Întreţinerea lanţului şi a sistemului de transmisie
Lanţurile de bicicletă necesită o îngrijire şi o atenţie specială. Frecvenţa cu care curăţaţi şi ungeți lanţul depinde în mare măsură de tipul de bicicletă şi de modul de folosire. O bicicletă clasică de oraş, cu o apărătoare completă de lanţ, trebuie verificată cam o dată pe an. Lanţul unei biciclete serioase de munte, folosită pe teren accidentat, trebuie verificat şi uns după fiecare drum, mai ales iarna.

Conținutul articolului
Curățarea lanțului la bicicletele cursiere
La o bicicletă cursieră se recomandă să se efectueze curăţarea şi ungerea lanţului în medie după fiecare 650 km, dar şi în acest caz, totul depinde de condiţiile de drum. Dacă rulaţi doar pe drumuri uscate şi folosiţi un lubrifiant de tip uscat la ungerea lanţului, vă puteţi limita la măsuri de întreţinere mai mare.
Cea mai bună metodă de verificare a uzurii lanţului este folosirea unuia din modelele de verificatoare de uzură a lanţului, existente pe piază. Acestea sunt ieftine şi determină cu suficientă acurateţe, uzura lanţului. Înlocuiţi lanţul atunci când dispozitivul indică o uzură mare. Dacă lanţul este lăsat prea lung, veţi ajunge să înlocuiţi tot sistemul de transmisie. Lanţurile cedează şi din cauza crăpăturii plăcuţelor/rolelor sau a răsucirii zalelor; de aceea este util să se efectueze şi o inspectare vizuală.
Curăţarea lanţului se face cel mai bine prin demontarea şi cufundarea lui îmtr-un degresant adecvat. Este posibil să fiţi nevoit să repetaţi operaţiunea de mai multe ori pentru a obţine o curăţare corespunzătoare. Demontarea lanţului se realizează simplu la lanţurile care au o verigă detaşabilă, dar mai greu la lanţurile Shimano, unde aveţi nevoie de un nou nit de conectare.
Problema cea mai des întâlnită la lanțuri ( în afară de uzură) este blocarea unei zale. Aceasta se simte ca o ușoară ezitare când zaua trece peste dinții pinionului și poate provoca sărirea lanțului dacă aveți viteză mare. Zaua blocată poate fi corectată cu o scula specială pentru lanț.
Bicicletele dotate cu viteză reglabilă au un dispozitiv de ajustare minor la schimbătorul din spate (cu excepţia schimbătoarelor Shimano ,,Shadow” pentru teren accidentat). Multe au o bucşă de reglare la schimbătorul de viteze. Înainte de a executa orice ajustare, verificați starea cablului de viteze exterior și poziția mecanismului din spate. Carcasa pinionului pedalier trebuie să fie paralelă cu roțile de lanț din spate; altfel, nu veți efectua schimbarea vitezelor corect.
În continuare, pedalați pe bicicletă selectând o viteză medie. Schimbarea progresivă a vitezei necesită ajustări, dacă auziți frecarea lanțului de următorul pinion. Rotiţi bucșa de reglare în sens invers acelor de ceasornic pentru a mări tensiunea cablului și a muta mecanismul în sus, pe pinioane și în sensul acelor de ceasornic pentru a micșora tensiunea din cablu și a muta mecanismul în jos pe pinioane. Efectuați reglaje minore și mergi pe bicicleta după fiecare reglaj până când totul este în regulă. Dacă problema este căderea lanțului de pe pinioanele din spate, atunci şuruburile de oprire ,,sus” şi ,,jos” vor trebui reglate. Acestea sunt marcate cu literele H (engl. high – sus) și L (engl. low – jos).
Întreţinerea lanţului
1 Acest tip de lanţ prevăzut cu propriul recipient de solvent biodegradabil.
2 Aplicaţi solventul în partea inferioară a lanţului şi rotiţi pedala pentru a-l curăţa.
3 Folosiţi un verificator de lanţ pentru a evalua uzura lanţului. Acest lanţ trebuie înlocuit imediat.
4 O za blocată poate fi detectată de multe ori atunci când trece peste dinţii pinioanelor.
5 Folosiţi ghidajele centrale ale unui dispozitiv de lanţ, pentru a demonta o za de lanţ.
Curăţitor de lanţ automat
Există o gamă foarte largă de curățitoare de lanţ. Toate se bazează pe un set de perii și role cu care se curăță lanțul. Unele trebuie să rămână în același loc, în timp ce altele folosesc rotiţa de ghidare ca opritor. Toate trebuie umplute cu un solvent adecvat. Dat fiind că rezervorul este mic, este necesară schimbarea frecventă a lichidului. Deşi sunt eficiente, ele nu înlocuiesc operațiunea de scoatere a lantului și cufundare a lui în solvent.

Spălarea bicicletei
După un drum lung prin noroi şi ploaie, spălarea şi curăţarea bicicletei ar trebui să fie o prioritate. Dacă aveţi timp, curăţaţi noroiul şi murdăria de la suprafeţe cât mai repede. Dacă bicicleta rămâne murdară o zi, ştergeţi mai întâi, cu peria, murdăria uscată şi apoi spălaţi cu apă curată. Lăsaţi apa să înmoaie toată mizeria. Între timp, adunaţi toate periile şi substanţele de curăţare înainte de a începe să curăţaţi noroiul. Aveţi nevoie de o găleată, un burete şi o perie, ca minimum de materiale pentru spălare. Merită să investiţi în câteva perii speciale pentru biciclete (sau o trusă) care să vă permite să ajungeţi în toate colţurile şi crăpăturile.
Îndepărtaţi grosul murdăriei cu apă curată şi apoi spălaţi şi degresaţi lanţul aşa cum s-a ilustrat în pagina anterioară. Pentru a elimina toată murdăria impregnată, folosiţi unul din numeroasele produse speciale pentru biciclete existente în prezent pe piaţă. Urmaţi cu stricteţe instrucţiunile tipărite pe recipient, căci multe substanţe trebuie diluate înainte de folosire.
Multor biciclişti le displace ideea de a folosi spălătorul cu presiune pentru bicicletă, dar, dacă sunteţi practic, aceste dispozitive sunt utile. Nu uitaţi, totuşi, să nu îndreptaţi furtunul direct spre lagăre sau etanşări de protecţie contra condiţiilor atmosferice, ca de exemplu cele ale furcilor cu suspensie.
Acesta este un drum bun de a vă ocupa de spălarea minuţioasă a jantei. Folosiţi un burette abraziv pentru a curăţa fragmentele impregnate de pietricele şi alte resturi din jante. La bicicletele dotate cu frâne cu disc, curăţaţi cu atenţie rotoarele cu o substanţă specială de spălare a frânelor cu disc.
Pe piaţă există o gamă largă de produse de curăţat. Cele care conţin silicon nu trebuie folosite la suprafeţele de frânare.
Există numeroase perii speciale, dar o periuţă de dinţi veche continuă să fie un instrument util.
Curăţitor special pentru frânele cu disc

Acest curăţitor specializat înlătură impurităţile de pe rotoarele frânei. El poate fi folosit şi la îndepărtarea scurgerilor de lichid de frână de pe vopseaua bicicletei. Această operaţiune este foarte important dacă sistemul de frânare hidraulică foloseşte un lichid de tip DOT pentru maşini, care poate ataca vopseaua. Substanţa este de asemenea utilă la curăţarea riguroasă a roţilor frânei de pe jante.
Spălarea bicicletei:
1 Dacă aveţi o bicicletă într-o stare la fel de deplorabilă ca aceasta, îndepărtaţi grosul murdăriei şi noroiului cu o perie moale.
2 Spălaţi bicicleta mai întâi cu apă curată – aceasta va îndepărta cea mai mare parte a murdăriei.
3 Aplicaţi un curăţitor special pentru bicicletă, incorporându-l în murdăria rămasă.
4 Această perie specială se foloseşte la curăţarea murdăriei de pe roţile de lanţ din spate şi de pe inelele de lanţ.
5 Se poate folosi un burete abraziv la curăţarea suprafeţei de frânare a jantei.
6 Un şampon standard pentru maşină şi o perie veche de spălare sunt alternative adecvate la substanţele şi periile speciale de curăţare.
7 Clătiţi curăţitorul de bicicletă cu apă curată. La o bicicletă foarte murdară, este posibil să trebuiască să repetaţi operaţiunea de spălare cu peria şi curăţitorul special.
8 Folosiţi un produs de dispersare a apei pentru a îndepărta apa de pe sistemul de transmisie şi apoi uscaţi bicicleta cu o cârpă curată.
Cum se folosesc treptele de viteză
Treapta interioară de viteză este pentru urcarea pantelor, cea mijlocie pentru accelerare și croazieră, iar cea superioară pentru pedalat cu viteză maximă. Ca regulă generală, rulajul lejer, cu viteză mică până la medie, este preferabil depunerii unui efort extrem și consumul enorm de energie la pedalarea cu viteză mare.
În timp ce unele sisteme de transmisie prezintă un indicator pe schimbătoarele de viteze care arată în ce treaptă de viteză se rulează, este mult mai bine să vă obișnuiți să rulați așa cum vă indică instinctul în loc să vă uitați tot timpul la ce arată indicatorul de viteză. Nu uitaţi că lanțul pe pinionul mic din spate reprezintă treapta superioară de viteză, iar pe foaia mică din față reprezintă treapta inferioară de viteză. Evitaţi întotdeauna să folosiți simultan extremele. La o bicicletă cu sistem de lanț triplu, de exemplu, încercați să evitați utilizarea foii mari din față și a pinionului mare din spate. Se solicită mult mai puțin mecanismul de transmisie dacă treceți la foaie mijlocie din toate și la pinionul mai mic din spate. Nu se va schimba prea mult raportul de transmisie dacă procedați astfel.
Mecanismul din spate
1 Când schimbarea în trepte trebuie reglată, localizaţi mai întâi bucşele de ajustare.
2 La bucla cablului unde acesta intră în mecanismul din spate este adesea cauza problemelor de schimbare a vitezei. Eliberaţi cablul interior şi extrageţi-l din cablul exterior (cămaşa).
3 Curăţaţi cablul interior, ungeţi-l şi montaţi-l la loc. Selectaţi treapta superioară de viteză, trageţi de porţiunea destinsă a cablului şi strângeţi clema cablului.
4 Selectaţi o treaptă medie de viteză de pe blocul din spate şi verificaţi poziţia lanţului. Acesta ar trebui să aibă dinţii roţii de lanţ în central verigilor de lanţ. Rotiţi bucşa de ajustare după cum este nevoie pentru a centra lanţul. Când indexarea este corectă în mijlocul blocului, ea trebuie să fie corectă la toate vitezele. După efectuarea unui drum scurt de încercare pot fi necesare reglaje minore.