Cum slăbești pe bicicletă? Cât timp şi cum ar trebuie să te deplasezi pe bicicletă?
Omul modern acordă atenţie deosebită aspectului său fizic şi sănătăţii sale, iar pentru acestea bicicleta pare a fi o modalitate universală. Din acest motiv, tot mai mulţi oameni se întreabă dacă cu adevărat este posibil să pierzi în greutate pe bicicletă.

Ciclismul – este una dintre cele mai eficiente modalităţi pentru slăbire, în acelaşi timp poți petrece plăcut şi distractiv timpul şi să întărești organismul. Acest dispozitiv – nu este doar un mijloc de transport comod şi ieftin, dar şi un dispozitiv excelent de antrenare pentru cei ce doresc să revină în formă, plimbându-se odată «cu vântul». Puţini sunt care nu au încercat să meargă pe bicicletă în copilărie. Şi la o vârstă adultă, prin deplasările regulate în aşa mod poți obţine un profit imens, precum şi să te încarci cu emoţii pozitive şi spui «la revedere» la stres.
Ciclismul, în calitate de antrenament aerodinamic ajută la întărirea inimii, vaselor de sânge, îmbunătăţeşte micro-circulația sângelui, accelerează metabolismul şi «arde» grăsimea hipodermică în exces.
Ciclismul implică multe grupuri musculare, permiţând dezvoltarea şi antrenarea acestora. Această activitate saturează organismul cu oxigen şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, ceea ce afectează pozitiv starea fizica şi emoţionala generala a persoanei care se antrenează, dacă de îmbunătăţit de asemenea calitatea antrenamentelor se va spori și eficienţa acestora.
Mulţi oameni de ştiinţă consideră că ciclismul are un efect mult mai mare asupra organismului decât gimnastica aerobică şi chiar decât antrenamentele în cluburile de fitness specializate. Poți foarte repede să slăbești dacă păstrezi un plan strict de antrenament.
În general, timpul şi numărul de antrenamente sunt selectate pentru fiecare individual. Toate acestea se fac ţinând cont de caracteristicile individuale ale unui anumit organism, ceea ce permite maximizarea efectului obţinut datorită ciclismului.
Conținutul articolului
Exerciţii pentru slăbire cu bicicleta
Pentru a pierde în greutate, să stimulezi figura şi pur şi simplu să petreci plăcut timpul, este necesar să realizezi un plan bine organizat de antrenamente pentru slăbire în funcţie de caracteristicile individuale ale organismului, astfel încât să nu se întâmple o suprasolicitare inutilă care doar va împiedica obiectivele stabilite.

Pentru început trebuie sa determini ce număr de antrenamente pe zi sunt necesare. Dacă organismul până acum o lungă perioadă de timp nu a fost supus nici unui efort fizic, atunci trebuie sa începi deplasările a câte 20-30 minute în zi, crescând treptat durata deplasărilor pe bicicletă până la o oră şi jumătate în zi.
Doar atunci când sarcina va fi efectuată cu periodicitate constantă, antrenamentele vor fi eficiente şi vei putea mult mai rapid slăbi pe bicicletă. Înainte de fiecare antrenament este necesar să faci încălzirea care trebuie să includă în mod obligatoriu exerciţii de întindere musculară.
Nu uita că nu trebuie să mănânci mult înainte de antrenament: între luarea mesei şi ciclism trebuie să fie cel puţin o oră.
În timpul deplasării pe bicicletă asigură-te că pulsul tău se află în limitele de 120-150 bătăi pe minut. Anume o astfel de frecvenţă a bătăilor inimii ajută la arderea grăsimilor în organism şi în acelaşi timp nu afectează carbohidraţii acumulaţi.
De obicei, la astfel de antrenamente viteza medie variază de la 15 la 20 km/h. În timpul deplasării cu 9 km/h se consumă doar 238 kcal într-o oră, la viteza medie de până la 15 kilometri pe oră se consumă 411 kcal, iar la o viteză de 20 km/h într-o oră se consumă 696 kcal. Daca vrei sa știi câte calorii sunt arse în timpul ciclismului, vezi calculator caloriilor consumate cu bicicleta.
Pentru eficacitatea maximă a antrenamentelor şi pentru slăbire trebuie să fii atent la angrenaj. Dacă vă este greu să conduceţi, atunci puteţi reduce puţin angrenajul cu un pinion. Dacă însă mergeţi foarte uşor, atunci trebuie să măriţi complexitatea. Acest lucru nu va permite organismului să se relaxeze şi face antrenamentele maxim utile, ceea ce duce la o apropiere mai rapidă de rezultatul dorit.
Cum te pregătești de antrenamente?
Recomandări pentru ciclismul pentru slăbire – Pentru prevenirea unui accidentări este important să alegi echipamentul potrivit pentru bicicletă. Cel mai bine este să cumpăraţi o cască, genunchiere şi cotiere. Pentru prevenirea frecării picioarelor şi regiunii inghinale ajută şorţul special cu căptuşeală moale. Pe picioare ar trebui să ai încălţaţi adidaşi pentru bicicleta – comozi, respirabili, din material natural. Pentru mâini poți utiliza mănuşile de bicicletă.

Pentru începători se recomandă să se deplaseze pe suprafeţe plane, dar pentru slăbire mult mai efectiv este antrenamentul pe o şosea cu suişuri şi coborâşuri. Prin urmare, primele două luni poți să te antrenezi în parc, iar mai apoi să treci la plimbările într-o zonă unde sunt tobogane mici. Dacă obosești foarte mult, atunci poți lăsa bicicleta şi să mergi pe jos. Cel mai bine să te plimbi prin locurile unde nu există magistrale mari şi întreprinderi cu volum mare de emisii în atmosferă.
Însă poți şi trebuie să consumi lichide în timpul călătoriei (dar moderat), din acest motiv un biciclist trebuie să-şi ia apă curată într-o sticlă confortabilă.
Optim este să te deplasezi pe bicicletă timp de 1,5 – 2 ore zilnic sau cel puţin o dată la două zile. Dar ar trebui să începi cu deplasări scurte (timp de 15-30 minute) astfel încât a doua zi să nu doară muşchii prea mult. Pe măsură ce creşte rezistenţa, timpul de antrenamente se extinde cu 5-10 minute. Este posibil să faci şi 2 deplasări pe zi – cu suficientă putere şi dorinţă. Cel mai potrivit timp pentru antrenament – dimineaţa sau seara.
În timpul călătoriei trebuie să monitorizezi pulsul. Ca şi pentru toate exerciţiile aerobice, frecvenţa acestuia trebuie să fie egală cu 140-150 bătăi pe minut. Dacă pulsul «trece de măsură», trebuie să te odihnești şi să faci o pauză. În cazul în care frecvenţa ritmului cardiac este sub optim, atunci trebuie să mărești viteza deplasării. În caz contrar caloriile «se vor consuma» prea lent.
Alimentarea corectă în timpul antrenamentului pe bicicletă
Pentru a pierde mai eficient din greutate, nu ar trebui să iei masa cu o oră înainte şi după antrenamentele pe bicicletă.
Problema constă în faptul că după antrenament grăsimea continuă să fie dezintegrată încă pentru o perioadă de timp, astfel încât o «hrănire» suplimentară a organismului cu energie conduce la faptul că se consumă anume aprovizionarea sa «proaspătă», dar ar fi putut să se consume energia primită din rezervele de grăsime. Un moment important – regimul de consum al lichidelor unui sportiv.
În timpul călătoriei se recomandă să ai cu tine apă curată sau o băutură din apă cu suc de lămâie. Nu trebuie să abuzezi cu consumul de lichide: mai bine clătește bine gura sau mici înghiţituri lente în caz de sete puternică. În schimb, pe parcursul zilei trebuie să consumi un aport de apă suficient – în absenţa problemelor cu rinichii – până la 2 litri pe zi.
Bicicletă este potrivită pentru slăbire
Pentru a obţine rezultate bune în lupta contra grăsimii este potrivită orice tip de bicicletă, principalul – să fie în stare de funcţionare şi să nu ducă la traumatizare. Un alt moment important: este necesar să planifici caracteristicile autostrăzii din oraș pentru deplasare cu bicicleta chiar înainte de achiziţionarea bicicletei.
De exemplu, pentru deplasările prin parc sau pe alte străzi asfaltate este mai potrivită o bicicletă de şosea (oraş), iar pentru deplasările pe un drum de ţară – bicicleta de munte sau sportivă. Sarcini mai mari vor fi furnizate de bicicleta de viteză — dispozitiv cu posibilitatea de creare a sarcinii de mare intensitate. Consumul de calorii în timpul deplasării va fi mai înalt, dar o astfel de tehnică necesită un nivel de pregătire suficient pentru persoana care se antrenează şi este potrivită fiecăruia.

Suplimentar la bicicletă puteţi cumpăra imediat o pompă și un rucsac turistic pentru bicicletă. Un dispozitiv la modă în prezent — ciclocomputerul. Acesta este un dispozitiv electronic montat pe ghidon. Pe spiţa roţii în paralel este montat magnetul, iar pe «furca» care menţine roata frontală – senzorul. Prin canalul radio (la modele mai ieftine – prin fir) pe display-ul ciclocomputerului sunt afişate informaţiile:
- viteza;
- kilometrajul;
- calorii consumate;
- ritmul cardiac;
- ora, cronometru;
- «distanţa parcursă» a bicicletei (zi, săptămână şi altele).
Astfel, achiziţionarea unei biciclete este o activitate responsabilă care necesită concentrare, o evaluare corectă a opţiunilor şi dispozitive de probă în acţiune direct în magazin.