Cum să alegi corect o bicicletă electrică?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4,83 out of 5)

Bicicletele elctrice au revoluționat industria ciclismului.Și nu doar din pricina faptului că deplasarea pe bicicleta electrică este ușoară și simplă, dar de asemenea datorită faptului că pentru cicliști a apărut o selecție diversă de biciclete electrice pentru fiecare buget și la moment este foarte ușor să le comandați online sau să le cumpărați de la un magazin pentru biciclete.

Bicicleta electrică Evelo

Bicicleta electrică Evelo

Pe parcursul ultimilor ani, a crescut brusc volumul vânzărilor de biciclete electrice, iar zeci de producători oferă o gamă variată de noi modele de biciclete electrice.

Deci, cum să alegeți corect o bicicletă electrică care să corespundă cerințelor dumneavoastră din varietatea de modele de biciclete electrice disponibile? În acest articol vom discuta despre diferite tipuri de biciclete electrice, astfel încât să puteți lua în mod individual propriile decizii.

Înainte de a începe să mergeți prin magazinele de biciclete în căutarea unei biciclete electrice noi, este necesar să vă puneți următoarea întrebare: „Cum intenționați să utilizați bicicleta electrică?”

Gândiți-vă puțin și din nou peste un timp puneți-vă iarăși acceași întrebare, deoarece utilizarea preconizată a bicicletei electrice reprezintă cel mai important factor în alegerea unei biciclete electrice, cel mai potrivit este să corespundă preferințelor personale.

Cât de departe preconizați să călătoriți? Ce tip de suprafețe de teren va trece traseul dumneavoastră? De ce sprijin aveți nevoie? Doriți să rotiți pedalele sau doriți ca toată munca să fie făcută de bicicletă?

Veți utiliza bicicleta dată pentru deplasări zilnice prin oraș sau pentru excursii ocazionale? Cu ce viteză doriți să vă deplasați?

Principalele opțiuni ale bicicletei electrice

Odată ce ați decis cum preconizați să utilizați bicicleta eletrică, este necesar să înțelegeți diferite opțiuni disponibile, argumente pro și contra pentru fiecare tip de bicicletă. Iată câteva dintre opțiunile dintre care este necesar să faceți alegere înainte să cumpărați bicicleta electrică

Ce să alegeți – Bicicleta electrică gata asamblată sau setul transformator al bicicletei electrice

Set transformator în bicicletă electrică

Set transformator în bicicletă electrică

În alegerea unei biciclete electrice este necesar mai întâi să decideți dacă cumpărați o bicicletă electrică gata asamblată sau cumpărați un set transformator al bicicletei electrice. Bicicletele electrice gata asamblate sunt proiectate cu o varietate de opțiuni și stiluri. Acestea deja inițial sunt proiectate în calitate de bicicletă electrică.

În pofida caracteristicilor sale unice și diferențelor structurale, acestea corespund la toate reglementările și legile care limitează puterea și viteza. Puteți să alegeți o bicicletă de munte, o bicicletă urbană, cruiser sau alte timpuri de biciclete cu motor electric.

Aveți la dispoziția dumneavoastră o varietate foarte mare de diferite tipuri de motoare și baterii pentru diferite stiluri de echitație și preferințe. Bicicletele electrice gata asamblate sunt elegante – acestea dispun de toate firele și componentele electrice integrate direct în bicicletă.

Pentru majoritatea oamenilor este necesar de ales o bicicletă completă, care va satisface pe deplin cerințele lor și nu va trebui să se ocupe cu asamblare individuală.

Pe de altă parte, sunt în vânzare seturile de conversie pentru bicicletele electrice care pot fi asamblate în mod individual pe bicicletele tradiționale. Pentru instalarea acestora sunt necesare anumite abilități și dorința de a face acest lucru. Dar în acest caz, dumneavostră puteți să asamblați în mod individual bicicleta electrică dintr-o bicicletă obișnuită.

De asemenea, spre deosebire de bicicleta electrică completă, puteți să schimbați sau să modernizați orice component al bicicletei. În plus, setul transformator al bicicletei electrică vă permite să obțineți o putere și viteză mai mare în comparație cu majoritatea modelelor de bicicletă electrică.

Setul este ideal potrivit pentru bicicliștii înalți și grei, în acest caz, ei pot alege o bicicletă pentru adulți de dimensiuni mari care dispun o capacitate de putere și de greutate mai ridicată. Bicicliștii care locuiesc în zonele muntoase, își pot comanda motoare cu un moment mai mare de rotire pentru a face față la pante foarte înalte sau coborâșuri.

Iar pentru persoanele care preferă un anumit model de bicicletă sau sunt amatori de viteză mare, setul transformator al bicicletei eletrice va oferi o flexibilitate înaltă în asamblarea bicicletei electrice necesare.

Ce să cumpărați – Bicicleta electrică cu asistență de pedalare sau cu mecanism de reglare al puterii

Biciclete electrice dispun de două metode principale de control: cu ajutorul pedalelor și mecanismul de reglare al puterii. După cum se sugerează și în denumire, bicicleta electrică vă ajută în rotirea pedalelor și nu necesită anumite eforturi fizice.

În timpul folosirii acestei metode de reglare a senzorului (de rotire), se măsoară viteza și sarcina motorului, pentru determinarea puterii necesare a motorului electric. Totul este automatizat și prin urmare, nu este necesar să vă gândiți la nimic – trebuie doar să stați așezați pe șa și să vă deplasați.

Unele biciclete electrice dispun de o varietate de setări, în timp ce altele pot avea doar o singură setare de reglare a puterii. Aveți posibilitatea să configurați asistența necesară pentru pedalare. Pentru setările mai puțin energice al asistenței suplimentare de pedalare vor fi abia vizibile, dar aceasta va contribui la creșterea performanțelor motorului.

În cazul unor setări mai puternice, puterea motorului este mult mai vizibilă și puteți ajunge la viteze foarte mari, fiindcă motorul vă va ajuta cu întregul său potențial concomitent cu rotirea pedalelor.

Pe de altă parte, mecanismul de reglare al puterii nu necesită rotirea pedalelor. La fel ca și pe o motocicletă, pentru a controla puterea și viteza – este necesar să întoarceți și să mențineți pedala de accelerație. Puteți în paralel să rotiți pedalele, dar acest lucru nu este necesar.

Anumite biciclete electrice sunt regulate doar cu ajutorul rotirii pedalelor, altele sunt echipate cu mecanism de control al puterii, iar la altele sunt prezente ambele mecanisme.

De regulă, bicicletele cu asistență de pedalalare dispun de o varietate de opțiuni ale puterii, dintre care puteți selecta cele potrivite pentru condițiile de călătorie, iar bicicletele electrice cu ambele mecanisme de reglare dispun de setări limitate de asistență suplimentară de pedalare.

La aceste biciclete este asigurat controlul complet de către mecanismul de reglare a puterii (dacă este cazul), iar asistența în pedalare are o importanță secundară – pe o suprafață dreaptă de teren.

Tipuri de motoare pentru bicicletele electrice

Motor pentru bicicleta electrică

Motor pentru bicicleta electrică

În prezent, majoritatea modelelor de biciclete electrice sunt echipate cu ,,motor cu manșon’’ care este instalat direct în roata frontală sau din spate. Dar unele sisteme mai ieftine, cum ar fi Ezip, utilizează motorul exterior cu unitatea de lanț.

Deși aceste unități sunt mai ieftine și asigură un moment bun de rotire, acestea nu sunt atât de liniștite, efective sau invizibile cum sunt motoarele cu manșon utilizate la majoritatea bicicletelor electrice. Există câteva subgrupuri a motoarelor cu manșon.

Motoare cu mașon cu angrenaj

Majoritatea bicicletelor electrice gata asamblate folosesc motoarele cu manșon cu angrenaj. Aceste motoare dispun de o transmisie planetară care ajută la transmiterea puterii de la motor la roată.

Vezi și  Cum slăbești pe bicicletă? Cât timp şi cum ar trebuie să te deplasezi pe bicicletă?

Datorită transmiei planetare, motoarele date asigură un moment excelent de rotire, dar cu ajutorul lor nu puteți ajunge la viteze mari.

La beneficiile acestora poate fi atribuit momentul excelent de rotire, ceea ce înseamnă o putere bună în timpul accelerării și capacitatea de a depăși ascensiuni abrupte. În plus, pentru turația motorului este necesară o putere mai mică, și respectiv acestea au o dimesniune și o greutate mai mică.

La bicicletele electrice gata asamblate, puterea motoarelor se află în intervalul de la 200 până la 500W și pot să atingă viteza maximală de până la 32 km/h.

Dar de asemenea puteți cumpăra seturi pentru biciclete electrice cu creșterea maximă a puterii de până la 1000W și cu un moment uriaș de rotire, ceea ce este foarte important pentru zonele muntoase. Acestea au o viteză puțin sub maximă, sunt mai scumpe și sunt supuse uzurii transimisiei planetare.

Motoare cu manșon fără angrenaj (cu fir direct, motor planetar)

Motor planetar

Motor planetar pentru bicicleta electrică

La anumite seturi de conversie și însuși la bicicletele electrice sunt utilizate motoare fără agranj cu fir direct. Mecanismul de lucru al acestora se bazează pe transmiterea curentului alternativ la bobinajul motorului, care și pune motorul în funcțiune.

Chiar dacă să fie luată în considerare influența de coroziune, acest tip de motor va fi mai mult timp în serviciu, deoarece el nu dispune de angrenaj planetar și componentele în mișcare nu intră în conexiune în mod direct unele cu altele.

Acestea sunt capabile de a dezvolta o viteză maximă. Dar din cauza lipsei angrenajului planetar acestea au un moment de rotire mai mic și respectiv, pentru atingerea maximă a vitezei este necesară mai multă putere. Acest lucru înseamnă că dimensiunile motorului cu fir direct sunt mai mari și sunt mai grele decât motoarele cu angrenaj.

Majoritatea motoarelor cu manșon cu fir direct (de exemplu, seturile de conversie pentru bicicletele electrice E-Bike) au o capacitate de 350-500W și ating viteza maximă de 29 – 40 km/h. Motoarele puternice mari (de exemplu, Crystalyte) sunt capabile să atingă o viteză de peste 56 km/h.

Configurarea montării motor-roată

Există două configurații diferite de montare a motorului roată – în partea frontală și în spate

Instalarea motorului roată în partea frontală

Motoarele instalate cu manșon în partea frontală pt fi găsite pe bicicletele gata asamblate sau remontate.

În cazul în care reparați o bicicletă standart, atunci cea mai simplă soluție este instalarea moorului în partea frontală, deoarece în acest caz nu apar probleme cu comutatorul de viteze sau cu lanțul.

Și deoarece majoritatea seturilor de conversie pentru bicicletele electrice includ o baterie instalată pe portbagajul din spate, atunci utilizarea motorului cu manșon în partea frontală balansează greutatea bicicletei și îmbunătățește manevrabilitatea.

Deoarece există un anumit risc de distrugere a furcii frontale ale motorului electric, se recomandă cu fermitate să utilizați motorul cu manșon în roata frontală doar cu o furcă de oțel. Pentru bicicletele gata asamblate nu este o problemă, deoarece de obicei motoarele sunt combinate cu furcile de oțel și acestea nu sunt foarte puternice.

Instalarea motorului roată în partea din spate

Motoarele cu manșon instalate în roata din spate, sunt în principal distribuite la bicicletele gata asamblate, deoarece la fabrică nu este o mare greutate pentru a instala motorul în spate.

Dar iată să reparați o bicicletă cu motorul roată în spate este puțin mai complicat decât în cazul motorului cu manșon frontal, fiindcă apar probleme cu lanțul, transmisia și comutatorul de viteze. În plus, puteți să fiți limitat la o roată de clichet de 6 sau 7 viteze. Dar motorul din roata de spate asigură un moment mare de rotație și nu este atât de vizibil precum la roata de față.

Parametrii și configurația bateriei

Bateria este cel mai important factor care afectează costul total al bicicletelor electrice. Există mai multe tipuri diferite de baterii care sunt proiectate cu diferite forme și dimensiuni.

Baterie pentru bicicleta electrică

Baterie pentru bicicleta electrică

De regulă, bicicletele electrice gata asamblate sunt echipate cu baterii din plumb-acid și litiu-ion sigilate. Dar la seturile de conversie pentru biciclete electrice sunt utilizate și alte tipuri de baterii.

Trei tipuri de bază de baterii și subtipurile acestora, despre care este necesar să cunoașteți în timpul alegerii bicicletei electrice

Bateriile din plumb-acid sigilate (SLA)

Cele mai accesibile baterii după preț, dar care au cea mai mică durată de serviciu și acestea sunt cele mai grele.

Astfel de baterii sunt bine potrivite pentru începători sau bicicliștii care dispun de resurse financiare limitate. Dacă ați decis să cumpărați un set de conversie pentru bicicletele electrice, puteți mai întâi instala bateriile din plumb-acid sigilate, iar mai apoi să le înlocuiți cu baterii mai scumpe.

Aproximativ la fiecare 12V tensiune, crește și greutatea bateriei cu 3,2-3,6 kg (x2 pentru 24 V, x3 pentru 36V, x4 pentru 48V). Bateriile din plumb-acid sigilate sunt destul de grele. Acestea sunt proiectate pentru 300-500 încărcări (1- 2 ani de funcționare).

Bateriile date sunt foarte sensibile în timpul procesului de încărcare și se pot deterioara dacă sunt încărcate mai mult de 75%. Pe lângă aceasta, la sfârșitul perioadei de funcționare se reduce substațial puterea acestora.

Bateriile Nichel-Metal Hibrid (NiMH)

Sunt baterii bune la un preț accesibil. Acestea sunt mai mici și mai ușoare. Ele dispun de o perioadă mai largă de funcționare decât bateriile din plumb-acid.

Din moment ce majoritatea bicicletelor electrice gata asamblate au început să folosească bateriile din plumb-acid și litiu-ion, bateriile din nichel-metal hibrid sunt echipate doar pentru seturile de conversie, cu ajutorul cărora puteți în mod individual să perfectați bicicleta simplă într-o bicicletă electrică.

Bateriile NiMH au greutatea aproximativ de două ori mai mică decât bateriile din plumb-acid, și au o durată de funcționare de 2-3 ori mai îndelungată – 400 – 600 încărcări (2-3 ani de funcționare). De asemenea, puterea acestui tip de baterie nu se reduce la sfârșitul perioadei de funcționare sau înainte de descărcarea finală.

Bateriile litiu-ion (Li-Ion)

Au cea mai lungă durată de serviciu și cea mai mică greutate, deși acestea sunt cele mai scumpe. Bateriile litiu-ion  – este denumirea generală pentru o mare grupă de baterii.

Dacă nu vă descurcați în tipurile de baterii litiu-ion, atunci puteți să cădeți pradă minciunii în unele magazine sau site-uri atunci când vănzătorii și producătorii vor exagera parametrii lor. Tipurile de baterii litiu-ion vedeți mai jos.

Bateriile litiu-cobalt (LiCoO2)

Sunt utilizate la laptop-uri, telefoane mobile și sunt mai puțin răspândite la bicicletele electrice. Sunt foarte ușoare, dar instabile și nesigure! Dispun de caracteristica de auto-aprindere (explodare).

Bateriile litiu-mangan (LiMnO2)

Sunt cele mai răspândite dintre bateriile din litiu folosite la bicicletele electrice. Bateria LiMnO2 este aproape întotdeauna numit ,,litiu’’ sau ,,litiu-ion’’. În cazul în care nu este indicată o altă specificație, atunci cel mai probabil că este vorba anume despre bateria litiu-mangan.

Acestea sunt cele mai accesibile baterii după preț din bateriile litiu-ion. Și deși acestea au o greutate destul de mică decât alte baterii, acestea sunt cele mai grele printre bateriile litiu-ion. Dacă cine vă va argumenta că aceste baterii pot rezista la mai mult decât 1000 de încărcări, nu-l credeți! Acest tip de baterii litiu-ion de obicei rezistă 500-800 încărcări.

Bateriile litiu-polimer (LiPo)

Sunt puțin mai scumpe în comparație cu bateriile litiu-mangan, dar au de asemenea și caracteristici comune. Acestea se deosebesc în principal doar prin structura sa, fiindcă bateriile litiu-ion nu dispun de o carcasă metalică solidă, dar au doar un polimer moale.

Vezi și  Pentru ce trebuie bicicleta cu o singură roată (monociclu)?

Bateriile litiu-fosfat (LiFePo4)

Sunt cele mai bune baterii litiu-ion! Acestea dispun de cea mai mare durată de funcționare și cea mai mică greutate dintre toate opțiunile disponibile!

Bateriile litiu-fosfat sunt cele mai scumpe, dar sunt capabile de a rezista până la 1500-2000 de încărcări și au cel mai stabil program de încărcare dintre toate bateriile posibile, ceea ce înseamnă că nu se reduce puterea lor pe parcursul la întreaga perioadă de funcționare și până la încărcarea completă.

Tensiunea bateriei

De regulă, bicicletele electrice funcționează la o tensiune de 24, 36 si 48V. De obicei, cu cât tensiunea este mai ridicată, cu atât este mai mare viteza maximă, deși nu întotdeauna este la fel (verificați datele din pașaport).

Set transformator pentru bicicleta electrică

Set transformator – bicicleta electrică

Deoarece puterea și viteza pot fi influențate de randamentul motorului și transmisiei, atunci la bicicletele electrice cu tensiunea de 24V poate avea aceeași viteză maximă ca și la bicicleta cu tensiunea de 36V. Dar legitatea comună este în faptul că bicicletele cu o tensiune mai înaltă sunt mai rapide.

În cazul tensiunii de 24V, viteza maximă poate ajunge până la 24-29 km/h, la viteza de 36V- 26-32 km/h, iar la tensiunea de 48V – 39-45 km/h. Deși aceste caracteristici sunt înafara normelor definite de lege, dar unele seturi de conversie pentru bicicletă pot chiar să ajungă la tensiunea de 72V și să atingă viteza de peste 56 km/h!

Dar o astfel de viteză mare poate determina sarcini semnificative asupra componentelor bicicletei. Țineți cont de faptul că chiar și cei mai rapizi sportivi călătoresc pe bicicletă cu o viteză medie de doar 27-29 km/h. 32km/h pare o viteză foarte înaltă pentru majoritatea bicicliștilor.

Tot ce este mai sus de această viteză este nesigur și încalcă legea. În plus, cu cât este tensiunea mai înaltă, cu atât mai multe baterii sunt instalate, și respectiv este mai mare prețul și greutatea.

Capacitatea bateriilor

Bateriile sunt evaluate după tensiune (V) și după amperi pe oră (A/h). Cea mai mare atenție este acordată tensiunii, dar nu mai puțin importanță au și amperii/h.

Capacitatea bateriei este măsurată în amperi/h. Aceasta reprezintă un indicator bun a numărului de kilometri la care se poate de ajuns cu o singură încărcare a bateriei.

Deși capacitatea mai este influențată și de alți mulți factori: greutatea bicicliștior, zona, energia necesară, eficacitatea ș.a., dar de obicei această distanță depinde de capacitatea bateriei. Deci, în medie, biciclistul cu o baterie de 10 A/h poate parcurge distanța de 16 kilometri (fără rotirea pedalelor).

Iar dacă biciclistul va roti pedalele, atunci acest număr poate fi mult mai mare, de aceea majoritatea bateriilor cu 10 A/h sunt estimate de producători, ținând cont de rotirea pedalelor, ca fiind ,,capabile de a parcurge distanța de până la 32 kilometri’’.

La bicicletele pe care este posibilă asistența de pedalare, gama de energie este estimată și mai mult. Acest lucru se datorează faptului că biciclistul ajută permanent motorul reducându-se astfel curentul (energia).

Prețul bicicletelor electrice

Bicicletele electrice se diferențiază mult după preț – acestea pot costa de la 499 până la 2000 de dolari sau poate mai mult. De accea este necesar să vă decideți cât de important sunt pentru dumneavoastră caracteristicile unei biciclete concrete și dacă merită să plătiți mai mult pentru aceasta.

La costul total al bicicletelor electrice cu siguranță o mai mare influiență are prețul bateriei. Merită să investiți bani în cele mai scumpe baterii litiu-fosfat  sau vor fi potrivite mai mult bateriile mai ieftine și cele mai bune de plumb-acid sigilate?

Cu cât mai multă putere este capabilă să dezvolte bateria electrică, cu atât mai scumpă este aceasta. Merită să plătiți suplimentar pentru o viteză maximală? Și în privința capacității? Bateriile cu capacitatea mare sunt mai scumpe. Mai scump este și sistemul de control mai complex. Iar acestea sunt toate costuri suplimentare. Decideți ce într-adevăr vă trebuie.

Alegerea corectă a bicicletei electrice depinde doar de necesități

La prima vedere, alegerea bicicletei electrice poate părea foarte complicată. Dar nu trebuie să vă fie frică de varietatea mare de diferite tipuri de biciclete electrice, motoare și baterii.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți  – este să vă puneți întrebarea – ,,Pentru ce eu am nevoie de o bicicletă electrică?’’ Odată ce ați decis pentru ce este necesar să cumpărați bicicleta electrică, atunci puteți imediat să eliminați o mulțime de opțiuni nepotrivite și să specificați o lista cu modele potrivite dumneavoastră.

Amintiți-vă de faptul că ce este mai mare nu înseamnă cel mai bun! Iar în cazul bicicletelor electrice, ce este mai mare înseamnă că este mai grea.

Doriți ca distanța călătoriei dumneavoastră să depășească 42 kilometri sau totuși distanța de 16-24 kilometri este mult mai practică?

Terenul dumneavoastră este destul de drept sau dispune de o mulțime de suișuri și coborâșuri? Aveți de gând să pedalați în mod activ pedalele sau doriți ca bicicleta să efectueze cea mai mare parte a lucrului ? Cât de importantă este greutatea bicicletei ? Veți merge pe bicicletă cu greutăți sau o să fie necesar să-l transportați în trasnport ?

Realizați care anume funcții va efectua bicicleta și care obiective doriți să obțineți. Acest lucru vă va ajuta să alegeți cea mai potrivită bicicletă electrică pentru dumneavoastră.

Lista de control pentru alegerea bicicletei electrice

  1. De ce sumă de bani dispuneți? Cu cât mai scumpă este bicicleta electrică, cu atât este mai mare distanța pe care o poate parcurge la o singură încărcare, și cu atât este mai lungă perioada de funcționare și cu atât este mai ușor. Cu un buget mic este dificil să cumpărați o bicicletă electrică.
  2. Prin ce tip de zone o să călătoriți? Pe terenuri drepte nu este nevoie de un motor puternic și scump cu un moment înalt de rotație. Terenurile cu relief colinar necesită eforturi mai mari în timpul rotirii pedalelor sau un motor cu o putere mai mare.
  3. Cât de activ intenționați să rotiți pedalele? Dacă aveți de gând să rotiți activ pedalele, atunci posibil că nu este necesar un sistem mai puternic și o alegere excelentă ar fi bicicleta cu asistență de pedalare. În caz contrar, va fi necesară o bicicletă electrică cu mecanism de control al puterii și o asistență mai puternică în timpul rotirii pedalelor.
  4. Câți kilometri de la o singură încărcare trebuie să parcurgă bicicleta elecrică? Dacă este vorba de limitele între 16-32 kilometri, atunci majoritatea bicicletelor electrice se descurcă cu această sarcină, dar un kilometraj mai mare necesită mai multă asistență în rotirea pedalelor și o baterie cu capacitate mai mare.
  5. Reprezintă greutatea biciclistului sau al bicicletei un factor important pentru alegere? Majoritatea bicicletelor sunt capabile să reziste până la 113 kg, dar cu cât este mai mare greutatea, cu atât  mai puțini kilometri veți putea parcurge cu o singură încărcare.În cazul în care aveți nevoie să transportați o greutate mare, atunci să țineți cont  de seturile de conversie care permit acest lucru.
  6. Cu ce viteză doriți să vă deplasați pe bicicletă? 16 – 32 km/h este suficient pentru dumneavoastră? După lege, un mijloc de transport al cărui viteză depășește 50 km/h, nu este o bicicletă.  O viteză mare de obicei este furnizată de seturile de conversie.
Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>