Ce trebuie să știi despre deplasarea pe bicicletă prin oraș

Tot mai mulți oameni în orașe refuză să se deplaseze cu mașinile. Și de ce nu? Să vă deplasați cu bicicleta prin oraș este interesant, benefic pentru sănătate,  vă oferă ocazia să vedeți orașul  dintr-o altă dimensiune. Pe bicicletă puteți merge la cumpărături, la concerte, la școală, la serviciu – voi decideți.

Deplasarea cu bicicleta în orașul Toronto
Cu bicicleta prin oraș

Dar la început este necesar să cunoașteți elementele de bază a unei deplasări raționale și în siguranță prin oraș, schimbarea corectă a vitezelor și întreținerea bicicletei.

Care bicicletă este cel mai bine de cumpărat pentru oraș

Pentru plimbările cu bicicleta prin oraș este potrivit orice tip de bicicletă: cruiser, cursă sau de munte. De obicei, pentru delăsările prin oraș să alegeți o bicicletă clasică cu 10 viteze sau cu o singură viteză reglabilă, care este capabilă să accentueze stilul tau. Dacă timp de un an parcurgeți mai mult de 1000 km, atunci acordați atenție la ,,bicicleta urbană’’ – un model simplu la întreținere și foarte sigur. În cazul în care sunteți nevoit să vă deplasați pe timp de ploaie, instalați pe bicicletă lumini si reflectorizante.

Dacă nu aveți unde să păstrați bicicleta sau pur și simplu nu dispuneți de bani pentru ea, atunci pentru excursii ocazionale puteți închiria o bicicletă.

Transportarea bagajului pe bicicletă în oraș

Coș pentru bicicletă
Coș pentru bicicleta în oraș

Pornit în oraș pe bicicletă chiar și pentru cel mai simplu motiv, o sa fie necesar să  plasați undeva lucrurilecoastre. Puteți alege patru opțiuni pentru transportarea bagajului pe bicicletă:

 • Rucsac: este potrivit pentru transportarea unei cantități mici de lucruri și călătorii scurte. Acesta prevede o universalitate înaltă. Acesta este întotdeauna cu dumneavoastră indiferent dacă va aflați sau nu pe bicicletă.
 • Coșul frontal: Prezintă un stil european. Este posibil de localizat câteva obiecte de dimensiuni mici. O versiune mai compactă reprezintă geanta pe ghidon.
 • Portbagaj din spate și rucsacul de bicicletă: vă permite să transportați încărcături mult mai grele la distanțe lungi. Unele rucsacuri de bicicletă pot fi utilizate în calitate de rucsac sau geantă obișnuită. Acesta reprezintă cea mai bună opțiune pentru călătorii frecvente prin oraș.
 • Remorcă pentru bicicletă: În remorcă pot fi transportate o cantitate semnificativă de lucruri, de exemplu, de la piață sau de la magazinul de construcții.

Protecția bicicletei contra furtului

Multe lacate pentru bicicletă
Antifurtul pentru bicicletă

Din păcate furtul de biciclete constituie tristul adevăr al vieții noastre. Pentru a reduce riscul furtului bicicletei:

 • Alegeți și cumpărați un antifurt pentru bicicletă. Dacă plănuiți să lipsiți pentru câteva minute, puteți utiliza un antifurt cablu. În regiunile periculoase, sau atunci când părăsiți bicicleta pentru perioadă de timp mai îndelungată, folosiți antifurtul în formă de U de capacitate înaltă.
 • Ori de câte ori este posibil încercați să păstrați bicicleta nu în parcare, dar sub supraveghere.
 • Luați cu voi bicicleta în clădire, dar mai întâi cereți permisiunea.
 • În zonele cu rată ridicată de infracțiuni folosiți bicicletele ieftine, care să nu atragă atenția. Este puțin probabil ca hoțul să se ”dezonoreze” cu o bicicletă veche din anii ’90 dacă alături va fi o bicicletă de 3000 de lei
 • Asigurați accesoriile și componentele bicicletei! De exemplu, este mai bine să instalați clema pentru fixarea tijei șa a bicicletei pe șuruburi dar nu cu atașamente excentrice. Scoateți de pe bicicletă ciclocomputerul și lanterna și puneți-le în rucsac. De asemenea, închideți cu antifurt șaua, roțile și alte componente scumpe ale bicicletei.
Vezi și  Tehnica de pedalare corectă pentru bicicliști

Luați întotdeauna cu voi în oraș antifurtul pentru bicicletă . Puteți să-l montați direct pe bicicletă, să-l puneți în rucsac sau în rucsacul personal, astfel încât să-l puteți folosi întotdeauna.

Îmbrăcăminte pentru ciclism pentru deplasarea prin oraș

Pentru majoritatea călătoriilor pe bicicletă în oraș nu este necesară o îmbrăcăminte specială. Dacă vă deplasați în oraș exclusiv doar pe bicicletă, cumpărați îmbrăcăminte pentru bicicletă. Aveți posibilitatea să folosiți orice haină care vă place, dar cu o singură condiție – aceasta nu ar trebui să pună în pericol siguranța voastră.

Cum să alegi îmbrăcăminte pentru bicicletă
Îmbrăcăminte pentru ciclism

Încercați să nu purtați eșarfe lungi, jachete și fuste care pot să se încurce la roata din spate sau la frâne. Pe bicicletele la care nu este instalat lanțul de protecție, pantalonii lungi pot să se păteze de la unsoare sau pot fi blocați de lanț.

 • Pantaloni: În cazul în care nu sunt colanți, atunci pentru a preveni pătrunderea pantalonilor în lanț suflecați-i și introduceți capetele lor în ciorapi sau lipiți-i cu ajutorul unor lipiciuri speciale.
 • Încălțăminte: Nu este obligatoriu să cumpărați încălțăminte specială pentru ciclism. Încălțămintea obișnuită este universală. O talpă rezistentă ajută menținerea mai ușoară a picioarelor pe pedale. Dacă aveți încălțămintea cu talpa dreaptă, atunci cumpărați suporți pentru picioare.
 • Geacă: Geaca este de ajutor în caz de ploaie sau vânt puternic. În caz de ploaie puteți chiar să îmbrăcați pantaloni impermeabili și huse încălțăminte/bahile.

Având în vedere faptul că deplasarea pe bicicletă prin oraș a devenit tot mai populară, în vânzare a apărut îmbrăcăminte modernă pentru ciclism. Țesătură elastică, benzi reflectorizante și file ,,respiratorii’’ de pantaloni  vă ajută să pedalați, să lucrați, să vă distrați și în același timp să nu arătați ca un model în stil spandex.

Siguranța în timpul deplasării pe bicicletă prin oraș

Cască pentru bicicletă
Cască pentru ciclism

Deplasarea pe bicicletă în siguranță în traficul aglomerat de mașini poate fi redusă la trei momente-cheie:

 • Fiți vizibil: Purtați o greacă aprinsă la culoare (haină de exterior sau vesta reflectorizanta) sau o cască albă. Montați pe bicicletă înainte o lanternă/far, iar în spate un semnalizator. Folosiți-le întotdeauna pe timp de noapte și în condiții de vizibilitate scăzută. În scopul asigurării unei vizibilități suplimentare, puteți cumpăra sau să faceți cu propriile mâini o iluminare cu LED-uri. De asemenea, consultați si articolul nostru privind alegerea luminilor
 • Nu încălcați legea: Pentru a fi tratați cu respect, manifestați singuri respect pentru alți participanți în trafic. Respectați regulile de circulație. Mergeți doar în coloană într-un singur șir. Nu pedalati niciodată împotriva fluxului de trafic. Dacă exista, utilizați benzile pentru ciclism. Circulați pe carosabil sau pe benzile pentru ciclism, și nu pe trotuar, dacă desigur acest fapt nu se contrapune regulilor. Să circuli pe trotuar este mai sigur, dar în același timp, trebuie să fii extrem de precaut în privința pietonilor și la pasaje de trecere.
 • Fiți previzibil: Deplasați-vă pe bicicletă în mod previzibil. Nu depășiți mașinile. Indicați cotiturile prin gesturi. Fiți politicos cu alți participanți ai traficului. Dacă nu se impune, nu blocați strada și nu îngreunați circulația altor șoferi. În timpul călătoriilor cu prietenii sau familia, concentrați-vă asupra traficului, dar nu pe conversații.
Vezi și  Poziția corectă pe bicicletă

Mentenanța tehnică a bicicletei

Mentenanța tehnică de bază a bicicletei constă în:

 • Menținerea presiunii în anvelope: Treptat, toate anvelopele eliberează aerul din acestea. Indiferent dacă vă folosiți sau nu de bicicletă, de câteva ori pe lună este necesar să pompați anvelopele până la presiunea recomandată. Pentru a accelera procesul de pompare, cumpărați o pompă de podea cu manometru integrat.
 • Lubrifierea: Transmisia va lucra mai ușor, silențios și mai lin dacă este unsă în mod regulat. În funcție de frecvența de utilizare a bicicletei, ungeți lanțul o dată sau de două ori pe lună. Pentru început, acordați puțin timp ca unsoarea să se absoarbă, și mai apoi ștergeți excesul cu un șervețel.

Duceți bicicleta în mod regulat pentru mentenanță într-un service autorizat pentru biciclete. Mentenanța anuală va prelungi durata de serviciu a bicicletei și reduce la minimum posibile defecțiuni.

Protecția împotriva spargerii anvelopelor

Cauciucul de la bicicletă spart
Pană la roata bicicletei

Cum să protejați anvelopele de spargere:

 • Profilaxia: Utilizați benzile contra spargerii anvelopelor și aplicați materialele de etanșare. Acest lucru este în special util în cazul în care vă deplasați în zonele în care este multă sticlă spartă și spini.
 • Planificare în caz de situații de urgență: Ar fi de bine să aveți un prieten la care îi puteți telefona ca să vină să vă ia cu bicicleta. Luați cu voi bani pentru ca să puteți lua un autobuz sau să vă urcați în tren cu bicicleta și să ajungeți acasă. Sau cel puțin, luați întotdeauna cu voi un antfurt pentru ca să puteți bloca bicicleta, să chemați un taxi și să vă întoarceți mai târziu să o luați de unde ați lăsat-o.
 • Repararea cauciucurilor: Învățați să reparați voi cauciucurile și transportați la voi toate materialele necesare pentru reparare (cauciucuri de rezervă, plasturi, pompă). Schimbarea cauciucului durează aproximativ 10 minute. Pentru instrucțiuni suplimentare, citiți articolul despre modul corespunzător de etanșare a cauciucului.
Comentarii (1)
 1. […] In ultimii ani, constatăm o ascensiune a aşa numitelor biciclete hibride (adesea numite si biciclete de oraş sau biciclete pentru navetişti cu roti si anvelope foarte rezistente de 27 in (70 […]

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>