Plimbările pe bicicletă în timpul iernii

Ciclismul iarna
Cu bicicleta în timpul iernii

Locuitorii din Danemarca, Norvegia, Suedia, se deplasează activ pe biciclete atât în timpul verii, cât se ocupă și de ciclismul iarna. Cetățenii Letoniei, Lituaniei și Estoniei duc iarna copii la școală și merg în fiecare zi la serviciu pe biciclete. Dragostea față de bicicletă și călirea în condiții meteorologice aspre a permis  multor locuitori ai acestor țări să devină atleți recunoscuți.

În timpul iernii în Olanda și China, nici zăpada și nici gerul nu împiedică miile de persoane să se deplaseze pe biciclete. Pur și simplu ei s-au obișnuit să circule în fiecare zi pe un transport ușor cu două roți și nu înțeleg cum se poate de circulat fără bicicletă.

Avantajele ciclismului pe timp de iarnă comparativ cu vara

  • În timpul iernii nu sunt insecte.
  • Precipitațiile sub formă de zăpadă în timpul iernii sunt mult mai plăcute comparabil cu o ploaie în timpul verii.
  • Este mult mai ușor de suportat gerul decât căldura în timpul verii. Iarna, frigul nu se simte în timpul unei rotiri active ale pedalelor.
  • Bicicleta este mult mai curată după o călătorie prin zăpadă decât după o călătorie prin noroi și drumuri prăfuite.
  • Iarna este un risc minim de înțepat roțile, fiindcă spinii, cuiele, sticla, cutiile conservate sunt acoperite cu zăpadă.
  • Pe zăpada moale anvelopele se șterg mai puțin decât pe asfaltul tare.
  • Ciclismul prin zăpada adâncă – este un adevărat sport, în comparație cu plimbările în timpul verii.
  • Conducerea în timpul iernii crește mult experiența de deplasare pe bicicletă.

Caracteristici speciale în timpul virajelor

Bicicleta în timpul virajelor
Ciclismul iarna

Dacă doriți să virați pe un drum alunecos este necesar să faceți acest lucru pe o rază mai largă, pentru ca să nu înclinați excesiv bicicleta. În timpul virajului, prin transferarea forței la roata din spate, veți stabiliza traectoria de mișcare, cu excepția derapajului – la fel ca și oricare mijloc de transport cu tracțiune în spate.

Efectuând virajul este de dorit să rotiți pedalele, la fel ca și apăsarea frânei de accelerație a mașinii cu tracțiune în spate sau rotirea mânerelor de accelerație la motocicletă. În timpul virajului este periculos să frânați, și este necesar în prealabil să reduceți viteza înainte ca să intrați în viraj.

Vezi și  10 sfaturi pentru bicicliștii începători

Nu o să puteți să virați brusc în zăpada adâncă deoarece banda de rulare a anvelopei nu va reuși să se agațe în modul necesar de baza groasă și roata imediat va fi imediat scufundată în zăpadă. De asemenea nu trebuie în timpul virajului să vă deplasați pe bulgări de zăpadă sau zonele cu zăpadă proaspătă.

Frânarea pe bicicletă în timpul iernii

Pe o suprafață dreaptă de teren puteți utiliza ambele frâne, dar pentru început presați prima frână, iar mai apoi deja puțin mai ușor și a doua frână. La coborâre sau viraj prin zăpadă, cea mai principală este frâna din spate, care funcționează în același timp și în calitate de stabilizator a traiectoriei de mișcare. Frâna frontală se conectează cu precauție și nu în exces.

În cazul în care conduceți prin nămeți sau vreți să depășiți un morman mic de zăpadă,atunci în mod garantat zăpada va ajunge pe plăcuțele de frână sau pe pista jantei. Și respectiv, chiar și în timpul unei presiuni puternice asupra manetelor de frână, bicicleta nu se va opri din cauza formării peliculei de apă care reduce brusc coeficientul de frecare.

Prin urmare, în timpul conducerii prin zăpadă, plăcuțele de frână trebuie să fie  «aprinse» în mod regulat – să presați pe manetele de frână până la începutul momentului de «setare», atunci la necesitate este posibil să vă opriți și va fi posibil să faceți acest lucru la timp.

Foarte bine este recomandată conform eficienței metoda de frânare care imită funcționalitatea ABS la automobile și motociclete, atunci când presați intermitent pe manetele de frânare: ați presat – ați eliberat, cu o frecvență ridicată. În timpul unei prinderi impulsive cu saboturile de frână, roțile nu reușesc să se blocheze și nu se produce antiderapantul.

Pârtia de schi, dacă este densă și bine bătătorită, este destul de potrivită pentru ciclism, dar necesită un control foarte precis al conducerii și sunt de dorit anvelope mai late, pentru a nu cădea în zone mai puțin dense. Pe traseele largi, îndreptate în strat subțire este mai bine să nu mergeți fără mișcări de patinaj. Zăpada de altfel este friabilă și dură, și este mult mai dificil să vă deplasați pe ea.

Cum să vă deplasați pe bicicletă iarna prin pădure

Potecile și drumurile bătătorite și călcate îngrijit, un strat subțire de zăpadă friabilă – este cea mai ușoară și plăcută situație. Anvelopele se rulează bine, și este ușor să conduceți bicicleta. Ambreiajul dintre anvelope și drumul înzăpezit este cam aceeași ca și într-o pădure umedă în timpul cald al anului. Frânarea, virajurile, coline și coborâșuri sunt transmise în mod similar.

Vezi și  Cum să faci propria bicicletă stationară pentru antrenament
Cu bicicleta in padure iarna
Ciclismul în pădure iarna

Este necesară o oarecare prudență în timpul virajelor, atunci când pe drum observați un strat subțire cu zăpadă friabilă. Protectorul nu reușește să se întindă și să se agațe așa cum trebuie de baza groasă și roata imediat se cufundă în zăpadă. Și de altfel, dacă sunt anvelopele de crampon sau nu, nu joacă un rol foarte important. Crampoanele sunt de obicei scurte, nu mai mult de 3-4 mm, și într-o astfel de situație sunt ineficiente.

În timp ce vă mișcați pe gheață, este mai sigur să rămâneți așezat pe șa, chiar și în timpul accelerării, ridicându-vă doar când este necesar să depășiți obstacoleleAnvelopele, chiar și «extreme», nu ar trebui să fie prea pompate; din contra, este mai bine să reduceți presiunea. Rostogolirea va deveni mai rea, dar se reduce brusc probabilitatea de a cădea. Cu toate acestea, ar trebui să vă amintiți faptul că pe gheață nici un fel de crampoane nu vă oferă siguranță absolută – garanție vă poate oferi doar polița de asigurare medicală!

Comentarii (1)
  1. […] realizate de producătorii din Alaska, Care şi-au dat seama că aceste roţi mai groase au o aderenţă mai bună pe zăpadă. Ideea avut succes şi s-a răspândit în rândul maselor. De asemenea, există biciclete de munte […]

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>