De ce scârțâie frânele bicicletei în timpul frânării?

Întreţinerea regulată şi calitativă a mecanismelor de frânare este capabilă să asigure deplasarea în siguranţă şi schimbarea limitelor de viteză a bicicletei. Ce să faci dacă scârțâie frânele bicicletei? Cum să scapi de scârțâit? Vezi în acest articol.

Scârțâie bicicleta în timpul frânării
Reglarea frânelor pentru eliminarea scârțâitului

Iubitorii plimbărilor cu bicicleta consideră că apariția permanentă a sunetelor neplăcute în timpul procesului de frânare este un fenomen rațional care apare ca rezultat al uzurii. Deci haideți să clarificăm de ce scârțâie frânele la bicicletă şi ce măsuri trebuie să luăm pentru a înlătura asemenea neplăceri.

Regula de încetinire a vitezei

Tipuri de frane pentru bicicleta
Tipuri de frâne care pot scârții

La bicicletă sunt folosite două tipuri de frână: pe fată şi cel pe spate, care sunt şi de bază. Multi bicicliști folosesc frâna de pe spate sub pretextul că aşa este corect şi în siguranță. De fapt, aceasta este bine de folosit când ai viteză mică

Platformă cu număr de înmatriculare și faruri de semnalizare
Platformă pentru transportarea bicicletei pe mașină

Bicicliștii cu experiență, de regulă folosesc mecanismul de frânare de pe fată. Acesta este mai eficientă şi mai indicată, chiar şi pentru frânarea bruscă, atunci când bicicleta în mișcare, prin încetinirea extremală a vitezei, continuă avansarea înainte. Tocmai din această cauză prin frânarea mecanismului din spate întreaga bicicletă se îndreaptă în fată, ceea ce provoacă alunecarea pe traseu datorită reducerii vitezei de cuplare a roții din spate.

Prin frânarea de pe fată, greutatea biciclistului apasă pe roata dinainte, ceea ce asigură o frânare mai puternică cu  solul. De aceea, prin frânarea extremală se recomandă alternarea celor doua sau doar frâna fată.

Dezobișnuiți-va să frânați prin ambele roti, combinați-le pe rând. Începeți prin a va opri folosind frana spate, după care apasati-o pe cea faţă. Prin această metodă veți reuși să evitați alunecarea roților.

Dacă, totuși, doriți să schimbați frânele bicicletei, un sortiment bogat gasiti la afisport.ro.

Scârțâitul în timpul frânării a frânelor de tip V-Brake

Din care motive scârțâie frâna la o bicicletă? Pentru a înțelege motivul, trebuie să fim atenți la următorii factori:

 • materialul din care sunt fabricate plăcutele de frânare pentru bicicletă;
 • statutul jantei;
 • posibilitățile de reparare a mecanismelor plăcutelor.

Frână de tip V-Brake reglatăAstăzi putem întâlni o sumedenie de variante a mecanismelor de tipul v-brake. Cel mai des în fabricarea elementelor de reglare a vitezei se folosesc mai multe tipuri de cauciucuri. Merită să menţionăm căci cu cât este mai moale materialul din care sunt fabricate plăcuţele, cu atât mai încet şi mai liniştit este procesul de micşorare a vitezei. Astfel de metode de încetinire a vitezei au însă un minus — repede se uzează.

Vezi și  Scule pentru întreținere și reparație bicicletă

Luând în considerare janta, trebuie de remarcat nivelul de uzură şi murdărie. Curăţarea permanentă şi înlăturarea surplusului de ulei pe jantă va permite o frânare mai sigură şi la un nivel mai înalt. Pentru asta putem folosi lichide care le avem nemijlocit cum ar fi: detergent lichid, benzină sau spirt.

Acestea îți vor ajuta să curăţi janta de reziduu de cauciuc, care se lipesc de metale prin contact cu elementele frânei. Dacă janta este foarte murdară trebuie de încercat prin efecte mecanice, de curăţat cu hârtie abrazivă fină.

Defecţiunile mecanismului plăcuţelor poate duce la frânarea forţată. Pentru a finaliza lucrările trebuie de curăţat şi regulat mecanismul. Vezi cum să realizezi aceasta după sfaturile de mai sus.

Scârțâie discul de frână

Frâne pe discuri mecaniceCum să descoperi problema scârțâitului discurilor de frânare? Simplu. Pentru a afla motivul trebuie de examinat în detalii elementul dat şi de ştiut din ce material sunt produse discurile de frânare.

Elementul de frânare realizat din material din oţel inoxidabil rezistent produce un scârțâit inerent atunci când nimereşte pe el lichid. Aceasta se poate întâmpla pe timp ploios sau prin roua dimineţii.

Plăcutele moi din material organic îşi îndeplinesc bine funcţiile şi sunt perfecte şi silențioase. Totuşi au şi ele neajunsuri repede se uzează şi se înfierbântă. Câteodată şi anume prin frânare puternică şi bruscă, din procesul frânării cu pământul poate să iasă fum.

Principala recomandare a apariţiei scârțâitului — este curăţarea discurilor şi plăcuţelor de material uzat și murdărie cu ajutorul hârtiei abrazive şi detergenţi lichizi. De asemenea nu trebuie de lăsat uzura brută a plăcuţelor dar trebuie de efectuat înlocuirea lor regulată.

Profilactica scârțâitului frânei

Cauciucul de la bicicletă spart
Cum rezolvi o pană în roata bicicletei?

După ce aţi instalat frâna nouă sau tocmai ce aţi cumpărat o bicicletă nouă din magazin trebuie atent de şters elementele frânei. După care trebuie de şlefuit. Pentru aceasta e de ajuns de a merge cât posibil de tare şi brusc de oprit.

Ca urmare particulele sunt distribuite dea lungul suprafeţelor de lucru ale discului în funcţie de tipul mecanismului de frânare. Este demn de remarcat faptul că în scopul de a preveni uzura anvelopelor pentru bicicletă această procedură este bine de a o realiza pe o suprafaţă nepavată.

Atrageţi atenţia la prelucrarea bicicletei cu substanţe chimice. Se recomandă ca lanţul bicicletei să fie uns cu ulei lichid, dar nu cu spray, care ar putea nimeri pe discul de frânare din spate sau pe jantă. Prin folosirea de lichide speciale atent înlăturaţi surplusul cu ajutorul unui şerveţel uscat.

Curăţarea atentă a jantelor sau a discului de frânare cu un şerveţel după fiecare călătorie ar putea înlătura murdăria şi anume sunetele neplăcute prin încetinirea bruscă a vitezei.

Cum este corect să curăţăm mecanismele discului de frânare?

Pentru a efectua acest proces veţi avea nevoie de şerveţele speciale, mănuşi de cauciuc de protecţie, hârtie abrazivă fină şi un set de instrumente.

Vezi și  Demontarea roţii din spate, cum demontezi și montezi roata din spate a bicicletei?

Etapele de demontare și curăţare a elementelor de frână:

 1. Cu ajutorul unei șurubelnițe şi a unui instrument de suport scoateţi elementul blocat şi demontaţi plăcuţele de frână din corp.
 2. Demontaţi roata şi scoateţi discul din dreapta de frânare. Curățați bolţii cu o cârpă curată și puneți într-un loc uscat.
 3. Puneţi-vă mănuşile de protecţie şi apucaţi-vă de spălat rotorul cu soluţii speciale.
 4. Cu atenţie prelucraţi discul de frânare cu hârtia abrazivă, prin înlăturarea materialului abraziv de pe suprafaţa sa.
 5. Curățați suprafaţa cu o cârpă curată. Această procedură trebuie făcută cu mare atenţie, fiindcă capetele discului ar putea fi foarte ascuţite.
 6. Prelucraţi discul de frânare cu lichid pentru curăţare, după care ştergeţi cu un prosop tehnic toată suprafaţa.
 7. Curăţaţi plăcuţele cu hârtie abrazivă prin înlăturarea totală a materialului abraziv de pe suprafaţa sa. Acest proces se face cu atenţie ca să nu întreceţi măsura de curăţare şi să roadeţi surplusul elementului de frânare.
 8. Aplicaţi pe plăcuţe spray pentru curăţarea frânelor.
 9. Ştergeţi totul cu mare atenţie.
 10. Instalaţi rotorul înapoi la loc.
 11. Întoarceţi la poziţia iniţială plăcuţele de frână.
 12. Verificaţi dacă aţi instalat toate elementele corect.
 13. Ocupaţi-vă de curăţarea plăcuţelor, accelerând bicicleta la viteza maximă apoi frânați brusc. Repetaţi procedura dată de câteva ori.

Evaluând cauzele şi modurile de înlăturare a scârțâitului în mecanismele de frânare putem obţine o plimbare mai confortabilă pe bicicleta preferată. Merită să rețineți că întreţinerea regulată a bicicletei poate elimina total scârțâitul de frână la bicicletă. Dacă plăcuţele sunt uzate la maxim ele trebuie neapărat schimbate pentru a înlătura uzura discului funcţional. Ocupându-vă de curăţarea şi schimbarea la timp a pieselor, în timpul schimbării vitezei puteţi obţine un control şi o siguranţă completă în timpul plimbării cu bicicleta.

Video – Cum scăpăm de scârțâitul frânelor?

Comentarii (1)
 1. Sa spune:

  Incepi sa scrii despre placute si discuri la categoria de v-break.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>