Frânele hidraulice pentru bicicletă: modul de funcționare, argumente pro și contra

Vectorul de acțiune al frînelor atât pentru cele mecanice, cât și pentru cele hidraulice este unul singur – stoparea bicicletei. Nu apar multe nuanțe și întrebări atât pentru una, cât și pentru altă schemă de conducere a frânelor. Astăzi noi vom încerca să “spălăm oasele” frânelor hidraulice.

cum-lucreaza-frina-hidraulica

Principala diferență a acestora, față de cele mecanice, este în faptul că pentru transmisia plăcuțelor de frână se utilizează linia de presiune, si nu cablurile. Hidraulica conectează manetele de frână cu însuși mecanismul de frânare, în rolul căruia pot fi atât frânele hidraulice cu disc, cât și frânele obișnuite de jantă.

Principiul de funcționare

Linia de presiune este umplută cu un ulei special sau cu un lichid de frână care se află sub o presiune ușoară. În timpul presării manetei de frână, cilindrul de frână al bicicletei împinge lichidul din sistemul hidraulic, și aceasta pune presiune pe cilindrul de funcționare care este montat pe furcă sau pe cadrul bicicletei. La rândul său, cilindrul de funcționare determină acționarea pistonului sau plăcuțelor de frână care blochează roata (deseori roata din spate) prin intermediului discului de frână. Foarte simplu. Mai sus vedeți schema pentru exemplificare.

În cazul funcționării frânelor hidraulice, este necesar să luați în considerare faptul că lichidul de frână este foarte toxic și poate provoca o intoxicație severă. De asemenea, aceasta afectează în mod negativ suprafețele vopsite cu lac și piesele de plastic.

Avantajele și dezavantajele dispozitivelor hidraulice

frina-hidraulica-bicicleta

Dozarea precisă și viteza de reacție a mecanismului asupra presării manetei – iată două caracteristici de bază datorită cărora se utilizează pe scară largă frânele hidraulice. Acestea nu sunt nici pe departe singurele avantaje, dar anume acestea au determinat sportivii să adere la sistemul hidraulic.

Rezistența excelentă a frânelor hidraulice, de asemenea, a jucat un rol în migrarea sistemelor hidraulice pe bicicletă. La fel ca și precizia de răspuns, pentru downhill reprezintă o calitate foarte importantă.

Fiabilitatea sistemului a fost testată de-a lungul anilor prin utilizarea acestuia pe automobile. În prezența unei griji corespunzătoare, frânele hidraulice pe biciclete sunt mult mai fiabile decât cele mecanice. Senzația acută a puterii de dozare vă permite să manipulați frânele cu o o acuratețe desăvîrșită. În tipurile extreme de sport (offroad) acest lucru este pur și simplu o necesitate.

La dezavantajele frânelor hidraulice se includ următoarele:
Costul sistemei hidraulice este mult mai ridicat decât cel mecanic, prin urmare și bicicleta cu frâne hidraulice este mai scumpă.

Complexitatea de deservire. Sistemul hidraulic reprezintă o unitate destul de dificilă și tehnologică, care necesită în deservire abilități și cunoașterea sigură a construcției și caracteristicilor sale. Nu orice biciclist este capabil să demonteze singur sistemul și să realizeze repararea acestuia în mod calitativ (recomandăm să apelați la un service autorizat). De asemenea, repararea acestora în absența experienței poate provoca dificultăți. Conductele de frână și furtunurile necesită o îngrijire atentă. Acestea sunt destul de vulnerabile și de starea acestora depinde calitatea funcționării întregului sistem. De asemenea, frânele pot fi pretențioase la calitatea lichidului de frână sau uleiului, din acest motiv în timpul pompării este necesar să faceți o alegere inteligentă.

Cel mai frecvent, frânele hidraulice sunt utilizate în pereche cu frânele cu disc. Doar câteva cuvinte sunt necesare de menționat despre acestea.

Vezi și  Alegerea bicicletei potrivite - momente cheie

Tipurile de frâne hidraulice cu disc

Diferența de bază a  frânei pe disc de frâna obișnuită pe jantă constă în faptul că frânarea are loc prin intermediul strângerii discului de frână, fixat rigid pe butuc, plăcuțele de frână care sunt fixate pe partea din spate a cadrului și pe furci în partea frontală.

Construcția cilindrului de frână principal poate fi diferită, și în dependență de acest lucru, frânele hidraulice sunt divizate în următoarele tipuri:

  • Cu un singur piston;
  • Cu două pistoane și cu pistoane opuse;
  • Cu două pistoane cu pistoane flotante;
  • Cu mai multe pistoane.
sistemul-de-frinare-shiamo-deore
Sistemul de frânare Shimano Deore

În general, sunt utilizate frânele cu două pistoane și cu pistoane opuse. Se mai întâlnesc și frânele cu un singur piston, dar având în vedere deficiențele, acestea au fost complet înlocuite cu frânele cu două pistoane. Sistemele sofisticate cu mai multe pistoane sunt utilizate în general pentru downhill, acolo unde rolul decisiv îl joacă puterea, si nu simplitatea construcției.

În funcție de tipul de lichid utilizat în sistemele hiraulice, frânele pot funcționa pe lichiduri de frână sau ulei. Fiecare dintre acestea are avantajele și dezavantajele sale, dar fără ambiguitate nu există opinii cu privire la această problemă. Șublerul poate fi monolitic, ceea ce face construcția mai rigidă și mai ușoară după structură – mai ieftin după preț, dar mult mai dificil în menținere.

Frâna hidraulică cu disc este foarte sigură, dar în condiții de offroad este foarte dificil de reparat și de montat. Oricum, pentru a aduce frâna hidraulică la o stare de supraviețuire trebuie efort.

Există câteva probleme legate de faptul că la dispozitivele hidraulice cu disc, distanța între plăcuțele de frână nu este prea mare, și în prezența unei murdării puternice, plăcuțele de frână sunt supuse unei uzuri ridicate. Cât ține de mecanică, în acest caz avantaje nu există, deoarece uzura plăcuței de frână nu poate fi reglată în timpul deplasării, iar la sistemul hidraulic acestea sunt efectuate în mod automat în timpul uzurii.

Acestea costă mai scump decât frânele pe jantă, în oarecare măsură mărește sarcina pe butuc în timpul frânării, cu toate că aceasta este o problemă controversată. Nu vom veni cu multe detalii cu privire la circulație, deoarece aceasta este o problemă aparte de discuție, asta până când vom continua să analizăm ce au pregătit producătorii pentru cei care doresc să-și monteze frâne hidraulice pe bicicletă.

Recenzia celor mai bune

Din milionul de tipuri de sisteme de frânare, din ce în ce mai mult pe bicicletele de nivel inferior și foarte inferior se pot vedea sisteme hidraulice. Având în vedere popularitatea acestora, se inregistreaza si o scădere a prețului. Prin urmare, este logic să vă gândiți la modul de convertire a bicicletei la un sistem de frânare hidraulic. Există multe exemple, dar noi vă prezentăm doar două. Pentru comparatie.

Shimano a prezentat o nouă colecție la începutul anului, actualizând linia Deore. Mânere plăcute, funcționarea stabilă a cilindrului principal de frână oferă o adevărată plăcere de la operarea clară și supunerea sistemului în general. Puțin umbrește imaginea, huruitul ușor al mănerului.

sistemul-de-frinare-clim8

În noua linie se oferă la alegere suportul de fixare a motorului cu spline sau bolțuri. În echipamentul Shimano Deore sunt două tipuri de plăcuțe de frână – din cauciuc și metal. Primele se uzează foarte repede. Dispozitivele hidraulice, în general, dețin o calitate excelentă  și cu siguranță merită 50 euro.

Vezi și  Cum să mergi pe bicicletă prin noroi

CLIM 8 CLARK`S. Avantajele acestor frâne este în faptul că pentru prețul unei frâne cu un singur cilindru, dumneavoastră primiți o frână hidraulică multi-cilindrică completă. Dar minuni nu există, și pentru tot se plătește. Construcția manetelor sperie un pic utilizatorii, dar pentru amatori acest model este foarte reușit.

Șublerul prezintă o construcție cu șase cilindri foarte interesantă, care promite să fie și fiabilă. Dezavantajele acestui sistem sunt în greutatea mărită. În montare, acestea de asemenea nu sunt foarte simple după cum pare la exterior – în cazul montării, acestea necesită o ajustare atentă a plăcuțelor la discuri.

Există opinii foarte diferite cu privire la funcționarea frânelor hidraulice. Se vorbește despre faptul că acestea sunt dificile în întreținere. Observăm că această afirmație este foarte controversată. Nu sunt chiar așa de dificile. Convingeți-vă și singuri. Cu pomparea frânelor se confruntă fiecare biciclist care utilizează dispozitivele hidraulice. Judecați voi cât de complicată este procedura.

Pomparea sistemului hidraulic de frânare

Motivele pentru care ar trebui să realizați pomparea frânelor:

  • În cazul apăsării pe maneta de frână, aceasta trece până la mâner, adică deține o deplasare foarte mare, dar în acest timp plăcuțele nu se mișcă sau nu ajung până la discul de frână;
  • Maneta de frână cade în timpul presării sau deține o deplasare prea ușoară;
  • În cazul apăsării bruște a mânerului, după declanșare, maneta de frână continuă să cadă treptat.

Totul este foarte clar. Motivul de defecțiune a sistemului este aerul care a pătruns în interior. Primul lucru care trebuie făcut este să găsiți locul unde sistemul a prins aer. Acesta poate fi deteriorarea fitingurilor hidraulice, fierberea lichidului din cauza supraîncălzirii, slăbirea racordului de aerisire a cilindrului. Important este și cum să frânezi corect pe bicicletă.

Pomparea dispozitivelor hidraulice se realizează numaidecât pe o suprafață dreaptă și orizontală. Plăcuțele trebuie să le separați pentru ca acestea să nu ajungă la disc. În continuare, deșurubați cilindrul central și îl fixați doar în poziție orizontală. Fiecare sistem deține caracteristicile sale de pompare, din acest motiv este mai bine să faceți acest lucru conform instrucțiunilor. Lichidul pentru pompare trebuie să corespundă brand-ului indicat în cartea tehnica.

Acum este necesar să fixați furtunul pe șurub și să-l scufundați într-un recipient pentru colectarea reziduurilor de lichid. Apoi turnați lichidul până la nivelul maxim. Apăsați de mai multe ori până când acesta este pe toată suprafața dispozitivului.

Zvonurile în privința dificultății în îngrijirea frânelor hidraulice sunt foarte exagerate. Alături de câteva dezavantaje, la un astfel de sistem avantajele sunt mult mai multe. Și în principiu, biciclistul se axează mai mult pe ușurința și siguranța circulației sale, fiind atent mai puțin la complexitatea instrumentelor utilizate.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>