Beneficiile ciclismului. 35 de motive utile pentru a practica mersul pe bicicletă.
Toată lumea ar trebui să învețe să meargă cu bicicleta.
Aproape toți am învățat din copilărie. Probabil că mulți oameni păstrează amintirile primei biciclete dintr-o serie de zile fără griji: jocuri lungi de vară cu prietenii, plimbări cu părinții în parc, excursii la școală. Cineva continuă să meargă toată viața nici bătrânețea nu este o piedică pentru ei, pe când alţii își abandonează bicicleta imediat ce ajung la volanul unei mașini.
Fiecare persoană are motivele sale să se oprească, să continue sau chiar să nu înceapă, dar există de fapt multe motive pentru care se merită să mergi cu bicicleta. Investește în sănătatea ta – iar alergarea te ajută să faci acest lucru cu costuri minime. Unele dintre ele sunt evidente, altele nu sunt atât de evidențiate. Dacă doriți să economisiți bani, sunteți hotărât să slăbiți sau chiar să faceți lumea din jurul vostru puțin mai bună, cele 35 de motive pe care le citiți acum vă vor explica de ce se merită să aveți o bicicletă.
Conținutul articolului
- 1 1. Vei ajunge mai repede la locul respectiv
- 2 2. Îmbunătățește somnul
- 3 3. Te ajută să pari mai tânăr
- 4 4. Îmbunătățește digestia.
- 5 5. Sporește inteligența
- 6 6. Învinge răceala
- 7 7. Crește longevitatea
- 8 8. Salvează planeta
- 9 9. Simbol de statut
- 10 10. Are un efect pozitiv asupra descendenților
- 11 11. Întărește inima
- 12 12. Șeful tău te va îndrăgi
- 13 13.Prevenirea cancerului şi sporirea rezistentei
- 14 14. Reduce greutatea
- 15 15. Veți câștiga mai mult
- 16 16. Evitarea contaminării
- 17 17. Comunicare eficientă cu familia
- 18 18. Mănânci fără să te simţi vinovat
- 19 19. Realizează descoperiri creative
- 20 20. Oferă posibilitatea de a-i ajuta pe ceilalți
- 21 21. Îmbunătățește condiția fizică fără efort uriaș
- 22 22. Întărește funcția pulmonară
- 23 23. Arde grăsimea
- 24 24. Un bun obicei
- 25 25.Un mod legal de a primi emoţii pozitive
- 26 26. Fă-ți prieteni și rămâi sănătos
- 27 27. Fii fericit
- 28 28. Te simşi obosit? Du-te la plimbare!
- 29 29. Crește romantismul într-o relație cu un partener
- 30 30. Îmbunătăţeşte starea pielii.
- 31 31. Reduce stresul.
- 32 32. Îmbogățirea celulelor cu oxigen.
- 33 33.Întărirea sistemului nervos.
- 34 34. Îmbunătăţeşte vederea.
- 35 35.Nu depinde de vreme
- 36 Pentru cine este contraindicat ciclismul?
1. Vei ajunge mai repede la locul respectiv
Călătorește cu bicicleta și vei ajunge la destinație de două ori mai repede decât cu mașina. Liderul în transporturi din Edinburgh, Andrew Burns, precizează că 20 de minute cu mașina în capitala Scoției ar putea dura aproximativ 1 oră , în timp ce plimbările cu bicicleta vor fi mai scurte pe măsură ce infrastructura se îmbunătățește.
2. Îmbunătățește somnul
Ciclismul dimineața devreme poate părea obositor, dar vă va oferi un somn de calitate atunci când ajungeți la culcare seara. Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford au sugerat că persoanele sedentare cu insomnie ar trebui să circule timp de 20-30 de minute din două în două zile. Rezultatul: timpul necesar adormirii a fost redus la jumătate, iar timpul de somn a crescut cu aproape o oră.
3. Te ajută să pari mai tânăr
Oamenii de știință de la Universitatea Stanford au descoperit că ciclismul obișnuit protejează pielea de efectele nocive ale razelor UV și reduce semnele îmbătrânirii. Un dermatolog din Harley Street explică:
Circulația sângelui, prin activitate fizică, furnizează mai eficient oxigen și substanțe nutritive către celulele pielii și elimină toxinele dăunătoare. Exercițiile fizice creează un mediu ideal în interiorul corpului, optimizează producția de colagen, care previne ridurile și accelerează procesul de vindecare.
Cu toate acestea, nu uitați să aplicați o protecție solară înainte de a pleca.

4. Îmbunătățește digestia.
Ciclismul îmbunătățește metabolismul. Activitatea fizică ajută la scurtarea timpului de tranzit al alimentelor prin colon. De asemenea, sporeşte pofta de mâncare, semn al unui metabolism activ .
5. Sporește inteligența
Aveți nevoie de o scânteie în substanță gri? Atunci pedalați înainte. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au descoperit că îmbunătățirea cu 5% a fitnessului cardio-respirator din ciclism a dus la creşterea cu 15% a scorurilor testelor mentale. Acest lucru se datorează faptului că ciclismul ajută la construirea de noi celule cerebrale în hipotalamus – partea creierului responsabilă de memorie care începe să se degradeze după vârsta de 30 de ani.
„Fluxul de sânge și oxigen către creier se îmbunătățește, ceea ce stimulează receptorii și duce la regenerarea lor. Acest lucru explică de ce ciclismul previne boala Alzheimer ”, spune autorul studiului Profesorul Arthur Kramer.
6. Învinge răceala
O bicicletă este ceea ce vă va permite să uitați de medici. „Exercițiul moderat crește activitatea celulelor imune, disponibilitatea lor de a preveni infecția”, spune Kat Collins, nutriționist șef la Spitalul St. George’s din Londra. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Carolina de Nord, persoanele care pedalează 30 de minute pe zi, au un sistem imunitar mai puternic decît iubitorii de canapea şi televizor.
Mersul pe bicicletă oferă corpului tău puterea de a face față răcelilor și infecțiilor sezoniere mai repede decât dacă ai sta acasă.
7. Crește longevitatea
Cercetătorii de la King’s College din Londra au comparat 2.400 de gemeni identici și au descoperit că cei care au efectuat trei plimbări de 45 de minute cu bicicleta pe săptămână erau cu 9 ani „biologic mai tineri” chiar și după alți factori, cum ar fi indicele de masă corporală (IMC) și fumatul.
„Persoanele care fac mișcare în mod regulat prezintă un risc semnificativ mai scăzut de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, toate tipurile de cancer, hipertensiune arterială și obezitate”, spune medicul Lynn Cherkas, care a efectuat studiul. „Corpul începe să se apere mai eficient și să regenereze celulele”.
8. Salvează planeta
Producția unei biciclete consumă aproximativ 5% din materialele și energia utilizate în producția unei mașini. Poluarea bicicletelor este zero.
Bicicletele sunt eficiente, mergi de 3 ori mai repede decât mersul pe jos, folosind cam aceeași cantitate de energie.
9. Simbol de statut
Uitați de emblema mașinii, bicicleta dvs. vă va demonstra statutul social mult mai bine. Sondajul național de călătorie al Departamentului Transporturilor (Marea Britanie) arată că, cu cât oamenii sunt mai bogați, cu atât călătoresc mai mult. . Campania de ciclism din Londra susține că oamenii cu venituri mai mari înțeleg mult mai bine beneficiile pentru sănătate ale ciclismului.
10. Are un efect pozitiv asupra descendenților
Viitorul bebeluș va beneficia de călătorie la fel de mult ca o femeie însărcinată. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Michigan din Statele Unite, femeile însărcinate care fac mișcare în mod regulat nasc ușor și fără complicații, se recuperează mai repede și, în general, se simt mai bine în timpul sarcinii. Bucuria și mândria îmbunătățesc dezvoltarea sistemului nervos și înjumătățesc șansele de a suferi de obezitate.
„Fără îndoială, o activitate fizică moderată, precum ciclismul în timpul sarcinii, ajută la menținerea mamei într-o formă bună și protejează fătul”, spune Patrick O’Brien, purtător de cuvânt al Colegiului Regal de Obstetrică și Ginecologie.

11. Întărește inima
Ciclismul regulat reduce riscul bolilor de inimă cu 50%. Potrivit British Health Foundation, aproximativ 10.000 de infarcturi fatale ar fi putut fi evitate în fiecare an dacă oamenii ar fi într-o formă fizică bună. Ciclismul la doar 35 km pe săptămână reduce riscul de boli de inimă cu mai mult de jumătate în comparație cu cei care nu fac mișcare.
12. Șeful tău te va îndrăgi
Cum o bicicletă vă va face un angajat mai util în companie? Un studiu realizat pe 200 de persoane de la Universitatea din Bristol a constatat că angajații care fac mișcare înainte de muncă sau în timpul pauzelor își gestionează mai bine timpul și volumul de muncă și că activitatea fizică le-a sporit motivația și capacitatea de a face față stresului.
13.Prevenirea cancerului şi sporirea rezistentei
Există o mulțime de dovezi că orice activitate fizică este benefică pentru prevenirea cancerului, dar unele studii au arătat că ciclismul este îndeosebi eficient în menținerea sănătății celulelor. Un studiu îndelungat realizat de oamenii de știință finlandezi a arătat că bărbații care fac exerciții fizice la un nivel moderat de timp de cel puțin 30 de minute pe zi au o probabilitate de cancer la jumătate ca cei care nu fac exerciții fizice.
Exercițiile regulate cu bicicleta vor îmbunătăți rezistența generala. Te vei simți mai activ, mai puternic şi mai energic.
14. Reduce greutatea
Mulți oameni care doresc să slăbească cred că joggingul este cel mai bun mod de a începe . Da, joggingul arde multă grăsime, dar dacă cântăriți puțin mai mult decât v-ați dorit, atunci joggingul vă va lovi puternic corpul.
Ciclismul este, de asemenea, o modalitate eficientă de a pierde din greutate . În timpul deplasării se ard o sumedenie de calorii, fapt ce determină reducerea grăsimilor.
15. Veți câștiga mai mult
Dacă mergi cu bicicleta, vei economisi bani. Bicicleta este cea mai ieftină formă de transport. Cercetătorul Jay Zagorski a analizat datele din Studiul național longitudinal al tineretului, care a intervievat în mod regulat 7.300 de persoane din 1985 până în 2000 pentru a afla cum s-au schimbat supra-ponderalitatea şi bunăstarea lor în acea perioadă.
Zagorskiy a concluzionat că o creștere unitară a indicelui de masă corporală (IMC) a corespuns unei scăderi a venitului de 8%.
Bicicletele sunt de obicei nepretențioase la întreținere. Dacă ați cumpărat o bicicletă, nu este nevoie să o alimentați zilnic, nu trebuie să plătiți taxe și asigurări.
Deci, ia o bicicletă şi începe să câştigi.
16. Evitarea contaminării
În oraș, ciclistul pare să respire mult mai multă murdărie decât șoferii și pasagerii din mașinile care emit gaze toxice. Acest lucru nu este adevărat, potrivit unui studiu realizat de Imperial College London. Cercetătorii au descoperit că pasagerii din autobuze, taxiuri și mașini inspiră mult mai mult aer poluat decât bicicliștii și pietonii.
În medie, pasagerii taxiului respiră aer care conține peste 100.000 de particule ultra fine pe centimetru cub – particule care se pot așeza în plămâni și pot deteriora celulele. Pasagerii autobuzului inspiră aer care conține mai puțin de 100.000 din aceste particule, oamenii din mașini inspiră aproximativ 40.000. Un ciclist respiră aer care conține aproximativ 8.000 de particule ultra fine pe cm3. Se consideră că bicicliștii, spre deosebire de șoferi, inspiră mai puțin fum mergând de-a lungul marginii căii.
17. Comunicare eficientă cu familia
Toată familia poate merge cu bicicleta. Cel mai mic poate fi așezat pe un scaun special.
Cercetările arată, nu e de mirare că alegerile de activitate fizică ale părinților influenţează copiii. Dacă copilul tău vede că mergi cu bicicleta regulat, va ști că acest lucru este normal și va dori să îți urmeze exemplul.

18. Mănânci fără să te simţi vinovat
Este posibil ca medicul dumneavoastră să nu vă sfătuiască să creșteți cantitatea de sare din alimentele dvs., dar exact acest lucru trebuie să faceți cu câteva zile înainte de marea călătorie sau evenimentul sportiv. Veți avea o scuză excelentă pentru a mânca alimente sărate pe care le evitați de obicei. Sodiul pe care îl conțin vă va proteja corpul de hiponatremie, o afecțiune cauzată de consumul de prea multe lichide fără suficient sodiu. Acest lucru poate duce la dezorientare, boală sau mai rău.
Ciclismul te ajută să te menţii în formă. Studiile arată că mersul cu bicicleta reduce stresul, tensiunea arterială şi te face să te simţi mai energic.
19. Realizează descoperiri creative
Scriitorii, muzicienii, artiștii, managerii de companii, profesioniștii de toate tipurile folosesc activitatea fizică pentru a sparge blocajele mentale și a lua decizii bune. Cercetările au arătat că doar 25 de minute de exerciții aerobe îmbunătățesc cel puțin un tip de gândire creativă. Acest lucru se explică prin fluxul de oxigen către creier într-un moment în care este foarte important, excitația celulelor nervoase și spațiul în care puteți respira, departe de frământările și presiunea „vieții reale”.
20. Oferă posibilitatea de a-i ajuta pe ceilalți
Mulți bicicliști își folosesc sănătatea, condiția fizică și determinarea pentru a strânge donații pentru cei mai puțin norocoși. Un exemplu în acest sens este Maratonul Londra-Brighton care a strâns peste 40 de milioane de lire sterline pentru British Heart Foundation. Multe alte activități de ciclism strâng bani pentru scopuri demne.
21. Îmbunătățește condiția fizică fără efort uriaș
Ciclismul zilnic regulat este un beneficiu extraordinar care justifică renunțarea la un abonament costisitor la centrul de fitness. Potrivit Forumului Național al Fundației Ischemic Heart Disease Foundation (SUA), cicliștii care se antrenează în mod regulat corespund din punct de vedere fizic persoanelor cu 10 ani mai tineri.
22. Întărește funcția pulmonară
Se știe că plămânii funcționează mult mai mult atunci când o persoană merge cu bicicleta. Un adult pe bicicletă folosește de aproximativ 10 ori mai mult oxigen decât dacă ar sta în fața televizorului în aceeași perioadă de timp. Ciclismul regulat întărește sistemul cardiovascular, învață inima și plămânii să lucreze mai eficient și să livreze mai mult oxigen atunci când este necesar. Aceasta înseamnă că puteți lucra mai mult cu mai puțin efort.
23. Arde grăsimea
Fiziologii sportivi au descoperit că rata metabolică – eficiența cu care organismul arde calorii și grăsimi – nu numai că crește în timpul ciclismului, dar rămâne ridicată câteva ore după aceasta.
„Chiar și după 30 de minute cu bicicleta, vei arde mai multe calorii încă câteva ore după oprire”, spune fiziologul sportiv Mark Simpson de la Universitatea Lugborough. Pe măsură ce fitness-ul tău se îmbunătățește, beneficiile se vor mări. Studii recente au arătat că bicicliștii care includ intervale rapide în antrenamentele lor ard grăsimile de 3,5 ori mai repede decât cei care călătoresc cu o viteză constantă scăzută.
24. Un bun obicei
„Înlocuiți dependențele – fumatul, alcoolul, consumul excesiv de ciocolată – cu dependențe pozitive”, spune William Glasser, autorul Pozitiei dependență.
Rezultatul? Vei deveni o persoană mai fericită și mai sănătoasă, îți vei îmbunătăţi calitatea vieţii și îi vei întări părțile bune.
25.Un mod legal de a primi emoţii pozitive
Neurologii de la Universitatea din Bonn au imaginat endorfine în creierul a 10 voluntari înainte și după o sesiune de cardio de două ore folosind o tehnică numită tomografie cu emisie pozitivă (PET).
Comparând scanările efectuate înainte și după antrenament, au primit confirmarea conținutului crescut de hormoni ai fericirii, care au un efect narcotic, în regiunile frontale și limbice ale creierului – adică în acele zone care sunt asociate cu emoții și cu stres.
„Există o legătură directă între sentimentele de bunăstare și exerciții fizice. Și pentru prima dată acest studiu arată că există un mecanism fiziologic în spatele acestui efect ”, explică coordonatorul cercetării prof. Henning Boecker.
26. Fă-ți prieteni și rămâi sănătos
Latura socială a ciclismului poate fi la fel de benefică precum exercițiul în sine. Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că comunicarea eliberează hormonul oxitocina, care slăbeşte reacţia la luptă sau fugă.
Un alt studiu realizat de Harvard Medical School a constatat că persoanele cu mulți prieteni au un risc cu 60% mai mic de deces precoce, tensiune arterială mai mică și sisteme imune mai puternice. Rezultatele au fost atât de semnificative încât cercetătorii au ajuns la concluzia că lipsa de prieteni sau de persoane dragi, de încredere este la fel de rău pentru sănătate precum fumatul sau supraponderalitatea.
Pe lângă o sănătate bună, ciclismul are un impact pozitiv asupra laturii sociale a vieții tale. Ciclismul este o modalitate excelentă de a întâlni oameni care au aceleași gânduri, care sunt mai predispuși să devină prieteni, datorită faptului că aveţi interese comune.
27. Fii fericit
Chiar dacă aveți o dispoziție proastă când vă urcați pe bicicletă, aceasta se va îmbunătăți după câțiva kilometri.
„Orice activitate fizică, de la niveluri ușoare până la moderate, eliberează endorfine naturale care îmbunătățesc bunăstarea, ajută la rezistența la stres și promovează fericirea”, explică Andrew McCulloch, director executiv al Fundației pentru Sănătate Mentală. Acesta este motivul pentru care medicii astăzi recomandă terapia exercițiilor pentru depresie de patru ori mai des decât o făceau înainte. „Doar trei ședințe pe săptămână de 30 de minute pot fi suficiente pentru a oferi persoanei un impuls.”
28. Te simşi obosit? Du-te la plimbare!
Nu sună logic, dar dacă ești prea obosit pentru o călătorie cu bicicleta, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să mergi la plimbare. Activitatea fizică, chiar și pentru câteva minute, vă va restabili în mod surprinzător vitalitatea.
În urma unor studii, s-a constatat că exercițiile fizice au redus direct oboseala.
29. Crește romantismul într-o relație cu un partener
Nu contează dacă ritmul dvs. este diferit – mergeți mai încet și bucurați-vă de compania celuilalt. Multe cupluri fac una sau două călătorii cu bicicleta pe săptămână. Și are sens, mișcarea duce la eliberarea de hormoni care te fac să te simți bine, după călătorie veţi simți sentimente calde unul pentru celălalt. O călătorie comună este, de asemenea, o bună oportunitate de a vorbi. Este mai bine decât să te uiți la televizor, nu-i așa?

30. Îmbunătăţeşte starea pielii.
Ciclismul contribuie la încetinirea îmbătrânirii pielii. Acest lucru se întâmplă datorită intensificării circulaţiei sângelui care aduce la rândul său mai eficient substanţe nutritive pielii, eliminând totodată toxinele dăunătoare.
31. Reduce stresul.
A merge cu bicicleta este cel mai simplu și mai rapid mod de a obține doza de hormoni ai fericirii. Ciclismul, ca și alte sporturi , este o modalitate excelentă de a vă sustrage atenția de la gândurile neplăcute. Încercați să conduceți cel puțin câțiva kilometri – totul de prisos vă va zbura din cap . Mișcări monotone, respirație echilibrată – toate acestea pun automat în ordine gândurile și sentimentele.
32. Îmbogățirea celulelor cu oxigen.
Când mergeți cu bicicleta, sângele dvs. este intens îmbogățit cu oxigen, care, împreună cu alți nutrienți, merge la celulele creierului și la alte organe vitale ale corpului.
33.Întărirea sistemului nervos.
Ciclismul are un efect benefic asupra stării emoționale generale, ajută la întărirea sistemului nervos – starea ta de spirit și bunăstarea generală se îmbunătățesc, obții un impuls uriaș de vivacitate. O bicicletă este cel mai bun mod de a vă calma după o zi de lucru.
34. Îmbunătăţeşte vederea.
Ciclismul este foarte benefic pentru antrenamentul ochilor. Judecați singuri: oriunde trece traseul dvs. – de-a lungul cărărilor forestiere sau al trotuarelor – trebuie să urmăriți cu atenție drumul. Privirea ta se concentrează constant și trece de la subiect la subiect. Acest antrenament al mușchilor oculari reduce riscul de miopie și accentuează vederea.
35.Nu depinde de vreme
Ploaie, soare, vânt – uitați de prognoze, puteți călători în aproape orice vreme. Îmbrăcaţi-vă corespunzător timpului de afară și priviți vremea ca pe un obstacol care poate și ar trebui să fie depășit.
Pentru cine este contraindicat ciclismul?
Pentru o persoană care suferă de boli cronice, orice activitate fizică este indicată numai dacă există permisiunea medicului curant. Ciclismul este contraindicat în caz de:
- insuficiență cardiacă cronică
- tulburări de ritm cardiac
- boală ischemică a treia sau a patra etapă
- hipertensiune arterială severă și hipertensiune arterială;
- boli ale coloanei vertebrale;
- osteoporoză severă, unele forme de hernie de discuri intervertebrale;
- tumori cerebrale;
- epilepsie;
- tulburări vestibulare.
Ciclismul este o alegere pentru cei care vor să petreacă în mod util timpul și să aibă o siluetă frumoasă. Pe lîngă menţinerea formei sportive, ciclismul regulat are un efect de vindecare asupra întregului organism. O serie de sisteme sunt activate și încep să funcționeze mai eficient.

Nu are sens să refuzați această activitate plăcută și foarte utilă.
Acum știți beneficiile ciclismului și puteți face o alegere bine gândită – mersul pe jos în aer liber, care va aduce o mulțime de impresii sau o sală de sport monotonă, un mod sedentar de viaţă. Decideți să faceți un pas spre sănătate.