Cum rezolvi pana la bicicletă?

În cazul unei pene de cauciuc sau alte probleme legate de pana în cauciuc la bicicletă, rar profesioniștii vor veni la ajutor, și rezolvarea problemei bicicliștii trebuie să o faca desinestătător.

Găsirea penei

Gasirea peneiPentru a găsi cauza penei, verificați anvelopa pe toată lungimea sa începînd de la pivot. Eliminaţi orice cioburi de sticlă sau pietre. Chiar dacă ați găsit o posibilă cauză a puncției, verificați anvelopa pînă la sfîrșit

Scoaterea camerei

Scoateţi aerul din cameră. Împingeți pivotul în anvelopă. Dacă pivotul are un inel deşurubaţi-l și păstrați-l într-un loc sigur. Pe latura opusă a roții către nipel, întroduceţi levierul sub bord la aproximativ 5 cm.Scoaterea camerei

Faceţi acelaşi lucru pe întreaga circumferință a roții pentru a scoate camera. Leviere le puteți cumpăra aproape în orice magazin de biciclete. Întindeţi levierul care este cel mai aproape de voi, pentru ca bordul camerei să se ridice pe marginea jantei.

Ridicaţi restul anvelopei pînă cînd el ajunge să alunece complet de pe jantă. Scoateţi camera. Se îndepărtează complet anvelopa de pe jantă – cu excepția celor mai strînse, în cea mai mare parte anvelopele pot fi îndepărtate manual.

Umflarea camerei

Umflarea camereiUmflați camera și încercaţi să identificaţi prin ascultarea cu urechea scurgerea de aer. Dacă nu ați reușit să găsiţi gaura, apoi încercați din nou pompînd în cameră aer și puneți-l într-un bol cu apă.

Acum, locul puncţiei (penei) va fi ușor de depistat datorită bulelor de aer care iese din cameră. Înainte de a trece la pasul următor, lăsaţi camera să se usuce.

Pregătirea camerei

Pregătirea camerei cu hirtie abrazivăSelectați dimensiunea de plasture de care aveţi nevoie. În caz de dubiu – dintre cele două plasture să alegeţi întotdeauna plasturele mai mare. Înainte de a sigila camera, cu ajutorul hîrtiei de abraziv roadeţi suprafața camerei în jurul găurii pentru a asigura o lipire mai bună. Pregătirea camerei - aplicarea lipiciului

Nu ar trebui să rămînă nici măcar o singură porțiune lucioasă. Picuraţi o picătură de lipici şi întindeţi-o într-un strat subțire pe o rază de 2 cm în jurul găurii.

Așteptați pînă cînd se usucă lipiciul. Într-un mod similar aplicaţi un al doilea strat subțire de lipici. Încă o dată, lăsați să se usuce lipiciul – el trebuie să devină mat, nu lucios.

Ataşarea plasturelui

Ataşarea plastureluiUmflaţi ușor camera, pentru a vedea mai bine locul puncției. Îndepărtați de pe plasture folia și apăsați ferm peste cameră. Acoperirea subțire a plasterului cu celofan puteţi să nu o îndepărtaţi.

Pentru ca camera să nu se încleie de capac, locul sigilat se presară cu cretă, pudră de talc sau praf de drum.

Verificaţi interiorul anvelopei

Înainte de a instala camera, verificați anvelopa de două ori în interior pentru a identifica cauza puncției. Verificaţi interiorul anvelopei

Odată după o călătorie pe drumul de-a lungul râului, crescut cu spini de la iarba din apropiere, am găsit aproximativ zeci de spini în roată!

Comparând locul puncției camerei şi a anvelopei puteţi găsi locul penei. Treceţi cu atenție în interiorul anvelopei cu vîrful degetelor, pentru a găsi elementele, care au fost cauza puncției, și îndepărtaţi-le.

Vezi și  Demontarea roţii din spate, cum demontezi și montezi roata din spate a bicicletei?

Instalarea anvelopei

După repararea camerei și verificarea anvelopei de sticlă, țepi sau alte resturi ascuțite, instalaţi o parte din bordul camerei pe jantă. Puțin umflaţi camera şi întroduceți-o în jantă. Împingeți nipelul în orificiul destinat acestuia. Instalarea anvelopei - 1

Din partea opusă a jantei către nipel, întroduceţi cu degetul mare bordul anvelopei (o parte a anvelopei intră în contact direct cu janta) peste jantă.

Treceţi în același mod peste toată roata, lăsînd doar o mică secțiune a anvelopei neîncorporată. Cu degetele mari, întroduceţi ușor porțiunea rămasă din bordura anvelopei.Instalarea anvelopei - 2

Efectuaţi verificarea finală

Verificaţi dacă camera nu este prinsă între marginile dintre anvelopă şi jantă. Umflați anvelopa pînă în cazul în care aceasta este încă moale, dar își păstrează bine forma. Efectuaţi verificarea finală

Asigurați-vă că eticheta circulară a anvelopei merge uniform de-a lungul marginii. Dacă nu, va trebui să eliberaţi puțin aer din cameră și să aliniați toate locurile expuse, pentru ca aceasta să meargă pe bordul jantei uniform.

Umflați anvelopa la presiunea recomandată și verificați din nou dacă bordura anvelopei stă uniform și nu iese vreo umflatura a anvelopei peste jantă. În cele din urmă, verificați dacă la rotirea roții protectorul se mișcă în linie dreaptă.

Dacă nu, atunci va fi nevoie să scoateţi anvelopa și să repetați această etapă.

Sfaturi importante pentru repararea penelor

 • La demontarea camerei din anvelopă, memorați direcția în care camera a fost aşezată în ea. Acest lucru vă va ajuta la determinarea localizării puncției în cameră, după ce va fi găsit locul de plasare în anvelopă care a căuzat pana.
 • Cu un pix marcaţi locul puncției cu o cruce, astfel încît să-l știţi exact.
 • Dacă nu aveţi la îndemînă hîrtie abrazivă, puteţi folosi în locul ei o piatră sau chiar o bucată din pavaj.
 • Pentru ca bordurile ușor gonflabile ale anvelopei să nu se dea pe de o parte a jantei și să nu se dezumfle pe partea opusă – instalaţi flapsuri mai groase sau două clape.
 • Pentru ca anvelopele înguste să fie mai ușor de scos și de pus, instalaţi nişte flapsuri pe posibilitate mai subţiri.
 • Urmați cu atenție metoda de reparare a unei pene. Ultimul pas care urmează să fie efectuat pe marginea secțiunii anvelopei este atașarea pivotului. Asigurați-vă că marginea anvelopei este corect aşezată în jantă. Prin instalarea unor anvelope dure veţi avea nevoie de un levier. Utilizați instrumente de montare speciale VAR 425, care vă va ajuta la prevenirea înţepăturilor camerei în timpul instalării acesteia.

Determinarea tipului de pană

Pana la bicicleta mușcătura de șarpe
Pana la bicicleta mușcătura de șarpe

Dacă sînt două găuri adiacente mici în cameră, indicînd o muşcătură de şarpe, este cauzată de strîngerea camerei între anvelopă și jantă în timpul conducerii acesteia peste un obiect ascuțit.

De asemenea, această spargere de multe ori este realizată din cauză că anvelopa nu a fost umflată la presiunea recomandată. Asigurați-vă că partea laterală a anvelopei a rămas neatinsă. În caz contrar, nu veţi scăpa fără reparația urgentă a anvelopei.

Gaura din interiorul camerei indică faptul că pana a fost cauzată de către capul spiţei. Verificaţi janta de-a lungul și asigurați-vă că orificiile sub spițe sunt acoperite cu bandă pentru jante, iar capetele spițelor nu se extind dincolo de suprafața interioară a jantei. În cazul în care acestea acționează, atunci va fi nevoie de le retezat.

Vezi și  Cadru pentru biciclete. Din ce material să alegi?
Pana de la spița
Pana de la spița

O cauză mai puţin comună a puncției ar putea fi muchia aspră a găurii sub pivot. Acestă gaură situată la baza pivotului şi repararea camerei de bicicletă nu este posibilă.

Set de instrumente de reparare a camerei

 • Cîteva bucăţi de plasture;
 • Un lipici pentru cauciuc;
 • O pereche de bortătoare din plastic;
 • O bucată bună de hârtie de abraziv;
 • O cheie reglabilă mică (atunci cînd utilizaţi roți cu piulițe hexagonale);
 • Sau o cheie hexagonală  (atunci cînd utilizaţi roți cu piulițe hexagonale);
 • Pompă de încredere;
 • Un breloc cu LED-uri (util în cazul în care utilizaţi o dinamă de maşină);
 • O pereche de pneuri de rezervă (purtațile întotdeauna cu voi).
 • Totul cu excepția pompei le puteţi împacheta într-un sac sub scaunul bicicletei.

  Kit pentru reparația penei la bicicletă
  Kit pentru reparația penei la bicicletă

Verificarea sistematică a anvelopelor

În fiecare săptămînă, verificați anvelopele bicicletei dacă protectorul nu este tăiat, nu are umflături ale peretelui lateral şi verificaţi nivelul de uzură.

Anvelopele cu tăieturi, sau cu umflături a benzii de rulare prin carcasa protectorului nu sunt supuse exploatării în continuare. Îndepărtați orice urmă găsită în pereții protectorului de sticlă sau pietre. Cu ajutorul indicatorului presiunii, verificați presiunea în anvelope.

Anvelopele umflate la presiunea recomandată, sînt înţepate mai rar și rezistă mai mult. Presiunea recomandată de obicei este indicată pe flancul anvelopei.

Luaţi cu voi camere şi anvelope de rezervă

Pe timp de ploaie este foarte dificil să sigilaţi camera la bicicletă, deoarece plasturele nu se va lipi de cameră. În această situație, trebuie să instalați o camera de rezervă pe care trebuie să o purtaţi întotdeauna cu voi!

Camera de rezervă, de asemenea, va fi indispensabilă în cazul bombării anvelopei din jantă sau a puncție în locul de atașare al pivotului.

Sfat util! Cum să faci reparația urgentă a anvelopelor

Îndoiţi în jumătate un segment mare de polietilenă durabilă. Tăiaţi aceasta la o dimensiune de 10 cm mai lată decît incizia și de 5 cm mai lată decît anvelopa. Scoateţi anvelopa de pe jantă. Se pune un strat dublu de plasture în centrul fantei sau se pune în interiorul acesteia.

Ţinînd plasturele de urgenţă, care trebuie să acţioneze din ambele părţi ale anvelopei, aranjaţi pe jantă o parte din anvelopă.

În cazul în care va fi nevoie instalaţi o cameră nouă şi umflaţi-o un pic. Instalaţi a doua parte a bordurii anvelopei, iar la urmă întroduceţi ultimul segmentul care a fost încleiat. Asigurați-vă că plasturele se ține bine din ambele părți.

Umflați anvelopa și tăiaţi excesul de plasture, care ar trebui să se ţină bine datorită presiunii aerului din anvelopă.

Video – Cum să rezolvi pana la bicicletă

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>