Cum să alegi casca de ciclism pentru bicicletă
Casca pentru bicicletă protejează biciclistul, ameliorând lovitura la cap în timpul căderii. Dacă sunteți un bicilist activ și vă plimbați mult pe bicicletă – achiziționați acest element de securitate. Este mai bine să nu ignorați casca pentru bicicletă – acestea sunt necesare pentru toți bicicliștii, indiferent de stilul de conducere.

În prezent puteți cumpăra o cască de orice stil. La moment, caștile pentru bicicletă sunt confecționate din materiale moderne înalt tehnologice care sunt constituite din polimeri spumanți care în mod eficient micșorează loviturile.
Dacă cunoașteți tipul de cască ce vi se potrivește, nu ezitați și cercetați asortimentul de căști pentru biciclete.
Structura lor este asemănătoare cu o spumă solidificată. Greutatea căștii nu depășește greutatea ouălor pentru micul dejun și în general dispun de o bună ventilație – din această cauză este foarte greu de inventat argumente pentru desplasarea fără cască.
În acest articol noi vă oferim sfaturi cu privire la alegerea firmei și a celui mai bun model de cască care ar corespunde cerințelor dumneavoastră. Iar acum să trecem deci la alegerea căștii pentru bicicletă.
Conținutul articolului
- 1 Care tip de cască să alegeți: pentru curse, sportivă sau de munte?
- 2 Cum să determinați dimensiunea căștii pentru bicicletă
- 3 Cum să purtați în mod corespunzător o cască
- 4 Componentele căștii de protecție
- 5 Caracteristicile căștii de protecție
- 6 Certificarea rezistentă la lovituri
- 7 Când poate fi schimbată casca de protecție
- 8 Câteva recomandări utile
Care tip de cască să alegeți: pentru curse, sportivă sau de munte?
Clasificarea căștilor prevede trei tipuri ale acestora: pentru curse, sportive, pentru downhill, căști BMX, pentru cursele pe pistă, pentru patinaj și de munte. Toate tipurile de căști asigură protecție contra impactului, în același timp fiind ușoare, confortabile și stilate.
- Căștile pentru curse ($60-$230): Aceste căști atrag atenția prin greutatea lor mică, o ventilație excelentă și un desing aerodinamic. Căștile pentru curse dispun de o formă alungită și un număr mare de găuri de aerisire și sunt cele mai comune căști de protecție.
- Căștile sportive ($35-$55): Modele ieftine. Sunt bine potrivite pentru deplasările prin oraș, autostradă, ciclismul montan, cât și pentru skateboard și patinele cu role.
- Căștile pentru downhill sunt asemănătoare cu căștile pentru motociclete și dispun de o greutate mai mică. Acestea sunt prevăzute cu protecție pentru bărbie. Căștile pentru downhill sunt confecționate din firbă de carbon și de sticlă.
- Cerințe similare sunt și pentru căștile BMX – protecția bărbiei și greutate redusă, deși acestea sunt echipate cu un cozoroc mare în formă pătrată în partea frontală.
- Căștile pentru cursele pe pistă dețin o formă aerodinamică prelungită, care are funcția de a îndeplini cerințele de conducere cu mare viteză. În astfel de căști nu sunt găuri de ventilare, pentru a nu agrava aerodinamica.
- Căștile pentru skateboard au o formă rotundă, o structură mai robustă și găuri mici de ventilare.
- Căștile de munte ($50-$130): Asigură o protecție maximă, și o bună vizibilitate din spate. Căștile pentru MTV sunt asemănătoare cu căștile pentru șosea, cu excepția unei singure diferențe – este echipată cu cozoroc în partea frontală. Sistema specială de fixare asigură o fixare puternică și sigură pe suprafețele accidentate. Acestea sunt deseori alese de către cicliștii de curse de motocros.
Cum să determinați dimensiunea căștii pentru bicicletă
Fixarea corectă a căștii este vitală. Căștile sportive sunt deseori vândute în aceeași dimensiune stabilită. Restul căștilor sunt disponibile în dimensiuni mici, medii, mari și foarte mari.

Pentru a determina dimensiunea necesară a căștii, înfășurați în jurul capului la o dimensiune mai mare – aproximativ cu un inch mai sus deaspura sprâncenelor. Sau puteți înfășura în jurul capului o bandă sau o panglică, și mai apoi să măsurați lungimea cu o riglă sau cu o bandă de măsurat. Pe baza acestor măsurători este necesar să alegeți casca de protecție.
Cum să determinați dimensiunea corespunzătoare a căștii – mică, medie sau mare? În catalogul de căști de protecție care pot fi cumpărate în magazinele on-line, de obicei sunt enumerate o listă de dimensiuni disponibile.
Producătorii de căști uneori interpretează în mod diferit dimensiunile mic, mediu și mare. Din această cauză este mai bine să vă orientați după cifrele indicate în descrierea fiecărui model. Dimensiunile comune estimative ale căștilor pentru maturi:
Tabela dimensiuni căști | |
Mic | 20″ – 21.75″ (51 cm – 55 cm). |
Mediu | 21.75″ – 23.25″ (55 cm – 59 cm). |
Mare | 23.25″ – 24.75″ (59 cm – 63 cm). |
Foarte mic, foarte mare | mai puțin de 20″ (51 cm), mai mult de 24.75″ (63 cm). |
O mărime universală (bărbați) | 21.25″ – 24″ (54 cm- 61 cm). |
O mărime universală (femei) | 19.75″ – 22.5″ (50 cm – 57 cm). |
Căști unidimensionale pentru bicicleta pentru copii | 18″ – 22.5″ (46 cm – 57 cm). |
În cazul în care dimensiunea dumneavoastră este la mijlocul unei dimensiuni adiacente, atunci este mai bine să alegeți o dimensiune mai mică.
Cum să purtați în mod corespunzător o cască
Indiferent de dimensiunea căștii trebuie să cunoașteți cum să purtați corect o cască de protecție. Majoritatea căștilor sunt echipate cu un inel interior universal de reglare (în cazul când o dimensiune se potrivește tuturor), coardă de prindere și curele reglabile. Dar aprovizionarea unei astfel de ajustări este estem de nesemnificativă, din acest motiv alegeți cu atenție dimensiunea căștii de bicicletă.
Luați în considerare faptul că în timpul iernii sub cască se îmbracă o căciulă pentru ciclism.Unele căști de protecție, inclusiv căștile pentru copii, sunt echipate cu pernuțe speciale care îmbunătățesc fixarea căștii pe cap.
Înainte să vă puneți casca, lărgiți puțin inelul de reglare. Îmbrăcați casca și strângeți inelul din spate (prin presarea glisorului sau rotirea discului), până când veți obține o potrivire confortabilă.

În primul rând trebuie să acordați atenție la confort. Purtând o cască trebuie să vă simțiți comod în ea. O cască bine montată ar trebui să stea bine pe cap, să nu vă producă sentimente de etanșietate și să nu alunece pe cap.
Aceasta ar trebui să fie poziționată orizontal (și nu înclinată în spate), marginea frontală ar trebui să se afle nu mai sus de un inch deasupra sprâncenelor.
Fruntea trebuie să fie protejată. Presați casca în părțile laterale și din față spre spate. Dacă casca se mișcă în mod semnificativ, este necesar să reglați inelul de reglare (sau pernuțele).

În continuare fixați și strângeți cureaua. Apăsați pe partea frontală a căștii, iar apoi pe marginea posterioară. Dacă casca se mișcă în mod semnificativ în oricare direcție, strângeți cureaua și verificați din nou.
Reglați cureaua în jurul ambelor urechi. Deschideți gura în timp ce strângeți cureaua. Dacă casca nu vă strânge fruntea, atunci cureaua trebuie și mai mult de strâns și repetați procedura din nou. În nici un caz nu strângeți cureaua până la disconfort.
Componentele căștii de protecție
- Căptușeala: Acestea de obicei sunt fabricate din spumă de polisteren. Rolul acesteia este de disipare a energiei în timpul impactului, ceea ce protejează capul. Atunci când cumpărați o cască asigurați-vă că căptușeala vă stă comfortabil pe cap, nu este deteriorată sau colțuroasă.
- Carapacea: Majoritatea căștilor de bicicletă sunt acoperite cu o carapace din material plastic care previne distrugerea căștii, protejează casca de spargere și îi permite să alunece în timpul impactului. Capacitatea căștii de bicicletă de a aluneca pe o suprafață este o caracteristică importantă al acesteia, deoarece în timpul căderii mișcarea nu se reduce imediat, dar treptat, reducând astfel sarcina capului și gâtului. Înainte să cumpărați o cască de bicicletă, asigurați-vă de integritatea carapacei acesteia. În cele din urmă, alegeți o cască de bicicletă cu un design remarcabil pentru ca să atrageți atenția șoferilor de automobile. Acest lucru la rândul său va ridica nivelul unei culturi reciproce a șoferilor conștienți pentru noi, cicliștii.
- Ventilarea: Găurile de ventilație îmbunătățesc ventilarea capului, o răcește, ceea ce vă face călătoria mai confortabilă. Cu cât mai mare este gaura de ventilare, cu atât este mai răcoros.
- Curelușele: Sistemul de fixare modern cu ajutorul curelușelor este confortabil și ușor de utilizat. Alegeți-le după stilul dumneavoastră de echitație – cele masive pentru trasee cu drumuri accidentate și drumuri de munte, mai ușoare și mai răcoroase pentru cursele rutiere. Încercați căștile de protecție cu diferite sisteme de fixare, înainte să vă opriți pe una dintre ele.
- Gaură pentru păr: Unele căști de protecție pentru femei sunt prevăzute curelușe speciale pentru cosițe.
Caracteristicile căștii de protecție

Lista de descriere a căștii de protecție include următoarele caracteristici:
- Greutatea căștii: Aproape întotdeauna sunt indicate în grame (28.34 gr = 1 oz). Odată cu scăderea greutății a căștii, crește și prețul. Greutatea nu are o prea mare importanță, cu excepția cazului dacă sunteți un ciclist profesional. Dar pentru amatorii de curse, bicicliștii care se deplasează permanent prin oraș sau drumuri accidentate și care sunt obligați să depășească permanent obstacole, de asemenea au nevoie de economie în greutate. Dar totuși este mai bine să plătiți puțin suplimentar și să vă cumpărați o cască ușoară.
- Găurile de ventilare: Acestea creează fluxuri de aer în jurul capului, ceea ce facilitează răcirea acestuia. Cu cât mai bună este venitilarea, cu atât mai răcoare este pentru cap (și casca este mai scumpă). Casca de bicicletă trebuie să dispună un număr suficient de găuri mari de ventilare, pentru ca capul să nu fie afectat chiar în condițiile de căldură extremă.
- Cozorocul: Unii cicliști preferă căștile de protecție cu parasolar, iar alții nu preferă astfel de căști din cauza greutății suplimentare și vibrațiile produse de vânt.
- Proiectarea imprimată: În proiectarea imprimată, carapacea exterioară și materialul interior este fixat fără utilizarea cleiului, ceea ce facilitează și consolidează proiectarea.
- Sistema de fixare: Producătorii utilizează o varietate de sisteme de fixare: RocLoc; GPS; Acu-Dial; HalfNelson. Denumirea lor reflectă implementarea ajustării inelului căștii de protecție (glisor sau disc răsucit). Pentru a vă descurca în toți acești termeni, probabil va fi necesar să vizitați site-urile producătorilor. Cea mai bună proiectare este considerată casca cu curele care trec în partea de sus, și nu se fixează pe partea laterală.
- Utilizarea prevăzută: La unele căști de protecție care sunt concepute pentru utilizare specială se indică caracteristica dată. De exemplu, căștile de protecție full-face deseori sunt utilizate pentru bicicletele de munte.
Certificarea rezistentă la lovituri
În conformitate cu legea, toate căștile de protecție moderne vândute în Statele Unite trebuie să se conformeze cerințelor căștilor de protecție stabilite de către Comisia de siguranță a produselor de consum (CPSC).
Rezultatele testelor pe căști ajută producătorii să creeze căști ușoare confortabile, capabile să mențină departe loviturile pe care un biciclist în mod mediu-statistic este expus în timpul accidentelor. Prin urmare, chiar și căștile ieftine după motivul siguranței nu sunt mai rele decât căștile scumpe.
Când poate fi schimbată casca de protecție
Dacă ați fost implicat într-un accident, atunci reparația căștii este imposibilă, deoarece cel mai probabil el este deteriorat, inclusiv faptul că nu poate fi detectat vizual. El nu va suporta următoarea lovitură, ptiu, ptiu…pur și simplu se va rupe.

Din această cauză aceasta trebuie schimbată după fiecare lovitură specială, chiar și dacă «arată» foarte bine. Termenul de utilizare a căștii de bicicletă este de aproximativ 3 ani, de aceea se recomandă să cumpărați o cască nouă odată la fiecare 5 ani, chiar și dacă nu ați fost implicat într-un accident.
Nu cumpărați căștile folosite, fiindcă nu cunoașteți nimic despre trecutul acesteia. Un mare dezavantaj al căștii poate fi numit deterioarea calităților sale de protecție pe parcursul timpului din cauza acțiunii factorilor de mediu asupra materialului: poluare, radiații ultraviolete și condiții meterologice. Țineți cont de aceste lucruri și veți avea călătorii în siguranță.
Câteva recomandări utile
- Dacă de cască sunt atașate instrucțiunile de funcționare, atunci în mod obligatoriu citiți-le înainte de călătorie.
- Pentru curățarea căștii nu folosiți solvenți chimici. Producătorii recomandă să utilizați un material moale sau, un burete cu săpun delicat și apă.
- Nu depozitați casca în pod, în garaj, în porbagajul mașinii sau în căldură excesivă. În condițiile de căldură excesivă, pe cască pot să se formeze vezicule. Nu purtați o astfel de cască.
- Nu împrumutați la nimeni casca dumneavoastră și nu utilizați una străină. Trebuie să cunoașteți cum s-au folosit de aceasta pe tot parcursul serviciului său, pentru ca să evaluați în modul corespunzător condiția acesteia pe parcursul timpului.
[…] atenția către o bicicletă și accesorii de calitate, în special pentru cască și un bun velofar cu LED-uri! La urma urmei, o bicicletă bună și de înaltă calitate te va […]