Cum să alegi o bicicletă de cursă

Bicicleta de cursă (Roadbike, Roadracingbike) – este un model de bicicletă care este proiectat pentru practicarea deplasărilor sportive rapide pe suprafețe plane, drumuri cu un asfalt bun, autostradă. Proiectate pentru curse, bicicletele de cursă dispun de obicei de un cadru ușor, construcția căruia presupune o poziție mai aerodinamică a biciclistului.

Bicicleta de cursă Giant defy
Bicicleta de cursă 

Caracteristicile distinctive ale unei biciclete de cursă:

  • Un ghidon curbat în jos, mânerele căruia sunt direcționate în direcție opusă;
  • Cadru ridicat și scurt;
  • Greutate mică (de la 3,5 până la 10 kg);
  • Anvelope înguste (18-22 mm);
  • Frâne cu cleme (în timpul frânării înfășoară janta roții).

Bicicleta de cursă este destinată în primul rând pentru conducere sportivă. Cursele de ciclism grandioase au loc anume pe aceste modele. Din acest motiv, biciclistul începător nu va fi capabil imediat să învețe cursele de șosea: aterizarea joasă este predestinată în special pentru tentațiile sportive și nu sunt potrivite pentru ciclismul domol.

De asemenea, trebuie să înțelegeți faptul că pe un astfel model de bicicletă nu veți putea merge pe drumuri accidentate – pentru o călătorie confortabilă pe bicicleta de cursă este necesar un asfalt neted.

Ce bicicletă de cursă să alegi pentru prima dată?

Primul lucru la care ar trebui să atragă atenție un biciclist profesionist în timpul alegerii unei biciclete de cursă este dimensiunea cadrului și materialul din care acesta este fabricat.

Biciclisti in cursă
Bicicliști în cursă pe asfalt

Dacă pentru alegerea cadrului este suficient să menționați vânzătorului-consultant înălțimea și lungimea picioarelor dumneavoastră, iar apoi să încercați bicicleta în practică, atunci cu alegerea materialului va fi un pic mai dificil.

Bicicliștii începători pot începe cu modele mai ieftine cu cadru din aluminiu și furcă carboxilică (reprezintă furca standartă pentru toate modelele de biciclete de cursă), deoarece nu se va simți o diferență deosebită la o etapă inițială. Modelele mai scumpe sunt fabricate cu cadre din carbon, care absorb mai bine vibrațiile, asigură o deplasare mai confortabilă și ajută la dezvoltarea unei viteze mai mari.

Dar după cum ne asigură cicliștii profesioniști, bicicliștii începători pot cumpăra cu încredere cel mai simplu și ieftin model de bicicletă de cursă care va fi potrivită pentru dumneavoastră după înălțime și pur și simplu care o să vă capteze prin aspectul exterior.

Vezi și  Totul despre portbagajul bicicletei

Cum să organizezi primele antrenamente cu bicicleta de cursă?

După achiziționarea primei biciclete de cursă, biciclistul începător deseori nu știe cu ce să înceapă. După cum a fost menționat mai sus, bicicleta de cursă presupune o echitație sportivă, și prin urmare, antrenamente sistematice, creșterea treptată a vitezei și îmbunătățirea abilităților de echitație.

În special prima experiență de a conduce în stil sportiv vă ajută să evaluați bicicleta, să înțelegeți ce îi lipsește și cum ați dori să fie următorul model.

Pozitia corectă pe bicicleta de cursă
Poziția corectă pe bicicleta de cursă

Celebrul triatlonist american și antrenor Joe Friel în cartea sa ,,Biblia biciclistului’’ enumeră 10 principii de bază ale unui antrenament de succes:

  • Antrenați-vă moderat, adică, evaluați-vă în mod rațional abilitățile fizice, în special la primele etape. La sfârșitul antrenamentului este mai bine să simțiți că data viitoare veți putea și mai mult, însă nu să vă antrenați din ultimele puteri și nu se știe când o să doriți să vă plimbați din nou.
  • Antrenați-vă treptat: este important să realizați antrenamente moderat cu pauze regulate după posibilitate, fără decalaje.
  • Luați o pauză: în special în timpul odihnei, corpul se adaptează la stres și devine mai puternic. Fără odihnă nu o să vă simțiți mai bine.
  • Antrenați-vă după un anumit plan: planul de antrenamente poate fi cel mai simplu, principalul lucru este să-l respectați cu strictețe și să nu-l schimbați fără motive serioase.
  • Antrenați-vă individual, și nu în grup: antrenamentele în grup au desigur avantajele lor. Dar în timpul antrenamentelor cu alți sportivi o să fie necesar să vă adaptați la viteza și sarcina acestora, care pur și simplu poate să nu vă fie potrivită. Este mai bine să respectați planul dumneavoastră de antrenament.
  • Învățați să ajungeți apogeul antrenamentului: în funcție de tipul cursei pentru care vă pregătiți, puneți-vă și obțineți anumite obiective. De exemplu, să mergeți o anumită distanță într-un timp specific.
  • Lucrați la punctele dvs. slabe: majoritatea bicicliștilor își petrec prea mult timp îmbunătățind ceea ce și așa se primește bine. Dacă în timpul deplasării dumneavoastră nu puteți identifica singur punctele slabe, întrebați pe cei care se antrenează împreună cu dumneavoastră.

    Bicicleta de cursă Giant Propel
    Bicicleta de cursă 
  • Aveți încredere în antrenamentul dumneavoastră: înainte de curse mulți se îndoiesc de faptul că antrenamentele anterioare le-au adus rezultate bune. Aceste îndoieli inutile este mai bine să fie imediat excluse.
  • Ascultați-vă corpul: evitați traumele, supra antrenamentele și epuizarea.
  • Nu încetați să vă deplasați către obiectivul propus: atunci când vă definiți scopul, evaluați ceea ce împiedică atingerea lui. Poate că este necesar să schimbați stilul de viață, cantitatea de somn, regimul sau vă recorectați programul de antrenament

Recomandări – Cum să alegi bicicleta de cursă perfectă

Cel mai important lucru – nu vă grăbiți să cumpărați o bicicletă de cursă scumpă și complicată. Majoritatea funcțiilor și posibilităților sale pur și simplu nu veți fi în stare fizic să le încercați imediat. Peste o anumită perioadă de timp o să vă dezvoltați stilul individual de conducere – atunci o să fiți în măsură să abordați o selectare mai detaliată a bicicletei.

În așa mod, bicicliștii profesioniști la o anumită etapă încep să facă comandă nu de biciclete gata fabricate, dar piese pentru asamblarea individuală a ,,mașinii’’ sale.

Recomandări pentru achiziție: Dacă cumpărați o bicicletă nouă, stăruiți-vă să cumpărați o bicicletă cu un cadru mai bun, economisind în același timp componentele sale, care pe parcursul timpului veți fi capabil să le schimbați.

Achiziționarea unei biciclete cu cadru greu în scopul de a economisi câțiva dolari, de regulă, se descoperă a fi nesatisfăcătoare și mai târziu o să vă decideți să cumpărați o nouă bicicletă, deoarece pe cea veche deja nu o sa fiți în măsură să o ameliorați după dorințele și portmoneul dumneavoastră.

Video – Cum să alegi corect o bicicletă de cursă

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>