Cum să alegi o bicicletă de munte?

Bicicletele de munte sunt super universale. Acestea pot fi utilizate pentru transportarea produselor de la piață, plimbările prin parc sau călătoriile în jurul lumii. Însă destinația de bază a bicicletei de munte – este ajutorul biciclistului în depășirea traseelor de noroi, nu neapărat doar a celor de munte. Vezi mai jos cum să alegi corect o bicicletă de munte.

Bicicletă de munte Giant
Bicicletă de munte

Înainte de a începe să selectați o bicicletă de munte într-un magazin specializat de biciclete, trebui să hotărâți următoarele întrebări:

 • Determinați-vă stilul de deplasare. Uitați-vă mai jos recomandările pentru determinarea stilului dumneavoastră de deplasare pe bicicletă. Stilul dumneavoastră de conducere va contribui la limitarea gamei de biciclete de munte, care în mod semnificativ va simplifica alegerea bicicletei.
 • Stabiliți-vă bugetul. Costul modelelor de bază a bicicletelor de munte începe aproximativ de la 500 $, dar cele mai ușoare și mai rapide modele cu suspensii duble și cu oportunități majore pot ușor depăși suma de 3000 $.
 • Dacă este posibilitate, atunci testați câteva modele selectate de biciclete de munte. Este înaltă probabilitatea ca una dintre modele o să vi se potrivească mai bine decât celelate modele.

Bicicletele de munte sunt proiectate pentru deplasări în condiții mai severe, și de regulă:

 • Dețin un cadru mult mai rezistent și puternic,
 • Utilizează anvelope mult mai late și jante armate,
 • Dețin elemente de suspensie lină pentru depășirea obstacolelor cross-country cu care se confruntă pe traseu.

Prețuri pentru o bicicletă de munte

Stabiliți pentru dumneavoastră care este prețul unei biciclete de munte și dacă vă puteți permite să o cumpărați.

Prețurile aproximative pentru bicicletele de munte:

 • Pentru suma de 500-900$: puteți să cumpărați un hardail bazic, dar funcțional (cu roți de dimensiune 26 sau 29 inch) proiectat pentru utilizare ocazională pe traseele de complexitate moderată.
 • Pentru suma de 900-1500$: puteți să cumpărați un hardtail cu un cadru mai ușor și mai scump, care este proiectat pentru utilizarea în mod regulat pe traseele cu diferite grade de dificultate.
 • Pentru suma de 1500-2500 $: puteți să cumpărați o bicicletă de munte cu dublă suspendare de nivel începător sau un hardtail de nivel începător, proiectat pentru competiții.
 • Pentru suma de 2500 $ și mai mult: puteți cumpăra un hardtail de curse sau cu o bună dublă suspensie și calitate excelentă.
Vezi și  Ochelari de ciclism: care sunt și pe care să îi alegi pentru un începător

Recomandare pentru cumpărător: Pentru o perioadă îndelungată de timp, este mult mai ieftin să cumpărați o bicicletă de o calitate bună, decât să economisiți și mai târziu s-o modernizați, cheltuind astfel surse pentru materialele suplimentare.

Componentele bicicletelor de munte

Să analizăm toate componentele care se fixează de cadrul bicicletei. Componenetele de bază sunt:

 • Sistemul de transmisie (angrenaj, stele frontale de conducere, caseta din spate, lanț, schimbător de viteze)
 • Amortizator
 • Roata (cauciuc, butuc, osii, spițe)
 • Frânele

Producătorii de obicei combină componentele diferitor grupuri în funcție de utilizarea preconizată a bicicletei, disponibilitatea componentelor, prețurile acestora și cererile potențialilor clienți, astfel deseori pe o singură bicicletă pot fi observate mai multe componente de la diferiți producători.

Părțile componente ale bicicletei de munte
Părțile componente ale bicicletei

Bicicletele de munte ieftine sunt echipate cu cadru din aluminiu și componente ieftine. Astfel de biciclete sunt proiectate pentru cumpărătorii cu un buget modest, care doresc să cumpere o bicicletă de munte pentru excursii ocazionale pe trasee ușoare.

Odată cu creșterea prețurilor, are loc și sporirea calității bicicletelor de munte – se mărește timpul de deservire, funcționalitatea, se micșorează greutatea acesteia. Cele mai scumpe biciclete de munte în șirul de emodele oferite de către producători sunt de obicei bicicletele cu cadru de carbon (mult mai durabile și mai ușoare) cu cea mai bună greutate.

Accesorii: Pentru bicicleta de munte acestea sunt computerul pentru bicicletă, pompa, trusa de instrumente, sticla de apă și o cameră de rezervă. În plus, atunci când călătoriți pe trasee la distanțe departe de ,,civilizație’’, este necesar să luați cu dumneavoastră seturi de reparație complete și piese de schimb, decât pentru deplasările nu departe de domiciliu.

Cele mai populare modele: Giant, Specialized, Gary Fisher, Trek.

Dimensiunea cadrului bicicletei de munte

Întrebați-l pe vânzătorul-consultant ce dimensiune a cadrului este mai potrivită pentru dumneavastră. Odată ce va-ți determinat dimnesiunea necesară a cadrului bicicletei de munte, atunci ve-ți putea să stabiliți mai exact marca și modelul.

Tabelul mărimilor bicicletelor pentru adulți
Tabelul mărimilor cadrului bicicletelor

Un vânzător-consultant profesionist, doar uitându-se la dumneavoastră va fi capabil să găsească cu ușurință dimensiunea potrivită a bicicletei de munte. În plus, acesta poate utiliza sistema specială Fit-Kit, care se utilizează în cadrul selecției cadrului necesar în conformitate cu dimensiunile biciclistului.

Chiar dacă nu este nimeni care să vă ajute, totuși oricum ve-ți putea alege în mod independent dimensiunea cadrului, utilizând următorii parametri:

 • Distanța de la șa până la ghidon: Atunci când stați pe bicicletă nu trebuie să simțiți o supra-întindere (bicicleta este prea înaltă), de asemenea nu ar trebui să simțiți sentimentul de constrângere (bicicleta este prea scurtă).
 • Înălțime șa: Atunci când stați așezat pe bicicletă și țineți piciorul pe pedale, piciorul dumneavoastră trebuie să fie puțin flexat la genunchi. Tija șa nu trebuie să fie instalată odată cu ieșirea pentru un nivel minim de securitate, iar ghidonul nu trebuie să fie la un nivel mai jos decât șaua decât cu 2 centimetri.
Vezi și  Pentru ce trebuie bicicleta cu o singură roată (monociclu)?

Recomandări la achiziționarea bicicletei: Înainte să cumpărați bicicleta de munte, asigurați-vă că o să vă deplasați mult pe trasee fără străzi. Dacă aveți de gând să vă deplasați doar pe străzile orașului, pe alei pavate, netede și drepte, atunci vă recomandăm să atrageți atenție la bicicletele care vor fi mult mai confortabile pentru dumneavoastră, și anume, către bicicletele hibride sau cruisere.

În plus, fiți vigilenți la bicicletele de munte ieftine și grele care sunt vândute în cantități mari pe piață. Deși acestea pot dispune de un aspect exterior elegant, amortizare frontală și din spate, astfel de biciclete cântăresc foarte mult și sunt fabricate din componente ieftine, care nu vă vor servi pe o lungă perioadă de timp și o astfel de bicicletă oferă un nivel foarte scăzut de confort.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>