Când trebuie să schimbați anvelopele la bicicletă?
Din păcate, nu orice anvelopă de bicicletă își poate acoperi întreaga resursă de utilizare, aceasta uneori necesită a fi schimbată după o scurtă perioadă de timp. Și din nou, din păcate, există multe motive pentru aceasta. Banda de rulare uzată, de exemplu pe anvelopele MTB, nu este un mod universal de evaluare a uzurii, deși este una dintre principalele.
Cu toate acestea, există și anvelope fără bandă de rulare dințată – pete de drum, de exemplu – ce să facem în acest caz, cum să înțelegem când să schimbăm anvelopele?

Conținutul articolului
Timp de înlocuire a anvelopelor pentru biciclete
1. În cazul în care banda de rulare a anvelopei este atât de uzată încât există multe perforări din bucăți mici de sticlă și alte obiecte similare, sau carcasa anvelopei aruncă o privire din cauciuc.
2. Carcasa anvelopei este deteriorată, ceea ce se manifestă prin faptul că anvelopa are umflături și nereguli la suprafață sau tubul este stors prin anvelopă.
Banda de rulare crăpată nu este un pericol. Puncțiile mici în anvelopă cauzate de cuie, vârfuri sau cioburi mici de sticlă sunt, de asemenea, inofensive, deoarece anvelopa nu trebuie să fie etanșă la aer.
Impactul loviturilor
Poate că cel mai neplăcut lucru este înlocuirea anvelopei datorită deteriorării acesteia în timpul unei alergări peste bordură, rădăcini ale copacilor sau ceva similar. Deci, atât o anvelopă nouă cât și o jantă nouă pot merge la coșul de gunoi.
În majoritatea cazurilor, camera este cea care se afectează prima. Se formează așa-numita mușcătură de șarpe, după care camera nu poate fi reparată. Apare în timpul deformării severe la lovirea unui obstacol atunci când tubul este prins între anvelopă și jantă. Și este bine dacă numai camera este deteriorată. În unele situații, janta nu poate rezista, se îndoaie, se fisurează, marginile sale sunt blocate, spițele se trag sau slăbesc.
Și, întrucât vorbim despre anvelope aici, merită menționat daunele pe care le au. Impactul asupra acestora de către jantă implică distrugerea stratului interior de cauciuc și / sau a cablului de pe pereții laterali. Căptușeala interioară a anvelopei, tăiată de jantă, va începe să lase aerul să treacă dacă stă fără tub. Un patch simplu din interior rezolvă această problemă.
Cordonul tăiat, din păcate, nu poate fi tratat. Daunele sale, cel mai probabil, cu ochiul liber pot să nu fie observate imediat, dar cu siguranță se vor manifesta în viitor. El se dezvăluie prin formarea de umflături pe suprafața anvelopei.
Oamenii încearcă să remedieze o astfel de defecțiune, cu toate acestea, oricare dintre metode nu oferă un nivel adecvat de siguranță în timpul funcționării ulterioare. Aici este mai bine să nu te „joci cu focul” și să suporti noul lucru care urmează.
În orice caz, dacă nu ați obținut niciodată o lovitură clară la volan, dar ați simțit o bătaie sau o schimbare clară a geometriei anvelopei în mișcare, atunci acestea sunt primele (și uneori ultimele) clopote care arată că ceva nu este în regulă. Este mai bine să opriți și să inspectați roțile pentru orice fel de daune (umflături, fire proeminente, tăieturi, rupturi, delaminarea).
Desigur, puteți preveni costurile nedorite. Pentru a face acest lucru, trebuie să verificați în mod regulat presiunea pe roțile bicicletei. Cu cât este mai mică, cu atât este mai mare probabilitatea unei erupții. Apropo, presiunea excesiv de mare poate provoca, de asemenea, ruperea cablului sau distrugerea jantei. Așa că nu fiți indiferenți, dar acționați când observați doar o mica neclaritate. Înainte de umflarea roților, studiați cu atenție toate inscripțiile de pe ele, producătorul indică întotdeauna valorile minime și maxime recomandate.
Și, da, tăieturile laterale, deteriorarea cablurilor și mușcăturile de șarpe sunt mai familiare proprietarilor de biciclete rutiere, deoarece anvelopele lor sunt deosebit de subțiri pentru greutate redusă.

Indicatori de uzură
Orice biciclist va putea vedea uzura anvelopelor MTB. Totul este simplu aici – banda de rulare este uzată, ceea ce înseamnă că anvelopa trebuie înlocuită. Mai mult, nu este nevoie să așteptați până când este șters într-o stare absolut netedă. Pentru elementul său nativ, o astfel de anvelopă devine inutilizabilă mult mai devreme, când aderența devine mică. Dacă bicicleta circulă în condiții urbane, atunci lipsa unui protector nu interferează cu prinderea, ci are doar un efect pozitiv asupra acesteia.
La urma urmei, suprafața de contact a anvelopei crește. Cu toate acestea, alte circumstanțe încep să intre în vigoare. O bandă de alergat care este prea subțire este foarte vulnerabilă și vor exista mai multe modificări și momente de atras atenția. Chiar și stratul anti-puncție nu poate face față sarcinii sale. Adică, o anvelopă MTB transformată într-o pată devine pur și simplu nepotrivită pentru utilizare ulterioară.
Cu toate acestea, există și slick-uri MTB care vin direct din fabrică cu o bandă de alergare netedă. Este mai bine să obțineți un astfel de cauciuc și să vă bucurați pe deplin de absența benzii de rulare dințate în oraș.
Cum se determină uzura?
Bună întrebare care ne aduce la anvelopele de drum. Continental, de exemplu, plasează semne rotunde speciale (indentări) pe banda de alergat. Ele pot fi utilizate pentru a urmări uzura progresivă pe suprafața de rulare. Dacă sunt absenți sau adâncimea lor a devenit nesemnificativă, atunci se apropie un înlocuitor.
Alți producători urmează aceeași cale, etichetele lor pot diferi între ele, dar un lucru rămâne în comun – dispar pe măsură ce anvelopa se uzează. Apropo, modelul aplicat pe pereții laterali ai anvelopei de drum, trecând ușor la suprafața de lucru, joacă, de asemenea, rolul unui indicator de uzură, deși nu este cel mai fiabil, dar totuși. Cauciucul se uzează mai mult în partea de mijloc.
Da, este la mijloc și adesea acest lucru duce la formarea unui profil „pătrat”, care este, de asemenea, un semnal pentru înlocuire.
În ceea ce privește slick-urile MTB, nu am văzut niciodată astfel de semne pe astfel de roți. Am condus până când firele au început să se târască sau a apărut un strat anti-puncție. Diferiți producători îl au în culori diferite, dar dacă l-ați văzut deja (sau fire de cablu), atunci următoarea călătorie ar trebui să aibă loc, chiar în spatele anvelopelor.

Puncții frecvente
Da, trebuia deja să le menționez. O puncție obișnuită în sine dăunează anvelopei, dar nu este critică pentru utilizarea ulterioară. Desigur, vorbim acum despre înțepături minore cu spini, bucăți mici de sticlă, șuruburi, cuie și ochelari.
Nu, nu ți s-a părut au existat astfel de cazuri în practică. În general, există o mulțime de articole care vă pot ataca cauciucul, dar în majoritatea cazurilor acest lucru nu se întâmplă des. Puncțiile sunt deosebit de rare în prezența unui strat anti-puncție.
Deci, dacă frecvența puncțiilor a crescut și provine din cele mai mici bucăți de sticlă sau pietre, atunci acesta este un semn clar al uzurii excesive. Acest lucru se întâmplă datorită subțierii suprafeței de lucru a anvelopei, situația poate fi corectată doar prin înlocuirea acesteia. Apropo, chiar și prezența unui strat anti-puncție nu este un panaceu; cu un strat subțire de bandă de alergat, eficacitatea acestuia scade.
Părțile laterale și placa
O margelă este o parte a unei anvelope care conține fibre de kevlar sau sârmă de oțel, denumită în mod popular „șnur/ fir”, care este fundamental greșită. Dacă, atunci când umflați roata, anvelopa se desprinde de jantă, atunci, bineînțeles, nu are rost să vă jucați cu ea, merge la gunoi și dvs. mergeți la magazin.
Ideea aici este placa deteriorată, care este aproape imposibil de urmărit vizual. Ei bine, dacă are daune evidente (rugină, de exemplu) sau o tăietură, atunci nu este nevoie să vorbim despre aplicabilitatea unei astfel de anvelope pe bicicletă. Nici nu știu dacă merită să spun că astfel de anvelope tind să fie demontate în mișcare.

Toate acestea înseamnă că nu este de dorit să economisiți la anvelope. Nu costă mai mult decât bani. De asemenea, nu are sens să recurgeți la opțiuni sincer ieftine, deoarece, în cele din urmă, funcționarea bicicletei va costa mult mai mult.
Am menționat deja tăieturi și pătrunderi ale pereților laterali de jantă aici. Și acum vrem să atragem atenția asupra unei alte nuanțe asociate acestora. Laturile oricărei anvelope devin inutilizabile atunci când bicicleta este acționată sub presiune redusă. Desigur, dacă puneți un copil cu o greutate de 15 kg pe bicicletă, atunci valoarea minimă poate fi subestimată, dar până la o anumită limită.
Peretele lateral nu trebuie deformat excesiv, altfel va avea loc distrugerea treptată și uzura crescută a camerei. Acesta din urmă duce la înlocuirea camerei, deoarece pereții săi, uzați în praf, se vor rupe pur și simplu atunci când se încearcă pomparea după reparații.
Al doilea punct despre pereți laterali se referă la depozitarea bicicletelor. Se întâmplă ca uneori bicicleta să stea nemișcată mult timp și roțile să coboare. Expunerea prelungită la o astfel de deformare nu prezintă un bun augur, fisurile de cauciuc, firele cablului sunt deteriorate. Acest efect este deosebit de pronunțat atunci când bicicleta nu este depozitată într-o cameră caldă și ventilată.
Apoi întregul perete lateral este acoperit cu numeroase fisuri, iar cauciucul își pierde proprietățile. Adică, are sens să vizitați ocazional o bicicletă cu pompă. Cel puțin o dată pe lună pentru a-și menține roțile în funcțiune.
Înlocuirea anvelopei din față cu cea din spate
Cauciucul din față al oricărei biciclete se uzează mult mai lent decât în spate. Mulți bicicliști preferă să nu se împovăreze cu costuri inutile și să mute pur și simplu anvelopa din spate înainte și cea din față înapoi.

Ei bine, se pare că drumul este perfect. Dar, din păcate, nu este așa.
Instalarea mai multor cauciucuri uzate pe roata din față (atât pe autostrăzi, cât și pe MTB) implică modificări semnificative în manevrare. Pe autostrăzi, este puțin probabil ca anvelopele „pătrate” să se comporte mai bine pe viraje decât cele rotunde.
La bicicletele MTB, vorbim despre o bandă de rulare, a cărei prezență pe roata din față este foarte critică. La urma urmei, a face față unei roți din spate alunecoase este destul de simplu, dar cu o roată din față este mult mai dificil și în cele mai multe cazuri pur și simplu imposibil.
Aplicarea off-road a anvelopei
Atunci când folosiți anvelope de teren pe suprafețe moi, este foarte posibil să aibă un sens să acordați atenție direcției benzii de rulare, deși acest lucru este foarte condiționat. În mod ideal, acest lucru ar trebui să fie astfel încât anvelopa din față să aibă o aderență maximă în direcția de frânare, iar anvelopa din spate să ofere o aderență maximă pentru ca bicicleta să se miște. Dacă un anumit model al benzii de rulare a unei anvelope are o aderență vizibil mai mare într-o direcție decât în cealaltă, atunci trebuie instalat pe roata din față într-o direcție și pe roata din spate în cealaltă.