Cum să alegi o bicicletă potrivită pentru un adult?

Mereu ați dorit o bicicleta, dar nu știați cum să alegi corect? Astăzi vă relatăm modul de a alege corect o bicicletă pentru adult. Cel mai important – nu vă grăbiți și pas cu pas orientațivă după sfaturile expuse mai jos ca să alegeți bicicletă potrivită pentru un adult.

Cum sa alegi bicicleta pentru adult
Bicicleta pentru adult

Compararea modelelor

Vizitând mai multe magazine, comparați diferite mărci de biciclete în categoria de preț pe care contați dumneavoastră. Printre cele selectate,  este de preferință de oferit prioritate anume acelui model care fiind la un preț egal cu celelalte modele, ghidonul acestuia sau alte componente ale sale vor fi la nu nivel mai superior.

Nu este necesar de accentuat, cu atât mai puțin de selectat o bicicletă pe baza disponibilității la bicicletă a manetelor sau felinarelor, deoarece nu acestea sunt cele mai principale detalii, și în plus, aceste detalii mici pot fi instalate la oricare bicicletă. Numele și reputația producătorului, precum și reputația vânzătorului sunt foarte importante.

Țara fabricării

Pentru nimeni nu este secret faptul că cei mai importanți producători de electrocasnice își colectează marfa din Asia. Și trebuie de afirmat faptul că și firmele de ciclism nu rămân departe de acestea.

De altfel, majoritatea producătorilor americani și europeni, inclusiv astfel de branduri, cum ar fi Specialized,  Scott USA, Marin, Schwinn, GT, Trek ș.a., plasează comenzi pentru modelele mici, mijlocii și uneori  și pentru cele adulte la fabrici străine (nu cele proprii), și anume la cele din Taiwan și China.

Specialized Source Two SE Limited
Bicicletă hibridă Specialized Source Two SE Limited

Prin urmare, dacă bicicleta costă numai puțin de 1200$, încercați să uitați despre «originea sa curată» și gândiți-vă dacă are sens să plătiți suplimentar pentru un autocolant pe cadru. În special acest lucru este valabil pentru așa-numitele biciclete de munte bugetare, adică în valoare de până la 300$.

Dimensiunea

Uneori, cea mai principală greșeală de calcul în timpul achiziționării reprezintă selectarea incorectă a dimensiunii cadrului. În primul rând acest lucru se datorează faptului că pe piață, dar în ultimul timp și în unele magazine, modelele sunt prezentate într-un singur exemplar, iar cumpărătorul uneori nu are din ce să facă alegere.

Tabelul mărimilor bicicletelor pentru adulți
Tabelul mărimilor bicicletelor

Deci, dvs. ar trebui să cunoașteți faptul că oricare model de bicicletă este întotdeauna produs de către firmă în câteva exemplare-dimensiuni. Dimensiunea cadrului se consideră distanța de la axa sistemului până la intersecția capătului tijei de șa cu țeava superioară și se măsoară în inch.

Dimensiune Dimensiune Inches Centimetri
Minuscul XS 14 35,4
Mic S 16 40,6
Mijlociu M 18 45,7
Supra-mediu L 20 50,8
Mare XL 22 55,8
Extralarg XXL 24 60,8

Pot fi oferite următoarele recomandări  pentru selectarea dimensiunii cadrului în dependență de înălțime:

Cadru Înălțime, cm
14″ 135-155
16″ 150-165
18″ 165-178
20″ 175-185
22″ 185-195
24″ 190- 210

Sau iată tabele mai detaliate:

Pentru hard-tail (biciclete cu amortizator frontal):

Dimensiune 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Înălțime, cm 150-160 155-165 165-175 170-180 175-185 180-190 185-190 185-195 190-200

Full suspension ( cu două amortizatoare):

Dimensiune 15.5 17.5 19.5 21.5
Înălțime joasă medie înaltă foarte înaltă

Ar trebui de amintit faptul că cadrul este necesar de selectat în mod individual datorită caracteristicilor structurale ale corpului fiecărui om. În alegere un rol colosal îl joacă lungimea picioarelor. De asemenea, nu ar trebui de uitat faptul că fiecare producător are propria sa geometrie a cadrului, diferită de altele, din acest motiv cadrul 18″ de la o firmă poate fi mai mică/mai mare decât cadrul 18″ al unei alte firme, deși logic ele ar trebui să fie egale.

Regula de bază pentru selectarea dimensiunii cadrului: șezând  cu bicicleta între picioare pe o suprafață plană, ar trebui să aveți posibilitatea să stați pe lățimea palmei (7-10 cm). În general acest lucru se realizează pentru evitarea unor accidente în timpul unei căderi bruște, accidentale de pe bicicletă.

Dacă dvs. preferați un stil liniștit de conducere, atunci ați putea ignora această regulă, dar nu uitați că sunteți responsabil pentru alegerea dumneavoastră.

Regula dată de asemenea este ignorată de majoritatea cumpărătorilor în timpul achiziționării de biciclete pentru adolescenți, și ei pot fi înțeleși – să cumperi în fiecare an o nouă bicicletă copilului este cu siguranță costisitor.

Formula lui Einstein pentru determinarea dimensiunii cadrului:

  • Măsurați lungimea picioarelor dumneavoastră;
  • Se multiplică rezultatul cu 0,56;
  • Cifra rezultată se împarte la 2,54;
  • Rezultatul – exemplarul dumneavoastră.

Dar, uneori, este mult mai ușor de întrebat vânzătorul.

După ce ați decis

Garanția și serviciul de garanție

Neapărat interesați-vă despre termenele de garanție pentru cadru și componente.  De asemenea, nu ar fi în plus să aflați dacă are sau nu vânzătorul propria sa garanție de master. În timpul achiziționării, asigurați-vă că certificatul de garanție să fie completat în mod corect și lizibil.

Pregătirea înainte de vânzare

În timpul achiziționării bicicletei este necesar în mod obligatoriu să fie verificată în prezența dumneavoastră. Atrageți o atenție deosebită la pinioane, frâne și absența optarilor pe jante, și nu uitați să controlați dacă anvelopele sunt în stare bună.

Tipurile de bază de biciclete de munte

Dacă doriți o bicicletă de munte, vedeți sfaturi utile pentru a alege o bicicletă de munte aici.

Hard-tail (coadă grea)- bicicletă cu furcă de amortizare frontală

Bicicleta hard-tail
Bicicleta hard-tail

Reprezintă cel mai răspândit și comun tip de biciclete de munte din lume. Anume pe acestea se prezintă sportivii în singurul tip de sport olimpic de ciclim montan – cross-country.

Acestea sunt fabricate în general din hrommolibdenă, alumin, carbon  sau titan.

Pentru modele de manevră mai agresive sunt utilizate frânele de disc pentru o frânare mult mai efectivă – puterea lor este mult mai ridicată decât în cazul frânelor de jantă. Acestea pot avea atât conducere hidraulică, cât și mecanică.

Vezi și  Modul corect de frânare pe bicicletă

Greutate: 9-14 kg

Hard-tail confortabil – pentru o călătorie confortabilă

Bicicleta hard-tail confortabil
Bicicleta hard-tail confortabil

Hard-tail confortabil. Aceeași bicicletă cu amortizator frontal, doar că pentru călătorii mai relaxate și confortabile.Șaua este deseori instalată pe tija amortizatoare ale acesteia.

Tija ghidonului este deja mobilă și are un unghi de înclinare care permite obținerea unei debarcări mai potrivite, și nu atletice. Cauciucurile pe acest tip de bicicletă sunt de grosime medie și banda de rulare nu este prea dezvoltată, ceea ce contribuie la o mișcare mai lină și mai liniștită pe drumurile de asfalt.

Greutate: 11-14 kg

Fullsuspenion – bicicleta de munte cu suspensie completă

Bicicleta full suspension
Bicicleta full suspension

Se caracterizează printr-un confort crescut datorită prezenței amortizatorului frontal și amortizator din  spate.

Majoritatea sunt realizate din aluminiu, uneori din carbon, iar unele modele mai ieftine sunt realizate din oțel.

Greutate: 10,5-16 kg (din aluminiu)

Free-ride/Down-hill. Fullsuspenion pentru iubitorii de călătorii extreme

Avem un articol special, unde puteți afla în mai multe detalii ce este downhill.

Bicicleta downhill
Bicicleta downhill

Componentele și mecanismele de bază

Indiferent care brand alegeți, toate componentele, cu excepția cadrului, de la ghidon și până la șa sunt produse de alte companii. Uneori este foarte dificil de descurcat între ele. Vom rămâne la cele mai importante părți ale bicicletei.

Furca cu amortizator

Furcile rigide frontale sunt rămase de domeniul trecutului. Doar cele mai ieftine modele nu dispun de furcă cu amortizator – o parte integrantă a unei adevărate  biciclete de munte. În prezent, cele mai răspândite furci amortizatoare de tip elastomer cu arcuri, iar la modele mai scumpe sunt tipice furcile de tip hidraulice (ulei) cu arcuri și mai recente furcile cu aer.

Lucrul furcii pentru Cross-country balansează de la 2,5 până la 4,5 inch (67-100 mm), furcile pentru Down-hill au o procesiune de la 4, 5 până la 7 inch (100-180 mm). Cele mai celebre sunt următorii producători: Fox, RockShox, Manitou, RST, HeadShok (Cannondale) și Marzocchi. În ultimii ani, sunt răspândite pe scară largă furcile mai disponibile după preț și care dețin caracteristici bune, produse în Taiwan: SR Suntour, Ballistic, TopGun.

Schimbător pinioane

Din spate și din față. Cel mai important detaliu după furcă al bicicletei. Schimbătorul pinioane din față unește  lanțul între cele trei pinioane frontale ale sistemei. Schimbătorul pinioane din spate unește lanțul între cele 6-11 pinioane pe jantă. Cele mai răspândite schimbătoare de pinioane sunt de la Shimano și SRAM.

Manetele — mânerele schimbătorului care îi pun în acțiune, sunt localizate pe ghidon. Maneta dreaptă este responsabilă pentru schimbătorul din spate, iar maneta stângă – pentru schimbătorul din față. Există două tipuri de mânere ale schimbătoarelor.

Primul tip este ,,Rapidfire’’ de la Shimano, mânerele care au două manete: primul – pentru mișcarea lanțului de la pinioanele mari la cele mici, al doilea – în direcția opusă. Schimbarea se realizează cu ajutorul degetelor (degetului mare și arătător).

Rapidfire de la Shimano
Schimbator pinioane Rapidfire de la Shimano

Cel de-al doilea tip este ,,GripShift’’ de la compania SRAM. Acest schimbător este asemănător cu maneta accelerației la motociclete, schimbarea realizându-se prin rotirea acestuia. Spre deosebire de ,,rapidfire’’, ,,gripshift’’ permite schimbarea vitezei în toată gama sa cu o singură mișcare. Cum nu ar fi acestea, nici o sistemă din cele prezentate, nu au avantaje distinctive una față de alta, alegerea depinde de gustul fiecăruia.

Ambele sisteme sunt la fel de confortabile și pot fi ușor conduse. Pentru tipurile de biciclete ieftine mai sunt utilizate schimbătoarele de timpul ,,Top Mounts’’ cu o singură manetă, și din nou, de la companiile Shimano sau SRAM.

Frâna

Avem și un articol despre tipurile de frâne la bicicletă. Din momentul primei sale apariții acum câțiva ani, frânele “V-break” fabricate de către compania Shimano, au  câștigat o popularitate enormă datorită siguranței sale, performanță excelentă și greutate redusă.

Frâne de tip V-brake (vi-brăik)
Frâne de tip V-brake (vi-brăik)

În curând și alte companii au început să producă frâne similare (aici nu vine vorba despre o copiere a producției Shimano, deoarece brevetul pentru un design similar al frânelor a fost eliberat în Franța încă în anii 20 al acestui secol). Pe lângă Shimano, cele mai renumite companii sunt Avid și Tektro. În acest an, frânele ,,V-break’’au fost prezentate de SRAM.

O mențiune specială merită compania Magura – producătorul de frâne hidraulice pentru biciclete. În pofida prețului său ridicat, aceste frâne cu siguranță merită acești bani. În ultimii ani, o dezvoltare spectaculoasă a cunoscut frâna disc, deplasându-se complet din down-hill și ajungând și în cross-country.

În prezent, acestea reprezintă cele mai bune frâne, dar costul lor ridicat, necesitatea sa specială de butuc și lipsa compatibilității cu majoritatea cadrelor, face imposibilă utilizarea acestora pe scară largă.

Sistema

Sistema este compusă din tije și pinioane frontale. Într-o anumită măsură – aceasta reprezintă inima bicicletei. Rigiditatea și greutatea redusă – reprezintă cerințele de bază care sunt așteptate de la sistemă. Majoritatea bicicletelor sunt echipate cu sisteme de la compania Shimano.

De asemenea, sunt răspândite sistemele de la Sugino (produce sisteme pentru Ritchey și Specialized), SRAM, Truvativ, Cyclone, SR Suntour, Tracer și CODA.

Cadrul bicicletei pentru adult

Cadrul – reprezintă elementul structural de bază. În prezent cadrele pentru bicicletele de munte sunt fabricate din următoarele materiale: oțel, oțel de molibden cu crom, aluminiu, titan, magneziu, carbon și aliaje speciale din oțel.

Oțelul – este cel mai răspândit material care se utilizează pentru fabricarea celor mai mici și mai ieftine modele de biciclete. La avantajele sale se mai poate adăuga durabilitatea, prețurile reduse și simplitatea fabricării. Principalul dezavantaj – cea mai mare greutate printre alte materiale utilizate pentru fabricarea bicicletelor.

Oțelul de molibden cu crom – următorul material potrivit nivelului. Acest aliaj din oțel, crom și molibden dispune de toate avantajele oțelului, și în plus, are o greutate mai scăzută. Aceasta reprezintă principala deosebire față de oțel.

Aluminiu – un material ușor și durabil. Acesta dispune de caracteristici excelente de rezistență față de oțel, care permite fabricarea cadrului cu un diametru mai mare a țevilor și grosimii pereților. Datorită acestui fapt, acestea au un aspect mai agresiv. Acesta reprezintă cel mai răspândit material pentru fabricarea bicicletelor de munte de clasa mijlocie  și supra-medie.

Titan – durabil, legendar și, desigur, scump. Nu câștigă cu mult față de cadrele scumpe din aluminiu și din oțel de molibden cu crom. Este puțin răspândit în baza mai multor motive, inclusiv prețul și complexitatea de fabricare.

Vezi și  Cum să alegeți pedale și încălțăminte pentru bicicletă?

Magneziu – un aliaj nou în structura bicicletelor. Material durabil, ușor și de asemenea costisitor. Acesta doar a început să fie cunoscut.

Compozite – este un material relativ nou în structura bicicletelor. Pentru producerea cadrelor compozite sunt utilizate fibre de carbon, fiberglass, kevlar și diferite compoziții de fixare (rășină). Combinațiile de materiale, rășină și metodele sale de fixare permite să ajungă oricare dintre caracteristicile prezentate. Probabil că anume cadrele din compozite – este viitorul bicicletei, inclusiv și a celei de munte.

Aliaje speciale – în ultimii ani au apărut aliajele din oțel cu caracteristici unice care sunt uneori superioare chiar și caracteristicilor titanului. Aliajele date de obicei conțin în compoziția lor elemente rare ale solului.

Nu este posibil de identificat în mod unic care material este cel mai bun, dar în prezent liderul incontestabil printre materialele utilizate pentru fabricarea ramelor este aluminiu.

O caracteristică a unui cadru calitativ îl constituie ,,Butted’’

Butted – reprezintă procesul de fabricare a țevilor, rezultatul căruia reprezintă articolele cu diferite grosimi ale pereților. Procesul dat permite mărirea grosimii peretelui în zonele cu încărcare înaltă (de exemplu: articulațiile ghidonului, ansamblul pedalier) și reducerea altora, unde încărcările sunt minime. Datorită acestui lucru este posibil de redus semnificativ greutatea cadrului.

Butted există de tip ordinar  – un capăt al țevii are o grosime crescută, dublu – ambele, și triplu – atunci când  țeava conține trei grosimi diferite. Anume Butted permite proiectanților de cadre moderne din aluminiu, din oțel (din molibden cu crom și aliaje speciale) și din titan să se apropie cât mai aproape de greutatea de 1300 gr.

Compania Merida utilizează cele mai noi tehnologii în domeniul Butted și produce biciclete cu o soluție tehnică originară MATTS (MeridaAlimniumTig-weldingTechnologySystem). Acest lucru permite de a reduce în mod semnificativ consumul de material și respectiv greutatea bicicletei, menținând caracteristicile de înaltă rezistență.

Cele mai ieftine sunt cadrele din oțel. În urma sa vine cele din oțel din molibden cu crom. Acestea, de regulă, sunt mai ieftine ca cei din aluminiu, iar acelea, la rândul lor, m ai ieftine decât cadrele din titan și carbon. Nu trebuie de uitat faptul că cadrele din aluminiu, titan  și din oțel din molibden cu crom la fel sunt divizate în mai calitative, scumpe, și mai puțin calitative, dar mai ieftine.

Din acest motiv un cadru bun din oțel din molibden cu crom costă mult mai scump decât cea din aluminiu, iar cadrul din aluminiu poate fi mai scumpă ca cea din titan. Numele producătorului, calitatea și greutatea sa, și nu materialul din care a fost produs, joacă un rol esențial în determinarea prețului cadrului.

Bicicletele de top

În timpul achiziționării unei biciclete un criteriu de bază (după cadru) îl constituie grupa sau clasa de atașamente montate pe bicicletă. Principala referință este grupul de la Shimano – corporație japoneză – liderul mondial în echipamente pentru bicicletă, deoarece bicicletele rare nu conțin o anumită piesă de echipament de la Shimano.

În mod convențional, acestea pot fi divizate în două clase: amatori și sportivi. Mai jos este prezentată o listă a grupelor de la Shimano. Pentru comparare, de asemenea sunt enumerate clasele de schimbare a vitezei, manete și frâne de la al doilea producător lider mondial SRAM.

Shimano Descriere
SRAM
XTR Pentru sportivii profesioniști X.0 / XX1
Deore XT* Se utilizează de către sportivi și reprezintă un etalon pentru majoritatea amatorilor care și-o pot permite X.9
Deore LX* (până în anul 2009)
SLX (din anul 2009)
O calitate adevărată. Reprezintă limita superioară pentru cei mai tari amatori. Se utilizează de către sportivi X.7
Deore Grupa sportivă începătoare X.5
Nexave Realizată și concentrată pentru cicliști
Alivio Cel mai bun pentru amatori X.4
Acera Nivelul mediu bun pentru amatori 3.0 / MRX
Altus Nivelul mediu bun pentru amatori 3.0 / MRX
Tourney ** Un nivel bun începător pentru amatori TRX

* — pentru abreviere deseori se indică pur și simplu XT și LX, fără a pune prefixul Deore.
** — uneori, pentru simplitate este numit SIS — Shimano Index System

Popularitatea grupului de biciclete sportive în rândul amatorilor se explică în primul rând datorită siguranței, funcționării line și precise, și desigur, să conțină mai puțină greutate. De aceea, pentru un roadless agresiv, dar și pentru o conducere cu adevărat activă, este de dorit prezența unui echipament de clasă sportivă.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că pe bicicletă nu este instalată complet tot echipamentul unei grupe, cu rare excepții.  Pentru atingerea parametrilor optimi în criteriul de ,,calitate/preț’’ sunt utilizate un amestec de componente a diferitor grupe, de regulă, două vecine.

Mărunțișurile vieții

Pe lângă însuși bicicleta, este de dorit de achiziționat imediat unele lucruri importante: pompă, sticlă pentru lichide, instrument universal (amintește un briceag, dar este echipat cu tubular și șurubelniță), o pereche de cauciucuri de rezervă, calculator pentru bicicletă (viteza, kilometrajul și timpul), lampă din spate/girofar – obligatoriu, dacă vă deplasați după apusul soarelui.

Și probabil este necesar de cumpărat și cască. Viața este mai scumpă. După cum este cunoscut, piesele de schimb pentru oameni până când nu sunt în vânzare, dar și creierii trebuie de păstrat. Dumneavoastră puteți să contestați faptul că deplasarea pe bicicletă cu cască nu este cool. Ei bine, să petreci tot restul vieții într-un scaun cu rotile este mai cool?

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>