Instrucțiuni pentru schimbarea cauciucurilor

Când va veni vremea să schimbați cauciucurile, vă veți confrunta cu o gamă amețitoare de sortimente de pe populara piață a cauciucurilor de 26 in, 29 in și 700c. Opțiunile sunt numeroase și pentru bicicletele BMX de 20 in, dar limitate pentru bicicletele mai mici pentru copii.

Bicicletele utilizate ocazional în lunile de vară nu au nevoie de cauciucuri exotice de ultimă generație, cu talon Kevlar, testate pentru curse. Cauciucurile acestor biciclete vor fi înlocuite în principal pentru că au cedat. În acest caz, un cauciuc în limitele unui buget modest vor fi potrivite.

Tipuri de cauciucuri

Cei care își folosesc bicicleta la nivel moderat sau extrem, merită să investească în cauciucuri de calitate. Acestea sunt adesea dotate cu rezistență la perforare, sub forma unei pânze Kevlar (sau similar) țesut în materialul din care sunt confecționate. Ele pot avea chiar compuși diferiți ai cauciucului pentru diverse condiții de drum sau pistă.

Pentru mersul pe șosea, majoritatea cauciucurilor sunt netede, cu un model discret sau chiar fără model. Cauciucurile pentru navetă prezintă deseori o secțiune netedă centrală şi un model distinct pe margini. Aceasta conferă o rezistență la rulare mai scăzută, dacă se circulă în linie dreaptă, şi o aderență mai mare la cotire.

Cauciuc pe fon de munte

Pentru bicicletele de munte, gama de cauciucuri este vastă, de la cauciucurile netede, ,,de competiție” ca cele de șosea, până la cauciucurile de noroi, cu spițe mari, larg spaţiate.

Atunci când se montează un cauciuc nou, ar fi bine să schimbați şi camera cu una nouă adecvată. De obicei, camerele sunt dimensionate astfel încât să fie compatibile cu cauciucul, deci trebuie să verificați această compatibilitate cu anvelopa pe care o folosiți.

Dacă este posibil, încercați să montați noul cauciuc fără a folosi levierul de montat pneuri. În cazul unor combinații jantă-pneu, este ușor să realizați acest lucru; în cazul altora, va trebui să depuneți puțin efort. Unele combinații necesită întotdeauna folosirea levierului pentru a trece ultima secțiune a talonului peste jantă. Ocazional, veți întâlni combinații jantă-pneu care nu se potrivesc deloc. Aceasta se datorează adesea variațiilor din procesul de fabricație, atât a jantei cât și a pneului.

Atenție: dacă efortul de a monta un cauciuc acasă, într-un garaj încălzit, este substanțial, cum credeți ca veți reuși să faceți același lucru într-o zi de iarnă, pe ploaie și vânt?

Demontarea cauciucului

1 Dacă cauciucul este foarte uzat și trebuie schimbat, atunci în primul rând dezumflați-l, îndepărtând în primul rând căpăcelul antipraf.  La camerele Presta, deșurubați căpăcelul central şi apăsați supapa. La camerele Schrader, apăsați central supapa cu un cui sau cu marginea unui levier de pneuri.

2 Cu cauciucul dezumflat, împingeți talonul cauciucului către centrul jantei. În continuare, trageți talonul peste jantă cu ajutorul levierului de pneuri. Procedați astfel pe ambele laturi ale cauciucului. Dacă aveți un cauciuc cu cameră liberă, aveți posibilitatea să deplasați levierul pe toată lungimea jantei, rădicând talonul cauciucului în timp ce executați această operațiune. Dacă nu este posibil, introduceți levierul deasupra unei spițe şi apoi introduceți un alt levier de pneuri la aproximativ 100 mm de primul. Ar trebui să fie suficient pentru a putea trece talonul peste jantă; în caz contrar, mai introduceți încă un levier, puțin mai departe.

3 Când talonul cauciucului este deasupra marginii jantei, folosind un levier sau doar cu mâna, desfaceți talonul pe toată lungimea jantei.

4 Trageți camera din interiorul cauciucului, pe toată lungimea acestuia.

5 Când ajungeți la supapă, împingeți cauciucul către latura jenţii şi trageți supapa în afară, scoțând camera.

6 Apoi îndepărtați cauciucul de pe jantă. S-ar putea să aveți nevoie de un levier pentru a-l trece peste rebordul jenţii.

7 Acum, este momentul în care puteți examina marginile şi starea jantei. La jantele cu un singur perete, aveți grijă ca nicio spiță să nu aibă ieșit în afară niplul. Dacă constatați acest lucru,  piliți piesa.

Structura cauciucului

cauciuc de cursieră de 700c marca Vittoria
Cauciuc de cursieră

Acest cauciuc de cursieră de 700c marca Vittoria este alcătuit din mai multe straturi. Îmbinarea fibrelor de aramida de sub învelișul de la suprafață asigură o mai mare rezistență la găurire. Potrivit utilizării în condiții de umezeală sau uscăciune, acest cauciuc este disponibil într-o mare varietate de culori şi dimensiuni.

Carcasa cauciucului şi benzile jantei

Deseori, anvelopele trebuie schimbate, nu pentru că s-au uzat,  ci pentru că a început să se degradeze cauciucul. Cauciucurile se deteriorează la început pe peretele lateral, deci acesta ar trebui să fie primul loc pe care să îl verificaţi.

 Acest cauciuc încă mai poate fi folosit, dar peretele lateral degradat şi firele ,,scăpate”  indică faptul că trebuie urgent înlocuit.

Acest cauciuc de bicicletă de munte are profilul uzat. Este încă bun pentru rularea pe şosea, dar prea învechit pentru folosirea pe teren accidentat. Comparaţi profilul lui cu cel al unui cauciuc nou.

Benzile de plastic ale jantei sunt reutilizabile, mai multi biciclişti încă mai preferă benzile de pânză de modă veche.

Montarea unui cauciuc nou

1 Multe cauciucuri sunt direcţionale, aşa că trebuie să verificaţi dacă există o săgeată pe peretele lateral. Săgeata trebuie să fie îndreptată în direcţia de mers. Presaţi o latură a cauciucului peste jantă.

2 Umflaţi puţin noua cameră – atât cât să capete formă.

3 Apăsaţi spre exterior talonul în dreptul orificiului supapei şi apoi introduceţi supapa. Dacă cauciucul are un logo specific, rotiţi-l şi aliniaţi logo-ul cu supapa. Astfel, vă va fi mai uşor să găsiţi supapa.

Vezi și  Schimbarea vitezelor pe bicicletă

4 Introduceţi camera în cauciuc şi apoi, începând de la supapă, treceţi talonul cauciucului peste jantă folosindu-vă de degetele mari. Talonul ar trebui să alunece înăuntru uşor, până la ultima treime.

5 Acum începeţi să introduceţi cauciucul pe ultima treime. Împingând bine în jos, în jantă, porţiunea deja fixată pe măsură ce înaintaţi.

6 Dacă anvelopa s-a întins şi a intrat bine în jantă, veţi putea rula ultima secţiune de talon peste jantă. Uneori este nevoie de un levier de pneuri pentru a realiza acest lucru.

7 Verificaţi dacă talonul cauciucului este aşezat corect pe toată circumferinţa. Asiguraţi-vă că supapa este perpendiculară pe jantă.

8 Umflaţi uşor cauciucul. Verificaţi dacă este centrat bine pe jantă şi umflaţi-l încă puţin. Rulaţi cauciucul pe o suprafaţă dură, pentru a-l stabiliza integral pe jantă, si umflaţi-l complet la presiunea corectă.

Cauciucurile fără cameră

Popularitatea cauciucurilor fără cameră este în continuă creștere în ciclismul de munte și începe să se facă simțită și pe piața ciclismului de şosea. După cum indică şi numele, un sistem tubeless nu necesită o cameră interioară. Cauciucul, care prezintă o secțiune transversală deschisă asemănătoare unei cleme, şi janta sunt astfel realizate încât prin îmbinarea lor să se creeze o închidere etanșă. În consecință, noțiunea de ,,tubeless” descrie un sistem complet, compus din roată și cauciuc, nu un ansamblu separat al roții și un cauciuc individual; de aceea, trebuie să cumpărați cauciucuri și roți ,,tubeless” specifice, nu să adaptați montajul pe care îl aveți deja.

Roțile prezintă o jantă mai adâncă, iar cauciucurile fără cameră au un talon mai dur şi pereți laterali. Această combinație realizează o etanșare imediată cu janta și o potrivire perfectă.

Dat fiindcă nu aveți nevoie de cameră, aceste cauciucuri pot funcționa la presiuni mai scăzute decât cauciucurile tradiționale. Din această cauză, confortul și aderența sunt mult îmbunătățite. Totodată, presiunea scăzută reduce riscul exploziei cauciucului, iar penele abrupte de cauciuc sunt eliminate datorită lipsei camerei.

Protecția împotriva găuririi este asigurată şi la cauciucurile tubeless care sunt prevăzute cu material izolant (ușor de găsit în toate magazinele bune cu articole de ciclism). Materialul de etanșare servește la astuparea tăieturilor din cauciuc de până la 5 mm, înainte să se piardă presiunea. Dacă gaura este prea mare, chiar dacă materialul de etanșare vă va ajuta să ajungeți în siguranță acasă, va trebui să cumpărați un nou cauciuc tubeless.

Aspectul cel mai important la cauciucurile tubeless este etanșarea. Aceasta înseamnă o închidere ermetică şi necesită bandă de plastic impermeabilă în locul benzii tradiționale de jantă. Va trebui, de asemenea, să aveți o pompă de podea specifică cauciucurilor tubeless.

În loc să pompeze aerul direct în cauciuc, aceste pompe stochează aerul pompat. Pompați până când ajungeți la secțiunea cerută pe manometru. Apoi conectați pompa la supapa cauciucului. Apăsați un buton și aerul va pătrunde cu presiune mare în cauciuc împrăștiind materialul de etanșare și asigurând o etanșeitate perfectă. Trebuie să știți că această operațiune produce mizerie și dezordine, așa că trebuie să vă îmbrăcați adecvat și să lucrați afară…

Demontarea unui cauciuc tubeless

1 Îndepărtați capacul supapei. La supapele Presta, deșurubați şi apăsați pentru a desumfla; la Schrader doar apăsați cu un obiect subțire.

2 S-ar putea să constatați că anvelopa este suficient de moale pentru a începe demontarea cu mâna…

3 …dar de cele mai multe ori montajul ermetic al cauciucului face necesară folosirea unui levier de pneuri. Acestea sunt de obicei din plastic sau metal. Levierele de plastic deteriorează mai rar janta sau cauciucul.

4 După ce înfigeți un prim levier sub talon, înfigeți celălalt capăt la cea mai apropiată spiță.

5 Introduceți un al doilea levier în apropierea primului, fixând de asemenea celălalt capăt de cea mai apropiată spiță. Aceasta va ușura desprinderea cauciucului.

6 Puteți, fie să începeți să îndepărtați cauciucul cu ajutorul primului levier, fie să folosiți un al treilea levier de pneuri.

7 Curățați fâşia de material de etanșare vechi de pe jantă.

Montarea unui cauciuc fără camera (tubeless)

1 Așezați cauciucul pe roată şi începeţi să-l presaţi ca să intre în jantă.

2 Folosiţi un levier de pneuri ca să introduceţi mai uşor cauciucul. Dar lăsaţi o mică porţiune de cauciuc neataşată în partea de jos a roţii.

3 Treceţi-vă mâna peste toată circumferinţa roţii pentru a vă asigura că cea mai mare parte a cauciucului este intrată etanş în jantă.

4 Măsuraţi materialul de etanşare conform instrucţiunilor fabricantului şi turnaţi-l în golul pe care l-aţi lăsat la baza cauciucului.

5 Învârtiţi roata astfel încât materialul de etanşare să se răspândească până în partea de jos.

6 Introduceţi porţiunea de cauciuc rămasă în exterior cu ajutorul unui levier de pneuri.

7 Folosiţi fie o pompă pentru cauciucuri tubeless, fie o butelie ataşată la pompa tradiţională de podea pentru a umfla cauciucul la presiunea recomandată de fabricant.

8 Săltaţi şi rotiţi cauciucul pentru a răspândi uniform materialul de etanşare. Când sunteţi sigur că anvelopa este bine fixată, puteţi mări presiunea până la nivelul optim.

Unelte necesare

În afară de materialul de etanşare, aveţi nevoie de leviere de pneuri. De asemenea, este necesară o pompă de podea specială pentru cauciucuri tubeless sau o butelie care se înşurubează la furtunul pompei voastre de podea ,,normală”. Motivul acestei operaţiuni este explicat în prospectul de prezentare.

Repararea unei pene

Pentru a repara o pană, trebuie să demontaţi roata şi să scoateţi camera. Uneori ştiţi exact unde să căutaţi înţepătura dupa avarierea vizibilă a cauciucului, dar de cele mai multe ori trebuie să faceţi un oarecare efort de localizare. Încercaţi mai întâi să umflaţi cauciucul şi să ascultaţi pe unde scapă aer ţinând cauciucul lângă ureche.

Vezi și  Când trebuie să schimbați anvelopele la bicicletă?

Cea mai sigura cale de localizare a înțepăturii este să introduceți camera umflată într-un vas cu apă limpede și să urmăriți pe unde ies bule de aer. Începeţi de la supapă și examinați încet toată circumferința camerei, îndepărtând toate bulele mici care se formează pe cameră în timp ce avansați.

Dacă trebuie să localizați o gaură foarte mică prin care aerul iese lent, aveţi răbdare, pentru că aceste înțepături produc o bulă de aer foarte încet. Întinderea și comprimarea camerii sub apă poate fi de folos la detectare. Dacă aveți de-a face cu o gaură mică, examinați cu atenție reparațiile anterioare.

După ce ați localizat înțepătura, verificați cauciucul. Treceţi foarte atent cu mâna pe suprafața interioară a cauciucului, căutând eventualele obiecte ascuțite. Examinați profilul cauciucului ca să detectați tăieturile sau obiectele străine prinse în el. Îndepărtați tot ce găsiți. Ghimpii pot fi extrași cu un clește sau împinși în afară din interior cu capătul unui levier de pneuri.

Dacă pana survine când sunteți departe de casă, cea mai ușoară măsură este să montați o cameră de rezervă și să reparați camera avariată mai târziu. Dacă trebuie să localizați gaura și să executați reparația la marginea drumului, va trebui să improvizați recipientul de apă folosindu-vă de o baltă sau să turnați apă din sticlă de băut pe porțiunea suspectă a camerei.

De câte ori se poate ,,petici” o cameră? Ei bine, o trusă de reparare a camerei este întotdeauna mai ieftină decât o cameră nouă, dar pentru cameră cu șase sau mai multe petice este nevoie de o nouă trusă, deci poate că ar fi mai bine să înlocuiți camera. Mulţi biciclisti consideră orice reparație drept o soluție temporară și înlocuiesc camera de îndată ce ajung acasă. Totuşi, o cameră corect reparată este ca una nouă și înlocuirea ei după o singură înțepătură nu este neaparat necesară.

În ultimii ani, au apărut pe piață petice autoadezive pentru astfel de reparații. Prima generație de petice a fost mai slabă, dar tipurile noi asigură reparații robuste și rapide. Există, de asemenea, numeroase materiale de etanșare. Acestea se injectează în cameră și astupă etanș înțepăturile atunci când apar. Ele sunt foarte eficiente, singura problemă fiind aceea că, atunci când acestea cedează, trebuie să recurgeți la reparația tradițională – adezivul desprins de pe cameră îngreunează lipirea unui petic.

Truse de reparare a penelor

 Peticele cu muchie în formă de pană sunt prezentate în majoritatea truselor moderne de reparare a camerelor. Peticele autoadezive pentru reparaţii instant sunt o alternativă eficientă şi reduc greutatea. Există de asemenea petice pentru reparaţii grele.

Înţepături clasice

Acestea sunt găurile clasice provocate de un ghimpe sau un obiect ascuţit. După îndepărtarea camerei, verificaţi cu atenţie interiorul cauciucului. Această operaţiune se execută de obicei cu mâinile protejate de mănuşi. Îndepărtaţi obiectul răspunzător de apariţia penei şi apoi verificaţi dacă pe suprafaţa exterioară a cauciucului există şi alte avarii.

O înţepătură ,,muşcătură de şarpe” tipică este provocată de prinderea camerei interioare de către cauciuc pe cantul jantei după o cădere, o săritură sau lovirea unui obiect protuberant. Dacă acest lucru se întâmplă des, luaţi în calcul cumpărarea unor cauciucuri mai mari, modificarea presiunii cauciucului sau trecerea la un sistem tubeless.

Repararea înţepăturilor

1 După localizarea înţepăturii, suprapuneţi camera peste cauciuc. Aceasta vă poate oferi un indiciu cu privire la locul în care trebuie să căutaţi un cui sau un ghimpe, în cauciuc.

2 Aceasta este  o înţepătură clasică cauzată de un ghimpe de pe drum, provenit de la toaletarea anuală de toamnă a gardurilor vii.

3 Aplicaţi un strat subţire de adeziv în jurul găurii şi lăsaţi-l să se usuce. Nu vă grăbiţi, deoarece uscarea adezivului este esenţială pentru succesul reparaţiei.

4 În timp ce adezivul se usucă, căutaţi cauza penei. În cazul de faţă, trebuie extras ghimpele. Împingeţi-l afară folosindu-vă de marginea plată a levierului de pneuri şi apoi trageţi-l din exterior.

5 După uscarea adezivului, îndepărtaţi folia de pe dosul peticului şi aplicaţi peticul pe cameră. Apăsaţi ferm, pornind din centru.

6 Întindeţi peticul sau pliaţi-l pentru a elibera învelişul transparent şi înlăturaţi-l începând din centru. După înlăturarea învelişului transparent, presăraţi puţin praf de cretă sau pudră de talc pentru ca eventualul exces de adeziv să nu lipească camera de interiorul cauciucului, atunci când camera va fi montată la loc.

Repararea cauciucurilor

Unele truse de reparare a camerelor pot fi dotate cu un petic pentru reparaţii grele. Acestea se aplică exact la fel ca peticele obişnuite pentru camera. Dacă vi se fisurează cauciucul în timpul mersului şi nu aveţi un petec adecvat pentru reparaţii, este de multe ori posibil să efectuaţi o reparaţie temporară folosind deşeuri de pe drum sau de pe marginea drumului. Bucăţi din sticlele de plastic şi pungile de polietilenă solide pot fi adesea folosite ca material pentru reparaţii de scurtă durată ca să puteţi ajunge acasă.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>