Demontarea roţii din spate, cum demontezi și montezi roata din spate a bicicletei?

Bicicleta este universală, este foarte plăcută de utilizat, îmbunătăţeşte nu doar starea de spirit şi ridică dispoziţia dar de asemenea are şi un beneficiu mare asupra sănătăţii. Dar de asemenea bicicleta necesită şi o anumită atenţie, cum ar fi montarea și demontarea roților.

Roata din spate a bicicletei
Roata din spate

Şi ca bicicleta să aibă o durată mai mare de viaţă ar fi bine să învăţăm unele acţiuni pe cont propriu pentru a fi în stare de a înlătura singuri problemele apărute. Atunci când în faţa unei persoane stă problema de a schimba schiţele, sau schimbarea camerei, abilităţile de auto-analiză şi îndepărtarea roţilor pot fi foarte utile.

Puteți, desigur să contactați un specialist care va fi în stare să repare roata bicicletei dar, în primul rând va dura mai mult timp, iar în al doilea rând va trebui să plătiţi bani pentru acest serviciu. Dar orice lucru de  dezasamblare a părților componente și asamblarea lor pot fi realizate desinestătător. Acest lucru nu doar că va salva banii, de asemenea şi calitatea în cele mai dese cazuri nu diferă deloc.

Demontarea roţii din spate a bicicletei

«Roata din față este mai uşor şi mai confortabil de demontat decât cea din spate! ».  Anume aşa afirmă o majoritate din oameni, chiar şi din cei care nu sunt familiarizaţi cu aceste dispozitive şi modele de biciclete.

Deci, pentru a scoate roata este necesar să se determine tipul de frânare. Tipul discului dispozitivului de frânare nu necesită nici o muncă suplimentară, dar în cazul în care bicicleta are sistemul jantei atunci ea trebuie descleştată. De obicei, aceasta se face printr-o simplă compresie pe ambele părți ale acestora și scoaterea arcului.

Acţiunile următoare  pot fi împărțite în etape:

  1. Aşezaţi bicicleta pe volan și scaun printr-o simplă rotire a ei cu susul în jos. Mai mult decât atât, în cazul în care frânele cu disc sunt hidraulice, lucrările ar trebui să se facă rapid, în caz contrar, în furtun va intra aer și va necesita o pompare suplimentară pentru a scăpa de el.
  2. În această etapă, este important să se înțeleagă procesul de fixare a unei roți. În total există două tipuri: levier și piuliță. În primul caz este de asemenea numit excentric. Este ușor să-l deșurubaţi fără unelte le trageţi doar în jos. Atunci când aveţi de fixat piuliţe trebuie să luaţi două chei şi să le strângeți din ambele părţi. Una dintre ele stă fixată în timp ce al doilea – se mişcă prin deşurubare.
  3. Este neapărat de tras roata în sus.

Roata din spate se demontează exact ca şi cea din faţă chiar şi în ciuda faptului că ar părea mult mai complicat.

Montarea roţii

Cum să scoţi lanţul de la bicicletă? instalarea lanţului pe bicicletă
Cum să scoţi lanţul de la bicicletă? instalarea lanţului pe bicicletă

Urmând procedura, care atrage mai mult atenţia la demontarea roţii la fel de uşor va fi şi procedura de montare a roţii. Şi dacă cu partea din faţă totul este clar atunci la montarea roții din spate este important să vă asigurați că lanțul este complet și corect aşezat pe dinții de pe pinion.

În cazul în care totul este corect făcut, dar roata încă nu intră în locul potrivit, ar trebui să inspectaţi şi bicicleta. Este posibil ca ștecherul să fie îndoit, sau este “opt”, adică discul metalic este îndoit. Înlăturaţi toate problemele și numai după aceasta puteţi trece la instalare.

Dezmembrarea

Roțile bicicletei ar trebui dezmembrate cu regularitate odată la câteva luni. Este important să se facă pentru auto-service, care ajută la găsirea posibilelor deteriorări, imediata înlocuire a pieselor și pentru a evita eșecul neașteptat al vehiculului. Cel mai des anume bucşa bicicletei este acel detaliu care trebuie cel mai des verificat. Puteţi identifica dintre ele două tipuri, care va diferi în funcție de analiza lor:

Rulmenții în vrac

Rulmenți în vrac
Rulmenți în vrac

Unsoarea nu se schimbă mai degrabă decât doar la 2000km. Înainte de a unge, roata este îndepărtată, dar anvelopele pot fi lăsate pe loc, deoarece acestea nu interferează. În plus, poate fi necesar de folosit trăgătorul de bandă (bici) pentru a o îndepărta.

Vezi și  6 Căi de demontare a roții

Este important dacă trebuie să demontați roata din spate a bicicletei. În continuare înlăturaţi excentricul, deşurubaţi piuliţele axiale şi ea iese uşor. După care se înlătură cu grijă de pe ea rulmenţii, în cazul în care integritatea lor este ruptă, aceştia ar trebui să fie înlocuiţi cu alţii noi. Unsoarea veche se şterge din interiorul manșonului, iar în schimbul ei se aplică alta nouă.

Trebuie să trageţi atenţia la locul unde se pun rulmenţii. Se recomandă, de asemenea, pentru a inspecta axa pentru a detecta dacă nu este îndoită sau deteriorată. Odată ce totul este bine făcut, rulmenţii se pun înapoi în axă, şi de asemenea se ung cu unsoare. Acesta este montat la loc şi se înşurubează.

Rulmenţii

Rulmenţi simpli
Rulmenţi simpli

Pentru a dezasambla axul trebuie un pic să o loveşti pentru a o scoate. Bătaia trebuie să fie în zona tamburului din dreapta dar nu prea tare. În timp ce unul din rulmenţi cade odată cu axa, pentru a-l scoate pe cel de-al doilea introduceți șurubelnița uşor în bucşă. În continuare trebuie să deșurubați tamburul, să ungeţi părțile interioare și să montaţi în ordinea inversă a instrucțiunilor. Dacă este nevoie rulmenţii sunt înlocuiţi cu alţii noi.

Analizarea roţii demontată de pe bicicletă începe cu procedura de slăbire a spițelor. Pentru a face acest lucru veţi avea nevoie de cheia tubulară. Din jantă se înlătură securitatea pentru spițe, după care se deşurubează niplul iar spiţele se scot complet. Asamblarea roţii ar trebui să aibă loc în etape:

  1. Spiţele (¼ parte) se introduc astfel încât capetele lor să iasă pe partea exterioară a roții. Astfel este necesar pentru a sări peste câte o gaură. Este important să ţineţi minte că în cazul în care flanșa este ieşită pe de o parte, spițele se montează în planul suprafeței sale.
  2. Inelul filetat al spițelor trebuie să fie trecut prin gaura jantei. Toate sunt ușor deplasate lateral de jantă. Acele sunt introduse prin fiecare dintre cele trei orificii. După asamblare, puteți urmări că spițele sunt asamblate cu capetele în interior – şi anume ele constituie un fel de fundație.
  3. Localizarea unora dintre spițe pe roți întotdeauna un pic diferă. Pe partea din spate trebuie să traverseze cele trei spițe interne. Primul care trece are loc în flanșa, și mai departe – de două ori pe drumul spre buză. În cazul roții din față, schiţa exterioară se va intersecta cu două interne.

Schimbarea spițelor

Roţile joacă un rol foarte important de aceea merită o atenţie mai mare. Specialiştii consideră că dacă la o bicicletă ieftină am schimba roţile pe unele mai calitative, ar fi cu mult mai bune şi mult ar întrece chiar şi pe cele de branduri.

Cheie pentru instalarea spițelor
Cheie pentru instalarea spițelor

În orice caz, înlocuirea – este o abilitate foarte utilă, aşa după cum în multe din servicii nu se iau toate măsurile necesare pentru reparare. Calitatea serviciilor, în acest caz, este redus în mod semnificativ.

Ar fi bine ca să aveți un set necesar de instrumente pentru bicicletă. Puteţi folosi în această etapă, unele instrumente special ca:

  • Cheia pentru spiţe;
  • Maşină de îndreptare a roţilor;
  • Dispozitivul de măsurare a tensiunii spiţelor.

Desigur, pentru a le găsi la fiecare este imposibil, dar poate că la cineva încă sar putea găsi cutare detaliu. Fără ele puteți face cu ușurință faţă, chiar dacă acestea pot în măsură să accelereze în mod semnificativ activitatea.

Deci, putem enumera următorii factori:

  1. Firele spițelor împreună cu janta se recomandă pentru a fi unşi din timp, deoarece acest lucru vă ajuta să le strângeți mai puternic;
  2. Pe roata din spate lucrul începe doar din partea bucşei care are vint. Introducând în flanșă spiţa, trebuie să găsiți orificiul care va fi mai aproape de precedentele. Ele vor fi de bază;
  3. De la ea se numără patru orificii în direcţia arcului de ceasornic după care se introduce o altă spiţă şi se înşurubează. Celelalte spiţe (7 la număr) se montează la fel;
  4. Întoarceţi roata din partea stângă, după care începeţi să montaţi celelalte 9 spiţe pe partea flanşei exterioară;
  5. Intersecţia dintre principala spiţă şi a zecea nu trebuie să fie;
  6. Capetele spiţei se află în afară, îndeosebi dacă sunt la roata din spate;
  7. Spiţele care sunt considerate de tensiune, sau mai degrabă, capetele lor vor fi amplasate în interior. Unul dintre ele ar trebui să fie trecut prin orificiul flanșei. Manșonul este răsucit, iar celelalte spițe trebuie să le îndreptaţi în direcția de raport cu flanșă tangențial. Primele două spițe de tensiune de top trec prin partea de sus, și la a treia ar trebui să meargă în interior;
  8. Pentru a strânge niplul e nevoie să înşurubaţi foarte puţin. În caz contrar, spițele nu pot ajunge la găuri ;
  9. Întinderea omogenă este mai bine pentru a o face departe de localizarea spițelor cheie. Este foarte important ca răsucirea niplului să fie făcută doar o singură dată. Este permis să se mai facă una sau două în plus, în cazul în care acul este prea slab. În cazul în care cu toate acestea răsucirea este deajuns atunci niplul nu îl mai strângeți, dar va fi nevoie să vă întoarceți şi să o luaţi de la capăt, să le deșurubați, doar că deja strângeţi pe fiecare doar o jumătate de tură. În cazul în care lucrul e gata, va fi posibil fără probleme suplimentare de întărit fiecare spiţă în parte.
Vezi și  Instrumentele necesare pentru repararea unei biciclete
Bicicletă din lemn
Bicicletă din lemn

De-a lungul acestor lucrări, este important să respectaţi următoarele puncte:

  • Către specialist trebuie să fie partea figurată a bucşei;
  • În dreapta persoanei se afla spiţa, care este lângă supapa de deschidere;
  • Asamblarea jantei pe partea dreaptă a flanşei este produsă de ambele ace;
  • Prezența a trei găuri trebuie să fie lăsate necompletate.

Pinioanele trebuie să fie întotdeauna situate într-un plan care se extinde între bucșa din spate și vârful, nu mai puțin de jumătate din distanța. În cazul în care acest lucru nu este îndeplinit, bicicleta va încerca întotdeauna să se abată. Dacă roata este instalată corect, atunci distanța dintre saboţi și janta va fi egală și când roata va fi sta pe loc şi când acesta va fi rotită.

Montarea finală

În ultima etapă trebuie să ne ocupăm de aranjamentul spiţelor. Este posibil să le apăsăm luând roata în mână, în acele locuri unde se intersectează. Acest lucru trebuie realizat pe întreaga suprafață. După terminarea întregii proceduri ar trebui să realizaţi un control de rutină. Această secvență trebuie repetată atâta timp până când va dispărea orice trăsnet la rotire.

Când balansarea este finalizată este important de a inspecta anvelopa. Dacă acele pătrund deasupra marginii acestea trebuie să fie tăiate. În continuare se îndepărtează excesul de unsoare, iar roata este gata pentru asamblare.

În general, dezasamblarea şi înlocuirea roților pe o bicicletă, nu este atât de dificil să repetați singuri. Desigur, pentru un începător ar fi mai dificil, cu toate acestea încercând această procedură de mai multe ori într-un final această instrucţiune ar putea să nu vă mai trebuiască.

Video – Cum se asamblează roata

 

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>