate fi înlocuită cu o mașină specială care are un volan, scaun și roți.

Ele sunt de două tipuri:

runbike mic
Mic, de jucărie. Pot fi folosite atît prin curte cît și în casă
runbike mare
Runbike mare – copia adevarator mașini. Ele pot fi folosite in curte dar și pe stradă. Cu atît mai mult, ele se dau în chirie în majoritatea parcurilor

Aceste moduri de transport vor contribui la captivarea copilului și la pregătirea acestuia pentru mersul cu bicicleta. Un alt plus – pregătirea mușchilor  picioarelor pentru încordarea provocată de torsiunea pedalelor de la bicicletă.

Cum să înveți copilul să păstreze echilibrul pe o bicicletă normală

În cazul în care părintele decide să-și învețe copilul să păstreze echilibrul pe o bicicletă normală, planul său de acțiune ar trebui să arate așa:

 1. Când un copil se așează cu plăcere pe bicicletă, ar trebui, inițial, să-l învețe să se așeze și să coboare. Apoi, părintele trebuie să încline ușor bicicleta în direcții diferite, iar copilul trebuie să pună piciorul pe sol în partea în care este înclinat , sprijinindu-se astfel pe ea, și controlînd acest tip de transport, evitînd căderea.
 2. Acum, copilul trebuie să învețe cum să păstreze desinestătător  Pentru a face acest lucru, trebuie să dați drumul bicicletei și să propuneți copilului să pună picioarele pe pedale. În cazul în care transportul începe să cadă, copilul singur trebuie să pună piciorul pe sol. În cazul în care este necesar, părintele trebuie să sprijine copilul.
 3. După ce minunea voastră stăpînește cu încredere bicicleta, puteți trece la următorul pas: capacitatea de a utiliza frâna. În ciuda simplității, este una dintre cele mai dificile etape, pentu că copiilor le este mai ușor să sară de pe bicicletă sau să frîneze cu picioarele, decât a utiliza pedala. Acest lucru duce la leziuni numeroase și apariția unei noi frici de ciclism. Principala condiție aici este prezența unei frâne de picior, nu manual. Acest lucru se datorează faptului că copilul, la primele sale încercări, poate din neatenție apăsa pe frâna de mână la momentul nepotrivit.
 4. Pentru a se asigura că copilul să însușească cu ușurință această tehnică, trebuie să luați  bicicleta pe care el stă, și cereți ca copilul să tragă frâna și imediat se lăsă piciorul pe sol. În cazul în care copilul apăsat pedala de frână, părintele ar trebui să lase bicicleta.
 5. Atunci când copilul  începe să apese cu încredere pe frână, puteți trece la pasul următor: pedalarea. Pentru a porni, copilul trebuie să pedaleze, inițial, în sprijinul părinților, iar în timp ce le învărtește poate să antreneze și abilitatea de frânare.
 6. Apoi, puteți avea o trecere lină pentru a conduce desinestătător. Inițial, împingeți copilul la o distanță scurtă- ținînd apăsat pe frînă, iar apoi – în continuare și mai rapid. In acest moment, cel mai importante să vă aflați la  timp pentru a fi alături atunci când copilul se confruntă cu dificultăți la frânare.
 7. Apoi, puteți aranja un examen: găsiți un mic deal și oferiți-i copilului posibilitatea de a efectua toate etapele – să se așeze pe bicicletă, să rotească pedalele, pentru a încetini să folosească frîna și la coborîre să sprijinească piciorul de sol.
 8. Cele mai importante și esențiale în metoda sînt: așezarea corecta a scaunului și volanului. Scaunul trebuie să fie poziționat astfel încât copilul să poată ajunge cu un picior la pedal, dar piciorul a rămas întins de asemenea să ajungă la partea de jos a pedalei. Volanul trebuie să fie  până la piept.
 9. Acest proces lung poate fi mult mai scurt în cazul în care cumperi un runbike pentru copil. Acest aparat este  o copie avansată a ceea ce a avut  în fiecare copil în perioada sovietică: balansoar- cal, de exemplu. Călare pe ea copilul  învață din start menținerea echilibrului și mînuirea volanului. Iar la tecerea la bicicletă rămâne un mic amănunt: învățarea copilului să folosească pedalele.

Pentru aceasta este absolut necesar să faceți următoarele:

 1. Scoateți o pedală (în nici un caz să nu puneți mai multe roți, pentru copil va fi pur și simplu incomod) și coborâți scaunul, astfel încât copilul să ajungă cu picioarele pe podea. Cu pedala rămasă copilul va înveța repede cum să margă cu bicicleta, asemănător cu o trotinetă. Aici este necesar pentru a învăța să frîneze cu pedala rămasă.
 2. Puneți pedala deșurubată la loc. Scaunul rămâne la același nivel. Este necesar să se ofere copilului să coboare dintr-un mic deal. Iar din reflex va pune picioarele pe pedale și va începe să dea din pedale.
 3. Scaunul este ridicat la nivelul necesar. Atunci când un copil învață să pedaleze, scaunul poate fi ridicată treptat – dintr-o dată este imposibil, deoarece copilul se sperie și poate să cadă.
Vezi și  Tipuri de biciclete - ce fel de biciclete există

Astfel, copilul va învăța să mînuiască bicicleta.

Cum să înveți copilul să meargă pe o tricicletă?

Unii părinți visează să așeze copilul pe o bicicleta din mometul cînd acesta  nu e capabil să meargă. Există special pentru ei metoda: mersul, mai întâi, pe tricicletă, și apoi cu două roți.

Tricicleta
Tricicleta

A învăța un copil să meargă pe o astfel de bicicletă este posibil chiar înainte ca acesta să poată să meargă. Pentru aceasta este necesar, mai întâi, să-l familiarizeze cu bicicleta. Oferă-i posibilitatea copilul să atingă toate butoanele, și diversele detalii. În cazul în care bicicleta are muzică, oferă-i copilului șansa de a asculta.

Puteți cumpăra o bicicletă cu un mâner detașabil, care poate fi mănat de un părinte. Copilul va învăța, inițial, să țină volanul în timpul plimbării. Acasă, lăsa-ți copilul singur să meargă cu bicicleta – să pună un picior pe partea din spate a suportului și a împinge de la podea, ținînd volanul.

Atunci când minunea dumneavoastă va înțelege că datorită bicicletei te poți deplasa în orice direcție, puteți să-i propuneți să dea din pedale în timp ce este așezat pe scaun. Cînd copilul va stăpâni totul și va da calm din pedalele mai apoi accelerînd, puteți continua să achiziționați bicicleta pe două roți. Ea apare de obicei atunci când copilul a învățat să mînuiască bicicleta la viteză mare.

Si, din moment ce tricicletei ii lipsesc absolut frâna, și există pericolul de cădere, atunci este recomandabil să alegeți și să cumpărați o bicicletă cu două roți cu frîne.

Mersul pe o bicicleta cu două roți cu roți ajutătoare

Bicicletă pe două roți cu roți ajutătoare
Bicicletă pe două roți cu roți ajutătoare

Pentru început aveți nevoie numai decît, o bicicletă cu două roți, cu roți suplimentare pe părțile laterale. Cel mai important, aceste roți nu trebuie să fie la același nivel ca și roțile mari, pentru a se evitaleziuni și accidente pe drum.

Înainte de a pune minunea dumneavoastră pe o  astfel debicicletă, trebuie să explicați copilului dumneavoastră diferența dintre această bicicletă și tricicletă. Ar trebui să-i arătați un astfel de fapt ca un viraj, făcut rapid – este imposibil, pentru că poate cădea și avea leziuni dureroase pe toate părțile corpului. De asemenea, trebuie  menționat frânele.

Apoi, puteți trece la învățat. Metodologia este similară cu cea descrisă mai sus, cu singura diferență: roțile trebuie să fie reglate în mod constant. Atunci când copilul doar începe de  a merge pe această bicicletă, roțile agățate ar trebui să atingă solul alternativ.

Vezi și  Ce bicicletă să alegi copilului

Și, după ce copilul a însușit abilitățile de conducere, acestea pot fi ridicate ușor, astfel încât acesta să rămînă neobservat pentru copil. De-a lungul timpului, atunci când copilul va merge drept, roțile pot fi detașate complet.

Bicicletă pe două roți
Bicicletă pe două roți

În cazul în care părinții nu sunt de acord cu opțiunea de cumpăra o bicicletă cu roți detașabile, este posibil să se cumpere una obișnuită. În acest caz, metodologia de predare va devia puțin de cea anterioară.

Este absolut necesar ca copilul să fie ținut de umeri și prezența părinților în timpul mersului cu bicicleta. Nu puteți ține volanul – copilul însuși trebuie să aleagă unde și cum să meargă. Plus o mare probabilitate a unui copil este de a comite mișcări bruște, care ar putea duce la o căzătură și spaimă.

O altă condiție importantă este înălțimea scaunului bicicletei. Trebuie să fie atât de scăzut încât copilul, odată cu apariția fricii sau anxietății, se poată pune imediat picioarele pe pământ. Mai târziu, scaunul poate fi ridicată la nivelul dorit.

Un exemplu excelent pentru copil va însuși părintele. Dacă el merge în mod regulat pe o bicicletă, fapt care te menține în  forma fizică bună, iar copilul văzînd asta va dori să facă același lucru.

Astfel, folosind una dintre metodele propuse, fiecare părinte va fi capabil ușor și, cel mai important rapid, de a învăța copilul său să meargă pe diferite tipuri de biciclete. De asemenea, el va fi capabil să meargă cu copilul la plimbări lungi pe malul râului cu toate facilitățile – fără a fi nevoie de purtat copilul mult timp în brațe.

Video – Cum să înveți copilul să meargă pe o bicicletă timp de o zi

Comentarii (1)
 1. […] nu mai vrea să se urce niciodată pe o bicicletă. Se începe cu bicicletele de echilibru — vezi articolul dat pentru detalii. Se continuă cu biciclete cu roţi de 14 in şi 16 in, care au o construcţie […]

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>