Cum să alegi un rucsac turistic pentru călătoriile cu bicicleta

Spre deosebire de rucsacul de pe portgagajul bicicletei, un rucsac pentru bicicletă se află la loc de cinste în spatele bicicletei. Și foarte bine că nu se află pe gât. Spinarea turistului ciclist cu un rucsac drumeție nu este o spinare a unui simplu turist drumeț sau a unui kayaker! Spinarea noastră impune cerințe foarte specifice față de acest rucsac turistic pentru călătoriile cu bicicleta.

Tabelul dimensiunilor pentru alegerea rucsacului
Dimensiunile corpului și mărimile rucsacului pentru bicicletă

Rucsac în spate

Deci, rucsacul pentru bicicletă este în general necesar pentru peripeții de o singură zi pentru păstrarea lucrurilor necesare. Uneori, în calitate de supliment pentru geanta de pe portbagaj, în timpul unor călătorii autonome de lungă durată pe portbagaj se instalează și un rucsac mic cu umerașe.

Acesta va fi destul de util în cazul în care aveți nevoie să ajungeți din tabără la cea mai apropiată trasă. Pentru aceasta și este necesar un rucsac mic. În cele din urmă, rucsacul pentru bicicletă este foarte convenabil în condițiile vieții urbane. Dacă aveți nevoie să mergeți la universitate, la un prieten sau la magazin – fără rucsac în spate o să vă fie incomod.

Vă rugăm să rețineți faptul că rucsacul trebuie selectat în mod individual pentru fiecare biciclist. În primul rând, nu încercați să cumpărați un rucsac mare! Când duceți în spatele dumneavoastră o greutate chiar și de 10 kg, atunci această sarcină vă face dificilă călătoria. Rucsacurile drumeție sunt proiectate în primul rând pentru biciclist și pot fi adaptate cerințelor personale. Și deja cum am menționat anterior, noi bicicliștii avem cerințele noastre. Iată care sunt cerințele de bază.

Forma unui rucsac pentru bicicletă

Pierderea de «bipedalism» într-o anumită măsură trebuie să fie compensată de forma rucsacului. Biciclistul, șezând așezat pe bicicleta sa, într-o anumită măsură se apleacă înainte, deoarece drumețul de obicei merge perpendicular pe suprafața pământului. Să presupunem că biciclistul «inițial înclinat» are nevoie într-o anumită măsură să treacă sub o ață întinsă de-a lungul drumului. Ce face el într-o astfel de situație? El se apleacă și mai mult înainte.

Rucsac pentru bicicletă cu semnalizator
Rucsac pentru cicliști cu semnalizator

În timpul înclinării rucsacul obișnuit se ridică deaupra capului și se atinge de ramură. Un alt exemplu: la un biciclist a apărut o posibilitate rară, dar frumoasă: trebuie să coboare pe un drum asfaltat neted și lung. Biciclistul se înclină pentru reducerea rezistenței frontale a aerului! Și din nou un rucsac obișnuit se va ridica deasupra capului, crescând rezistența aerului.

Din acest motiv, majoritatea producătorilor confecționează rucsacurile pentru drumeții dintr-un material mai gros, iar în partea de jos în formă de «picătură». Datorită acestei forme, în timpul înclinării, rucsacul nu se ridica deasupra capului, și respectiv, biciclistul este mult mai aerodinamic și nu se agață de nici o ramură.

Culoarea rucsacului

Rucsacul pentru bicicletă trebuie să fie de culoare aprinsă: oranj-aprins, roșu, galben-aprins sau altă culoare aprinsă. Rucsacul pentru bicicletă amintește o cravată de clovn. Dacă nu ați văzut în școală clovni, atunci vă reamintim faptul că clovnii mereu au purtat cravata de culori aprinse.

Într-adevăr cele mai mari neplăceri se întâmplă cu bicicliștii nu într-un loc pustiu, dar pe străzi, mai mult pe cele urbane. Conducătorii auto de obicei pur și simplu nu văd cum se deplasează un biciclist. Prin urmare, culoarea maximă aprinsă va reduce riscul de a ajunge într-un accident.

În cazul în care din principiu nu vă plac culorile aprinse, atunci gândiți-vă ce este mai bine pentru dumneavoastră: să purtați mereu un rucsac vizibil sau cel puțin o dată să ajungi într-un accident.

De altfel, producătorii importanți de rucsacuri încearcă în mod predominant să utilizeze culori aprinse. Dacă vedeți un rucsac mic și drăguț cu culori închise sau gri, atunci puteți fi siguri că nu este un model pentru bicicletă. Pietonul deseori merge pe străzi, iar culoarea aprinsă nu este necesară. Dacă vă vine greu să determinați dacă aveți în față un rucsac pentru bicicletă sau nu, atunci este mult mai ușor să determinați după culoare.

Vezi și  Tehnica de pedalare corectă pentru bicicliști

Benzile reflectorizante pe rucsac

Ghidon drept
Cum să alegi corect un ghidon?

Noaptea «toți bicicliștii sunt închiși la culoare». Cu excepția bicicliștilor a căror rucsacuri sunt echipate cu inserții din pânză reflectorizantă sau benzi reflectorizante. Iar motive pentru a monta elemente reflectorizante sunt tot aceleași: cu cât mai curând o să vă observe șoferul camionului, cu atât mai multe șanse aveți să nu completați lista celor care ajung în accidente.

În mod separat subliniem faptul că benzile reflectorizante nu anulează necesitatea culorii aprinse a rucsacului. Benzine reflectorizante sunt necesare noaptea pentru a reflecta lumina farurilor, iar culoarea aprinsă trebuie să atragă atenția șoferilor auto în timpul zilei.

Vă amintiți celebrul citat al lui Prutkov Kozma? «Când o să vă întrebe cineva ce este mai util Luna sau Soarele, răspundeți cu siguranță: Desigur că Luna! Deoarece soarele strălucește în timpul zilei, atunci când și fără aceasta se vede, iar Luna luminează drumul noaptea». Prin urmare, în timpul luminos al zilei este util rucsacul de culoare aprinsă, iar în întuneric – rucsac pentru bicicletă cu benzi reflectorizante.

 Rucsac cu plasă anti-transpirație

Diferența dintre un rucsac cu plasă și un rucsac obișnuit pentru bicicletă. Spinarea poate «respiră» , iar spinarea la un adevărat biciclist este lată după suprafață. Spinarea transpiră sub rucsac și transpirația curge șiroaie și inundă pantalonii. Iar în pantaloni se află lucrul cel mai important pentru biciclist – picioarele! Picioarele repede se rod dacă se vor freca de materie primă.  «Bicicletele» speciale cu scutec desigur că protejează, dar cu toate acestea…

În timpul purtării rucsacului cu plasă se umezesc doar patru puncte de contact cu sistemul de montare a rucsacului de bicicletă: în funcție de tipul rucsacului – punctele de fixare de jos și umerașele. La modelele bune fixația inferioară se află puțin în partea laterală. Adică, dacă această parte mică a corpului se umezește, atunci se umezește doar partea exterioară a coapsei.

Rucsac anti-transpirație aeroflex
Rucsac pentru bicicletă anti-transpirație aeroflex

În afară de rucsacul cu suspendare, mai există și rucsacurile «de comfort superior» cu spătar moale profilat. Este compus din două pernuțe din cel mai bun material cu spumă cu canale interioare cu ventilație, acoperită de o plasă de nailon. Pernuțele sunt divizate printr-un canal de ventilație vertical de-a lungul coloanei vertebrale.

Suprafața spătarului rucsacului este compusă dintr-o varietate de celule și este în contact cu spatele biciclistului pe o suprafață mică. Un astfel tip de rucsac este ușor de utilizat și pe timp de iarnă, atunci când, pe de o parte, rucsacul trebuie să încălzească spatele, iar pe de altă parte – să asigure ventilația necesară.

Fixarea rucsacului

Rucsacul trebuie să stea strâns pe biciclist, și în același timp să nu interfereze respirația în timpul unei deplasări intense, presând abdomenul și pieptul. Dacă rucsacul stă liber pe biciclist, acesta va aluneca mereu pe spinare, o să sară lateral de pe biciclist și va crea diferite probleme.

Cele mai avansate rucsacuri sunt echipate cu fixații suplimentare sub formă de legături la piept mai jos de gât. Cu ajutorul acestora pot fi trase curelele rucsacului și să apropiați rucsacul de spinare. Aceste legături nu afectează nici într-un fel respirația.

Vă recomandăm să utilizați anume aceste tipuri de fixații. Fixația pe centură este potrivită pentru drumeți, iar biciclistul trebuie să le utilizeze cu atenție. Dacă pe rucsac sunt prezente ambele fixații, atunci fixația pe piept trebuie de fixat mai bine, iar fixația la centură se închide simplu fără întindere.

Vezi și  Cum să alegi un încărcător extern (Power Bank)?

Iar când aveți nevoie să mergeți undeva fără bicicletă, atunci în acest caz va fi mai comod să utilizați fixația la centură, iar la piept nu este necesar de fixat.

Husa impermeabilă

În partea de jos a rucsacului modern se află un buzunar special în care este husa împachetată. Pe timp de ploaie acesta poate fi aruncat peste rucsac. Este mai bine decât să cumpărați pur și simplu un rucsac impermeabil.

Fiindcă la țesăturile complet impermeabile sunt anumite dezavantaje comune, dintre care cel mai răspândit este elasticitatea scăzută (rucsacul vă va încurca). În plus, aceasta ar putea crește greutatea rucsacului. Cu trecerea timpului astfel de rucsacuri își pierd capacitatea de impermeabilitate. O problemă importantă pentru cicliști rămâne prețul lor ridicat.

Piese de fixare sub cască

Desigur că casca de bicicletă trebuie să fie amplasată pe cap. Dar va fi ciudat să stai într-o cafenea sau să mergi în tramvai cu casca pe cap. Prin urmare, cel mai bine este de anexat casca la rucsac cu ajutorul fixațiilor – elasticile speciale atașate în partea de sus a rucsacului.

Secțiune specială pentru documente

Este puțin probabil să vedeți un kayaker sau de exemplu, un schior are ajunge la studii sau la serviciu pe caiac sau pe schiuri. Dar iată că bicicliștii deseori folosesc bicicleta lor în calitate de mijloc de transport la locul de studii sau la serviciu.

Dar unde să puneți diferite hârtii, cărți contractabile și conspecte care sunt necesare să le luați cu dumneavoastră? La rucsacul pentru călătorie, chiar la spate este proiectată o mică secțiune unde puteți să nu vă faceți griji în privința documentelor.

«Accesorii suplimentare»

Da, sunt anumite lucruri care pot fi numite doar accesorii suplimentare.  Dar multe dintre acestea sunt foarte utile. De exemplu, pe rucsacurile de bicicletă sunt realizate buzunare exterioare din plasă, unde pot fi puse sticle sau flacoane suplimentare. Multe rucsacuri drumeție sunt echipate cu un sistem de băut apă, care a primit denumirea de Camel Back.

Rucsac pentru bicicletă
Rucsac pentru bicicletă cu accesorii suplimentare

Esența sistemului este faptul că în rucsac este introdusă o sticlă din plastic cu apă care este de altfel de dimensiuni destul de impresionante (4 litri sau mai mult), de la care se extinde un tub direct în gura biciclistului. De altfel, noi și dumneavoastră, locuitorii țării călduroase, avem necesitatea urgentă a acestui sistem.

Dimensiunea rucsacului

Spinarea biciclistului deși este lată, dar nu și «de fier». Nu este necesar să transportați în spate prea multe greutăți. În cazul în care greutatea este mare, mai mult de 6-7 kg, atunci este mai bine să vă gândiți să utilizați la necesitate porbagajul de bicicletă. Portbagajul de asemenea nu este de fier, dar totuși mai rezistent. Amintiți-vă doar un singur lucru – masa activă. Aceasta participă în toate mișcările dumneavoastră.

Amintiți-vă tehnica de deplasare – mutați greutatea în spate și deviați lateral. Rucsacul pe spatele dumneavoastră deviază împreună cu dumneavoastră, ceea ce vă poate ajuta să treceți o suprafață de teren mai complicată. Dar iată că greutatea pe portbagaj – este o masă pazivă. Această masă constituie o greutate moartă și poziția acesteia nu se schimbă după dorința dumneavoastră.

Comentarii (1)
  1. […] dacă dispuneți de o bicicletă bună cu reflectoare de lumină și fare calitative frontale și în spate — pe timp de noapte, șoferii merg foarte repede, chiar și în oraș și nu pornesc faza scurtă […]

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>