Află cum se reglează frânele bicicletei

Frânele la bicicletele moderne sunt de două tipuri – pe jantă și pe disc. Modul de a efectua reglarea frânelor la bicicleta dumneavoastră depinde de tipul sistemului de frânare care este utilizat la ea.

De regulă, frâna nu necesită o reglare frecventă, dar sunt momente când ajustarea ei este pur și simplu  necesară. Căci pînă la urmă o frână sigură este garanția siguranței dumneavoastră. Avem un articol și despre tipurile de frâne pentru biciclete.

Frână de tip V-Brake reglată
Reglarea diferitor tipuri de frâne la bicicletă

Cel mai des, reglarea frânelor la bicicletă înseamnă că trebuie să poziționați plăcuțele de frână simentric unul față de celălalt și la distanța necesară  de la jantă sau de la disc. De asemenea, ar putea fi necesar întinderea cabulului sau reglarea manetei de frânare pentru repararea frânelor pe disc la biciclete.

Reglarea și instalarea frânelor hidraulice pe o bicicletă se face  într-un alt mod, despre aceasta vei afla aici.

Scârțâie frânele la bicicletă? Află cum să scapi de această problemă: ______

Pașii pentru a verifica și a regla frânele

  1. Se determină tipul de frână – pe disc, pe janta sau alt tip
  2. Verificăm frânele inactiv
Maneta de frâna a bicicletei
Întindem slab cablul frânei

Ridicăm roata din față, o rotim și apăsăm pe frână. Dacă roata s-a oprit, atunci frâna funcționează corect. Dar, dacă în acest timp maneta frânei se atinge de mâner, atunci este necesar să întindem cablul. Același lucru se face cu roata din spate.

  1. Întindem cablurile

Pentru a întinde un cablu, la maneta de frână sunt prevăzute șuruburile profilate. Încercați să le răsuciți – dacă cablul necesită o ajustare mică, acest lucru ar trebui să fie sufficient.

În cazul în care nu funcționează, atunci trebuie să întindeți cablul. Cablul din maneta de frână este introdus într-o fantă specială, la capătul său are un cilindru de diametru mare, cu ajutorul căruia el se tine în interiorul mânerului. De aceea, cablul se întinde chiar și din sistemul de frânare.

Cautăm unde este capătul cablului la bicicleta dumneavoastră. Este cert că cablul este mai mare decât lungimea necesară, deaceea capătul său este întotdeauna este vizibil din partea frânei. Uneori el chiar este învălătucit. Uitați-vă ce fel de șurub menține cablul dumneavoastră, slăbiți-l și strângeți cablul cu un clește. Strângeți șuruburile mai strîns pentru a fixa cablul.

  1. Verificăm plăcuțele de frână
Plăcuțe pentru frână la bicicletă
Controlăm plăcuțele frânelor bicicletei

În cazul în care cu mânerul este totul în regulă, atunci verificați plăcuțele de frână. (Puteți verifica mai întâi plăcuțele și mai apoi mânerul)

Reglarea franelor pe disc la bicicletă diferă de reglarea frânelor pe o jantă, deoarece se folosesc diferite plăcuțe și piese rotative. Prin urmare, abordăm aceste sisteme separat.

Reglarea frânelor pe jantă de tip v-brake

În prezent, la bicicletele montane este utilizată pe scară largă frâna de tip v-brake, așa că o vom lua ca exemplu, și vă explicăm despre cum să reglați  frâna la bicicletă în cazul frânelor pe jantă.

Reglarea altor frâne pe jantă se realizează în mod similar. Diferența constă numai în faptul că șuruburile și pinioanele, pe care trebuie să le  răsuciți, pot fi în alte locuri. Dar abordarea este aceleași (chiar și în cazul frânelor pe disc).

Vezi și  Când trebuie să schimbați anvelopele la bicicletă?

Deci, regula de bază – plăcuțele trebuie să fie paralel cu janta. Spațiul liber dintre placuțe și janta trebuie să fie de 1 mm, ambele plăcuțe trebuie să fie amplasate simetric.

Video – Reglarea frânelor V-brake la biciclete

Instrucțiuni cu privire la modul de a realiza reglarea frânelor V-brake:

  1. Găsiți piulița hexagonală care fixează plăcuțele, slăbiți-o și stabiliți-o în modul corespunzător. Pentru a face acest lucru, apăsați pe frână, priviți cum plăcuțele se ating de jantă în momentul apăsării și dacă este necesitate schimbăm locul (după eliberarea frânei). Blocul se poate deplasa atât în sus-jos, cît și pe un unghi drept, astfel aveți posibilitatea de o a configura cum doriți. Principalul lucru este de a înțelege esența.
  2. Reglăm distanța dintre plăcuțe în raport cu janta. Distanța dintre plăcuța dreaptă și janta și dintre plăcuța din stânga și janta ar trebui să fie egală. Ar trebui să fie exact 1,3 mm, în funcție de bicicletă. Astfel, la apăsarea minima a frânei trebuie să se efectueze frânarea. Deci nu ar trebui să fie cazul că apăsînd pe  jumătate mânerul frânei roata încă nu se oprește, și doar la apăsarea completă se produce frânarea!
  3. Și, în cele din urmă, este necesar să se verifice efectul frânelor reglate în practică. Pentru început se poate de efectuat cu ridicarea unei roti mai sus în raport cu cealaltă roată. Dar mai apoi verificați numai decît în condiții reale. (Uneori roțile în aer frânează, dar urcîndu-vă pe bicicletă, apăsați butonul și bicicleta își continuă mișcarea!) De aceea mergeți 5 metri, apăsați frâna și verificați toate condițiile menționate mai sus. Dacă maneta de frână este apăsată 50% (până la mâner) frâna funcționează, felicitări! Ați făcut totul corect!

Reglarea frânelor pe disc

Reglarea frânelor pe disc la bicicletă este produsă în general prin strângerea cablului de la frână, dar nu numai. Înlocuirea plăcuțelor la biciclete este necesară atunci când acestea nu sunt complet șterse, în plus, de regulă, plăcuțe de frână pe disc se șterg mai greu decât cele pe jantă.

Frâne pe discuri mecanice
Frâne pentru bicicletă pe discuri mecanice

Frânele hidraulice pe măsura ștergerilor plăcuțelor au proprietatea de a se regla independent. Dar, în cazul frânelor hidraulice de tip închis ele necesită sa fie reglate (de obicei, pentru această procedură sunt prevăzute supape speciale).

Reglarea frânelor mecanice pe disc la bicicletă deseori este însoțită de întinderea cablului, pentru a asigura o frânare sigură. Distanța dintre plăcuță și disc trebuie să fie 0,2-0,4 mm. Și plăcuțele, la fel ca și în cazul frânelor pe jantă trebuie să fie plasate la aceeași distanță de la disc. De aceea, după ce întindeți cablul, verificați amplasarea plăcuțelor de frână.

Pentru a regla poziția plăcuței în raport cu discul de frână există șuruburi speciale. Răsucindu-le , puteți observa modul în care se mișcă plăcuța dumneavoastră. Setați distanța necesară dintre plăcuță și disc. Asigurați-vă ca în timpul rotației roții, plăcuțele să nu atingă discul. Căci spațiul de 0,3 mm, este foarte mic, și de aceea trebuie sa fiți atenți. Și, desigur, asigurați-vă că acest spațiu este suficient pentru frânarea roții.

Reglarea frânelor pe disc la bicicletă trebuie să fie însoțită de un test în condiții reale de conducere. Plimbați-vă pe un teren câțiva metri pentru a determina dacă frâna funcționează în mod corect. Fii atent și prudent! Frânarea prea bruscă după reglare poate fi o surpriză pentru dvs!

Acum și dumneavoastră puteți cu plăcere să mergeți într-o călătorie lungă numai pe propria bicicletă.

Vezi și  Cadru pentru biciclete. Din ce material să alegi?

Video – Reglarea și setarea frânelor pe disc

Cum se montează frânele pe disc la o bicicletă cu frâne V-Brake?

Se întâmplă adesea că achiziționați un lucru scump, iar apoi reiese că ați luat cu un element nou. Iată și cu bicicleta se întâmplă la fel – ați cumpărat o bicicletă, vă plimbați cu ea, totul vă convine, și cînd colo tot mai des observați la prieteni sau la simpli trecători că au biciclete cu frâne pe disc. Și vă gîndiți – oare e posibilă instalarea frânei pe disc la tipul meu de bicicletă cu frâne simple? Și în genere, se merită această schimbare? Să încercăm să răspundem la întrebările dumneavoastră.

Frâna pe disc implică instalarea discului pe roata. De aceea trebuie să vă gîndiți dacă aveți posibilitatea de a instala discul pe izolatorii de la roată. În plus, pe furcă și pe cadrul se instalează diapozitivele din spate, astfel încât acolo trebuie să existe o pereche de găuri pentru fixarea lor.

Frâne hidraulice pe discuri
Frâne hidraulice pe discuri

Este normal ca înainte de a cumpăra frânele pe disc să vă consultați cu managerii din magazin, referitor la faptul dacă ele se vor potrivi cu bicicleta dumneavoastră.

De obicei în magazinul de biciclete lucrează specialiști competenți sau au specialiști, care vă vor sfătui gratis dacă se potrivesc acest tip de frâne la bicicleta dumneavoastră. Dacă acest lucru este posibil, expertul de instalare vă poate monta frâna pe disc la bicicletă pentru o taxă adăugătoare.

Dacă alegeți o frână mecanică pe disc, și aveți deja instalate manete de frână corespunzătoare iar cablurile sunt instalate, atunci le puteți lăsa pe acestea. Doar asigurați-vă că sfârșitul cablurilor nu au fost desfăcute.

Dar dacă dumneavoastră de câțiva ani nu ați schimbat cămășile (protectorul de cablu), atunci este mai bine să se înlocuiască cu frâne noi în întregime, deoarece în interiorul cămașei se acumulează praf și murdărie care le pot deteriora. Dacă totuși ați decis să schimbați sistemul de frânare, atunci înlocuiți cablurile și cămășile, deseori ele merg la pachet.

Dacă alegerea a căzut pe sistemul hidraulic, atunci va trebui să eliminați complet toate frânele și să instalați noi mânere și să montați linii hidraulice. La unele cadre sunt prevăzute șine în care pot fi poziționate liniile hidraulice.

Nu vă grăbiți să aruncați frânele vechi. În cazul în care nu vă reușește să reglați frâna hidraulică, sau se va întâmpla o oarecare problemă departe de oraș, frâna care ați lăsat-o pe bicicletă vă poate salva.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>