Învățăm copilul să meargă pe bicicletă

Problema învățării cum să meargă copilul pe o bicicletă poate apărea la orice vârsta. De obicei, copilul încearcă o bicicletă cu două roți atunci când deja știe să meargă pe trei roți.

Aici condiția principală este dorința copilului: dacă el nu dorește, atunci mai bine nu trebuie să îi impuneți, în caz contrar copilul nu va mai avea adevărata plăcere de a merge cu bicicleta, ba chiar nu își va dori să meargă nici pe trei, nici pe două roți.

Copil pe bicicleta
Copil pe bicicleta

Există mai multe metode de a preda unui copil cum să învețe să meargă cu bicicleta, cele mai cunoscute și  mai eficiente dintre acestea sunt enumerate mai jos:

 1. Metoda de a învăța copilul să meargă pe o bicicletă cu două roți. Este potrivită pentru copii mai mari de 5 ani și cei care pot deja să meargă.
 2. Metoda învățării copilului să meargă pe o bicicletă cu diferit număr de roți. Această metodă se potrivește perfect pentru copii care încă nu pot sta pe picioare și pentru cei cuprinși între vârsta de 2 – 4,5 ani.

Metoda învățării de a merge pe două roți

Pentru ca copilul dumneavoastră să poată mânui cu încredere o bicicletă, este necesar să se rezolve mai multe probleme:

 1. Să îl ajutați să înfrunte teama și neîncrederea
 2. Să învețe sa păstreze echilibrul
 3. Să îl învățați cum să dea din pedale
 4. Să îl învățați să mânuiască ghidonul

Înainte ca, copilul să se așeze pe bicicletă, neapărat trebuie să-l ajutați să-și învingă teama de posibilitatea de a cădea de pe acest mod de transport și lipsa de încredere atunci când se află pe bicicletă. Acesta este motivul pentru care este necesar, în primul rând, să vă așezați pe bicicletă de unul singur, arătând că nu este nici o pricină pentru a se îngrijora.

De asemenea, puteți  să faceți o  plimbare pe această bicicletă, împingându-vă cu picioarele de la sol. Apoi, puteți așeza și sprijini copilul pe bicicletă, lăsându-l să pună picioarele pe pedale. De îndată ce frica va trece, se poate trece la etapa următoare – de a-l învăța să păstreze echilibrul.

Metodele de a învăța copilul să mențină echilibrul

 1. Să învețe a merge deodată pe bicicleta cu două roți. Această metodă este perfectă pentru acele locuri în care există un relief cu neregularități.
 2. Să se învețe pe runbike – este o mini-replică a bicicletei, diferența dintre ele fiind numai absența pedalelor. Ea poate fi înlocuită cu o mașină specială care are un volan, scaun și roți.

Ele sunt de două tipuri:

runbike mic
Mic, de jucărie. Pot fi folosite atât prin curte cât și în casă
runbike mare
Runbike/Balance bike – copia adevăratelor mașini. Ele pot fi folosite în curte dar și pe stradă. Cu atât mai mult, ele se dau în chirie în majoritatea parcurilor

Aceste moduri de transport vor contribui la captivarea copilului și la pregătirea acestuia pentru mersul cu bicicleta. Un alt plus – pregătirea mușchilor  picioarelor pentru încordarea provocată de torsiunea pedalelor de la bicicletă.

Cum să înveți copilul să păstreze echilibrul pe o bicicletă normală

În cazul în care părintele decide să-și învețe copilul să păstreze echilibrul pe o bicicletă normală, planul său de acțiune ar trebui să arate așa:

 1. Când un copil se așează cu plăcere pe bicicletă, ar trebui, inițial, să-l învețe să se așeze și să coboare. Apoi, părintele trebuie să încline ușor bicicleta în direcții diferite, iar copilul trebuie să pună piciorul pe sol în partea în care este înclinat , sprijinindu-se astfel pe ea, și controlând acest tip de transport, evitând căderea.
 2. Acum, copilul trebuie să învețe cum să păstreze echilibrul singur.  Pentru a face acest lucru, trebuie să dați drumul bicicletei și să propuneți copilului să pună picioarele pe pedale. În cazul în care bicicleta începe să se încline, copilul singur trebuie să pună piciorul pe sol. În cazul în care este necesar, părintele trebuie să sprijine copilul.
 3. După ce minunea voastră stăpânește cu încredere bicicleta, puteți trece la următorul pas: capacitatea de a utiliza frâna. În ciuda simplității, este una dintre cele mai dificile etape pentru că, copiilor le este mai ușor să sară de pe bicicletă sau să frâneze cu picioarele, decât a utiliza pedala. Acest lucru duce la leziuni numeroase și apariția unei noi frici de ciclism. Principala condiție aici este prezența unei frâne de picior, nu manual. Acest lucru se datorează faptului că, copilul, la primele sale încercări, poate din neatenție apăsa pe frâna de mână la momentul nepotrivit.
 4. Pentru a ne asigura că prichindelul  își însușește cu ușurință această tehnică, trebuie să tineti  bicicleta pe care el stă, și cereți-i să tragă frâna și imediat se lăsă piciorul pe sol. În cazul în care copilul apăsat pedala de frână, părintele ar trebui să lase bicicleta.
 5. Atunci când copilul  începe să apese cu încredere pe frână, puteți trece la pasul următor: pedalarea. Pentru a porni, copilul trebuie să pedaleze, inițial, în sprijinul părinților, iar în timp ce le învârtește poate să antreneze și abilitatea de frânare. Apoi, puteți avea o trecere lină pentru a conduce singur. Inițial, împingeți copilul la o distanță scurtă- ținând apăsat pe frâna, iar apoi – în continuare și mai rapid. În acest moment, cel mai important să vă aflați la  timp pentru a fi alături atunci când copilul se confruntă cu dificultăți la frânare.
 6. Apoi, puteți aranja un examen: găsiți un mic deal și oferiți-i copilului posibilitatea de a efectua toate etapele – să se așeze pe bicicletă, să rotească pedalele, pentru a încetini să folosească frâna și la coborâre să sprijine piciorul de sol.
 7. Cele mai importante și esențiale în metoda sunt: așezarea corecta a șeii și ghidonului. Șaua trebuie să fie poziționată astfel încât copilul să poată ajunge cu un picior la pedală, dar piciorul rămas întins, de asemenea, să ajungă la partea de jos a solului. Ghidonul trebuie să fie  până la piept.
 8. Acest proces lung poate fi mult mai scurt în cazul în care cumperi un runbike sau balance bike pentru copil.  Călare pe ea, copilul  învață din start menținerea echilibrului și mânuirea volanului. Iar la trecerea la bicicletă rămâne un mic amănunt: învățarea copilului să folosească pedalele.

Pentru aceasta este absolut necesar să faceți următoarele:

 1. Scoateți o pedală (în nici un caz să nu puneți mai multe roți, pentru copil va fi pur și simplu incomod) și coborâți scaunul, astfel încât copilul să ajungă cu picioarele pe podea. Cu pedala rămasă copilul va învăța repede cum să meargă cu bicicleta, asemănător cu o trotinetă. Aici este necesar pentru a învăța să frâneze cu pedala rămasă.
 2. Puneți pedala deșurubată la loc. Scaunul rămâne la același nivel. Este necesar să se ofere copilului să coboare dintr-un mic deal. Iar din reflex va pune picioarele pe pedale și va începe să dea din pedale.
 3. Scaunul este ridicat la nivelul necesar. Atunci când un copil învață să pedaleze, scaunul poate fi ridicată treptat – dintr-o dată este imposibil, deoarece copilul se sperie și poate să cadă.
Vezi și  Cum să sari și să mergi pe roata din spate a bicicletei

Astfel, copilul va învăța să mânuiască bicicleta.

Cum să înveți copilul să meargă pe o tricicletă?

Unii părinți visează să așeze copilul pe o bicicleta din momentul când acesta  nu e capabil să meargă. Există special pentru ei metoda: mersul, mai întâi, pe tricicletă, și apoi cu două roți.

Tricicleta
Tricicleta

A învăța un copil să meargă pe o astfel de bicicletă este posibil chiar înainte ca acesta să poată să meargă. Pentru aceasta este necesar, mai întâi, să-l familiarizeze cu bicicleta. Oferă-i posibilitatea copilul să atingă toate butoanele, și diversele detalii. În cazul în care bicicleta are muzică, oferă-i copilului șansa de a asculta.

Puteți cumpăra o bicicletă cu un mâner detașabil, care poate fi mănat de un părinte. Copilul va învăța, inițial, să țină volanul în timpul plimbării. Acasă, lăsa-ți copilul singur să meargă cu bicicleta – să pună un picior pe partea din spate a suportului și a împinge de la podea, ținând volanul.

Atunci când minunea dumneavoastră va înțelege că datorită bicicletei te poți deplasa în orice direcție, puteți să-i propuneți să dea din pedale în timp ce este așezat pe scaun. Când copilul va stăpâni totul și va da calm din pedalele mai apoi accelerând, puteți continua să achiziționați bicicleta pe două roți. Ea apare de obicei atunci când copilul a învățat să mânuiască bicicleta la viteză mare.

Și, din moment ce tricicletei îi lipsesc absolut frâna, și există pericolul de cădere, atunci este recomandabil să alegeți și să cumpărați o bicicletă cu două roți cu frâne.

Mersul pe o bicicleta cu două roți cu roți ajutătoare

Bicicletă pe două roți cu roți ajutătoare
Bicicletă pe două roți cu roți ajutătoare

Pentru început aveți nevoie numai decât, o bicicletă cu două roți, cu roți suplimentare pe părțile laterale. Cel mai important, aceste roți nu trebuie să fie la același nivel ca și roțile mari, pentru a se evita leziuni și accidente pe drum.

Înainte de a pune minunea dumneavoastră pe o  astfel de bicicletă, trebuie să explicați copilului dumneavoastră diferența dintre această bicicletă și tricicletă. Ar trebui să-i arătați un astfel de fapt ca un viraj, făcut rapid – este imposibil, pentru că poate cădea și avea leziuni dureroase pe toate părțile corpului. De asemenea, trebuie  menționat frânele.

Apoi, puteți trece la învățat. Metodologia este similară cu cea descrisă mai sus, cu singura diferență: roțile trebuie să fie reglate în mod constant. Atunci când copilul doar începe de  a merge pe această bicicletă, roțile agățate ar trebui să atingă solul alternativ.

Vezi și  Cum să alegi corect o bicicletă electrică?

Și, după ce copilul a însușit abilitățile de conducere, acestea pot fi ridicate ușor, astfel încât acesta să rămână neobservat pentru copil. De-a lungul timpului, atunci când copilul va merge drept, roțile pot fi detașate complet.

Bicicletă pe două roți
Bicicletă pe două roți

În cazul în care părinții nu sunt de acord cu opțiunea de cumpăra o bicicletă cu roți detașabile, este posibil să se cumpere una obișnuită. În acest caz, metodologia de predare va devia puțin de cea anterioară.

Este absolut necesar ca copilul să fie ținut de umeri și prezența părinților în timpul mersului cu bicicleta. Nu puteți ține volanul – copilul însuși trebuie să aleagă unde și cum să meargă. Plus o mare probabilitate a unui copil este de a comite mișcări bruște, care ar putea duce la o căzătură și spaimă.

O altă condiție importantă este înălțimea scaunului bicicletei. Trebuie să fie atât de scăzut încât copilul, odată cu apariția fricii sau anxietății, se poată pune imediat picioarele pe pământ. Mai târziu, scaunul poate fi ridicată la nivelul dorit.

Un exemplu excelent pentru copil va însuși părintele. Dacă el merge în mod regulat pe o bicicletă, fapt care te menține în  forma fizică bună, iar copilul văzând asta va dori să facă același lucru.

Astfel, folosind una dintre metodele propuse, fiecare părinte va fi capabil ușor și, cel mai important rapid, de a învăța copilul său să meargă pe diferite tipuri de biciclete. De asemenea, el va fi capabil să meargă cu copilul la plimbări lungi pe malul râului cu toate facilitățile – fără a fi nevoie de purtat copilul mult timp în brațe.

Video – Cum să înveți copilul să meargă pe o bicicletă timp de o zi

Comentarii (1)
 1. […] nu mai vrea să se urce niciodată pe o bicicletă. Se începe cu bicicletele de echilibru — vezi articolul dat pentru detalii. Se continuă cu biciclete cu roţi de 14 in şi 16 in, care au o construcţie […]

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>