Cum să alegeți o geantă frigorifică
Geanta frigorifică – la exterior este similară cu o geantă obișnuită – are mînere și buzunare. Este comodă pentru a fi transportată în mîini, dar este proiectată și pentru un volum mic. Este cea mai bună opțiune pentru excursii, ieșiri la picnic și călătorii nu doar cu mașina dar și cu trenul.

Trebuie de remarcat faptul că geanta frigorifică funcționează datorită unor acumulatoare speciale de răcire plasate în pereții și capacul genții. Acestea se scot ușor și înainte de folosire sunt plasate în congelatorul genții frigorifice pentru 10-12 ore.
Lada frigorifică – ladă termoizolantă (deseori din material plastic) utilizată de regulă în automobile ca instalație staționară. Indiferent de greutatea mică, aceasta este incomodă la transportare. Dispune de un sistem de menținere a temperaturii și necesită sursă de alimentare externă.
Lada frigorifică este capabilă să mențină temperatura până la 25 °С sub temperatura aerului. La geanta frigorifică acest parametru este de 15 °С.
Perioada de valabilitate a genții este de circa 7 ani, iar a lăzii frigorifice – până la 30 de ani.
Frigider incorporabil – după aspectul exterior amintește frigiderele obișnuite de uz casnic și nu este proiectat pentru transportare. De asemenea necesită sursă de alimentare externă. Se deosebește față de modelele anterioare prin volum mai mare. Este utilizat la mijloacele de transport mari – autobuze, tractoare sau iahturi.
Conținutul articolului
Material și design
Geanta frigorifică este fabricată din țesături groase – din poliester, nailon, materiale pe bază de PVC; lada frigorifică – din plastic rigid. Cu cât mai groși sunt pereții genții sau lăzii, cu atât mai mult timp sunt capabili să mențină temperatura. Nu merită să alegeți un produs cu o grosime a pereților mai mică de 0.8 cm.

Stratul exterior al genții frigorifice trebuie să fie unul practic (rezistent la uzură, ușor la spălare și rapid la uscare), iar obiectivul de bază a stratului interior – să mențină sigur temperatura.
Este de dorit să alegeți un produs mai scump cu stratul interior din PVC cu proprietăți de reflectare a luminii (similar cu stratul interior al pachetelor «Tetra Pak»), mai degrabă decât straturile din polietilenă sau plastic. Aceste opțiuni câștigă în preț, dar pierd în eficiență, deoarece chiar și cu baterii sunt capabili să păstreze produsele mai mult de 2-3 ore.
Acordați mare atenție și asupra stratului intermediar din spumă specială între stratul exterior și cel interior. Acesta asigură o termoizolare adecvată și conferă rezistență produsului. Nu cumpărați un produs dacă dispune doar de stratul exterior și interior.
Interesant: spațiul interior al genții fără stratul reflectorizant poate fi echipat independent, folosind un material termoizolant (poate fi cumpărat în magazinele de produse de construcție).
Volumul total
Volumul camerei frigorifice: se recomandă să alegeți un model cu «rezervă», deoarece împachetarea prea densă a produselor în cameră poate afecta negativ asupra funcționării dispozitivului. Frigiderele dispun de următorul volum:
- Geanta frigorifică – până la 40 l;
- Lada frigorifică – până la 40 l și mai mult;
- Frigiderul încorporabil – mai mult de 40 l (41-140 l).
În alegerea volumul genții frigorifice, luați în considerare o situație specifică:
- 9-10 l – utilizare zilnică;
- 20 l – pentru picnic;
- de la 25 l – ieșirea la natură pentru câteva zile.
În cele mai dese cazuri sunt utilizate modele de frigidere, greutatea cărora nu depășește 4-5 kilograme.
Acumulatorul de frig
Acumulatorul de frig – recipient din plastic (brichetă) în care există un excipient care păstrează temperatura inițială pentru o perioadă lungă de timp (până la 24 de ore și mai mult).
În funcție de excipiente, se disting trei tipuri de acumulatoare de frig:
- din gel– păstrează temperatura joasă și ridicată;
- din apă cu sare – menține temperatura de la –20 până la +8 °C;
- din silicon – păstrează temperatura într-un interval îngust (de la 0 până la –2 °C), dar pe parcursul de câteva zile (până la 7 zile).

Acumulatoarele din gel costă mai scump, dat în schimb mențin mai mult timp temperatura.
Acumulatoarele sunt mai des fabricate într-o formă dreptunghiulară, uneori cu adâncituri – astfel de recipiente se potrivesc mai bine cu sticlele. Acestea se plasează pe partea de jos a genții frigorifice sau pe părțile laterale de la alimente, sau pot fi instalate în capac.
Cu cât mai mari sunt dimensiunile și greutatea acumulatoarelor, cu atât mai mult timp acestea păstrează temperatura. Greutatea majorității recipientelor variază între 0.3-1 kg.
Numărul de brichete depinde de volumul genții. Presupuneți după calculul la 1 acumulator – 3 l de volum. Numărul optim este de – 4-5- bucăți.
Perioada de funcționare a acumulatoarelor de frig se determină doar prin rezistența carcasei. Excipientul în sine poate rezista la un număr nelimitat de cicluri de «înghețare-dezghețare». Astfel, acumulatorul de frig poate fi utilizat până în momentul când acesta se sparge și începe să curgă.
Important: înainte de utilizare în sezonul cald al anului, puneți acumulatoarele de frig în congelator timp de 12 ore. Pentru ca acumulatoarele să mențină temperatura alimentelor calde, puneți-le în apă caldă. După aceasta, instalați-le în geanta frigorifică.
În calitate de acumulatoare sunt utilizate și sticlele din plastic umplute cu soluție salină. Astfel de sticle sunt de asemenea congelate în prealabil. Mențin mult timp temperatura rece și sticlele cu apă minerală.
Timpul
Perioada de timp pe parcursul căreia se păstrează tempertura în geanta frigorifică depinde de volumul, materialele, prezența/absența acumulatoarelor de frig și cantitatea acestora. La majoritatea modelelor, acest parametru variază în limitele de 5-30 ore:
- geanta frigorifică – 6-9 ore (fără acumulatoare), 7-15 și 12-24 ore (cu acumulatoare);
- lada frigorifică – până la 12 ore (fără acumulatoare), până la 24 ore (cu acumulatoare).
Nu merită să alegeți un produs cu indicatorii mai mici de 5 ore.
Regimul de funcționare
Răcire – temperatura produselor scade până la 4-5 °C. Acesta este regimul general de funcționare a frigiderelor în care sunt capabile să funcționeze toate modelele.
Înghețare – temperatura produselor scade până la valori negative (la anumite modele până la -18°C). La unele frigidere, regimul de înghețare poate fi utilizat pentru a produce gheață în compartimentele speciale.
Încălzire – în cadrul acestui regim, temperatura produselor crește până la o stare fierbinte. Acest lucru este în special valabil mai ales în perioada rece a anului. De asemenea este foarte potrivit pentru menținerea alimentelor fierbinți.
Răcire
Minimă– temperatura minimă până la care se răcește produsul atunci când frigiderul funcționează în acest regim.
Maximă – temperatura maximă la care se răcește produsul atunci când frigiderul funcționează în acest regim. Dacă răcirea maximă este de 20 °C, iar temperatura aerului este de +30°C, atunci temperatura produsului răcit va fi de: 30 – 20 = +10 °C.
Astfel, acești indicatori depind de temperatura mediului ambiant. Frigiderele compresoare funcționează indiferent de condițiile de mediu.
Alte caracteristici
Încălzirea maximă
Acest parametru indică cea mai ridicată temperatură până la care frigiderul este capabil să încălzească produsul. Dacă încălzirea maximă este de 60 °C, iar temperatura aerului este de +15 °C, atunci temperatura produsului încălzit va fi de: 15 °C+60 °C=75 °C.
Intensitatea în regimul de răcire/încălzire
Intensitatea consumată de frigidere în acest regim. Cu cât mai mare este intensitatea, cu atât mai mare este capacitatea frigiderului, și în consecință, mai puțin timp este necesar pentru răcirea/încălzirea produsului. În același timp, modelele cu intensitatea înaltă consumă mai multă energie, ceea ce nu este întotdeauna potrivit în condițiile de expediție.
Păstrarea temperaturii
Timpul maxim în cadrul căruia temperatura interioară a frigiderului rămâne constantă la oprirea instalațiilor de răcire. Acest indicator depinde de mai mulți factori, dar cu ajutorul acestuia este puteți compara modelele între ele.
Tensiunea de alimentare
Majoritatea frigiderelor sunt proiectate pentru 12V (curent continuu), deoarece acesta este parametrul standard la o rețea electrică auto. Există de asemenea modele care se conectează la rețeaua de la domiciliu de 220V (curent alternativ). Astfel, frigiderul poate fi utilizat atât în condiții de expediție, precum și în condiții casnice.
Funcții și utilare
Instalarea în locul cotierei – frigiderul se instalează în mijlocul scaunului din spate, iar forma capacului se utilizează ca o cotieră. Acesta este o modalitate foarte convenabilă de fixare a frigiderului.
Monitorizarea stării acumulatorului auto – o funcție specială în baza căreia se urmărește nivelul încărcării acestuia. Datorită faptului că frigiderul este alimentat de la acumulator atunci când motorul automobilului este oprit, atunci este posibilă descărcarea acestuia. La o încărcare extrem de scăzută, se declanșează sistemul de alarmă sau oprirea automată a frigiderului de la acumulator.
Iluminare interioară – se instalează în camera de lucru a frigiderului. Această vă permite să utilizați frigiderul în timpul nopții.
Compresorul – crește semnificativ capacitatea frigiderului și asigură temperatura specificată (de la +10°C până la -18°C) indiferent de temperatura mediului ambiant. Frigiderele cu compresor sunt mai scumpe, cântăresc mai mult decât modelele fără compresor. În plus, acestea dispun de un consum de energie destul mai mare.
Ventilatorul incorporalbil – este amplasat în camera de lucru a frigiderului. Acesta ameliorează circulația aerului. Acest lucru asigură o răcire mai uniformă și mai calitativă a produselor.
Capacul detașabil – se detașează de recipient. Poate fi folosit și ca o masă. În plus, există modele cu capace reversibile sau cu două capace. Un capac transformă dispozitivul în frigider, iar celălalt capac – într-un recipient izotermic (menține tempertura produselor).
Curea pentru transportare (pe umăr) – faciliteză transportarea frigiderului. De regulă, gențile frigorifice dispun de curea. La unele modele există două curele, ceea ce permite să le purtați și ca un rucsac.
Monitor – afișează informații privind funcționarea și starea frigiderului în momentul respectiv (tempertura, regimul de lucru, nivelul de încărcare a bateriei ș.a.). Monitorul simplifică semnificativ utilizarea dispozitivului.
Funcționarea de la butelia de gaz – se utilizează o butelie de gaz portabilă în calitate de sursă de alimentare a frigiderului. Este foarte convenabil în lipsa alimentării cu energie electrică.
Setul de veselă – se produce din plastic sau metal. În set sunt incluse linguri, furculițe, farfurii, cești, cuțite, și uneori – o placă de tăiat, prosop, pahare, cuțit pentru conserve și șervețele.
Mânerele – sunt predestinate pentru transportarea confortabilă a produselor. Există în două versiuni: reglabile cu căptușeală moale pentru umăr (gențile frigorifice) sau cu pliere telescopică (lăzile frigorifice). Frigiderele mici sunt echipate cu un singur mâner, iar frigiderele mai mari – cu două mânere pentru o transportare mai ușoară.
Roțile – facilitează transportarea unei lăzi frigorifice de dimensiuni mari.
Lacăte – protejează geanta sau recipientul împotriva unei deschideri accidentale. La gențile frigorifice se utilizează de obicei adezive, fermuare sau o combinație a celor două. În lăzile frigorifice există lacăte incorporabile.
Compartimente, buzunare – servesc pentru plasarea confortabilă a produselor și obiectelor (sticle, obiecte mici, documente)
Producătorul
Important: frigiderul trebuie să fie sigur pentru sănătate. Alegeți produselor de la producători bine cunoscuți. Solicitați de la vânzător un certificat de calitate și aflați ce perioadă de garanție are produsul (brandurile lider oferă o garanție de 3-5 ani).