Cum să alegi un încărcător extern (Power Bank)?

Acumulatorul extern (fiind în acelaşi timp portabil, încărcător extern portabil, Power Bank) – este un obiect fără de care nu trebuie să ieşiţi prea departe de casă dacă dispuneţi de un smartphone. Pe piaţă se găsesc foarte multe modele pentru orice necesitate şi portmoneu. În acest articol vom descrie ce încărcătoare portabile există şi cum să alegeţi un model calitativ şi convenabil.

Powerbank samsung cu microsd incorporat
Power bank samsung cu microsd incorporat

Încărcătorul extern (sau bateria externă) dispune de mai multe caracteristici: capacitate, amperaj, numărul de conectori la care puteţi conecta în acelaşi timp unul, două sau mai multe gadgeturi, prezenţa indicatorilor pe carcasă şi câteva accesorii aferente alegerii.

Capacitatea

Cele mai importante dintre criteriile care afectează beneficiile dispozitivului sunt preţul şi greutatea. Se măsoară în amperi ore, denumite în mod obişnuit mAh din engleză.

Pentru a determina capacitatea, gândiţi-vă care dispozitiv necesită cel mai mult «realimentare» în timpul călătoriei. Dacă aveţi un smartphone (şi la sigur este aşa), atunci alegeţi un Power Bank conform principiului că capacitatea acestuia să depăşească capacitatea acumulatorului smartphone-lui cel puţin de două ori. Cel mai bine – de 2,5-3 ori, astfel încât în timpul călătoriei să existe oportunitatea de a încărca dublu resursele smartphone-ului.

Coeficientul de eficienţă a oricărui acumulator extern este mai mic de 100% (şi cu cât mai mult este “chinezesc”, cu atât mai mic este și coeficientul). Prin urmare, în timpul încărcării vor exista pierderi în orice caz, mărimea acestora depinde de care baterie potrivită a folosit producătorul. Este exclusă opţiunea atunci când acumulatorul cu capacitatea de 5000 mAh poate încărca complet samrtphone-ul de două ori cu o baterie de 2500 mAh.

Pe de altă parte, cu cât mai mare este bateria externă, cu atât mai grea este povara pe care trebuie să o purtaţi. Coeficientul optim – 5000-10 000 mAh în cazul în care cumpăraţi un încărcător extern pentru telefon. Şi chiar uneori pentru anumite gadget-uri «slabe» sub formă de căşti fără fire, boxe, playere, aparate de fotografiat etc.
Dacă de asemenea şi laptopul necesită uneori să fie încărcat, atunci alegeţi Power Bank cu capacitatea de 12 000 mAh şi mai sus. Alţi indicatori, cum ar fi amperajul ş.a. ar trebui de asemenea să corespundă cerinţelor laptopului. De obicei, atunci când producătorul presupune că bateria poate să «alimenteze» laptopul, atunci el informează despre acest lucru în materialele promoţionale şi pe ambalaj.

Caracteristicile de încărcare a dispozitivului

De câte ori poate să încarce deviceul un acumulator extern? Cît ține power bank-ul? Care este capacitatea unui încărcător extern?

Capacitatea acumulatorului extern (mAh)
Telefon mobil Tabletă
2000 mAh Aprox. 1 încărcare deplină Aprox. 25%
5200 mAh Aprox. 2 încărcări depline Aprox. 50%
10000 mAh 4 încărcări depline Cel puțin 100%

Amperajul

Trebuie să vă determinaţi ce tipuri de dispozitive doriţi să utilizaţi pentru încărcătorul extern. Pentru smartphone-urile de modele vechi sunt suficiente 0,5 А, iar pentru tablete – 1 А. Smartphone-urile moderne cu funcţia de încărcare rapidă (QuickCharge) necesită 1 А, şi chiar şi 2 А. Cea mai simplă modalitate de a afla acest lucru este să vă uitaţi la încărcătoarele gadget-urilor dumneavoastră. Totul este scris acolo. Dacă gadget-urile dvs. necesită o valoare mai puternică, în nici într-un caz nu faceţi economie.

Reţineţi: este de dorit ca conectorii USB pentru încărcare externă să fie cel puţin doi la număr
Reţineţi: este de dorit ca conectorii USB pentru încărcare externă să fie cel puţin doi la număr

Pe ambalajele cu Power Bank este de dorit să căutaţi informaţii privind faptul că acesta dispune de QuickCharge. Chiar dacă smartphone-ul dumneavoastră actual este de model vechi şi se încarcă încet, nu se exclude faptul că următorul va fi mai exigent la sursă de energie, producătorii de dispozitive lucrând acum activ în această direcţie.

Nu este nevoie să specificăm faptul că acumulatorul extern ar trebui să menţină ideal încărcarea rapidă, astfel încât să nu aveţi nevoie să staţi cu orele lângă priză pentru a încărca resursele acestuia

Numărul de conectori USB

Este mai bine ca un acumulator extern să dispună de o pereche de conectori USB, astfel încât să puteţi încărca simultan două dispozitive. Cine ştie, poate va trebui să împărţiţi Power Bank-ul dvs. cu un condrumeţ. Sau în cazul în care se vor descărca în acelaşi timp şi smartphone-ul şi camera foto. Al doilea conector nu vă încurcă, dar aduce multe beneficii dacă este necesar în astfel de cazuri.

Reţineţi: este de dorit ca conectorii USB pentru încărcare externă să fie cel puţin doi la număr

Calitatea conectorilor

Această nuanţă merită o atenţie deosebită atunci când sunteţi nevoit să cumpăraţi un dispozitiv al unui producător necunoscut. Companiile obişnuite nu utilizează componente ieftine, iar dacă nu este posibil de verificat conştiinţa producătorului, puteţi să analizaţi detaliile. Un conector slab va demonstra un producător de mântuială.

Vezi și  Cum să mergi pe bicicletă prin noroi

Iar deteriorarea acestuia va dezactiva întregul gadget sau nervii dumneavoastră în încercarea de a conecta cablul în modul obişnuit.
Dacă aveţi dubii în privinţa producătorului, analizaţi cu atenţie aspectul exterior al acumulatorului, acordând o atenţie deosebită la orificii. Absenţa unor daune vizuale nu exclude şi absenţa unui defect, dar aceasta este cel puţin o şansă de a nu ajunge în astfel de situaţie.

Setul livrării

Unii producători deosebit de generoşi (în special fără nume) pun în cutie manşoane de reducţie pentru diferite prize: microUSB (la majoritatea smartphone-urilor şi tabletelor), Lightning (se utilizează la smartphone-urile noi şi tabletele Apple), maşnon de reducţie pentru prizele vechi Apple, miniUSB (se utilizează la unele aparate foto, unele telefoane şi playere de model vechi).

https://cdn.notonthehighstreet.com/fs/b7/b3/e857-a415-47be-a6e5-e0a6d7088818/normal_power-pack-mantidy-gaucho.jpg
Accesorii power bank

De obicei, toate acestea se realizează la un nivel scăzut şi repede se defectează. În unele cazuri chiar vă poate afecta şi dispozitivul. Dacă nu prea aveţi încredere în producător, nu utilizaţi cablul.

Şi în general, dacă dispuneţi de un dispozitiv cu diferite prize, sunt inutile manşoane de reducţie suplimentare.
Unicul bonus util în cutie de la producător – este propriul său adaptor de alimentare pentru PowerBank.

Deseori se întâmplă că ajungând în sfârşit la locul unde aveţi timp şi prize, dvs. găsiţi descărcat atât smartphone-ul dvs., cât şi acumulatorul extern.

Pentru a nu pierde timpul gândindu-vă care dintre dispozitive trebuie încărcate anterior, cel mai bine este să vă asiguraţi că dispuneţi de două adaptoare de reţea.

Indicatori

În mod ideal, pe carcasa acumulatorului extern trebuie să fie indicatori care semnalează cât de încărcată este bateria sau câte resurse trebuie să fie încărcate. Este foarte convenabil.

Cea mai ideală opţiune – un display mic care afişează informaţiile în procente. Dar acest lucru este deja un şic. Dacă dispozitivul dat vă convine doar după preţul şi caracteristicile becului intermitent puteţi de asemenea să-l cumpăraţi.

Carcasa

Materialul carcasei – este o problemă estetică. În alegerea dumneavoastră bazaţi-vă pe impresiile dvs. privind totul ce este frumos. Nu împărtăşim ideea cu privire la faptul că totul ar trebui să fie fabricat din metal. Plasticul – este de asemenea ceva normal.

Acordaţi atenţie faptului ca aspectul exterior să nu fie prea neplăcut din punct de vedere artizanal – în acest caz şi acumulatorul va fi la un preţ mic. Are sens să alegeţi un acumulator cu suprafaţa de SoftTouch (un strat moale, plăcut, aspru) – vor fi mai puţine şanse să-l scăpaţi din mâini sau zgârâiaţi genţile celor de alături. De asemenea, nu suntem prea siguri asupra faptului dacă este oportună ideea de a căuta un acumulator cu carcasă rezistentă la căderi – în acest caz problema este foarte clar exagerată.

Cel mai simplu design: Bateria externa Xiaomi Power Bank 10000 mAh: carcasă şi logo din metal

Xiaomi PowerBank 10000 mAh
Xiaomi PowerBank 10000 mAh

Există şi acumulatoare externe ale căror design se consideră foarte important. De exemplu acest Power Xiaomi PowerBank 1000 mAh. Problema de preţ – este mai mare de 50 de dolari, dar se prezintă a fi un dispozitiv sigur, deoarece este produs de filiala companiei Xiaomi. Puteţi comanda din China. Cât de ciudat nu ar părea, pe site-urile puteţi găsi acest dispozitiv mult mai ieftin, deşi produsul este exact chinez. În acest caz este mai bine să nu riscaţi.

Producător

Indiferent de faptul că acest element este indicat la final, la acumulatoarele externe este foarte important brandul. Nu, nu trebuie să alegeţi cel mai scump model al celui mai renumit producător.

Cele mai optime în raport cu preţul şi anumite caracteristici pozitive şi negative bine-cunoscutele modele «chinezeşti». De exemplu, puteţi avea încredere în producătorii Drobak, TP-LINK, Sony, Samsung, ASUS, Verbatim, Belkin, Meizu, Xiaomi. Xiaomi, în prezent oferă cea mai bună combinaţie între preţ şi oportunităţi, din acest motiv acumulatoarele acestora (la fel ca şi brăţările pedometre, căşti şi alte obiecte «inteligente») sunt foarte solicitate pe piaţă.

Vezi și  Antrenamente pentru cicliști

Achiziţionarea unui acumulator extern de producţie de artizanat este completată de câteva lucruri:

  • Capacitatea declarată a acumulatorului nu va corespunde cu cea reală, şi posibil că diferenţa va fi foarte mare;
  • Prize şi manşoane de reducţie necalitative se vor defecta rapid, şi posibil va deteriora şi tehnica dumneavoastră;
  • Pierderile de energie în timpul încărcării vor fi mari în comparaţie cu dispozitivele unor producători cunoscuţi;
  • Calitatea acumulatorului în sine poate fi redusă, şi în consecinţă el se va auto-descărca rapid şi îşi va pierde mai rapid caracteristicile sale sau se va defecta brusc;
  • Problema serviciului de garanţie – cine va asigura acest serviciu în caz de defecţiune rapidă a acumulatorului şi pentru ce interval de timp va fi extinsă garanţia.

Capacităţi suplimentare

În prezent puteţi găsi pe piaţă nu doar acumulatoare externe care dispun de baterie şi conectori, dar şi dispozitive mai «inteligente» cu acumulator flash, Wi-Fi, card reader şi practic cu încălzire manuală. Este problema dvs. dacă doriţi astfel de model. Dar dacă sunteţi interesaţi de o astfel de decizie, atunci trebuie să respectaţi un principiu de bază – nu cumpăraţi nimic suspect de ieftin şi fără nume.

Unul dintre cele mai reuşite dispozitive din acest segment – Kingston Mobilelite G2 şi modele anterioare care practic nu mai sunt în vânzare. Gadgetul costă mai mult de 50 de dolari, dar într-adevăr se merită. Producătorul a avut drept scop proprietarii de dispozitive Nexus sau iPhone – adică asupra smartphone-urilor scumpe care nu dispun de card de memorie, dar care în schimb au probleme cu autonomia, în special la cele mai recente modele.

Există de asemenea încărcătoare externe solare pentru telefoane şi gadget-uri mai serioase. Avantajul unei astfel de decizii este evident, mai ales în timpul unei expediţii pe timp de vară.

Powerbank cu wifi
Kingston Mobilelite G2

Dezavantajul – soarele nu este întotdeauna, încarcă mai încet, iar dispozitivul în sine ocupă mult spaţiu. Aproape de acumulatoarele externe este şi lanterna. Dar sincer vorbind, o lumină de fundal, şi mai ales bliţul de la orice smartphone este mai luminos.

Unde puteţi cumpăra o baterie externa?

Există două principii simple: dacă cumpăraţi într-un magazin (sau magazin online) în ţara dumneavoastră, veţi primi dispozitivul cu serviciu de garanţie, dar plătiţi puţin mai mult pentru faptul că acumulatorul extern a fost adus în ţară, a fost pus pe raft şi s-a promis grijă în caz de apariţia unor probleme. Iar dacă cumpăraţi dispozitivul într-un magazin online, veţi economisi bani, dar riscaţi să vă confruntaţi cu probleme în caz de defecţiune.

În principiu, acumulatorul extern – smartphone-ul sau tableta, sunt şanse minime ca vor exista probleme incompatibile de funcţionare (vă amintim, dacă cumpăraţi un gadget de la un producător obişnuit). Din această cauză totul depinde de dumneavoastră. Astfel, modelul «chinez» de tip Xiaomi este avantajos să-l comandaţi în China, de exemplu pe site-ul GearBest sau Aliexpress.

Dar dacă comandaţi din China cu livrare gratuită, atunci trebuie să reţineţi faptul că va dura de la 2 săptămâni până la o lună. De exemplu, pentru luna iunie trebuie să faceţi comandă de pe acum.

Dacă vă uitaţi în direcţia a ceva mai uşor de înţeles, de exemplu ASUS, Samsung, TP-LINK sau altceva dintre brandurile prezente în ţara noastră, atunci este mai bine să utilizaţi magazinul de «acasă»

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>