Cadru pentru biciclete. Din ce material să alegi?
Un cadru de bicicletă este coloana vertebrală a oricărei biciclete. Și alegerea sa ar trebui acordată o atenție specială: veți înlocui toate celelalte blocuri și accesorii pe măsură ce se uzează (sau pur și simplu cumpărați treptat altele mai bune). Și va fi aceeași bicicletă. Iar dacă înlocuiți cadrul, atunci aceasta este o bicicletă nouă.
Calitatea și geometria cadrului depinde în mod direct de gradul de utilizare a bicicletei, calitatea și caracteristicile sale de funcționare.
Conținutul articolului
Cadrul de bicicletă
Cel mai adesea există cadre din aluminiu și oțel, care diferă vizual unul de celălalt nu numai prin marcare, ci și prin suduri. Cadrul din oțel este caracterizat prin cusături subțiri și îngrijite, structurile din aluminiu sunt de obicei realizate cu cusături groase. Mai rar există cadre scumpe de carbon.

Cadrul este caracterizat de trei parametri principali:
- Material
- Tip (construcție)
- Dimensiune (dimensiune)
Ce materiale sunt folosite la fabricarea cadrelor de biciclete?
Primul loc poate fi dat aluminiului-este folosit de mulți producători de biciclete. Astfel de cadre au o greutate mică (până la două kilograme), astfel încât bicicliștii pot câștiga rapid viteza, pot cuceri dealuri și pot trece cu ușurință prin viraje dificile. Printre avantaje se numără și rezistența ridicată a aluminiului la coroziune, capacitatea de a produce modele cu geometrie complexă. Cu toate acestea, materialul are o rigiditate mare, din cauza căreia, în timp, se poate observa o anumită deformare a structurii.
Merită atenție și oțelul. Oțelul cu conținut scăzut de carbon este utilizat de bicicletele cu costuri reduse, al căror cadru are o greutate mare la o rezistență scăzută și este predispus la coroziune.
Performanța îmbunătățită are oțelul , caracterizat prin rezistență sporită și flexibilitate. Este adesea folosit la biciclete pentru copii și modele pentru bicicliști începători care caută modele ieftine, dar fiabile. Cea mai bună opțiune ar fi oțelul. Din oțel se produc cadre relativ ușoare și fiabile, rezistente la coroziune. Datorită plasticității ridicate, ele au un diametru mic al țevii, păstrează bine structura.
Cadrele de titan sunt mai puțin frecvente datorită prețului destul de ridicat. În calitățile lui, el depășește în mod semnificativ produsele din aluminiu și oțel, astfel încât acestea sunt preferate de bicicliști profesioniști. Cadrele de titan au o rezistență ridicată, amortizează vibrațiile care apar în timpul mișcării, nu sunt corozive. Greutatea cadrului variază de la 1,3 la 1,7 kilograme.
Cea mai mică greutate o au cadrele de carbon — doar până la 1,2kg. În același timp, ele se disting prin rigiditate și rezistență ridicată, ajută la creșterea rapidă a vitezei. Din acest motiv, aceștia sunt adesea folosiți de bicicliști care participă la curse de autostradă. Printre dezavantajele acestor produse se poate observa un preț ridicat și incapacitatea de a efectua reparații. Atunci când apar defecțiuni, un astfel de cadru va trebui să fie complet schimbat.
Pentru profesioniști, există cadre speciale de magneziu care absorb bine vibrațiile și au o greutate redusă. Ele se comportă perfect pe pistă, nu creează o sarcină suplimentară atunci când călătoresc pe teren accidentat. Dezavantajele semnificative ale acestor produse includ expunerea lor la coroziune și un preț ridicat, care explică complexitatea producției.

Aproape toate bicicletele au acest design, cu excepția bicicletelor de oraș (biciclete de oraș, biciclete de drum). Dintre cadrele care se găsesc în zilele noastre, putem menționa și plierea – toate sunt realizate pe baza celor deschise. Toate bicicletele pliabile sunt biciclete de mers pe jos și nu pot fi utilizate pentru sport sau turism.
Există patru tipuri de rame clasice cu diamante pe biciclete:
Fără amortizoare
Cu amortizor frontal
Cu un amortizor frontal și o suspensie a roții din spate
Cu amortizor față și spate (suspensie completă)
Principalul lucru pe care trebuie să-l știți este că, dacă veți conduce pe trasee dificile, atunci, desigur, aveți nevoie de un amortizor frontal. Și dacă aveți nevoie de o bicicletă pentru drumeții, atunci suspensia dublă nu este cea mai bună opțiune pentru dvs.: nu există portbagaje inteligente pentru acest tip de cadru, le puteți folosi doar pe cele care se atașează de tija scaunului, dar nu sunt foarte portante. Desigur, unii parcurg sute de kilometri cu bicicleta cu un rucsac pe umeri, însă acest lucru este dificil în special pentru spatele nostru. Să nu uităm că sănătatea contează cel mai mult.
Mărimea ramei
Potrivirea ta depinde în mare măsură de geometria cadrului: pe o cursă (rutieră) va fi mai culcat decât pe un munte. Și pe munte – mai culcat decât pe drum. Dar, în orice caz, trebuie respectat un principiu important: cadrul trebuie să se potrivească.

Pe o bicicletă cu un cadru prea mic, genunchii (și întotdeauna au cel mai mult de suferit) și coatele vor fi incomode, deși va crește agilitatea și controlabilitatea. Și dacă cadrul este prea mare, atunci îți va fi mai dificil să stai pe o astfel de bicicletă, iar riscul de rănire va crește (în special pe cadrele clasice romboidale de tip închis și în special pentru bărbați).
În lumea ciclismului, există un grad foarte ridicat de standardizare a dimensiunilor și compatibilitatea diferitelor componente, dar nu există un consens cu privire la definiția dimensiunii cadrului. De exemplu, dimensiunea cadrului bicicletelor de drum este în mod tradițional indicată în centimetri, în timp ce altele – în inch.
Unii producători realizează cadre cu dimensiuni impare (17, 19, 21 etc. inci) în timp ce alții, dimpotrivă, cu dimensiuni pare. Dar cel mai interesant lucru este că fiecare companie are propriile principii, de unde să înceapă și unde să termine măsurarea.
Cum să alegeți o bicicletă după înălțime. Vă recomandăm, atunci când alegeți o dimensiune, să nu vă ghidați numai după placa de mai jos, ci să faceți și următoarele. Să luați bicicleta, dar nu stați încă în șa, stați cu ambele picioare pe pământ, ar trebui să treacă un pumn între bara superioară a cadrului și genunchi. Acum așezați-vă pe bicicletă (șaua trebuie extinsă astfel încât piciorul complet întins să fie pe pedală în poziția sa cea mai joasă). Și începeți să mergeți, dacă nu simțiți niciun disconfort acut, atunci totul este în regulă.
Desigur, prima dată când stai pe bicicletă și mergi timp de două minute în jurul magazinului, este foarte dificil să înțelegi dacă îți va fi convenabil să parcurgi kilometru după kilometru în această poziție. Prin urmare, sfatul principal: înainte de a merge la cumpărături, găsiți posibilitatea de a încerca mai multe biciclete diferite (închiriate sau de la prieteni).
Faceți o scurtă plimbare pe fiecare. Atunci îți vei imagina la ce senzații să fii atent, în ce poziție corpul tău va fi mai confortabil: totul este individual, unora le place o poziție mai orizontală, „culcată”, în timp ce umerii sau gâtul altcuiva obosesc în această poziție. De aceea va prefera un cadru care să-i permită să stea mai în poziție verticală.
Alegerea unui cadru de bicicletă este individuală și depinde de preferințele ciclistului și de stilul de călărie. Pentru bicicliștii începători, vă sfătuim să alegeți ceva dintre aliajele de aluminiu sau crom-molibden. Orice alte materiale (carbon, titan, magneziu) nu sunt pentru începători.