Alegerea îmbrăcămintei pentru ciclism

Începătorii de ciclism se concentrează adesea pe alegerea modelului viitorului vehicul, lăsând echipamentele în culise. Și în zadar, deoarece îmbrăcămintea pentru biciclete oferă biciclistului libertate în mișcare și confort în orice condiții meteorologice.

Nevoia de mers cu bicicleta a devenit evidentă simultan odată cu invenția bicicletei.

Un pic de istorie

Primii bicicliști s-au îmbrăcat la moda vremii lor. Pantaloni, paltoane, pantofi și pălării – nobile, pline de decor și foarte incomode. Dar în curând a devenit evident că, ciclismul necesită o schimbare de haine.

Deja în anii 1880, croitorii au început să coasă costumele pentru bicicliști, ceea ce le-a adus profituri considerabile, iar clienții lor au posibilitatea să se îmbrace confortabil și practic pentru mersul cu bicicleta și pentru ciclism.

Un costum ciclist tipic din anii 90 ai secolului al XIX-lea consta în pantaloni decupați, deasupra genunchilor, ciorapi, pantofi, o geacă scurtă și accesoriu pe cap (șapcă sau pălărie).

Întrucât îmbrăcămintea pentru bicicliști trebuie să absoarbă bine umezeala din corp și să se usuce rapid, costumele au fost cusute din lână (o țesătură din lenjerie sau țesătură cu un fir de puf uniform, pufos). Nu a fost recomandat categoric utilizarea țesăturilor de bumbac

De asemenea, femeile și-au apărat dreptul la un „costum rațional” pentru ciclism, deși trebuiau să lupte pentru asta. Reprezentanții frumoasei jumătăți a umanității pentru ciclism au început să opteze pentru bluze, sub care nu purtau corsete, și în pantaloni harem care seamăna cu o fustă largă până la glezne.

La începutul secolului XX, îmbrăcămintea bicicliștilor era împărțită în amatori (bărbați și femei) și îmbrăcăminte sport (cu caracteristici ale stilului „unisex”). Tricourile și puloverele subțiri, pantalonii în lungime de genunchi, pantaloni scurți de ciclism, jambiere și pantofi rigizi s-au dovedit a fi cele mai confortabile și practice pentru ciclism.

Întreaga istorie ulterioară a costumelor pentru ciclism este asociată cu „modernizarea” lor, dar și cu apariția unor țesături noi, care îndeplinesc cât mai mult cerințele de igienă.

Haine de ciclism pentru vară

Unii producători combină pantaloni scurți pentru ciclism (a) și pantaloni scurți de vară (b) din aceeași categorie, există o diferență între ei: unii sunt strânși, în timp ce alții nu, pentru că au o formă mai potrivită.

Principala caracteristică a pantalonilor scurți de ciclism este prezența unui tampon special, un scutec antibacterian multistrat (c), care previne scufundările în timpul deplasării pe bicicletă. Nu este recomandat să purtați lenjerie sintetică sub astfel de pantaloni.

Pantaloni scurți de ciclism pot fi cu, curele (d) sau fără(a). Curelele permit pantalonilor să nu alunece și să stea mai strâns. Sunt confecționate din material cu plasă, astfel încât elimină perfect umiditatea.

Căldura – este principalul pericol al ciclismului de vară, astfel încât îmbrăcămintea pentru pedalatul pe timp de vară trebuie să te protejeze de soare, să asigure o ventilație perfectă a corpului și să efectueze eficient umiditatea departe de piele.

Tricou pentru ciclism

Pentru ciclismul de vară este mai bine să alegeți un tricou cu mâneci și cu pantaloni scurți și întotdeauna cu buzunare de plasture deschise.

Buzunarele sunt de obicei elastice și sunt amplasate pe spatele, astfel încât acestea să nu interacționeze cu ciclistul, care se află constant într-o poziție înclinată. Este convenabil să stocați un telefon sau altceva în ele de dimensiuni reduse.

Tricou de ciclism

Windbreaker

Windbreaker – este o altă parte esențială a echipamentelor de ciclism de vară. Este de neînlocuit atât în ​​ploaie cât și în vânt puternic.

De regulă, sunt confecționate din materiale “respirabile” (a), capabile să mențină corpul uscat mult timp, asigurând o absorbire eficientă a umidității și o ventilație excelentă. Ciclistii s-au bucurat de un mare succes cu articolele confecționate 100% din poliuretan, care sunt rezistente, durabile, moi și elastice.

Datorită spătarului extins (b), acesta protejează perfect împotriva pericolului și în special dacă se întâmplă să sară ceva de la roata din spate.

Detaliile reflectorizante de pe spatele scurtei fac ca ciclistul să fie vizibil pe drum în întuneric.

Windbreaker

Windbreaker

Îmbrăcămintea pentru ciclism ar trebui să vă facă să vă simțiți confortabil pe bicicletă și să vă protejați. Indiferent dacă este vară sau iarnă, cald sau frig, ploaie sau vânt – cu echipamentul potrivit nu este nevoie să vă temeți de capriciile vremii. Și tocmai asta înseamnă ciclismul și îmbrăcămintea potrivită a bicicletei: creșterea independenței față de circumstanțele externe și permiterea de a vă urca pe bicicletă și să mergeți ori de câte ori doriți.

Vezi și  Cum să alegeți pedale și încălțăminte pentru bicicletă?

Dar vremea este doar una dintre problemele cheie atunci când vine vorba de îmbrăcămintea pentru ciclism – siguranța este la fel de crucială! Prin urmare, dorim să accentuăm elementele reflectorizante ce sunt un aspect central al uzurii moderne a bicicletelor.

Navetiștii și oamenii care călătoresc pe întuneric au nevoie de o vizibilitate și mai mare în traficul rutier și necesită îmbrăcăminte specială de siguranță. De asemenea, elementele reflectorizante, cum ar fi jachetele/vestele ce se reflect în întuneric  sunt și mult mai rezistente la apă, păstrează ploaia moderată pentru o perioadă decentă de timp, susținută de cusături lipite și un fermoar calitativ și foarte dens.


Scurtă reflectorizatoare

De altfel, mersul pe bicicletă la amurg sau după întuneric este aproape inevitabil, indiferent dacă faceți naveta în zilele scurte de iarnă sau vă plimbați în amurgul de primăvară sau de vară. Adăugarea unei îmbrăcăminti și echipamente reflectorizante va ajuta șoferii să vă aleagă din haosul vizual urban.

Trimițând lumina înapoi de unde a venit – adică spre faruri și, prin urmare, către un șofer – materialele retro-reflectorizante vă oferă cele mai mari șanse de a fi văzuți în condiții de lumină slabă

În timp, cu cât este mai apropiat cu atât este mai bun, este surprinzător cât de eficiente pot fi doar câteva patch-uri de reflexie. Studiile sugerează că materialul reflectorizant este mai eficient decât „hi-vis” fluorescent pentru a ajuta șoferii să vă vadă

Cu toate acestea, îmbrăcămintea reflectorizantă sau alt set nu trebuie să fie în culori fluorescente cu vizibilitate ridicată. Reflectele funcționează reflectând înapoi spre sursa sa orice lumină care se reflecta asupra lor.

O jachetă neagră realizată din materialul potrivit sau cu detaliile reflectorizante potrivite poate fi la fel de vizibilă ca una galbenă fluorescentă. Studiile sugerează că în întuneric, în farurile auto, un produs reflectorizant este mai vizibil decât unul fluorescent.

Haine de ciclism pentru iarnă

Este foarte important să vă simțiți confortabil și ușor atunci când mergeți cu bicicleta. Și dacă plimbarea are loc iarna, atunci în afară de aceasta, doriți și să vă simțiți cald. Hainele pentru ciclismul de iarnă vă pot ajuta foarte mult.

Îmbrăcămintea pentru ciclism pentru anotimpul „rece” trebuie să fie cu mai multe straturi: lenjerie termică, geacă de ciclism, vesta pentru ciclism și pantaloni pentru ciclism.

Lenjerie termică

În primul rând, lenjeria termică este necesară pentru iarnă. Deoarece este purtată direct pe corp, în mod ideal, ar trebui să distrugă umezeala.

Până în prezent, lenjeria termică a câștigat o largă popularitate în rândul pasionaților de sporturi in aer liber, sportivilor profesioniști și oamenilor obișnuiți. Lenjeria termică ar trebui să fie o parte esențială a echiparii pentru ciclismul de iarnă, facand parte din garderoba fiecărui biciclist. Lenjeria termică trebuie selectată în funcție de nivelul de intensitate al mersului cu bicicleta.

Este recomandabil să aveți mai multe feluri pentru vreme caldă și rece. Așadar, pentru o tură cu intensitate ridicată pe vreme moderată, este mai bine să purtați lenjerie termică subțire. Dacă te îmbraci prea termic, poți transpira rapid, ceea ce va duce la îngheț în viitor.

Materiale și țesături

Materialul din care este confecționat costumul pentru ciclism trebuie să „respire”, împiedicând supraîncălzirea și răcirea corpului. Producătorii folosesc  atât țesături naturale, cât și sintetice. Care este mai potrivit?

Bumbac

+Este extrem de ecologic și absoarbe bine umiditatea.

-Are o contracție mare în timpul spălării. Nu protejează împotriva ploii.

Inul

+Absoarbe umiditatea, nu irită pielea, are o capacitate bună dea reflecta bine lumina.

 -Slab întins, ușor deformat și șifonat. Nu are proprietăți de protecție împotriva umidității.

Țesături din fibre sintetice

Poliester și poliamidă, Lycra, Elastan, Spandex. Lista este în continuă creștere, întrucât producătorii investesc puternic în dezvoltarea de noi țesături pentru ciclism igienic.

Compoziția lenjeriei termice include: bumbac (a), lână (b), poliester sau polipropilenă (c).

Compoziția lenjeriei termice

Cu cât sunt mai multe fibre sintetice din lenjeria termică, cu atât elimină mai bine umiditatea, absoarbe transpirația, păstrându-vă uscat și cald

Lâna absoarbe transpirația și rămâne umedă păstrând căldura. Rețineți acest lucru atunci când alegeți lenjerie termică.

Bluza pentru cicliști

Stratul mijlociu de îmbrăcăminte este o jachetă ciclism cu mâneci lungi. Stratul superior este o țesătură de uscare rapidă, ușor de curățat, care protejează de vânt și ploaie. Stratul de jos – lână căptușeala pentru a menține cald.

Bluza pentru cicliști

Modelele funcționale sunt pulovere cu mâneci detașabile cu fermoare.

Vezi și  Cum să alegi corect un ghidon pentru bicicletă

Geacă de ciclism și pantaloni de ciclism

Dacă vă macină întrebarea: Ar trebuie sa-mi aleg haine de top pentru ciclismul de iarnă? Vă pot spune ca ar fi bine, cu siguranță și încredere, să răspundeți și să adoptați pentru un costum specializat.

Dacă lenjeria termică poate fi în continuare de schi sau de snowboard, atunci este puțin probabil ca un costum de schi să fie potrivit pentru ciclism.

Croirea costumului pentru ciclism de iarnă se face în funcție de poziția specifică a ciclistului în timpul deplasării: brațele întinse, spatele îndoit.

O altă caracteristică a articolelor de îmbrăcăminte pentru ciclism de iarnă este aceea că este confecționată din material de protecție la vânt.

Chiar și pe vreme de iarnă calmă, frigul se va simți la conducerea cu o viteză de 20 km/h , și fără echipament special puteți îngheța rapid.

Abordăm alegerea scurtei și pantalonilor pentru ciclism, în mod deosebit, cu atenție, deoarece acesta este stratul superior al echipamentelor care ar trebui să ne protejeze de vremea rea.

Scurta și pantalonii trebuie să fie confecționate anti vânt, un material rezistent la vânt, cu o țesătură de membrană care elimină umezeala și izolată cu un strat de lână din interior, deoarece o astfel de structură elimină bine transpirația, prevenind în același timp o răcire bruscă a corpului la oprire. Pantalonii trebuie să fie stânși în partea de jos, astfel încât tivul să nu se înfășoare în jurul pinionului și să nu restricționeze mișcarea.

Accesoriile, de asemenea prezintă un avantaj pe timp de iarnă

Iarna, rucsacul servește nu numai pentru a transporta diverse obiecte, dar și pentru a proteja spatele de frig. Astăzi, există un sortiment bogat de rucsacuri speciale pentru ciclul de iarnă, care au o izolare suplimentară în spate.

Partea din spate a unui astfel de rucsac va absorbi și umiditatea, care este îndepărtată prin lenjeria termică și sacou.

Rucsac

Mănuși de ciclism

Mănușile, la prima vedere, nu sunt partea cea mai importantă a echipamentelor de ciclism. Dar orice biciclist experimentat vă va spune că sunt necesare. Alegerea mănușilor potrivite oferă adesea senzația de ciclism și sănătatea ciclistului. Indiferent de stilul în care pedalezi, vibrația de bază în timpul călăriei este transmisă pe mâini.

Prin urmare, primele cerințe pe care le prezentăm pentru mănuși sunt proprietățile de amortizare. Plăcuțele ergonomice, care sunt amplasate pe palmă, sunt confecționate din diferite materiale (gel, cauciuc spumos, piele de căprioară), dar au si drept scop – de a amortiza microvibrațiile. Prin urmare, unii oameni fac greșeala de a merge cu bicicleta cu mănuși de sală.

A doua proprietate importantă a mănușilor pentru ciclism este aderenta. În timp ce pedalti, trebuie să mențineți o prindere fermă pe ghidon, pentru a fi întotdeauna controlat. Pentru a crește tenacitatea, producătorii folosesc materiale speciale.

A treia diferență importantă între mănuși de ciclism este rezistența la uzură. În mănuși, partea dintre degetul mare și arătător este supusă unei uzuri deosebit de puternice, precum și țesăturii degetelor cu care vă deplasați și frânați (în cazul degetelor lungi). Producătorii întăresc adesea aceste locuri cu inserții suplimentare.

Mănuși de ciclism

Selecția și alegerea corectă a hainelor pentru ciclism are o importanță deosebită. Fără echipamente speciale, este la fel de ușor să supraîncălziți corpul sau să-l răcești, și să te îmbolnăvești pe bicicletă în timpul iernii; doar într-un echipament calitativ te poți simți complet în siguranță în orice anotimp.

Trebuie acordată atenție echipamentului de ciclism pentru toate părților corpului. Cel mai bine este să folosiți echipamente speciale pentru ciclism, deși unele dintre componentele sale pot fi înlocuite cu o vestimentație simplă fără a fi necesar de procurat altă îmbrăcăminte specială.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>