Cum să alegi corect un ghidon pentru bicicletă

Care ghidon este bine de ales pentru bicicletă? Tipurile principale de bicicletă sunt: de munte (drepte), verticale, cu coarne, de tracking (ghidonul-fluture), ,,cownborn’’ în formă de mustăți.

Ghidon drept
Ghidon drept

În alegerea unui ghidon pentru bicicletă este necesar să țineți cont de următorii factori:

Numărul de poziții disponibile ale mâinilor

Schimbarea constantă a mâinilor în timpul călătoriei vă permite să reduceți problemele cu mâinile și încheieturile.  În cazul în care mâinile dumneavoastră se află prea mult timp într-o poziție incomodă, cu trecerea timpului veți simți dureri insuportabile.

Ghidonul cu o poziție sau cu două poziții ale mâinilor nu se potrivește pentru oricare cursă sau suprafață de teren. În scopul depășirii obstacolelor, este necesară o anumită poziție a mâinilor, care să permită exercitarea unui anumit efort.

Poziția corpului

Cum să protejezi bicicleta de furt
Câteva sfaturi utile care vă vor ajuta la protejarea bicicletei împotriva furtului

În timpul călătoriei este necesară schimbarea constantă a pozițiilor corpului: într-o poziție verticală, în timpul unei călătorii de lungă durată împotriva vântului obosești foarte repede, din acest motiv este necesar să adoptați o poziție joasă a corpului.

Dar la unele ghidoane, această poziție conferă o sarcină foarte mare pe mâini și încheieturi, cauzând dureri severe. În cazul în care vă deplasați pe drum neasfaltat, atunci terenul va fi mai important decât vântul. În acest caz este necesar un ghidon care permite să treceți cu bine obstacolele și să accelerați pe pante.

Dacă este compatibil cu pipa de ghidon

Conform unei anumite dimensiuni ale pipei de ghidon se potrivește o anumită dimensiune a ghidonului. Clema pipei de ghidon a biciletelor hibride și de munte, conține 25.2 mm în diametru, iar clema pipei de ghidon standard a bicicletei de șosea – 26 mm.

La unele biciclete de munte și de șosea se utilizează pipele de ghidon cu diametrul de 31.8 mm. Pipele de ghidon se diferențiază de asemenea prin greutate și lungime.

Dacă ați cumpărat un ghidon de altă formă sau înălțime, pentru a păstra poziția comodă inițială a mâinilor, puteți să o faceți datorită scurtării și lungirii pipei de ghidon. În ajutor, la procurarea unui ghidon potrivit accesați site-ul afisport.ro

Puteți, de asemenea, schimba înălțimea cu ajutorul pipei reglabile, dar în acest caz, în același timp cu înălțimea se va schimba și distanța dintre șa și ghidon. Oricum, va fi necesar să cumpărați o pipă permanentă de o altă lungime.

Compatibilitatea cu manetele de frână și maneta schimbătorului de viteză

Manetele de frână și manetele schimbător de viteză a bicicletelor de munte sunt compatibile cu  ghidoanele cu diametrul de 22.2 mm în locul de instalare, iar la bicicletele de șosea – diametrul de 23.8 mm. Prin urmare, manetele de frână de șosea nu pot fi instalate pe ghidonul bicicletei de munte.

Vezi și  Tipuri de frâne pentru biciclete

Tipuri de ghidon

Ghidon de munte (drept)

Ghidon drept
Ghidonul de munte (drept)

Se potrivesc bine pentru drumurile neasfaltate, dar acestea prezintă doar o singură poziție a mâinilor (vedeți cifrele din imagine). În cazul în care instalați coarne, atunci mai apare încă o poziție a mâinilor.

În cazul în care trebuie să-l lăsați mai în jos, de exemplu împotriva vântului, oricum va fi necesar să utilizați poziția anterioară a mâinilor. Mai devreme sau mai târziu, din cauza acestei poziții incomode vă apare disconfort în zona spatelui.

Din acest motiv, astfel de ghidoane nu sunt de dorit pentru distanțe lungi pe autostradă. Acestea vor fi o alegere rațională pentru suprafețe de teren accidentate, atunci când este necesar să virați sau să depășiți o urcare abruptă, în special atunci când în partea laterală sunt instalate coarne.

Pentru aceste ghidoane este necesară o pipă de 25.4 mm în diametru și manete de frână de munte și manete de schimbare a vitezei cu diametrul de 22.2 mm. Componentele de autostradă le puteți instala doar cu ajutorul creșterii diametrului.

Ghidon vertical

Ghidonul vertical
Ghidonul vertical

Acestea se intalează în general pe bicicletele hibride și dețin doar două poziții ale mâinilor (vedeți cifrele din imagine).

La fel ca și în situațiile cu ghidoanele de munte, de exemplu împotriva vântului, oricum va fi necesar să utilizați poziția anterioară a mâinilor. Din cauza disconfortului în zona spinării, o astfel de poziție joasă nu va fi posibil de păstrat mai mult timp.

Din acest motiv, el este de asemenea neindicat în cazul ciclismului pe distanțe lungi pe autostradă. Însă acesta va fi o alegere rațională pentru călătoriile de scurtă durată, atunci când este folosită în general poziția verticală a corpului.

Pentru aceste ghidoane este necesară o pipă de 25.4 mm în diametru și manete de frână de munte, plus manete de schimbare a vitezei cu diametrul de 22.2 mm. Componentele de autostradă le puteți instala doar cu ajutorul creșterii diametrului.

Ghidon cu coarne

Ghidonul cu coarne
Ghidonul cu coarne

Ghidonul cu coarne pe care l-aș recomanda pentru călătorii – Nittonoodle (priviți imaginile). Acesta este unul dintre cele mai populare modele de ghidoane cu coarne pentru excursiile pe bicicletă.

Imediat după manetele de frână, există o înclinație ușoară de 15 grade, care protejează mâinile de alunecarea înainte. Partea superioară a ghidonului este curbată în spate aproximativ 4 grade.

După cum este prezentat în imagini, există patru tipuri de poziții pentru mâini. Acesta se va prezenta bine pe orice suprafață de teren și în cazul oricărui tip de vânt.

Pentru aceste ghidoane este necesară o pipă de 26 mm în diametru și manetele de frână de autostradă, plus manetele de schimbare a vitezei cu diametrul de 23.8 mm. Componentele de munte nu pot fi instalate pe ghidonul cu coarne. Sunt disponibile pe scară largă manetele în forma capetelor de ghidon.

Ghidon fluture

Ghidonul treking (ghidonul fluture)
Ghidonul trekking (ghidonul fluture)

Ghidoanele fluture sunt foarte populare în Europa. Acestea oferă circa patru poziții ale mâinii (priviți cifrele din imagine).

Din moment ce majoritatea excursiilor pe bicicletă se petrec în poziția verticală, acesta dispune de circa trei poziții verticale posibile ale mâinilor, care sunt suficiente pentru a minimiza diverse probleme ale mâinii.

Vezi și  Cum să alegi casca de ciclism pentru bicicletă

Acesta se potrivește perfect pentru distanțele lungi pe autostradă.
Pentru aceste ghidoane este necesară o pipă de 25.4 mm în diametru și manetele de frână de munte, plus manetele de schimbare a vitezei cu diametrul de 22.2 mm. Componentele de autostradă le puteți instala doar cu ajutorul creșterii diametrului.

Ghidonul mustață

Ghidonul mustață
Ghidonul mustață

Ghidonul mustață (Mustache) este similar cu ghidonul trekking pe scară largă (ghidonul-fluture). Acesta oferă circa trei poziții posibile ale mâinii (vedeți cifrele din imagine).

Ca și în cazul situației cu ghidoanele fluture, împotriva vântului puteți utiliza o varietate de poziții joase. Din moment ce majoritatea excursiilor pe bicicletă se petrec în poziție verticală, atunci ghidonul Mustache dispune de câteva poziții verticale pentru mâini. Acesta deține suficiente poziții pentru a minimiza problemele cu mâinile. El este perfect potrivit pentru distanțele lungi pe autostradă.

Pentru aceste ghidoane este necesară o pipă de 25.4 mm sau 26 mm în diametru și manetele de frână de autostradă și manetele de schimbare a vitezei cu diametrul de 23.8 mm. Sunt disponibile pe scară largă manetele în forma capetelor de ghidon.

Ghidon «cowhorn» (ghidon coarne de vaca)

Ghidonul «cowhorn» (ghidonul coarne de vaca)
Ghidonul «cowhorn» (ghidonul coarne de vaca)

Ghidonul «cowhorn» (ghidonul coarne de vaca) este utilizat în curse cu pornire separată. Se consideră a fi un ghidon turistic suficient de bun, cu excepția cazului în care se necesită acceași poziție a mâinilor la fel ca și la ghidonul cu coarne.

Pe fotografia din stânga se prezintă ghidonul standart «cowhorn» și trei poziții ale mâinilor. Acesta dispune de o varietate de poziții ale mâinilor în cazul poziției verticale ale corpului, în special în regiunea manetelor de frână, se potrivește perfect atât pentru deplasările pe drum asfaltat, cât și pentru pe drum accidentat – prin noroi sau pietriș, acolo unde ghidonul cu coarne va fi inutil.

Pe acest tip de ghidon puteți instala coarne (este prezentat în imaginea din dreapta). De asemenea, ca și ghidoanele fluture, acesta vă permite să vă întindeți cât mai mult posibil înainte. Pentru a instala coarnele de munte standart pe «cowhorn» cu diametrul de 23.8 mm – este necesar să faceți găuri.

Pentru aceste ghidoane este necesară o pipă de 25.4 mm sau 26 mm în diametru și manetele de frână de autostradă și manetele de schimbare a vitezei cu diametrul de 23.8 mm. Sunt disponibile pe scară largă manetele în forma capetelor de ghidon.

Video – Cum să schimbi ghidonul la bicicletă

Comentarii (1)
  1. […] viața în cazuri de risc. Investește în detalii vitale precum: lacăte, tije, șa, frâne, ghidon și manete. O bicicletă de proastă calitate nu doar că te va pune în pericol, dar va cere […]

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>