Cum să alegeți pedale și încălțăminte pentru bicicletă?

Când te uiți la biciclete noi, este posibil să observi că multe dintre ele au pedale greșite. La prima vedere, acest lucru poate părea ciudat, dar într-o zi vă veți da seama că există multe opțiuni de pedale diferite. De asemenea, este semnificativ faptul că producătorii de biciclete nu le specifică; în plus, ei nu pot știi de ce tip de pedală ai nevoie.

Încălțăminte pentru bicicletă

De fapt, este posibil să nu știți nici măcar de ce tip de pedală aveți nevoie, mai ales dacă achiziționați o bicicletă pentru prima dată. Ceea ce face decizia mai dificilă, este faptul că atunci când mergi să cumperi pedale, trebuie să știi și de încălțămintea de care ai nevoie, întrucât nu toate sunt compatibile cu toate pedalele.

Alegerea pedalelor și încălțămintei potrivite pentru noua bicicletă poate părea o sarcină descurajantă și este important să revizuiți cu atenție toate opțiunile, pentru a vă asigura că faceți alegerea corectă. Și nu vă faceți griji prea mult – după ce ați citit acest articol și ați analizat tipurile de biciclete ce sunt pe piață, puteți face multe pentru a vă face decizia mult mai ușoară.

Tipuri de pedale

Pedale cu platformă

Pedale cu platformă

Pedalele cu platformă sunt adesea vândute cu bicicleta și sunt cele mai asemănătoare cu pedalele pentru biciclete pentru copii: înguste, largi și drepte.

Acestea au o suprafață mare, stabilă, pentru a vă așeza picioarele în timp ce călătoriți, dar pentru că nu există spațiu pentru picioare, ajungeți să pierdeți multă forță, și atunci când se folosește acest tip de pedală, există pericolul ca piciorul să fie complet alunecat de pe pedală.

Dacă utilizați bicicleta doar pe distanțe scurte (aproximativ 10 km) într-o singură călătorie, atunci pedalele cu platformă sunt perfecte și vă vor economisi ceva bănuți.

Dar dacă aveți de gând să călătoriți pe distanțe mai mari, aveți nevoie de o metodă de pedalare mai eficientă.

Купить туклипсы tp-1 (металл) — интернет-магазин Веломагазин Пилот | .  Купить Запасные части для велосипеда Педали Части педалей, TP-1 (Металл)
Cleme la pedale cu platforma

Clemele pentru degetele de la picioare, uneori denumite cuști pentru degetele de la picioare, pot fi atașate cu ușurință la pedalele platformei pentru a îmbunătăți eficiența pedalării.

Clemele vă mențin picioarele în poziția corectă pe pedale, iar curelele vă mențin picioarele în poziția corectă.

Dacă nu ești destul de pregătit să sari direct la pedale fără clipuri, achiziționarea unui set de ajutătoare pentru degetele de la picior este o alternativă simplă și ieftină, deși acestea pot fi dificil de utilizat la început, iar clemele pentru degetele de la picioare nu sunt încă cel mai eficient mod de a pedala.

Pentru o putere maximă de pedalare, sunt potrivite pedalele fără clipless.

Termenul „știft” sună puțin ciudat atunci când vine vorba de pedale pe bicicletă, deoarece vă „fixați” formal picioarele în pedale pentru a merge. Cu toate acestea, deoarece aceste pedale nu sunt utilizate cu atenție, ele se numesc pedale cu știft.

Acest tip de pedală este ideal pentru bicicliștii care circulă pe distanțe mari de mai multe ori pe săptămână. Au mai multă putere și control și, în esență, fac din picioare o extensie a bicicletei. Cu încălțăminte atașate la pedale, puteți ajunge simultan în sus și împinge în jos pe pedale. Aceasta înseamnă că utilizați foarte puțină energie pe întreaga călătorie.

Există mai multe tipuri diferite de pedale fără clip, dar toate se încadrează în una din cele două categorii: pedale de biciclete rutiere și montane.

Pedale pentru biciclete de sosea

Pedalele de sosea (denumite în mod obișnuit pedale „SPD-SL” sau „Look-style”) sunt utilizate cu încaltaminte mai mare pentru a oferi mai mult sprijin și distribuție uniformă a presiunii pe o suprafață mare. Aceste sisteme sunt de obicei foarte ușoare și oferă aerodinamică și eficiență maximă.

Întrucât aceste cizme sunt prea mari, face ca mersul cu bicicleta să fie dificil și inconfortabil, dar, de vreme ce bicicliștii nu au nevoie, de obicei, să coboare de pe bicicletă și să meargă în timpul călătoriei sale cu bicicleta, acest lucru nu contează. Dacă capacitatea de a merge cu o bicicletă în ghete este importantă pentru dvs., atunci ar trebui să acordați atenție pedalelor de mountain bike.

Контактные педали для велосипеда в Москве - Купить педали для шоссейного  велосипеда - Provelo.ru
Pedalele de drum

Majoritatea pedalelor de drum pe care le vedeți vor arăta ca în imaginea de mai sus, totuși există și un alt stil numit Speedplay, care a devenit popular printre bicicliști în ultimii ani. Sunt construite cu același obiectiv de a crește puterea și eficiența, dar arată și funcționează puțin diferit.

Speedplay Zero Stainless Track Sprint Special - Cadence Cyclery serving  McKinney, Keller, and Flower Mound
Pedala Speedplay

Pedale Mountain Bike

Spre deosebire de pedalele și încălțămintea de drum, sistemele off-road (denumite în mod obișnuit pedale „SPD”; dar există și un alt stil numit „mixer”) sunt mult mai mici. Crampoanele se potrivesc și în talpa cizmelor pentru o călătorie mai confortabilă.

Педали для горного велосипеда с платформами из нейлона.
Pedale Mountain Bike

Aceste sisteme de pedale oferă o mare putere și eficiență la pedalare, dar au avantajul suplimentar de a rezista mai bine la murdărie în timp ce mergi cu bicicleta. Avantajul este că acest tip de pedală facilitează mersul cu bicicleta și este util în situațiile în care trebuie să călătorești pe trasee impracticabile.

Pedalele au, de asemenea, două laturi, astfel încât să puteți întoarce cu ușurință pedala înapoi fără a privi în jos.

Vezi și  Alegerea bicicletei potrivite - momente cheie

Datorită beneficiilor evidente ale utilizării acestor sisteme de pedale, le veți găsi cel mai adesea pe bicicletele montane. Cu toate acestea, ele pot fi utilizate și pentru un traseu mai familiar a drumurilor, cum ar fi naveta sau drumețiile.

Pedale fixabile și încălțăminte potrivita

Dacă decideți să utilizați pedale de platformă cu orice tip de încălțăminte pe care o alegeți, acordați o atenție specială tălpilor încălțămintei pe care le achiziționați. Pantofii de ciclism au unul dintre cele trei modele de șuruburi în talpă, de obicei trei sau două modele de șuruburi. Unii pantofi de ciclism au un model cu patru găuri, dar acestea sunt mult mai puțin frecvente. Modelul cu șuruburi din talpa pantofului se potrivește diferitelor stiluri ale cizmei utilizate cu diferite tipuri de pedale fără clip.

Как правильно выбрать велосипедную обувь - советы по подбору обуви для  велоспорта - интернет-магазин Спортмастер
Ghetele de ciclism

Când cumpărați pedale, sunt incluse și crampoanele. Deoarece pantofii și pedalele funcționează împreună ca sistem, trebuie să vă asigurați că pantofii pe care îi achiziționați sunt compatibili cu tipul de pedale pe care îl alegeți.

Alegerea pantofilor potriviți

După ce ați decis ce tip de pedală se potrivește cel mai bine nevoilor dvs., găsirea pantofilor este ușoară – trebuie doar să ii găsiți pe cei mai confortabili, cu un model de șurub care este compatibil cu noua pedala.

La fel ca și pedalele, pantofii pentru ciclism pot fi, de asemenea, clasificați în diferite categorii (pentru excursii, MTB-uri sau tururi).

Încălțăminte de sosea

Pantoful de drum

Pantoful de sosea are cele mai dure tălpi care maximizează puterea de pedalare. Aceste tălpi sunt de obicei fabricate din fibră de carbon, nailon sau alt material ușor, dar durabil, pentru a oferi un nivel ridicat de rigiditate.

Talpa exterioară are, de asemenea, un model cu 3 găuri care permite adaptarea bicicletei pentru pedalele de drum. Partea superioară a pantofului de sosea este, de asemenea, rigidă, deși destul de confortabilă pentru a menține pedalarea și eficiența transferului de putere.

Vârfurile lor sunt de obicei confecționate atât din piele naturală, cât și din piele sintetică, cu secțiuni de plasă pentru ventilație și două sau trei curele, catarame pentru o mai bună personalizare a potrivirii.

Pantofi MTB

Pantofii MTB sunt, de asemenea, rigizi, dar nu la fel de ușori ca pantofii de sosea. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că aceste cizme tind să aibă un model de bandă de rulare destul de agresiv, ceea ce face ca mersul cu bicicleta pe drumuri impracticabile să fie mai convenabil. Banda de rulare permite, de asemenea, pantofului să se adâncească, ceea ce face mult mai confortabil mersul cu bicicleta decât în ​​pantofii de drum.

Pantofi MTB

Partea superioară a pantofului poate fi, de asemenea, puțin mai puternică decât pantoful de sosea, deoarece trebuie să reziste testului de drum. În general, pantofii MTB nu au panouri de plasă, probabil pentru a absorbi cât mai multă murdărie, apă și mai mult. La fel ca pantofii trail, pantofii MTB au de obicei două sau trei lamele pentru a asigura o potrivire bună.

Pantofi casual

Мужская повседневная обувь - купить недорого, выбрать и сравнить цены в  интернет-магазинах

După cum probabil ați ghicit, acest tip de pantof este conceput pentru uz zilnic. Pantofii casual sunt cei mai confortabili și mai ușor de mers pe jos. Aceste încălțări au tălpi mai flexibile decât alte pantofi de ciclism, iar plasarea clemelor este similară cu pantofii MTB.

Bluzele pantofilor casual de ciclism sunt foarte asemănătoare cu bluzele ușoare de drumeție sau ale pantofilor de alergare obișnuiți. În mod obișnuit, aceste încălțăminte sunt fabricate din materiale sintetice cu inserții de plasă pentru ventilație și șireturi în loc de Velcro (deși unele modele au șireturi și curea, iar unele au două curele, la fel ca alte pantofi de ciclism.).

Achiziționarea acestor pantofi este cea mai bună soluție pentru bicicliștii care doresc să călătorească.

Dimensiunile/mărimea pantofilor

Mărimile pantofilor pentru o bicicletă coincid aproape întotdeauna cu cele europene și este foarte important să încercați pantofii înainte de a plăti bani. Dacă comandați pantofi online, asigurați-vă că verificați dimensiunea înainte de a comanda. O soluție bună ar fi să comandați pantofi de dimensiunea pe care o considerați potrivită, precum o alta soluție ar fi, dacă dispuneți de resurse financiare suficiente să comandați pantofi cu o dimensiune mai mare și mai mică, și apoi alegeți dimensiunea care se potrivește cel mai bine și returnați-o pe cealaltă.

Vezi și  Cum să alegi casca de ciclism pentru bicicletă

Cum ar trebui să alegi pantofi pentru bicicleta ta?

Când pedalezi, nu vrei ca picioarele tale să se miște în interiorul pantofului. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci pur și simplu irosiți energia pe care încercați să o economisiți cumpărând pedale la modă și, în primul rând, pantofi. Din acest motiv, pantofii pentru biciclete, precum o mănușă, ar trebui să se potrivească perfect în jurul piciorului.

La fel ca orice pantof, încălțămintea pentru bicicleta ar trebui să aibă puțin spațiu pentru picioare, dar în caz contrar pantoful ar trebui să țină picioarele strânse și în unele cazuri poate provoca durere. (Pantofii MTB și casual pot fi puțin mai slabi pentru a preveni umflarea piciorului în timpul mersului.) De asemenea, încălțămintea pentru biciclete nu trebuie să se întindă prea mult, deci asigurați-vă că se potrivesc perfect atunci când probați.

Încălțăminte pentru pedale fără clip

Cicliștii începători se tem uneori de pedalele fără clip, deoarece cred că picioarele lor se vor bloca în pedale. Și într-adevăr asa este. Uneori, aceste lucruri se întâmplă. Dar sa nu vă fie teamă – cu puțină practică, puteți învăța cu ușurință și fără efort să pedalați înainte și înapoi.

Practică, practică și mai multă practică!

Dacă treceți de la un tip de pedala simpla la cel al pedalelor fără clip, trebuie să vă pregătiți picioarele.

Cel mai simplu mod de a te obișnui să învârti tălpile și pedalele înainte și înapoi este să te antrenezi doar la fața locului. Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este prin angajarea unui antrenor. Stai doar pe bicicletă, așează-te pe ea și încearcă să pedalezi înainte și înapoi până când o poți face fără să te gândești. Dacă nu aveți un antrenor, încercați să alegeți un loc unde să vă puteți stabili poziția (de exemplu, un perete, un copac etc.) și faceți același lucru. În cele din urmă, mișcarea va deveni a doua natură și memoria musculară se va dezvolta.

Reglarea tensiunii pedalei

Atâta timp cât vi se potrivesc pedalele fixabile, puteți ușura tensiunea pentru a face mai ușoară întoarcerea. Singurul dezavantaj al pedalelor este că au tensiune scăzută și pot zbura accidental de pe picioare atunci când conduceți rapid printr-o secțiune accidentată a drumului sau a traseului. Când vă este prea confortabil să vă mișcați, se recomandă creșterea tensiunii pentru a evita alunecarea accidentală a picioarelor de pe pedale.

Îngrijirea pantofilor și a pedalei

Велоспорт и бег: что лучше - bikeandme.com.ua

Este important ca pedalele și pantofii de ciclism să fie îngrijiți, ca si orice alt echipament. Iată câteva sfaturi:

  • Dacă pantofii tăi sunt murdari, spală-i. Acest lucru se aplică atât pantofilor, cât și pedalelor. Dacă rămâne murdărie, este posibil să nu funcționeze corect (gândiți-vă la cusăturile pantofilor și mecanismelor pedalei), ceea ce poate duce la probleme suplimentare.
  • Dacă sunt umede, uscați-le. Cel mai bun mod de a le usca după ieșirile cu bicicleta este să înghesuiți hârtia în pantofi și să le lăsați o perioada de timp (e de ajuns câteva minute apoi dacă este necesar schimbați hârtia). În ceea ce privește pedalele, le puteți șterge pur și simplu cu un prosop.
  • Încearcă să mergi cu pantofii pentru ciclism cât mai puțin posibil. Sunt concepuți pentru a pedala, nu pentru a merge. Mersul prea des poate duce la uzura prematură a piciorului. (Pentru ghete, puteți cumpăra separat o căptușeală pentru a le proteja în timpul mersului, dar cel mai bine este să nu mergeți în ele.)
  • Talpele se vor uza în timp indiferent cât de bine ai avea grijă de ele. Talpele uzate trebuie înlocuite, deoarece acest lucru poate duce la alunecarea pedalei, afectând calitatea mersului și, în cel mai rău caz, chiar punându-vă în pericol.
Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>