6 Căi de demontare a roții

Unul dintre cele mai practice și sănătoase mijloace de transport este bicicleta. Cu toate acestea, întreținerea acesteia te poate costa scump, atât bani, dar și timp, dacă nu știi cum să repari cel puțin defecțiunile minore. În astfel de cazuri, este pur și simplu necesar să ai abilități precum atenția la detalii și precizie, deoarece acestea te vor ajuta să repari sau să dezasamblezi orice piesă la bicicleta ta.

Dezasamblarea roții

La cele mai multe biciclete există o metodă de degajare a plăcuțelor de frână pentru a permite cauciucului să treacă de saboții de frână. La bicicletele dotate cu schimbător, selectați viteza cea mai mare – pinionul cel mai mic de la roata din spate, la bicicletele cu butuc, degajați cablul selector. Întoarceți bicicleta cu roțile în sus sau montați-o pe un stand de lucru, dacă aveți unul.

La bicicletele dotate cu roți cu demontare rapidă (QR – quick release), deschideți dispozitivul de demontare rapidă și, din spate, trageți de roată până când se eliberează. Acest lucru se realizează cu ușurință la bicicletele de munte și la cursiere de generație mai nouă cu dropout vertical (lăcașul din cadru unde se montează roata). La bicicletele cu dropout orizontal sau aproape orizontal, îndepărtarea roții poate fi mai anevoioasă.

La bicicletele cu o singură viteză sau cu butuc va trebui să împingeți roata înainte pentru a permite desprinderea lanțului. La bicicletele cu schimbător, nu trebuie decât ca blocul din spate să elibereze lanțul.

Desprinderea roții

În față, va trebui să eliberați dispozitivul de demontare rapidă și să deșurubați piulița, executând câteva rotații pentru a elibera urechile de siguranță ale lăcașului (dropout). La bicicletele de munte dotate cu ax pentru roata din spate, trebuie să eliberați QR și apoi să desfaceți axul. La bicicletele prevăzute cu piulițe la butuci, este nevoie de două chei de dimensiuni adecvate. Eliberați piulițele axului și observați poziția tuturor șaibelor montate.

În mod normal, există o șaibă pe latura exterioară a lăcașului, unde nu sunt montate piulițe cu flanșe. De asemenea, poate exista o șaibă montată în interior.

Remontarea este simplă la bicicletele cu lăcaș vertical, deoarece roata se centrează automat în cadru. La bicicletele cu lăcaș tradițional semi-orizontal, roata trebuie aliniată corect. Trageți roata spre spate și, privind spre brațul inferior, asigurați-vă că este centrată în cadru.

La bicicletele cu o singură viteză şi la cele cu butuc, trebuie să aliniați roata în cadru şi să tensionați lanțul în același timp. Acest lucru poate să fie dificil şi să ocupe mult timp, mai ales dacă aveți roată din spate fixată cu bolțuri.

6 pași de desprindere a roții

1 Mai întâi, coborâți lanțul la pinionul cel mai mic, apoi deșurubați ambele piulițe ale roții prin trei sau patru rotații. Piulițele adecvate ale roților au o șaibă dințată incorporată pentru prinderea cadrului – treceți la acest sistem dacă bicicleta dumneavoastră are doar piulițe simple, iar șaiba este separat.

2 Trageți de deraior înspre înapoi astfel încât locașul lanțului să pivoteze și să nu mai stea în drum. Aceasta va permite roții să gliseze afară din locaș (dropout), chiar dacă este foarte bine fixată. Împingeți-o cu putere, cu mâna liberă, către axul pedalier şi țeava șeii dacă se blochează.

3 Când se desprinde de pe cadru, roata trage după ea şi lanțul. Lăsați mecanismul din spate să revină în poziția sa normal şi încercați să ridicați roata. Dacă nu iese, va trebui să ridicați lanțul din pinioane cu degetele.

4 Când va trebui să reinstalați roata, pivotați din nou mecanismul din spate înspre înapoi şi antrenați pinionul superior cu partea de sus a lanțului. Ridicați roata astfel încât pinioanele să treacă pe deasupra mecanismului din spate, aducând cu ele şi lanțul.

5 Verificați rapid dacă janta este centrată şi ridicați axul în cadru. Trageți roata înapoi, în mijlocul lăcașului, fără mecanismul din spate, apoi strângeți pinioanele manual. Verificați centrarea jantei înainte de a le strânge.

6  La bicicletele cu o singură viteză, împingeți roata în față pentru a slăbi lanțul şi apoi desprindeți-o de placa de angrenaj. Trageți roata înspre spate şi desprindeți lanțul de pe placă.

Vezi și  Repararea lanțului bicicletei

Roți cu demontare rapidă (quick release)

1 Slăbirea dispozitivului de demontare rapidă este o operațiune care se poate efectua cu două degete. Îndoiți degetul mare în jurul mânerului şi trageți cu putere. De îndată ce depășiți acțiunea inițială de blocare, mânerul se va răsuci înapoi destul de ușor.

2 Țineți cu mâna piulița care se poate demonta cu degetul mare şi răsuciți mânerul cu cealaltă mână, pentru a elibera roata.

3 Când montați roata la loc, s-ar putea să constatați că trebuie să depărtați puțin brațele furcii pentru a potrivi axul între ele. Dacă este nevoie, trebuie să strângeți piulița astfel încât dispozitivul de demontare rapidă să se prindă înainte să acționați mânerul.

4  Mișcarea inițială a mânerului de demontare rapidă (quick release) necesită o presiune mică. Când acesta ajunge la jumătatea drumului, va fi nevoie de mai multă forță, iar faza de blocare finală necesită o presiune destul de mare. Dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că mânerul nu este strâns bine. Întotdeauna mânerul de demontare rapidă trebuie să fie îndreptat spre spatele bicicletei.

Sistemul de prindere thru-axle RockShox

1 Când este în poziție închis, mânerul trebuie să stea vertical şi paralel cu furca. Trageți în jos şi rotiți pur și simplu mânerul în sens invers acelor de ceasornic, pentru a scoate axul. Roata va ieși din lăcaș.

2  Găurile axului din cadru şi furcă diferă foarte puțin de la un producător la altul. La RockShox, sistemul thru-axle se vinde cu 12 combinații de setare a torsiunii.

3 Apăsați capătul prinderii thru-axle şi rotiți pentru a accesa una din combinații.

4 La torsiunea corespunzătoare, mânerul thru-axle va lăsa o urmă slabă în mână la sfârșitul operațiunii. Dacă se strânge prea tare, dispozitivul se va rupe. Dacă se strânge insuficient, nu va susține roata.

Sistemul thru-axle Fox

1 Ca şi la RockShox , trageți mânerul către voi, rotiți în sens invers acelor de ceasornic pentru a desprinde roata.

2 Când veți monta la loc axul, va trebui sa deșurubați șurubul autofiletant cu o cheie Allen de 2,5 mm. Îndepărtați piulița şi rotiți până când găsiți poziția perfectă a axului.

3 La fel ca la RockShox, potrivirea perfectă lasă o mică urmă a mânerului pe mână. iar mânerul va fi paralel cu furca din față.

Roțile de BMX

Dacă aveți o bicicletă BMX cu suport de picioare montate în față sau în spate, veți avea nevoie de o bucșă şi o bară prelungitoare pentru a ajunge la bolțurile roților.

Roata 20 BMX

Îngrijirea anvelopei şi roții

Întoarceți bicicleta cu roțile în sus și răsuciți fiecare roată cu putere. Ar trebui să se învârtească cu ușurință și cu un zgomot foarte slab. Dacă încetinește repede sau zgomotul este puternic este posibil să aveți o problemă la rulmenții.

Repetați operațiunile la roata din spate, dar nu vă așteptați să meargă la fel de lin din cauza frânării produse de pinionul liber (freewheel). Bicicletele cu frână pe disc prezintă adesea un zgomot mai pronunțat din cauza plăcuțelor de frână care se freacă de disc, sau mai ales de plăcuțe.

În continuare, apucați fiecare cauciuc și verificați jocul lagărelor butucului balansând în lateral roata în cadru (sau furcă). Un mic joc este acceptabil la roțile cu butuci lagăre libere, nu și la bicicletele dotate cu lagăre capsulate.

Următorul pas este să învârtiți încet roata, cu degetul mare așezat ușor pe jantă. Observați janta în timp ce se învârtește sub degetul dumneavoastră. O îndoitură a jantei se observă imediat, dar nu o confundați cu o umflătură în peretele lateral al anvelopei. Dacă nu sunteți sigur despre ce este vorba, îndepărtați anvelopa (așa cum se va descrie în secțiunea următoare), montați din nou roata pe bicicletă şi reîncercați.

Dacă roata este descentrată, verificați în continuare spițele. Începeți de la ventil și verificați dacă există spițe rupte sau desprinse. Toate spițele desprinse trebuie fixate şi roata va trebui centrată.

Din nou, începând de la ventil, examinați janta ca să detectați eventualele fisuri sau deteriorări.

Inspectați cu mare atenție suprafața de frânare căutând urme de uzură. Cu timpul, acestea devin concave pe măsură ce plăcuțele de frână uzează janta. Apăsați ferm pe toate zonele suspectate de uzură.

O suprafață extrem de uzată se va curba sub acțiunea unei presiuni moderate, dar o verificare completă nu se poate realiza decât după îndepărtarea anvelopei și țevii. Dacă este necesar, folosiți un burete abraziv de nailon (Scotch-Brite) la curățarea suprafeței de frânare şi îndepărtați toate particulele de murdărie încastrate.

Vezi și  Cum rezolvi pana la bicicletă?

În final, inspectați anvelopa în căutare de crăpături sau fisuri. Îndepărtați toate pietricelele și tot nisipul. Acordați o atenție specială peretelui lateral, mai ales la cauciucurile de cursă de 700c, deoarece acestea tind să se degradeze, nu să se uzeze. Este posibil să trebuiască să dezumflați cauciucul pentru a-l putea examina, dacă peretele lateral dă semne de uzură sau deteriorare.

Verificarea roții şi anvelopei

1 Cu bicicleta așezată pe sol, învârtiți roata cu putere şi observați janta când trece de blocurile de frânare. La bicicletele cu discuri pde frână, trebuie să apucați furca sau cadrul şi folositi degetul mare drept ghid. Va fi ușor să vă dați seama dacă roata este îndoită grav sau descentrată.

 2 Dacă cauciucul nu merge drept, dezumflați-l şi montați-l din nou, asigurându-vă că rulmenții sunt fixați în roată în mod adecvat. Apoi, indiferent dacă este îndoită sau nu, strângeți fiecare pereche de spițe cu degetul mare şi arătătorul pentru a vedea dacă sunt corect tensionate.

3 Mergeți de-a lungul anvelopei cu o șurubelniță mică și extrageți toate pietricelele prinse în rizurile anvelopei. Cautați eventualele tăieturi adânci, chiar dacă sunt astupate de pietricele prinse în rizuri și luați în calcul schimbarea roții cu una nouă, dacă deteriorările sunt serioase.

4 Peretele lateral al anvelopei trebuie să fie colorat uniform, cu stratul de cauciuc intact de la jantă la rizuri. Dacă acesta are sau dă semne de tăieturi sau despicături, dezumflați cauciucul ca să vedeți cât de gravă este avaria.

5 Încheiați verificarea roții rotind axul cu degetele. Acesta trebuie să fie neted, dar dacă se simte prea strâns sau granulos, curățați-l şi ungeți-l din nou.

6 Buretele abraziv este ideal pentru curățarea particulelor de nisip sau murdărie de pe suprafața de frânare a jantei.

Mod de verificare a roții

Umflarea cauciucurilor

1 La supapele Presta trebuie să înlăturați capacul protector şi să desfaceți piulița zimțată. Scoateți din funcțiune supapa apăsând-o cu degetul (la o roată umflată, veți auzi cum iese aerul) înainte de a monta pompa.

2 Supapele Schrader sunt frecvent întâlnite la bicicletele cu roți de 26 inch. Aceasta este supapa standard care se folosește la toate cauciucurile de mașină şi, dacă aveți o pompă de picior pe care o utilizați la umflarea cauciucurilor mașinii, o puteți folosi şi la umflarea cauciucurilor de bicicletă de acest tip.

Rezistați tentației de a utiliza conducta de aer comprimat din garaj pentru a umfla cauciucurile Schrader –  este o practică periculoasă.

3 Majoritatea pompelor se apasă pur şi simplu pe supapă, dar aerul va scăpa dacă apăsați adaptorul prea mult. Dacă aveți probleme, verificați dacă adaptorul este perpendicular pe supapă şi fixați-vă mâna, ținând un deget în jurul supapei sau al unei spițe.

4 Umflați cauciucul până ce este tare şi apoi rotiți roata pe sol pentru a stabiliza talonul în poziție. Verificați dacă talonul este poziționat corect şi apoi umflați complet roata.

5 După ce ați umflat complet cauciucul cu supapă Presta sau Schrader, verificați dacă supapa este perpendiculară pe jantă. La camerele Presta (şi la unele Schrader), verificați dacă inelul de siguranță este strâns astfel încât să poată fi desfăcut cu mâna. Nu-l strângeți prea tare, căci aceasta ar putea provoca găurirea camerei. Montați la loc capacul protector.

Umflarea cauciucurilor

Pompe

1 Folosirea unei pompe de pardoseală va ușura mult umflarea cauciucurilor bicicletei. Este o sculă esențială, dacă aveți de întreținut mai multe biciclete.

2 Majoritatea pompelor de pardoseală au cap dublu, pentru a putea fi folosite atât la supapele Presta cât şi la cele Schrader.

3 Mini-pompele sunt adesea cu dublă acțiune – pot pompa în ambele sensuri. La bicicletele de șosea, cea mai buna opțiune este  o pompă tradițională atașabila pe cadru.

Comentarii
Puteți folosi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>