Cum alegem o saltea de cort – Subtilitățile de alegere și prețurile orientative

Să alegi o saltea potrivita pentru camping (saltea de cort) nu este așa de ușor cum pare la prima vedere. În caz contrar, întrebarea dată, nici nu ar apărea. Turiști și fanii călătoriilor cu bicicleta se confruntă în mod regulat cu problema alegerii saltelei potrivite pentru o ședere nocturnă într-un cort. Pentru camping cu bicicleta aveți nevoie și de rucsac pentru bicicletă.

Pat turistic de culoare verde
O fata pe pat turistic

Cel mai simplu: covoraș izopren

Covoraș izopren
Covoraș izopren

Cel mai simplu și cel mai econom tip de covorașe. Ele pot fi găsite în orice magazin turistic la prețul de 100-200 lei ( prețurile sunt indicate din ianuarie 2016). Grosimea la majoritatea covorașelor de acest tip este relativ mică – în medie 0,8 cm. Dar, există de asemenea covorașe izoprene cu confort superior ale căror grosime este de 1,5 cm, ele sunt mai moi.

În principiu, aproape fiecare turist a  început anume cu covorașul izopren, iar multe familii continuă să se odihnească cu ele timp de mai mulți ani. Dar pentru oamenii care au un somn destul de superficial atunci covorașele izoprene pot părea neobișnuit de tari.

Saltelele gonflabile din PVC

Saltea gonflabilă din PVC
Saltea gonflabilă din PVC

Unul dintre cele mai populare paturi turistice. E moale, înaltă, arată similar ca patul de acasă, relativ nu scumpă. Cel mai adesea acestea sunt creațiile gigantului mondial Intex – producătorul de mobiliere și piscini gonflabile.  Prețul acestei saltele este, de obicei, în jurul valorii de 300-600 lei. Ele pot fi atît pentru un loc cît și pentru două.

A doua variantă pentru o vacanță de familie, de regulă, este mai convenabilă. În acest caz, toți dorm împreună  și nimănui  nu-i amenință să cadă în golul din mijloc. Adesea dimensiunile saltelei sunt alese în așa mod ca ea să ocupe tot spațiul pentru dormit din cort.

În cazul în care într-o excursie dumnevoastră nu utilizați un cort de camping, ci unul simplu turistic atunci la alegerea saltelei fiți atenți la grosimea ei. Dacă ea va fi prea mare atunci pur și simplu nu veți încăpea în cort în înălțime și va trebui să stați aplecat.

Pentru umflarea saltea este utilizat în mod normal, o pompă electrică specială care se încarcă de la  aprinzătorul de țigări auto sau o pompă de picior “broască” similară cu cele utilizate pentru umflarea bărcii din cauciuc.

În ciuda faptului că aceste saltele sunt relativ ieftine și cu o gamă mare de alegere, trebuie să nu uităm că ele sunt bune doar pe timpuri calde. Iar dacă temperaturile nocturne scad pînă la +15 С°, atunci ele încep a manifesta o serie de dezavantaje.

În primul rînd deși este destul de groasă , acestă saltea este una dintre cele mai friguroase dintre toate paturile turistice. Din cauza că spațiul înăuntru saltelei nu este împlut cu nimic și nu este divizat cu șicane, aerul circulă activ în acel spațiu astfel dând căldură corpului uman mai rece decît este solul.

Vezi și  Trusa medicală pentru bicicletă

Mai mult ca atît , chiar și o saltea umflată cu tărie dea lungul unei nopți reci își pierde foarte tare din elasticitate și spre dimineață stăpînul saltelei se trezește nu pe o suprafață plată ci ca pe o un hamac puternic  atîrnat.

Saltelele auto-gonflabile

Cea mai confortabilă și mai caldă variantă de saltea pentru o recreere în aer liber. Companiile implicate în producția lor, în acest moment sunt destul de multe, de la liderii industriali, cum ar fi Therm-a-Rest și pînă la chinezii bugetari. Prețurile sunt de la 770 pînă la 3700 lei.

În ceea ce privește proiectarea, salteua auto-gonflabilă este, de asemenea, o saltea gonflabilă, doar că spatial din interiorul său este umplut cu o spumă specială. Avind în vedere că materialul de umplutură are o anumită elastivitate atunci pentru a umfla salteaua e suficient doar să deschizi supapa și să aștepți 5-10 minute pînă cînd salteaua se va umple singură cu aer.

Saltea auto-gonflabilă
Saltea auto-gonflabilă

După acesta e suficient doar sa o umflăm foarte puțin pentru ai da o rigiditate finală. Saltelele de campare folosesc o spumă cu o densitate mai mare, astfel încât acestea să se umfle mai repede și mai bine decât covorașele ușoare pentru excursii.

Datorită umpluturii spumante, saltelele auto-gonflabile sunt semnificativ mai calde. Pe ele puteți dormi confortabil chiar și la temperaturi aproape de zero sau temperaturi negative. În plus, spre deosebire de saltelele gonflabile, care cîteodată dau o senzatie de ”jeleu” ușor mișcătoare și clătinătoare, saltelele auto-gonflabile au o stare stabilă. Ele sunt asemănătoare mai mult cu o saltea bună de acasă, penrtu aceasta și au cîștigat dragostea turișilor cu bicicleta, care au careva probleme cu spatele.

Grosimea unei saltele auto-gonflabile de obicei este de 5-10cm. Cu cît salteau este mai groasă cu atît este mai comodă. În plus , la cumpărarea unei saltele trebuie să fiți atenți la dimensiunile sale geometrice. O lățime minină rezonabilă pentru o saltea în campare este de 60 cm. Dacă sunteți un om masiv atunci mai bine alegeți o saltea mai mare, 70-80cm. Unele companii produc astfel de saltele cu două locuri.

Covorașele cu o lățime de 50 cm și o înălțime de 2,5-3 cm – sunt un compromis din opțiunile turistice, scopul cărora este de a economisi ușurința rucsacului. Dacă sperați la o odihnă confortabilă atunci ele vă vor părea prea austere.

Paturi pliante turistice (pat turistic)

Dacă plecați la natură pe o perioadă lungă de timp, de exemplu, cînd instalați tabăra pe malul lacului și trăiți acolo pentru una sau doua sătămini, nedeplasîndu-vă  nicăieri, atunci o variantă bună ar fi să utilizați un pat pliant turistic.

Vezi și  Downhill - coborâre extremă cu bicicleta
Pat pliant turistic
Pat pliant turistic

Acesta este aoproape un pat deplin pe  care este confortabil atît să stați cît și să vă culcați, sculați, datorită faptului că el este destul de ridicat de la pămint. În  fiecare zi , asamblarea și demontara a unui astfel de pat vă poate părea o ocupație lungă, dar pentru parcări pe termen lung acest pat este un lucru foarte convenabil.

Alegîndu-vă un pat pliant, acordați în primul rînd atenție la înălțimea ei. O înălțime ideală ar fi 30-40cm. atunci să sati pe ea, și cel mai important să te așezi și să te ridici va fi intr-adevăr comod.

În același timp o greutate decentă a stucturii nu ar trebui să vă confuze.  Cu cît este mai greu și mai dur patul pliant cu atît este mai sigur și în cele din urmă îi va sluji pe o perioadă lungă stăpînului său. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele fizice masive, cu o greutate mai mare de 90 kg.

Două paturi turistice în cort
Paturi turistice în cort

Cănd este vreme caldă, puteți dormi pe patul pliabil (patul turistic) gol, fără nici o saltea, doar cu un sac de dormit. Dar, în cazul în care noaptea este destul de rece, este de dorit să puneți pe pat un covoraș izopren sau o saltea auto-gonflabilă pentru a nu îngheța în partea de jos.

Când decideți să luați un pat pliant în calitate de pat turistic ar trebui să luați în considerare faptul că acesta necesită un cort destul de mare. Astfel încît pentru instalarea a doua paturi pliante, de obicei este nevoie de un cort cu trei locuri sau mai des cu patru locuri (numărul de locuri într-un cort producătorii întotdeuna calculează pe baza standardului 60 cm lațime per persoană).

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>