Ce trebuie să știi despre deplasarea pe bicicletă prin oraș

Tot mai mulți oameni în orașe refuză să se deplaseze cu mașinile. Și de ce nu? Să vă deplasați cu bicicleta prin oraș este interesant, benefic pentru sănătate, dar de asemenea vă oferă ocazia să vedeți orașul dumneavoastră dintr-o altă dimensiune. Pe bicicletă puteți merge la cumpărături, la concerte, la școală, la serviciu – dumneavoastră decideți.

Deplasarea cu bicicleta în orașul Toronto
Cu bicicleta prin oraș

Dar la început este necesar să cunoașteți elementele de bază a unei deplasări raționale și în siguranță prin oraș, schimbarea corectă a vitezelor și întreținerea bicicletei.

Care bicicletă este cel mai bine de cumpărat pentru oraș

Pentru plimbările cu bicicleta prin oraș este potrivit orice tip de bicicletă: cruiser, cursă sau de munte. De obicei pentru delasările prin oraș să alegeți o bicicletă clasică cu 10 viteze sau cu o singură viteză reglabilă, care este capabilă să accentueze stilul dumneavoastră. Dacă timp de un an parcurgeți mai mult de o mie de kilometri, atunci acordați atenție la ,,bicicleta urbană’’ – un model simplu la întreținere și foarte sigur. În cazul în care sunteți nevoit să vă deplasați pe timp de ploaie, numaidecât instalați pe bicicletă siguranțele.

Dacă nu aveți unde să păstrați bicicleta sau pur și simplu nu dispuneți de bani pentru ea, atunci pentru excursii ocazionale puteți închiria o bicicletă.

Transportarea bagajului pe bicicletă în oraș

Coș pentru bicicletă
Coș pentru bicicleta în oraș

Pornit în oraș pe bicicletă chiar și pentru cel mai simplu motiv, o sa fie necesar să  plasați undeva lucrurile dumneavoastră. Puteți alege patru opțiuni pentru transportarea bagajului pe bicicletă:

 • Rucsac: este potrivit pentru transportarea unei cantități mici de lucruri și călătorii scurte. Acesta prevede o universalitate înaltă. Acesta este întotdeauna cu dumneavoastră indiferent dacă va aflați sau nu pe bicicletă.
 • Coșul frontal: Prezintă un stil european. Este posibil de localizat câteva obiecte de dimensiuni mici. O versiune mai compactă reprezintă geanta pe ghidon.
 • Porbagaj din spate și rucsacul de bicicletă: vă permite să transportați încărcături mult mai grele la distanțe lungi. Unele rucsacuri de bicicletă pot fi utilizate în calitate de rucsac sau geantă obișnuită. Acesta reprezintă cea mai bună opțiune pentru călătorii frecvente prin oraș.
 • Remorcă pentru bicicletă: În remorcă pot fi transportate o cantitate semnificativă de lucruri, de exemplu, de la piață sau de la magazinul de construcții.

Protecția bicicletei contra furtului

Multe lacate pentru bicicletă
Lacată pentru bicicletă

Din păcate furtul de biciclete constituie tristul adevăr al vieții noastre. Pentru a reduce riscul furtului bicicletei:

 • Alegeți și cumpărați un lacăt pentru bicicletă. Dacă planuiți să lipsiți pentru câteva minute, puteți utiliza un lacăt în formă de cablu. În regiunile periculoase, sau atunci când părăsiți bicicleta pentru perioadă de timp mai îndelungată, folosiți lacătul în formă de litera U de capacitate înaltă.
 • Ori de câte ori este posibil încercați să păstrați bicicleta nu în parcare, dar sub supraveghere.
 • Luați cu dumneavoastră bicicleta în clădire, dar mai întâi cereți permisiunea.
 • În zonele cu rată ridicată de infracțiuni folosiți bicicletele ieftine, care să nu atragă atenția. Este puțin probabil ca hoțul să se dezonoreze cu o bicicletă veche din anii ’90 dacă alături va fi o bicicletă de 3000 de dolari.
 • De asemenea și toate accesoriile și componentele bicicletei! De exemplu, este mai bine să instalați clema pentru fixarea tijei șa a bicicletei pe șuruburi dar nu cu atașamente excentrice. Scoateți de pe bicicletă calculatorul de ciclism și lanterna și puneți-le în rucsac, pentru ca să nu facă acest lucru altcineva pentru dumneavoastră. De asemenea, închideți cu lacătul șaua, roțile și alte componente costisitoare ale bicicletei.
Vezi și  Ce este necesar să faci în cazul furtului bicicletei?

Luați întotdeauna cu dumneavoastră lacătul pentru bicicletă în oraș. Puteți să-l montați direct pe bicicletă, să-l puneți în rucsacul pentru bicicletă sau în rucsacul persoanal, astfel încât să-l puteți folosi întotdeauna.

Îmbrăcăminte pentru ciclism pentru deplasarea prin oraș

Pentru majoritatea călătoriilor pe bicicletă în oraș nu este necesară o îmbrăcăminte specială. Dacă vă deplasați în oraș exclusiv doar pe bicicletă, cumpărați îmbrăcăminte pentru bicicletă. Aveți posibilitatea să folosiți orice haină care vă place, dar cu o singură condiție – aceasta nu ar trebui să pună în pericol siguranța dumneavoastră.

Cum să alegi îmbrăcăminte pentru bicicletă
Îmbrăcăminte pentru ciclism

Încercați să nu purtați eșarfe lungi, jachete și fuste care pot să se încurce la roata din spate sau la frâne. Pe bicicletele la care nu este instalat lanțul de protecție, pantalonii lungi pot să se păteze de la unsoare sau pot fi blocați de lanț.

 • Pantaloni: În cazul în care nu sunt colanți, atunci pentru a preveni pătrunderea pantalonilor în lanț suflecați-i și introduceți capetele lor în ciorapi sau lipiți-le cu ajutorul unor lipiciuri speciale.
 • Încălțăminte: Nu este necesar să cumpărați încălțăminte specială pentru ciclism. Încălțămintea obișnuită este mult mai universală. O talpă rezistentă ajută menținerea mai ușoară a picioarelor pe pedale. Daca aveți încălțămintea cu talpa dreaptă, atunci cumpărați suporturi pentru picoare.
 • Geacă: Geaca este de ajutor în caz de ploaie sau vânt puternic. În caz de ploaie puteți chiar să îmbrăcați pantaloni impermeabili și bahile.

Având în vedere faptul că deplasarea pe bicicletă prin oraș a devenit tot mai populară, în vânzare a apărut îmbrăcăminte modernă pentru ciclism. Țesătură elastică, benzi reflectorizante și file ,,respiratorii’’ de pantaloni  vă ajută să conduceți, să lucrați, să vă distrați și în același timp să nu arătați ca un model în stil spandex.

Siguranța în timpul deplasării pe bicicletă prin oraș

Cască pentru bicicletă
Cască pentru ciclism

Deplasarea pe bicicletă în siguranță în traficul aglomerat de mașini poate fi redusă la trei momente-cheie:

 • Fiți vizibil: Purtați o geacă aprinsă la culoare (haină de exterior) sau o cască albă. Montați pe bicicletă înainte o lanternă, iar în spate un semnalizator. Folosiți-le întotdeauna pe timp de noapte și în condiții de vizibilitate scăzută. În scopul asigurării unei vizibilități suplimentare, puteți cumpăra sau să faceți cu propriile mâini o iluminare cu LED-uri. De asemenea faceți cunoștință cu articolul nostru privind alegerea lanternei.
 • Nu încălcați legea: Pentru ca să fiți tratați cu respect, manifestați singuri respect pentru alți participanți în trafic. Respectați regulile de circulație. Mergeți doar în coloană într-un singur șir. Nu conduceți niciodată împotriva fluxului de trafic. Dacă este posibilitate utilizați benzile pentru ciclism. Circulați pe carosabil sau pe benzile pentru ciclism, și nu pe trotuar, dacă desigur acest fapt nu se contrapune regulilor. Să circuli pe trotuar este mai sigur, dar în același timp, trebuie să fii extrem de precaut în privința pietonilor și la pasaje.
 • Fiți previzibil: Deplasați-vă pe bicicletă în mod previzibil. Nu depășiți mașinile. Indicați cotiturile prin gesturi. Fiți politicos cu alți participanți ai traficului. Fără necesitate nu blocați strada și nu îngreunați circulația altor șoferi, decât dacă în scopuri de securitate. În timpul călătoriilor cu prietenii sau familia, concetrați-vă asupra traficului, dar nu pe conversații.
Vezi și  Cum să alegi un rucsac turistic pentru călătoriile cu bicicleta

Mentenanța tehnică a bicicletei

Mentenanța tehnică de bază a bicicletei constă în:

 • Menținerea presiunii în anvelope: Treptat, toate anvelopele eliberează aerul din acestea. Indiferent dacă vă folosiți sau nu de bicicletă, de câteva ori în lună este necesar să pompați anvelopele până la presiunea recomandată. Pentru a accelera procesul de pompare, cumpărați o pompă de podea cu manometru integrat.
 • Unsoarea: Transmisia va lucra mai ușor, silențios și mai lin dacă este unsă în mod regulat. În funcție de frecvența de utilizare a bicicletei, ungeți lanțul o dată sau de două ori în lună. Pentru început acordați puțin timp ca unsoarea să se absoarbă, și mai apoi ștergeți excesul cu un șervețel.

Duceți bicicleta în mod regulat pentru mentenanță într-un atelier de lucru pentru biciclete. Mentenanța anuală va prelungi durata de serviciu a bicicletei și reduce la minimum posibele defecțiuni.

Protecția împotriva spargerii anvelopelor

Cauciucul de la bicicletă spart
Pană la roata bicicletei

Cum să protejați anvelopele de spargere:

 • Profilaxia: Utilizați benzile contra spargerii anvelopelor și aplicați materialele de etanșare. Acest lucru este în special util în cazul în care vă deplasați în zonele în care este multă sticlă spartă și spini.
 • Planificare în caz de situații de urgență: Ar fi de bine să aveți un prieten la care îi puteți telefona ca să vină să vă ia cu bicicleta. Luați cu dumneavoastră bani pentru ca să puteți prinde un autobuz sau să vă urcați în tren cu bicicleta și să ajungeți acasă. Sau cel puțin luați întotdeauna cu dumneavoastră un lacăt pentru ca să puteți bloca bicicleta, să chemați un taxi și să vă întoarceți mai târziu să o luați de unde ați lăsat-o.
 • Repararea cauciucurilor: Învățați să reparați de sine stătător cauciucurile și transportați cu dumneavoastră toate materialele necesare pentru reparare (cauciucuri de rezervă, plasturi, pompă). Schimbarea cauciucului durează aproximativ 10 minute. Pentru primirea instrucțiunilor suplimentare, citiți articolul despre modul corespunzător de etanșare a cauciucului.
Comentarii (1)
 1. […] In ultimii ani, constatăm o ascensiune a aşa numitelor biciclete hibride (adesea numite si biciclete de oraş sau biciclete pentru navetişti cu roti si anvelope foarte rezistente de 27 in (70 […]

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>